26/11/2014
כחלק מהמגמה לקידום זכויותיו של העובד וחיזוק מעמדו אל מול המעסיק בעל האמצעים, הוגשה לאחרונה הצעת חוק פרטית לדיון מוקדם בכנסת אשר באה להגן דווקא על המועמדים לעבודה, גם אלו שלא התקבלו. מוצע בחוק כי מציע משרה יהיה מחויב להודיע לכל אדם אשר פונה אליו במענה להצעה, מהם שלבי תהליך הקבלה לעבודה ובמקרה של קבלה או אי קבלה, יהיה מחויב המציע להודיע בכתב למועמד על החלטתו אם לקבלו ואם לאו, וזאת בתוך 21 ימים מיום קבלת עובד אחר לאותה משרה. יש לציין כי עפ"י הצעת החוק דין המדינה כדין כל מציע עבודה אחר. כמו-כן, מוצעת גם סנקציה פלילית אשר באמצעותה ניתן יהיה לחייב את מפר החוק, והיא הטלת קנס בסך של עד 14,000 ₪.
הצעת חוק זו נועדה למעשה לקדם נורמה התנהגותית אשר מטרתה להגביר את תחושת הוודאות אצל המועמדים לעבודה. עפ"י דברי ההסבר להצעת החוק, ראיון קבלה לעבודה הוא צומד דרכים של ממש עבור כל מועמד לעבודה, אולם על אף זאת מעסיקים רבים המראיינים מועמד אינם מחזירים לו תשובה, ובכך משאירים אותו במצב של חוסר וודאות לגבי עתידו.
לטעמנו הצעה זו הינה חיובית בשל תרומתה להגברת הוודאות והפחתת הלחץ הנפשי ותחושת המצוקה עבור רבים אשר מחפשים עבודה. כידוע, בתחומי מקצוע רבים על המועמד לבצע הכנות משמעותיות טרם הראיון ולהתכונן נפשית ואף פיזית לכל ראיון. הגברת הוודאות תחסוך זמן יקר ומשאבים כספיים עבור רבים מבין דורשי העבודה ותאפשר להם לכלכל את צעדיהם בקלות יתירה. יש לציין כי הצעת החוק מגנה באופן מסוים גם על האינטרסים והפררוגטיבה של המעסיק, בכך שהודעה בכתב למועמד יכולה להישלח לאחר 21 יום מיום שליחתה לעובד שכן התקבל. קרי, נותרת למעסיק האפשרות להשאיר את המועמד שלא התקבל על מצב "המתן" / "Stand By" עד אשר המעסיק יחליט סופית לקבל עובד אחר. יחד עם זאת ניתן לייחס ביקורות כנגד הצעת החוק, גם בשל העובדה כאמור כי טובת הפררוגטיבה הניהולית של המעסיק באה על חשבון המועמד והוא נשאר למעשה במצב של חוסר וודאות, אך גם בשל העובדה כי החוק בנוסחו הנוכחי עלול להביא לתביעות נזיקיות רבות כנגד מעסיקים שונים מכוח טענות להפרת חובה חקוקה. לעיתים, ובייחוד מצד דורשי עבודה מיואשים עלולות לצוץ תביעות סרק על סך עשרות אלפי שקלים ואף להביא להצפת בתי המשפט בהתאמה לאחוזי האבטלה במשק.
לסיכום, אין ספק כי הצעת החוק הינה חיובית מסיבות רבות והיא מתאימה למגמה המבורכת של חיזוק העובד החלש שנאלץ להתפשר פעמים רבות על מקום העבודה אל מול המעסיק בעל האמצעים. אולם יחד עם זאת יש לתת את הדעת גם לשיקולי הנגד שעלולים לגרום לפספוס התוצאה הרצויה או להביא לתופעות לוואי שליליות.