מאת:

הלכה פסוקה היא כי למעביד אין זכות לשנות באופן חד צדדי תנאים בחוזה העבודה האישי עם עובד, וכי שינוי חד צדדי שכזה מהווה הפרה של החוזה ומקנה זכות לתרופות לפי חוק החוזים (תרופות בשל הפרת חוזה), התשל"א-1971. הלכה נוספת היא כי ניתן לשנות את תנאי ההעסקה של העובד בהסכמת שני הצדדים, והסכמה זו אפשר שתהיה מפורשת או משתמעת מהנסיבות.
 
כאמור, מעביד לא יכול לשנות או לבטל תנייה בחוזה העבודה האישי ללא הסכמת העובד, אלא אם העובד ויתר על זכות שאינה קוגנטית (זכות קוגנטית היא זכות שאיננה ניתנת לויתור) המוקנית לו בדרך של התנהגות, למשל כאשר ממשיך העובד לעבוד לאחר שינוי התנאים ואינו מוחה ו/או מתפטר ו/או פונה בתביעה לביה"ד בסמוך לשינוי התנאים אשר מהווים הפרה של זכותו.
 
עולה השאלה - מה משמעות המילה "בסמוך" לשינוי התנאים?. גם בנוגע לכך נקבע, כי ככלל, עיכוב של מספר חודשים (בין שינוי התנאים המהווים הפרת זכות לבין הגשת התביעה) אינה מנתקת את הקשר ועל כן לא מהווה ויתור של העובד על זכויותיו. עם זאת, כאשר מדובר בעיכוב ארוך יותר ובלתי סביר, הדבר מצביע על כך שהעובד השלים עם תנאי השכר החדשים.
באשר לשאלה האם השינוי של תנאי העבודה נעשה בהסכמת העובד, קבע ביה"ד הארצי לעבודה בע"ע 242/03 אורגד גינזבורג נ' סוכנות מכוניות לים התיכון בע"מ, [פורסם בנבו] מיום 7.11.04):
" ביחסי עבודה ניתן להניח חזקה עובדתית לפיה – אפריורית – הרעה בתנאי עבודה או תנאי שכר לא נעשו בהסכמת העובד. חזקה זו ניתנת כמובן להפרכה, אלא שהנטל להוכיח כי העובד הסכים להרעה בתנאי עבודתו או ויתר על זכויותיו, מוטל על כתפי הטוען – הוא המעסיק".
 
ביום 12.5.2014 קיבל בית הדין האזורי לעבודה, דמ (נצ') 13-11-29952 ורוניקה חולה נ' דור לדור עפולה העמותה לפיתוח שירותים לאוכלוסייה בוגרת (פורסם בנבו, 12.5.2014), את תביעתה של עובדת כנגד מעסיקתה לפיצויים בגין הרעת תנאים. העובדת בטענה ששכרה הופחת על ידי הנתבעת (מעסיקתה) באופן חד צדדי וללא הסכמתה, מהלך שהוביל לכך שהתפטרה מהעבודה בנסיבות של הרעת תנאי העבודה. פרטי המקרה הינם כדלקמן: התובעת החלה לעבוד אצל הנתבעת כמדריכת חוג תיאטרון שירה, נקבע כי התובעת תעבוד שעתיים בשבוע בשכר של 75 ₪ לשעה. מאוחר יותר, לאחר פגישה עם מנכ"ל הנתבעת נקבע כי תחל לעבוד בתפקיד נוסף של שיווק לחצני מצוקה ואיתור קשישים המעוניינים בשירותי הנתבעת ועל כל מנוי שיתווסף –יהיה שכרה של התובעת 75 ₪. כחודשיים לאחר מכן, שונה תפקידה של התובעת ונקבע כי תעבוד 3 שעות בתפקיד של מדריכת החוג כאמור, ו-4 שעות נוספות בתפקיד השיווקי, הכולל מענה לטלפונים ולבעיות שיתעוררו, בקרה טלפונית וכד', אז הודיעה הנתבעת לתובעת במכתב כי שכרה יעמוד כעת על 25 ₪ לשעה. כחודש לאחר מכן, הפסיקה התובעת לעבוד בתפקידה השיווקי והמשיכה כמדריכת החוג בלבד. כאשר כ-10 חודשים לאחר מכן, הודיעה התובעת למנכ"ל הנתבעת על התפטרותה. פחות משנה לאחר מכן, כתבה התובעת לנתבעת מכתב ובו ביקשה תשלום פיצויי פיטורין משום שהתפטרותה נבעה מכך שבזמן עבודתה, תנאי עבודתה הורעו, ללא הסכמתה. 
 
בית הדין האזורי קבע, כי מאחר שלצורך מניעת פגיעה בשכרה הכולל של התובעת, נדרשה היא לעבוד יותר שעות בגין אותו שכר, הרי שמדובר בצורה ברורה בהרעת תנאים. עוד קבע בית הדין האזורי לעבודה כי מכתב המעסיקה אל התובעת אשר בו הוסף תפקיד השיווק והופחת התעריף לשעה לסך של 25 ₪, אינו משקף את סיכום הפגישה בין הצדדים, ואינו יכול לבסס הסכמה מצד התובעת אלא לכל היותר להוות הודעה מטעם הנתבעת על שינוי תנאי העבודה. החתמתה של התובעת על טופס השינויים בחוזה העבודה, גם היא אינה מהווה ראיה משכנעת להסכמת התובעת לשינויים בשכרה.  בית הדין קבע כי מאחר שהתובעת לא ישבה בחיבוק ידיים, אלא פנתה שוב ושוב אל הנתבעת כדי לבדוק את אפשרות החזרת תנאי עבודתה כך ששכרה לא יפגע טרם התפטרותה, מראה על כך שלא הסכימה להרעה בשכרה, ועל כך שמחתה על השינוי ואף הביעה את רצונה לסיים את קשרי העבודה בעקבות אותה פגיעה בשכרה.
 
לאור כל האמור לעיל, קיבל בית הדין האזורי לעבודה את תביעתה של התובעת כנגד מעסיקתה, וקבע כי על הנתבעת לשלם לתובעת פיצויי פיטורין בסך 9,851 ₪ בתוספת ריבית והצמדה.
 
כעובד/ת ו/או כמעסיק/ה, אפשר שתתקל/י במצבים בהם לא ברורות זכויותיך, מצבך, והאפשרויות העומדות בפניך, או אז מומלץ בחום להתייעץ עם עו"ד אשר הדבר בתחום בקיאותו ומומחיותו על מנת שזה יביא את האינטרסים והזכויות שלך על מנת שיבואו לידי ביטוי בחוזה הנרקם, ואף בעת הצורך ינהל את ההליכים מול הערכאות הרלוונטיות במקצועיות, מהירות ונחישות, תוך מתן יחס אדיב על מנת להביא לך את התוצאה הטובה ביותר לך. למשרדנו הכלים והאמצעים לייעץ ולתת חוות דעת מבוססת ובמידת הצורך להתדיין בבתי המשפט באופן מהיר ומקצועי. לייעוץ ולייצוג פנו למשרדנו ותזכו לליווי צמוד וקשר אישי מן הרגע הראשון ועד קבלת התוצאה הרצויה. נשמח לעמוד לרשותכם בעת הצורך.
 

אנו עומדים לרשותך בכל שאלה: סניף מרכז 03-6109100, סניף חיפה 04-8147500, נייד: 054-4251054

לפגישה אישית
חייגו 03-6109100

או השלימו את הפרטים הבאים

הדפסת המאמר

דירוג המאמר

 

1 ע"י 1 גולשים

עשוי לעניין אתכם

שינויים בכללים להקצאת אופציות לעובדים

מאת: אלי דורון, עו"ד

משרד האוצר פרסם טיוטה לתיקון כללי מס הכנסה בנושא הקלות מס בהקצאת מניות לעובדים. יחד עם זאת יש לעמוד בתנאים נוקשים לצורך זכאות להטבות אלו. מומלץ להיעזר בייעוץ משפטי לצורך עריכת תוכנית אופציות והגשתה באופן שיעמוד בתנאי הדין.

ביטוח פנסיוני לעובדים זרים

מאת: עמית גרוס, עו"ד

נושא הביטוח הפנסיוני לעובדים זרים, מעורר שאלות רבות, בין היתר, האם עובד זר זכאי להפרשות פנסיוניות? ככל שכן, האם ניתן לבצע הפרשות על שמו? האם עובדים זרים מסתננים זכאים גם כן להפרשות פנסיות? ועוד. במאמר זה, ננסה לענות על השאלות אשר הצטברו במשרדנו מקהל לקוחותינו הרחב.

ייצוג גברים במקרי הטרדה מינית בעבודה

מאת: צוות האתר

למשרדנו ניסיון עשיר בייצוג חברות, גורמים פרטיים וכן עסקיים, בתלונות ו/או תביעות אשר מוגשות על פי החוק למניעת הטרדה מינית בעבודה כנגד עובדים ועובדות.

הוסף תגובה

זקוקים לעורך דין?

חייגו: 03-6109100 או השאירו פרטים
אני מאשר/ת בזאת לדורון, טיקוצקי, קנטור, גוטמן, נס, עמית גרוס ושות' לשלוח לי ניוזלטרים/דיוור של מאמרים, מידע, חידושים, עדכונים מקצועיים והודעות, במייל ו/או בהודעה לנייד. הרשמה לקבלת הדיוור כאמור תאפשר קבלת דיוור שבועי ללא תשלום. ניתן בכל עת לבטל את ההרשמה לקבלת הדיוור ע"י לחיצה על מקש "הסרה" בכל דיוור שיישלח.