אנו עומדים לרשותך בכל שאלה: סניף מרכז 03-7940700, נייד: 054-4421253
משרד האוצר פרסם טיוטה לתיקון כללי מס הכנסה בנושא הקלות מס בהקצאת מניות לעובדים. יחד עם זאת יש לעמוד בתנאים נוקשים לצורך זכאות להטבות אלו. מומלץ להיעזר בייעוץ משפטי לצורך עריכת תוכנית אופציות והגשתה באופן שיעמוד בתנאי הדין.
נושא הביטוח הפנסיוני לעובדים זרים, מעורר שאלות רבות, בין היתר, האם עובד זר זכאי להפרשות פנסיוניות? ככל שכן, האם ניתן לבצע הפרשות על שמו? האם עובדים זרים מסתננים זכאים גם כן להפרשות פנסיות? ועוד. במאמר זה, ננסה לענות על השאלות אשר הצטברו במשרדנו מקהל לקוחותינו הרחב.
בעלי עסקים לומדים עד מהרה כי להקים עסק, לבנות מוניטין, לייצר עבודה, להגיע ללקוחות - זו מלאכה קשה וסבוכה הכרוכה במאמצים נפשיים רבים, בעלויות כספיות נכבדות ועוד.
למחלקת דיני העבודה של משרדנו, המורכבת מעורכי דין, רואי חשבון וכלכלנים, ניסיון רב בייצוגם של עובדים הזכאים לקבל ממעבידם פיצויי פיטורים ומסיבה כזו או אחרת לא קיבלו את המגיע להם.
לטובת כל תיק ותיק בונה המשרד צוות מומחים, המורכב הן מעו"ד והן מכלכלנים או רו"ח מתוך המשרד, אשר ילמדו את המקרה הספציפי שלך לטובת בניית קו הגנה ו/או תביעה מנצח, ברמה מקצועית וייחודית.
דיני העבודה ממומשים בין היתר באמצעות הסכמים קיבוציים, חקיקה הנוגעת לזכויות וחובות העובד והמעביד, ופסיקות בתי המשפט החולשות על התחום בעיקר בית הדין לעבודה.
הבוס מקלל אותך? קבוצת עובדים מחרימה אותך ולא מאפשרת לך לבצע את תפקידך? המעסיק משפיל אותך? משמיץ אותך? מזלזל בך באופן מופגן? אם כן, ייתכן שאתה חשוף להתנכלות או התעמרות תעסוקתית במקום העבודה, וזקוק לסיוע של בית הדין לעבודה באמצעות ליווי משפטי מתחום דיני העבודה.
ישראלים רבים העובדים לטובת קיום משפחתם ובני ביתם, מוצאים את עצמם לא אחת נדרשים על ידי בעל העסק בו הם מועסקים ו/או בו הם מבקשים להיות מועסקים, לפתוח תיק "עוסק" עצמאי במשרדי מס הכנסה ומע"מ ולעבוד מולם "כנגד חשבונית".
במציאות בה אנו חיים, דיני העבודה מתעדכנים ומשתנים בתדירות גבוהה מאוד וכך גם הפסיקה הבאה לפרש את אותם חוקים, בפני הערכאות השונות, מה שמחייב את המתמחים בתחום להתעדכן באותם חידושים על בסיס יומי.
למשרדנו ניסיון עשיר בייצוג חברות, גורמים פרטיים וכן עסקיים, בתלונות ו/או תביעות אשר מוגשות על פי החוק למניעת הטרדה מינית בעבודה כנגד עובדים ועובדות.
סוגיית זקיפת שווי הטבות בגין ימי גיבוש לעובדים הנו נושא נפוץ במסגרת ביקורות ניכויים, הן של מס הכנסה והן של הביטוח לאומי. כידוע, הכלל המנחה הנו כי במקרים בהם "טובת המעסיק" גוברת על "טובת העובד", הרי שאין לזקוף שווי לעובד אשר משתתף באירוע.
בעקבות פסק הדין הארצי בעניין טיפים בענף המסעדנות – בתמצית על משמעויות ההלכה החדשה בהיבטי דיני העבודה בסיקור המיוחד הבא כאן.
משרדנו ייצג חברה מובילה במשק, העוסקת בתחום הפלסטיקה, אשר נתבעה על ידי עובד לשעבר בבית הדין האזורי לעבודה בתל אביב במסגרת סע"ש 38456-11-15.
הליך סע"ש (י-ם) 1516-08-13, ניתן ביום 27.3.2017 ע"י כבוד השופטת שרה ברוינר ישרזדה בבית הדין האזורי לעבודה בירושלים. בסקירה זו נביא לעיונכם את עיקרי פסק הדין וכן סקירה משלימה של פסק דין נוסף בנוגע לתשלום זכויות סוציאליות מתוך כספי הטיפים.
בפסק דין שניתן לאחרונה ע"י סגנית הנשיאה, כב' השופטת אריאלה גילצר-כץ במסגרת ת"צ 69277-03-16 שמרון ואח' נ' אלוניאל בע"מ, קיבל בית הדין בקשה לאישור תובענה ייצוגית וקבע כי צו ההרחבה בענפי הייבוא, ייצוא , מסחר ושירותים חל על מסעדות.
התופעה של התקשרות מעסיקים עם קבלני כח אדם וקבלני שירותי ניקיון נפוצה מאוד בקרב מעסיקים שונים בישראל. להעסקה מעין זו יש יתרונות ברורים למעסיק, כדוגמת אספקת עובדים ללא צורך בהליכי מיון וקבלה, החלפת עובדים בקלות וכיוצא בזה. לצורך כך, המעסיקים מתחייבים בתשלום לא מבוטל בגין העסקת העובדים באמצעות חברות כוח האדם או קבלני השירותים.
ישראל כמדינה אשר מקדשת זכויות אדם, שמה לה למטרה לשמור על זכויותיהם של העובדים גם אם אלו קטינים. לשם כך נחקקו חוקים ותוקנו תקנות ייחודיות להסדרת יחסי העבודה בין מעבידים לבני הנוער. כך למשל נחקק חוק עבודת הנוער, תשי"ג – 1953. חוק זה הינו "חוק מגן" הבא להבטיח את זכויותיהם של בני נוער עובדים, בזמן שהם מבקשים להתפרנס בכבוד. החוק שם במרכזו את בני הנוער וקובע הוראות ברורות לגבי שעות עבודתם, שעות המנוחה שלהם וכו'. בנוסף לחוק זה תוקנו גם תקנות עבודת הנוער השונות. הבאות לשמור על בריאותם, חינוכם ובטיחותם של בני הנוער.
משרדנו קורא לשר האוצר להגדיל את סכום מענקי העבודה וכן את מאגר הזכאים באמצעות הורדת קריטריונים הקבועים בחוק, כחלק מהרפורמה במשק, ובכך לעודד ישראלים רבים המעדיפים לא לעבוד משום ששכר העבודה שלהם נמוך, לצאת לעבוד ולצאת ממעגל האבטלה.
התובעת הועסקה ע"י הנתבעת כמוכרת במשרה חלקית בשכר שעתי החל מחודש 12/09 ועד לסוף חודש 10/12, במועד סיום עבודתה היו לתובעת 3 ילדים כאשר הייתה בהיריון עם ילדה הרביעי. בחודש דצמבר בשנת 2010, יצאה התובעת לשמירת הריון וחזרה לעבודה לאחר חופשת לידתה השלישית בחודש ספטמבר 2012.
התובע, נפצע ביום 6.7.2009 בעת השתמש בדיסק חיתוך שהשתחרר מאחיזתו בעת עבודתו. לטענתו, דיסק החיתוך היה ללא מגן ובעת שדיסק החיתוך היה ללא הגנה, הפרה הנתבעת שהינה המעסיקה, את החובות החלות עליה מתוקף החוק.
בפס"ד פר"ק (ת"א) 50735-10-15 שנדון בבית המשפט המחוזי בת"א עלתה שאלה באשר לשכרו של משקיף מטעם בית משפט. המבקש, עו"ד במקצועו, מונה לתפקיד משקיף לשם הבטחת זכויות של מחזיקי אגרות חוב. לטענתו, השקיע שעות עבודה מרובות ולכן אף זכו מחזיקי האג"ח להחזר מלא של חובם.
התובע עבד בנתבעת כעובד פרסום בכיר במשך 5 שנים, עד לפיטוריו. בין הצדדים נחתם הסכם עבודה אישי המפרט את תנאי עבודתו ושכרו של התובע. על פי ההסכם, שכרו הגלובאלי הועמד על 9,500 ₪, וכן נקבע מנגנון בונוסים כדלקמן:
בבית הדין לעבודה בחיפה, ניתן פסק דין הקובע כי עובד שסיפק שירותי מחשוב לחברת חשמל באמצעות חברות שבבעלותו, אינו נחשב עובד של חברת החשמל, ואינו זכאי לתנאים הסוציאליים משל היה עובד החברה.
ישנם מקרים בהם מעסיקים מנסים להסוות פיטורים של עובד ולהציגם כהתפטרות, כך הם יכולים להימנע מתשלומי פיצויי פיטורין כדין ובנוסף להימנע מהפרוצדורה הקבועה בחוק במקרה של פיטורים, דוגמת שימוע, הודעה מוקדמת ועוד... במקרים כאלו המגיעים לפתחם של בתי הדין, נדרשים השופטים לקבוע האם מדובר בהתפטרות מרצונו של העובד, אשר לא מחייבת את מעסיקו בתשלום פיצויי פיטורין, או שמא מדובר בפיטורים על ידי המעסיק בפועל.
חוק שעות עבודה ומנוחה, תשי"א-1951, המסדיר את שעות העבודה של כלל העובדים בישראל, הינו אחד מחוקי המגן המסדירים את זכויות העובד במדינת ישראל. חוקי מגן נוספים הם חוק דמי מחלה, חוק חופשה שנתית, חוק שכר מינימום, חוק פיצויי פיטורים, חוק שוויון הזדמנויות בעבודה וכד'. אחד המאפיינים המרכזיים של חוקי המגן הוא היותם קוגנטיים, כלומר, לא ניתן להתנות עליהם. הכוונה לכך היא שאם תוכן חוזה ההעסקה גורע מהזכויות המגיעות לעובד על פי חוקים אלו, לא יהיה הדבר בר-תוקף, וזאת אף אם נעשה בהסכמתו המלאה של העובד.
בזמן אחרון קיימת תופעה מדאיגה בשוק העבודה לפיה המעסיקים מעדיפים להעסיק עובדים כקבלנים עצמאיים, בעוד למעשה הם שכירים לכל דבר.
תניית אי תחרות הינה סעיף בחוזה העסקה הקובע כי העובד מתחייב, עם סיום העסקתו באותו מקום עבודה, להימנע מעבודה במקומות אחרים. תנייה זו יכולה להתייחס לעבודה בנושא מסוים, בתחום מסוים, או במקום עבודה מסוים, וזאת לפרק זמן משתנה, על פי נוסח הסעיף בחוזה.
לאחרונה, קבע בית הדין לעבודה בחיפה כי יש להשיב לאלתר מורה לעבודתה, זאת לאחר שהושעתה ע"י משרד החינוך בשל הליך פלילי המתנהל כנגדה.
האם תשלום תוספת כלכלה או דמי אש"ל לעובד הינו רכיב שיש להכלילו בשכר העבודה ולשלם בגינו פיצויי פיטורים?
בשורת פסקי דין נקבע זה מכבר כי הזכות לשימוע הינה זכות טבעית בדיני העבודה ולפיכך, אף שקיימת פררוגטיבה ניהולית למעסיק אשר מאפשרת לו לפטר אדם כראות עיניו
העיקרון המנחה במשפט העבודה הוא כי העובד בדרך כלל נמצא בעמדת מיקוח חלשה יותר ממעבידו. לשם כך, נחקקו חוקי מגן המקנים תנאי עבודה מינימאליים לעובדים, כלומר, תנאי סף בחוזה העבודה. המאפיין המרכזי של חוקי המגן הוא היותם קוגנטיים – היינו, מדובר בזכויות אשר המעביד לא יכול להתנות עליהן ואילו העובד לא יכול לוותר עליהן.
לאחרונה נתן בית הדין לעבודה בנצרת (סע"ש 33618-07-12), פסק דין המאשר למעסיק לשלול באופן חלקי פיצויי פיטורים מעובד שפוטר. המדובר בתביעה שהגיש עובד כנגד מעסיקו, לאחר שנשללו ממנו לחלוטין פיצויי הפיטורין שלו. כמו כן דרש התובע קבלת הפרשי שכר, תשלום בגין שעות נסיעה לעבודה, דמי חגים ופיצוי בגין אי הפרשה לקרן השתלמות.
חוק שוויון ההזדמנויות בעבודה, תשמ"ח-1988 נועד לאסור על מעביד להפלות בין עובדיו מסיבות שונות, ובין היתר בשל הריון. חוק זה הינו פועל יוצא של עקרון השוויון הנובע מחוק-יסוד: כבוד האדם וחירותו, המהווה תשתית חוקית וערכית למערכת המשפט בישראל ולמעשה מתווה את העקרונות לפיהן כלל רשויות המדינה, גופים ציבוריים ומעסיקים פרטיים חייבים לנהוג. לצערנו, חרף הוראות החוק הברורות, אנו נתקלים רבות במעסיקים המפרים את הוראותיו, תוך פגיעה קשה בעובד, על לא עוול בכפו.
כחלק מהמגמה לקידום זכויותיו של העובד וחיזוק מעמדו אל מול המעסיק בעל האמצעים, הוגשה לאחרונה הצעת חוק פרטית לדיון מוקדם בכנסת אשר באה להגן דווקא על המועמדים לעבודה, גם אלו שלא התקבלו. מוצע בחוק כי מציע משרה יהיה מחויב להודיע לכל אדם אשר פונה אליו במענה להצעה, מהם שלבי תהליך הקבלה לעבודה ובמקרה של קבלה או אי קבלה, יהיה מחויב המציע להודיע בכתב למועמד על החלטתו אם לקבלו ואם לאו, וזאת בתוך 21 ימים מיום קבלת עובד אחר לאותה משרה. יש לציין כי עפ"י הצעת החוק דין המדינה כדין כל מציע עבודה אחר. כמו-כן, מוצעת גם סנקציה פלילית אשר באמצעותה ניתן יהיה לחייב את
מאמר זה עוסק בהיבטים הקשורים לקבלת פיצויי פיטורים מחברה של עובד המשמש/שימש כבעליה, בהתאם לפקודת מס ההכנסה (נוסח חדש), התשכ"א-1961, לתקנות, צווים ופסיקה הרלבנטיים לנושא.
דיני העבודה ממומשים בין היתר באמצעות הסכמים קיבוציים, חקיקה הנוגעת לזכויות וחובות העובד והמעביד, ופסיקות בתי המשפט החולשות על התחום בעיקר בית הדין לעבודה.
שוב הקיץ כאן, ובני נוער רבים (מעל 60,000 לפי ההערכות) צפויים לנצל את חופשת הקיץ כדי לעבוד ולהרוויח דמי כיס. מאחר ומדובר בקטינים, מעניק החוק לאוכלוסיה זו הגנה ספציפית ומסדיר את העסקתם בהוראות מיוחדות שנועדו להבטיח כי הללו לא ינוצלו לרעה.
הלכה פסוקה היא כי למעביד אין זכות לשנות באופן חד צדדי תנאים בחוזה העבודה האישי עם עובד, וכי שינוי חד צדדי שכזה מהווה הפרה של החוזה ומקנה זכות לתרופות לפי חוק החוזים (תרופות בשל הפרת חוזה), התשל"א-1971. הלכה נוספת היא כי ניתן לשנות את תנאי ההעסקה של העובד בהסכמת שני הצדדים, והסכמה זו אפשר שתהיה מפורשת או משתמעת מהנסיבות.
הפסיקה בנושא שלילת פיצויי פיטורים אינה עקבית, ועדיין לא נקבעה הלכה ברורה לכן לא ניתן לדעת כיצד ינהג ביהמ"ש וכל מקרה נידון לגופו ובהתאם לנסיבותיו הספציפיות.
עובדת לשעבר בתנובה מרכז שיתופי לשיווק תוצרת חקלאית בע"מ (להלן: "תנובה") תבעה את תנובה, את הסתדרות העובדים הכללית החדשה, את ועד העובדים של תנובה ואת יו"ר ועד העובדים, לסעדים שונים בעקבות פיטוריה מהעבודה בתנובה אשר לטענתה הפרו את חובת השוויון לפי חוק שוויון הזכויות לאנשים עם מוגבלויות.
הפלה, בין אם טבעית ובין אם מלאכותית, הינה אירוע טראומתי, בלתי צפוי לעתים וקשה מנשוא הן מהבחינה הפיזית והן מהבחינה הנפשית בעבור כל אישה שחווה אותו.
חוק שוויון הזדמנויות בעבודה, התשמ"ח-1988, קובע כי קבלת אדם לעבודה לא תהיה מושפעת ממאפיינים אשר אינם רלוונטיים להעסקתו כגון: מין, נטייה מינית, הורות, לאומיות, ארץ מוצא ועוד.
עסקינן בתביעה לתשלום פיצויים בגין "פיטורין שלא כדין", חוסר תום לב ועוגמת נפש. כאשר מדובר בפיטורין שלא כדין על בית הדין לעבודה לשקול באם יש לבטל את הפיטורין או לחלופין לפסוק פיצויים לעובד.
טיפולי פוריות מוסדרים בחוק בסעיפים 7(ג)(4) ו- 7(ג1) לחוק עבודת נשים תשי"ד-1954, וקובעים תנאים לצורך טיפולי פוריות. בתי הדין קבעו כי עובד\ת שלא יקיים את התנאים, לא תקום לו ההגנה מפני פיטורים בתקופה זו ולבטח לא יקבל פיצויים במצב דברים בו יפטרוהו.
והפעם- חידושי פסיקה מהזמן האחרון: מעקב טלפוני: המעביד התקין במכשיר הנייד שסיפק לעובד (איש מכירות) "שירות מעקב" שאיפשר איכון העובד. העובד טען לפגיעה בפרטיות. ביה"ד האזורי פסק:
טיפולי פוריות מוסדרים במסגרת סעיפים 7(ג)(4) ו- 7(ג1) לחוק עבודת נשים תשי"ד-1954, וקובעים תנאים לצורך טיפולי פוריות. בתי הדין קבעו כי עובד\ת שלא יקיים את התנאים, לא תקום לו ההגנה מפני פיטורים בתקופה זו ולבטח לא יקבל פיצויים במצב דברים בו יפטרוהו. התנאים, כדלהלן:
"מי שעבד... אצל מעביד אחד או במקום עבודה אחד ופוטר, זכאי לקבל ממעבידו שפיטרו פיצויי פיטורין." כך קובע סעיף מספר אחד לחוק פיצויי פיטורים. האם בכל סיטואציה מכתב פיטורים מהווה פיטורים כדין ומזכה את העובד בפיצויי פיטורים כאמור בחוק?
עובד שקיבל תשלום עבור עבודתו כנגד חשבוניות מס הוכר כעובד החברה - סיקור מיוחד בעניין פסק דין אילן ארבל נ' חברת איי.וי.וו בע"מ, בית הדין האזורי לעבודה בתל אביב-יפו.
עדים אנו לאחרונה לשינויי חקיקה שנעשים במסגרת התוכנית הכלכלית של הממשלה שנועדה לצמצם את הגירעון בתקציב המדינה ולהתמודד עם השלכות המשבר בכלכלה העולמית על הכלכלה הישראלית.
בהצעת חוק שהונחה על שולחן הכנסת בתאריך 25.7.12 ע"י חברת הכנסת רונית תירוש, מציעה חברת הכנסת להכיר בעובדים עצמאיים כזכאים לדמי אבטלה כתוצאה מכך שעסקם חדל מלפעול, או שהם חדלו מלעסוק בו. ע"פ הצעת החוק לא ישולמו דמי אבטלה למובטל שהוא עובד עצמאי, יותר משלוש תקופות מרביות, לאורך כל ימי חייו.
ביום 19.6.12 נכנס לתוקף החוק להגברת האכיפה של דיני העבודה, תשע"ב-2011 (להלן: "החוק") וזאת כעבור 6 חודשים מיום פרסומו ב- 19.12.11.
הצעת החוק שהונחה על שולחנה של הכנסת ע"י חברי הכנסת דליה איציק וחיים כץ, אושרה בקריאה ראשונה בתאריך 11.7.12. הצעת החוק משנה למעשה את חוק שכר שווה לעובד ולעובדת(תיקון מס' 2) (הארכת תקופת ההתיישנות בתובענה לקבלת הפרשי שכר או גמול אחר), התשע"ב-2012.
בהתאם להסכם שנחתם בחודש ינואר 2011 בין ההסתדרות ללשכת התיאום של התאחדות התעשיינים, שכר המינימום יגדל בחודש אוקטובר הקרוב ל- 4,300 ₪ (לעומת 4,100 ₪ כיום). לפי ההסכם נקבע כי ההעלאה בשכר המינימום תתבצע בשתי פעימות: אחת ביולי 2011 (העלאה ל-4,100 ₪) והשנייה כאמור באוקטובר 2012 (העלאה ל- 4,300 ₪).
ביום 18/06/2012 נכנס לתוקפו החוק להגברת האכיפה של דיני העבודה (להלן: "החוק"). מטרת החוק הינה להגביר ולייעל את אכיפתם של דיני העבודה, על מנת לשפר את מצבם של כלל העובדים בישראל ובעיקר את מצבם של עובדי הקבלן בתחומי הניקיון, השמירה וההסעדה.
בתאריך 18.6.12 אישרה הכנסת בקריאה שנייה ושלישית את הצעת חוק שירות הקבע בצבא הגנה לישראל (גמלאות) (תיקון מס' 27),התשע"ב-2012.
נאורני מרדכי אשר פוטר אחרי 16 שנות עבודה בחברה לאריזות פלסטיק הגיש תביעה לבית הדין האזורי לעבודה בחיפה נגד מעביד ו-5 חברות. למעשה מדובר באותו מעביד שפתח וסגר חברות בתדירות גבוהה. העובד תובע באמצעות עו"ד שירה לוי ממשרד עורכי דין דורון, טיקוצקי צדרבוים, פיטורין שלא כדין, פיצויי פיטורין וזכויות סוציאליות והיעדר שימוע בסך 178,449 ₪.
מליאת הכנסת אישרה ב-2.5.12 בקריאה שנייה ושלישית את הצעת החוק לתיקון פקודת מס הכנסה (מס` 190) שהעלה חבר הכנסת חיים כץ. לפי הצעת החוק שאושרה סופית, ישונו תחשיבי מס ההכנסה בקרנות הפנסיה וכספי הפיצויים המשולמים לעובד עם עזיבתו את מקום העבודה.
הטענה כי הועבר משיפוט בליגה לאומית לשיפוט בליגה הארצית, והעברה זו שקולה לפיטורין. מדובר בתביעה שחושפת תופעה לפיה לכאורה איגוד הכדורסל מנייד שופטים בין ליגות ופוגע בתנאי השכר ותנאים נילווים. סכום התביעה על סך 102,978 שקל.
חרף רוחות המיתון הנושבות בישראל, מעבידים רבים מוכנים גם בימים אלה לשלם לעובדים מובחרים מענק, בתמורה לכך שיתחייבו להמשיך ולעבוד אצלם למשך פרק זמן מוגדר.
תיקון לתקנה 2 לתקנות מס הכנסה (ניכוי הוצאות מסויימות) חסם בפני נישומים את האפשרות לנכות את הוצאות האש"ל בארץ ובחוץ לארץ כהוצאה מותרת בניכוי, אף אם הוצאות אלו היו הכרחיות לייצור הכנסה.
שלטונות המס סבורים שהוצאות האש"ל הן הוצאות פרטיות שאינן כרוכות בהליך הפקת הכנסה התיקון בחוק לפקודת המס שאישרה הכנסת אוסר ניכוי הוצאות אש"ל - קראו כאן בנושא.
צורך חיוני לקיומם של ארגונים אשר עוסקים במתן שירותים הינו ניהול רשימות של קהל לקוחותיהם.
חוק מס מעסיקים הוטל בשנת 1975 על כלל המעסיקים בישראל בשיעור קבוע מהמשכורת המשולמת לכל עובד. בדברי ההסבר לחקיקה נאמר כי המס הוטל כמס זמני לטובת איזון התקציב, עד להנהגת מס ערך מוסף. יחד עם זאת, מעניין לציין כי חרף העובדה שמס ערך מוסף הוטל זמן לא רב לאחר הטלתו של מס מעסיקים, המשיך זה האחרון להתקיים עוד שנים רבות עד לביטולו.
עובד מחויב מכוח תפקידו בחובת אמונים ותום לב כלפי מעבידו בתקופת עבודתו, אך גם עם סיום יחסי העבודה בין הצדדים, מוטלת על העובד חובת אמונים וחובת תום לב כלפי מעסיקו לשעבר.
ככלל, מדיניות בתי הדין בנושא היא כי פיטורי עובד כשלעצמם מהווים פגיעה חמורה ועונש מספק ולכן יבחנו נסיבות המקרה בכללותן ורק במצב של הפרת משמעת חמורה ישללו הפיצויים - קראו כאן בהרחבה בנושא.
מענק לעובד בתמורה להתחייבות להמשיך לעבוד בחברה- ימוסה רק ב-20%? פסק דין חיים ניסים נ' פקיד שומה חיפה, שפך אור על הסוגיה המורכבת - קראו כאן בהרחבה בנושא.
הטרדה מינית הייתה קיימת מקדמת דנא ואוזכרה עוד בספרות העתיקה ובמאמרי מלומדים, ואולם רק בעשורים האחרונים של המאה העשרים קובצו התרחשויות מיניות לא רצויות אלה תחת הכותרת "הטרדה מינית" ( (sexual harassment, והיו לביטויו של דפוס התנהגות חברתי, מוכר, מוגדר ומתויג כשלילי.
שאלת שיעור המיסוי על מענקי פרישה ופיצויי פיטורין, עוררה קשיים רבים במשך השנים, דבר שהוביל לפסיקה לא אחידה,ולחילוקי דעות בין רשויות המס, שלרוב מעונינות לראות במענקים אלו כהכנסת עבודה, היינו הכנסה פירותית, החבה במס הכנסה.