לא אחת קורה שצלילותו של אבי ו/או אם המשפחה נפגמת במידה העלולה לסכן את בריאותו ו/או את ממונו. כך קורה שהורה, אשר לאורך עשרות רבות של שנים שלט, ניהל והתנהל בצורה אחראית, בטוחה ומושכלת, מגיע לשלב בחיים בו שיקול הדעת נפגם, בריאותו הנפשית נסדקת והבנתו את התשתית העובדתית הסובבת אותו מתעוותת. הראשונים שייווכחו כי אלה הם פני הדברים וכי שיקול הדעת של ההורה נפגם, הם הילדים המכירים את ההורה, המקורבים אליו, הדואגים לו יותר מכל. בנקודת זמן זו, בו מתגלה החולשה וההתרופפות בשיקול הדעת, חושש לא אחת אותו בן או בת, להציף הנושא בפני ההורה, אם מפאת הערכתו וכיבודו את ההורה, אם מפאת חשש שמא ייחסו לו אינטרסים זרים ואם משיקולים אחרים.
אלה הצאצאים המתעלמים מהמצב ומסרבים לפעול לטובת קבלת שליטה על הנעשה על ידי ההורה, עלולים למצוא את עצמם בפני מצב בעייתי ביותר, ממנו לא יוכלו לחזור. אלה מהצאצאים שימנעו מפעולה, עלולים למצוא את הוריהם נשארים לעת זקנה ללא כל, עקב מהלכים כלכליים שהוריהם המבוגרים נקטו ו/או עקב מסמכים או מהלכים שצדדים שלישיים גרמו להם לחתום ויתכן שאותם צאצאים ילמדו על מחדלם רק לאחר פטירת ההורה, עת יגלו כי ההורה "הוריש" את מלא עזבונו למטפלת, לשכנה, לאחד מהילדים או לצדדים שלישיים עמם היה המנוח בקשר בעודו בחיים. מצב שכזה גם יכול להעמיד את ההורה בפני גרעון תקציבי אשר יפגע ביכולתו לממן שירות רפואי, לעבור לבית אבות או בית חולים סיעודי ועוד. מצב דברים זה רק תומך בעמדה לפיה נכון וראוי מצד הצאצאים לפעול ולא לשקוט, עת מגלים הם כי שיקול הדעת של ההורה נפגע. על הצאצאים לפעול, עדיף במשותף אך לא חובה, לטובת נקיטה בהליך אשר ישלול מההורה את הסמכות המשפטית לפעול, למכור, לשנות צוואה וכדומה, וזאת בדרך של הגשת בקשה למינוי אפוטרופוס. זה המתמנה יכול שיהיה אחד מהילדים ו/או גורם מקצועי אחר.
למשרדנו ניסיון רב בניהול הליכים אלו ויידע לפעול ברגישות וביעילות להביא לידי פתרון המתיישב עם האינטרס של כל הנוגעים בדבר - אנו משוכנעים כי בנושאים שכאלה אין מקום ואין זמן לטעויות וכי נכון לפעול בנושא נמרצות.
גם מלחמה אינה עוצרת התנהלות משפטית הנגזרת מכל מאבק משפטי, שכן הימנעות מפעולה בכל הקשור לדיני עיזבונות והמתנה עד לאחר המלחמה עלולה להסב נזק בלתי הפיך ולמנוע מבני משפחה לדרוש בעתיד את שמגיע להם על פי דין.
בפסק דין שניתן לפני כחודש ימים, בית המשפט המחוזי בתל אביב דחה את טענת המערערים לפיה, יש לראות בהסכם הממון שכרת אביהם המנוח עם אשתו, צוואה שבכוחה לגבור על סדרי הירושה הקבועים בדין. זהו פסק דין שמבטא היטב את הצורך ואף החובה של כל אדם להסדיר את ענייניו הרכושיים עוד בעודו בחיים.
צו קיום צוואה הוא צו אשר נדרש לצורך חלוקת עזבון בין יורשים על-פי צוואה אשר הותיר אחריו המצווה לאחר פטירתו. כל המבקש לערוך צוואה אשר - לאחר אריכות ימים - תקוים כלשונה, הרי שעליו ליתן את הדעת לכל הסייגים אשר נקבעו בדין מכוחם ניתן יהיה לפסול את הצוואה.
השפעה בלתי הוגנת היא אחת הטענות השכיחות המועלות על ידי המתנגדים לצוואה לצורך הוכחת העדר תוקפה של הצוואה. על המתנגד לקיום הצוואה הטוען להשפעה בלתי הוגנת, מוטל הנטל להוכיח כי הצוואה אינה משקפת את רצונו האמיתי של המצווה ושהצוואה נעשתה מתוך אותה השפעה אסורה שהופעלה על המצווה.
אדם העורך צוואה בגיל צעיר עלול עם הזמן לשכוח על קיומה, מה יהיה דינה של אותה צוואה ישנה אם בחלוף השנים השתנו נסיבות חייו של המנוח והצוואה אינה משקפת עוד את רצונו? זוהי השאלה אשר נדונה על ידי בית המשפט המחוזי.
פסק דין זה ממחישה פעם נוספת את החשיבות שבעריכת צוואה בכל גיל, בייחוד כאשר עסקינן באדם נטול ילדים ואשר אינו מקיים תא משפחתי מסורתי או באדם המעוניין לחלק את עזבונו בדרך שונה מזו הקבועה בחוק הירושה...
בעת עריכת צוואה עבור אדם מבוגר המעוניין לערוך צוואה בערוב ימיו, קיימת חשיבות לכך שעורך הדין המטפל בעריכת הצוואה יתרשם מיכולותיו הקוגניטיביות והמנטליות של המצווה ויוודא כי המצווה מבין את תוכן הצוואה שעליה הוא..