30/3/2025
על חשיבות הסכם ממון
ברירת המחדל של איזון משאבים בחוק הישראלי
חוק יחסי ממון בין בני זוג, תשל”ג–1973 (להלן: החוק) קובע את אופן הסדרת רכושם של בני זוג נשואים בהיעדר הסכם מיוחד ביניהם. לפי החוק, ברירת המחדל היא “הסדר איזון משאבים” שחל בעת פקיעת הנישואין (עקב גירושין או מות אחד מבני הזוג). המשמעות היא שעם סיום הנישואין, כל אחד מבני הזוג זכאי למחצית שוויים של כלל נכסי בני הזוג שנצברו במהלך הנישואין. נכסים אלו כוללים בין היתר רכוש, כספים וזכויות סוציאליות (כגון פנסיה וחסכונות), והאיזון נעשה באמצעות חלוקה שווה של שווי הנכסים – אם יש פער בערכם, בן הזוג העשיר יותר יעביר תשלום איזון כדי להשוות את חלקו של השני.
עם זאת, החוק מגדיר מספר חריגים לנכסים שאינם כלולים באיזון המשאבים:
- נכסים מלפני הנישואין, או כאלה שנתקבלו במתנה או בירושה במהלך הנישואין, מוחרגים מן החלוקה . כלומר, רכוש שהיה שייך לאחד מבני הזוג עוד לפני שהתחתנו, וכן מתנות וירושות שאחד מהם קיבל בזמן הנישואין – אינם נחלקים אוטומטית שווה בשווה בעת גירושין.
- תגמולים מיוחדים: גימלה מהביטוח הלאומי או פיצויים בשל נזקי גוף שמשולמים לאחד מבני הזוג – גם הם מוחרגים מאזון .
- נכסים שהוסכם בכתב להחריגם: החוק מאפשר לבני זוג להסכים בכתב שנכס מסוים לא ייכלל באיזון המשאבים . הסכמה כזו מחריגה את אותו נכס מחלוקה שוויונית עתידית.
חשוב להדגיש כי כל עוד בני הזוג נשואים, אין לנישואין כשלעצמם השפעה קניינית על הרכוש: עצם הקשר הנישואין אינו מקנה אוטומטית לאחד מבני הזוג זכויות ברכושו של השני, ואינו מטיל עליו אחריות לחובות בן זוגו . כל אחד שומר על קניינו הרשום על שמו במהלך הנישואין, והזכות לחלוקה מתעוררת רק בעת פקיעת הנישואין. מצב זה שונה מהדינים במדינות מסוימות בהן קיימת חזקת שיתוף מיידית; בישראל, השיתוף הוא דחוי – מתגבש רק עם הגירושין או הפטירה.
עוד ראוי לציין את ההיסטוריה: החוק חל על בני זוג שנישאו מ-1 בינואר 1974 ואילך. בני זוג שנישאו לפני מועד זה אינם כפופים להסדר איזון המשאבים, אלא ל”הלכת השיתוף” שנקבעה בפסיקה לפני חקיקת החוק . הלכה פסיקתית זו הניחה שבני זוג מתכוונים לשיתוף בנכסים, אך הייתה נתונה לדרישות כמו חיים הרמוניים וכד’. משנת 1974, החוק החליף את ההסדר הפסיקתי לגבי נישואין חדשים, וקבע כללים ברורים בדבר איזון שווי הנכסים.
סיכום ביניים: ברירת המחדל החוקית בישראל היא שאם בני זוג לא ערכו הסכם ממון, בעת גירושין או פטירה רכושם המשותף יאוזן ויחולק בשווה . רק נכסים מסוימים מוחרגים בחוק. מצב ברירת מחדל זה נועד להגשים שוויון בסיסי והוגנות בחלוקה, אך הוא אחיד ואינו מתחשב בנסיבות האישיות של כל זוג. כאן נכנס לתמונה הסכם יחסי ממון, המאפשר גמישות והתאמה אישית במסגרת הדין.
מהו הסכם ממון?
הסכם יחסי ממון (הסכם ממון) הוא חוזה משפטי בין בני זוג המסדיר מראש את העניינים הרכושיים ביניהם, כחלופה או כתוספת לברירת המחדל של החוק . סעיף 1 לחוק מגדיר הסכם ממון כהסכם בין בני זוג המסדיר את יחסי הממון, ודורש כי הסכם כזה (וכן כל שינוי בו) יערך בכתב . בניסוח פשוט, מדובר בהסכם – בין אם לפני הנישואין ובין אם במהלכם – שבו בני הזוג קובעים כיצד יחולק רכושם במקרה של גירושין או פטירה. באמצעות ההסכם ניתן לקבוע כללים שונים מאלו שהחוק קובע כברירת מחדל, בהתאם לרצון הצדדים.
המטרה העיקרית של עריכת הסכם ממון היא לאפשר לבני הזוג להגיע להסדר רכושי מוסכם מראש, שנועד למנוע אי-ודאות וסכסוכים משפטיים עתידיים בנושא חלוקת הרכוש . בהסכם בני הזוג יכולים, למשל:
- לסטות מהחלוקה השוויונית: לקבוע יחס חלוקה אחר מאשר 50/50. ייתכן מצב בו צד אחד יקבל יותר ממחצית הרכוש או פחות, בהתאם להסכמה מפורשת. למשל, אם אחד מבני הזוג מביא עמו לנישואין הון משמעותי או עסק משגשג, בני הזוג יכולים להסכים שבהינתן גירושין, חלקו של אותו צד ברכוש הכולל יהיה גדול מהמחצית. כך ההסכם מאפשר להביא בחשבון תרומות כלכליות לא שוויוניות של הצדדים.
- להחיל או לשלול שיתוף בנכסים מסוימים: להסכים שנכסים ספציפיים לא ייחשבו כרכוש משותף ויישארו בלעדית בבעלות אחד הצדדים (מעבר למה שהחוק כבר מחריג). למשל, החוק מחריג ירושה המתקבלת במהלך הנישואין מאיזון, אך בני הזוג יכולים גם להסכים מראש שנכס נוסף (כגון עסק שנוסד במהלך הנישואין או נכס מקרקעין מסוים) לא יחולק ביניהם. לחלופין, ניתן אף להסכים לשתף נכסים שהחוק מחריג – למשל, לכתוב בהסכם ששוויה של ירושה כן יחולק בין בני הזוג, על אף שהחוק היה פוטר אותה מאזון משאבים, וזאת כדי לבטא כוונת שיתוף מרצון. במילים אחרות, ההסכם מאפשר גם להרחיב את השיתוף וגם לצמצמו לפי צורכי הזוג.
- לקבוע עיתוי שונה לאיזון: החוק קובע שהאיזון מתבצע רק עם פקיעת הנישואין, אך בני זוג יכולים לקבוע בהסכם תנאים מסוימים לביצוע חלוקה מוקדמת יותר. למשל, אפשר להסכים שבהפרדת מגורים ממושכת או במקרה של פרידה בפועל שלא לוותה מיד בגירושין – תתבצע הפרדה רכושית מיידית. יש לציין שבהיעדר הסכם, החוק (לאחר תיקון תשס”ט) מאפשר בפיקוח בית המשפט להקדים את מועד האיזון במצבים של פרידה ממושכת או הליכים מתמשכים , אך קביעה בהסכם מעניקה וודאות רבה יותר ומאפשרת גמישות בלי צורך בהתדיינות משפטית.
- להסדיר חובות והתחייבויות: ההסכם יכול לכלול הוראות לגבי אחריות לחובות שנצברו על-ידי אחד מבני הזוג. אמנם החוק מבהיר שחובותיו של אחד אינם באחריות השני מעצם הנישואין , אך בני הזוג יכולים להסכים כיצד להתמודד עם חוב משותף או חובות עתידיים (למשל, שחוב עסקי של אחד לא ייפול על נכסים משותפים).
חשוב להבין שהחוק עצמו מעודד ומאפשר לבני זוג לערוך הסכם ממון אם רצונם בכך. סעיף 3(א) לחוק קובע: “לא עשו בני הזוג הסכם ממון, ואם עשו – במידה שההסכם אינו קובע אחרת, יראום כמסכימים להסדר איזון המשאבים…” . כלומר, ברירת המחדל (איזון משאבים) חלה רק בהיעדר הסכמה אחרת. אם נעשה הסכם שקובע הוראות שונות, הוראות ההסכם גוברות על מנגנון החלוקה הכללי. למעשה, הסכם ממון שאושר כדין גובר על הוראות החוק בענייני רכוש בין בני הזוג . בכך נותן החוק לבני הזוג את החופש לעצב את גורל רכושם, כל עוד הם מקיימים את הדרישות הפורמליות לכריתת הסכם תקף.
הצורך בהסכם ממון: מתי במיוחד הוא חשוב?
לא כל זוג נשוי חייב בהכרח לערוך הסכם ממון; החוק, כאמור, כבר קובע מסגרת לחלוקת הרכוש. עם זאת, ישנם מצבים ונסיבות שבהם הסכם ממון מומלץ ואף חיוני מבחינה משפטית, כדי להגן על אינטרסים מיוחדים או למנוע תוצאות בלתי רצויות שעלולות לנבוע מהחלוקה הסטטוטורית. להלן דוגמאות טיפוסיות:
- נישואים שניים ומשפחות מורכבות: בני זוג הנישאים בפרק ב’ לחייהם, במיוחד כאשר לכל אחד יש ילדים מנישואים קודמים, ניצבים בפני מציאות משפטית מורכבת יותר בעת פטירה. לפי חוק הירושה, בהיעדר צוואה, בן זוג יורש חלק משמעותי מהעיזבון של הנפטר, בנוסף לזכויותיו במחצית הרכוש המשותף לפי חוק יחסי ממון . המשמעות היא שבלי הסכם מיוחד, בן הזוג שנותר עשוי לקבל נתח גדול במיוחד מהרכוש, ואילו ילדיו של הנפטר יקבלו פחות. הסכם ממון בפרק ב’ יכול לקבוע, למשל, שהסדר איזון המשאבים לא יחול בעת פטירה – בכך כל צד שומר על רכושו האישי עבור יורשיו, ובן הזוג הנותר לא יקבל מחצית נוספת מעבר למה שהוקנה לו בצוואה (או על פי חוק הירושה) של הנפטר. לחלופין, ההסכם יכול להסדיר באופן מפורש את זכויות בן הזוג מול ילדי המנוח. צעד כזה, יחד עם עריכת צוואות מתאימות, נותן מענה לצורך להגן על זכויות הילדים מנישואין קודמים מבלי לסטות מהדין – שהרי ההסכם נערך במסגרת אפשרויות שהחוק מאפשר (ויתור חוזי על איזון משאבים).
- פערים כלכליים ועסקיים משמעותיים: כאשר אחד מבני הזוג נכנס לנישואין עם הון עצמי גדול, נכסים רבים, או עסק מבוסס, הוא עשוי לרצות להבטיח ששליטתו או זכותו בנכסים אלו לא תיפגע מעבר למתחייב בחוק. אמנם החוק מגן על נכסים מלפני הנישואין וגילוי דעת צדדי כגון ירושה או מתנה, אך מה לגבי עסק או נכס משמעותי שנצבר במהלך הנישואין בעיקר במאמץ של אחד הצדדים? בהיעדר הסכם, גם נכס עסקי שפותח בתקופת הנישואין עשוי להיחלק שווה בשווה, אף אם הצד השני לא תרם ישירות לפיתוחו. הסכם ממון יכול לקבוע מנגנון חלוקה אחר לגבי עסק כזה – למשל, שחלק גדול יותר משוויו יישאר בידי מי שניהל אותו, או שאופן הערכת שוויו יהיה מוסכם מראש (כדי למנוע מחלוקות). הדבר חיוני כדי למנוע מצב בו עסק משפחתי מתפרק או נכפה שיתוף לא רצוי. במילים אחרות, ההסכם משמש כלי להתאמת הדין למציאות הכלכלית של הזוג, במיוחד במקרים בהם החלוקה השוויונית עלולה להביא לתוצאה בלתי הוגנת או לא מעשית.
- הגנה מפני חובות וסיכונים כלכליים: במצבים בהם לאחד מבני הזוג יש פעילות עסקית מסוכנת או חשיפה לחובות עתידיים (למשל, עיסוק יזמי, ערבות לחובות), בני הזוג עשויים לרצות לעגן בהסכם שהרכוש של בן הזוג השני יישמר נפרד ובטוח מפני נושיו של הראשון. אמנם החוק (סעיף 4) קובע שאין עצם הנישואין מטיל אחריות לחובות בן הזוג , אך לעתים קרובות בני זוג מנהלים רכוש באופן מעורבב (חשבונות משותפים, נכסים רשומים על שם שניהם וכו’). הסכם ממון יכול להפריד רכוש וחובות בצורה ברורה, כדי שאם יתממש סיכון כלכלי אצל צד אחד – לא ייגרר הצד השני לאבדן רכושו. במילים אחרות, זהו כלי משפטי לניהול סיכונים במסגרת חיי הנישואין.
- מניעת סחטנות ועיכובים בגירושין: בדין האישי בישראל, גירושין מחייבים במקרים רבים הסכמה של שני בני הזוג (כגון בהליך גט הדדי). היו מקרים שבהם צד המעוניין בגירושין נאלץ לוותר על זכויות רכושיות כדי לקבל את הסכמת השני לגט. כאשר רכושם של בני הזוג כפוף לחלוקה לפי החוק, קיימת אפשרות (למרבה הצער) לנצל זאת כמנוף לחץ: למשל, לעכב גט כדי להשיג ויתורים רכושיים גדולים יותר. הסכם ממון ברור יכול לצמצם את המוטיבציה לסחטנות כזו, כי הוא קובע מראש את החלוקה, באופן שלא ניתן לשנות חד-צדדית. יתרה מזו, אפשר לקבוע בהסכם שמועד הקרע (המועד הקובע לפירוד כלכלי) יהיה מוקדם ככל האפשר, כך שגם אם הגט מתעכב – הרכוש המשותף יפסיק להצטבר והאיזון לא ייפגע. בכך ההסכם תורם לניתוק העניינים הרכושיים מסוגיות אישיות של הגירושין.
לסיכום סעיף זה, הצורך בעריכת הסכם ממון מתחדד בעיקר כאשר ברירת המחדל החוקית אינה מתאימה לצרכי הזוג המסוים. ההסכם מאפשר “לתפור חליפה” משפטית אישית לכל זוג: להתנות על חלוקה שוויונית כשאינה צודקת בנסיבות העניין, או לאשרר כוונת שיתוף מיוחדת כשבני הזוג רוצים בכך מעבר לנדרש בחוק. בכך, הסכם הממון הוא כלי גמיש המונע הסתמכות עיוורת על מנגנון אחיד.
הדרישות החוקיות לתוקפו של הסכם ממון
כדי שהסכם יחסי ממון יהיה בעל תוקף משפטי מחייב, אין די בכך שבני הזוג יסכימו בעל-פה או אף יעלו זאת על הכתב בינם לבין עצמם. החוק מציב דרישות פורמליות שנועדו להבטיח את כשרות ההסכם ותוקפו המחייב:
- כתב: החוק דורש שהסכם הממון עצמו (וכן כל שינוי בו) יהיה נערך בכתב . דרישה זו בסעיף 1 נועדה למנוע מחלוקות ולוודא שיש ראיה ברורה ומפורשת לתוכן ההסכמות. הסכם בע”פ בין בני זוג בעניין רכוש לא יוכר כהסכם ממון על-פי החוק.
- אישור בערכאה מוסמכת: תנאי מהותי הוא שההסכם יקבל אישור רשמי בפני גורם שיפוטי או מעין-שיפוטי. סעיף 2(א) לחוק קובע שהסכם ממון טעון אישור בית המשפט לענייני משפחה או בית הדין הדתי המוסמך בענייני הנישואין של בני הזוג . כלומר, בני זוג נשואים (או העומדים להינשא) צריכים להביא את ההסכם לאישור בפני שופט משפחה או דיין רבני (או דתי אחר, בהתאם לדתם) כדי להקנות לו תוקף. דרישה זו חלה גם על שינוי של הסכם ממון קיים – כל תיקון או עדכון צריך אישור מחדש. ללא אישור, ההסכם אינו בעל מעמד של הסכם ממון לפי החוק, והדינים הרגילים (איזון משאבים) עלולים לגבור.
- ווידוא רצון והבנה: בעת האישור, בית המשפט או בית הדין לא ייתן תוקף להסכם באופן אוטומטי; עליו לוודא שבני הזוג עשו את ההסכם בהסכמה חופשית ובמלוא ההבנה של משמעותו ותוצאותיו . דרישה זו, שבאה לידי ביטוי בסעיף 2(ב) לחוק, נועדה להגן מפני מצבי כפייה, לחץ לא הוגן או חוסר הבנה (למשל, כאשר צד אחד לא הבין שהוא מוותר על זכות שקיימת לו בחוק). רק לאחר שבית המשפט משתכנע שההסכם נעשה מרצון, בשיקול דעת ובמידה של הוגנות – הוא יאשר אותו. בכך מבטיח החוק שהסכמי ממון, שיש בהם פוטנציאל לוותר על זכויות משמעותיות, יעשו באופן מושכל ושקוף.
- אימות נוטריוני/רושם נישואין: החוק מכיר בכך שלעתים בני זוג מעוניינים להסדיר ענייני ממון עוד לפני הנישואין. לפי סעיף 2(ג), כאשר ההסכם נערך לפני הנישואין או בשעת עריכתם, ניתן לאשר אותו גם בפני רושם הנישואין (למשל, בפני פקיד הרבנות בעת סידור החופה), במקום בפני בית משפט . בנוסף, תיקון בחוק איפשר החל משנות ה-90 אימות הסכם ממון טרום-נישואין בידי נוטריון מוסמך. הנוטריון, בדומה לשופט, חייב לוודא שבני הזוג חותמים בהסכמה חופשית ובהבנת ההשלכות, ואז הוא רשאי לאמת את חתימתם ולתת אישור נוטריוני המספיק לתוקף ההסכם. אפשרויות אלו נוחות לזוגות לפני חתונה, שכן הן חוסכות פנייה לבית משפט, אך רלוונטיות רק להסכמים שלפני הנישואין. אם ההסכם נחתם לאחר שכבר נישאו, הדרך היחידה לאשרו היא באמצעות בית המשפט לענייני משפחה או בית הדין הדתי.
- עריכת ההסכם: מבחינה תוכנית, ההסכם צריך להיות ברור דיו כדי שבית המשפט יאשרו. אין דרישה בחוק לתוכן מסוים – בני הזוג חופשיים להסכים לכל הסדר רכושי (כל עוד אינו נוגד דין אחר או תקנת הציבור). עם זאת, בפועל בתי המשפט לא יאשרו הסכם בלתי סביר בעליל או כזה שניכר בו פגם (למשל, אם צד ויתר על כל רכושו ללא תמורה, באופן המעורר חשש לכפייה או חוסר הבנה). על כן, יש לשמור על ניסוח הוגן והגיוני המייצג באמת את רצון הצדדים. בדרך כלל ההסכם יכלול הצהרות של בני הזוג שהבינו את משמעותו, כדי להקל על שלב האישור.
בהתקיים דרישות אלו – הסכם כתוב ומפורט, חתימה מרצון, ואישור בפני הערכאה המוסמכת – ההסכם מקבל תוקף מחייב של פסק דין. מעמדו המשפטי הופך לכעין חוזה גמור שהצדדים וכל גורם שלישי (כגון עורכי דין, נושים, בתי משפט אחרים) חייבים לכבדו. למעשה, לאחר אישורו, הסכם הממון גובר על הוראות החוק בענייני רכוש בין בני הזוג , ונכנס לנעלי “הסדר איזון משאבים מוסכם” בין הצדדים. אם בעתיד מתגלע סכסוך רכושי ביניהם, בית המשפט יחלק את רכושם בהתאם להסכם ולא לפי מנגנון החוק, מלבד מקרים חריגים של ביטול ההסכם (בדרך כלל בטענות חוזיות רגילות כמו הטעיה, כפיה, עושק – אך רף ההוכחה לכך גבוה לאור אישורו הרשמי).
יש להדגיש: אי-עמידה בדרישות הפורמליות תוביל לאי-תוקף כהסכם ממון. למשל, בני זוג שערכו ביניהם מסמך אך לא טרחו לאשרו כחוק – מסמך זה לא יוכר כהסכם ממון מחייב. במקרה כזה, בעת גירושין בית המשפט ינהג כאילו לא נערך הסכם, ויחיל את הסדר איזון המשאבים הרגיל . אמנם ייתכן שאותו מסמך לא-מאושר ישמש ראיה לכוונת שיתוף או הפרדה בהליך אזרחי, אך הוא לא יספיק לכשעצמו להתנות על החוק, כיוון שהחוק דורש אישור פורמלי כתנאי לתוקף.
השלכות קיומו או העדרו של הסכם ממון בעת גירושין או פטירה
להימצאותו או היעדרו של הסכם יחסי ממון תקף בין בני זוג יש השלכות משפטיות ישירות בשעת משבר הנישואין (גירושין) או עם פטירת אחד מהם:
במקרה של גירושין:
- עם הסכם ממון תקף: חלוקת הרכוש תתבצע לפי הוראות ההסכם. בית המשפט יאכוף את החלוקה בהתאם למה שהוסכם – בין אם חלוקה שונה משווה, הפרדת נכסים מלאה, או כל מנגנון אחר שנקבע. למשל, אם ההסכם קובע שכל אחד יישאר עם הרכוש הרשום על שמו ללא איזון נוסף, אזי לא תהיה חלוקה שווה בכפייה; כל צד יקבל את מה שבבעלותו לפי ההסכם. אם ההסכם קובע חלוקה באחוזים (60%-40% למשל), בית המשפט יתן צו בהתאם לאותם אחוזים. קיומו של ההסכם לרוב מצמצם מאוד את ההתדיינות המשפטית בסוגיית הרכוש – שכן אין צורך להוכיח מה צודק, אלא רק להציג את החוזה ואישורו. יחד עם זאת, במקרים חריגים צד עשוי לנסות לטעון לפסלות ההסכם (כגון שנחתם בכפייה חמורה שלא נתגלתה בעת האישור), אך טענות כאלה מתקבלות לעיתים נדירות בשל משקל האישור השיפוטי.
- בלי הסכם ממון: חוק יחסי ממון קובע כי יראו את בני הזוג כאילו הסכימו להסדר איזון משאבים הקבוע בחוק. משמעות הדבר שבית המשפט יחיל את החלוקה השוויונית הקבועה בסעיף 5 לחוק: כל אחד מהצדדים יקבל מחצית משווי כלל הנכסים המשותפים. יש לקיים הליך של עריכת מאזנים: לברר אילו נכסים וכמה חובות יש לכל צד, לנכות חובות, ולאזן את ההפרש כך ששני הצדדים יסיימו עם שווי נטו שווה. נכסים שהחוק מחריג (כמו רכוש מלפני הנישואין, ירושה ומתנות) יישארו בידי בעליהם המקוריים , אלא אם יוכח שכוונת הצדדים במהלך חייהם הייתה לשתף גם בהם באופן ספציפי (טענה אפשרית אם, למשל, בני זוג התייחסו בפועל לנכס מלפני הנישואין כאל רכוש משותף – אולם נטל ההוכחה לכך גבוה). בהיעדר הסכם, ייתכן ויתעוררו מחלוקות משפטיות רבות: מה נחשב “נכס משותף”, כיצד להעריך שווי, האם יש נסיבות מיוחדות להצדיק סטייה מחלוקה שווה, ועוד. למשל, בית המשפט רשאי בנסיבות חריגות לפסוק חלוקה לא שוויונית אם הצדק מחייב, אך זה חריג שמצריך הוכחת התנהגות כלכלית קיצונית או חוסר תום לב. בדרך המלך, ללא הסכם – התוצאה ידועה וצפויה: מחצה על מחצה.
במקרה של פטירת אחד מבני הזוג:
יש לבחון בנפרד את ההשפעה של הסכם ממון על זכויות בעת פטירה, שכן כאן נכנסים גם דיני הירושה לתמונה.
- עם הסכם ממון תקף: בני הזוג יכולים לקבוע בהסכם הוראות מיוחדות למקרה פטירה. סעיף 5(ב) לחוק יחסי ממון קובע שאם הנישואין פוקעים עקב מוות, יבואו יורשיו של בן הזוג הנפטר במקומו לעניין הזכות לאיזון משאבים . כלומר, גם בפטירה – כמו בגירושין – קיימת זכות לחלוקת מחצית מהעושר שנצבר. בני זוג רשאים במסגרת ההסכם לוותר או לשנות זכות זו. למשל, הם יכולים להסכים שבמקרה פטירה, לא יתבצע ביניהם או בין עיזבונם איזון משאבים כלל. הסכמה כזו תהיה תקפה ותמנע מצב שבו בן הזוג הנותר (או עיזבון הנפטר) דורש חצי מהרכוש של האחר. כך, אם אחד הצדדים מעוניין שרכושו יגיע ישירות לילדיו או ליורשים אחרים, הוא יכול, במסגרת ההסכם, לבטל את זכות האיזון בעת מוות. חשוב להעיר שהסכם ממון אינו תחליף לצוואה: הוא לא יכול להסדיר למי יועברו נכסי הנפטר (זוהי סוגיה של דיני ירושה), אך הוא יכול להשפיע על היקף העיזבון על ידי קביעה שחלק מהרכוש לא יחולק בין בני הזוג אלא יישאר בבעלות המקורית. למשל, בני זוג יכולים להסכים שכל אחד שומר על מלוא זכויותיו בנכסיו האישיים במקרה מוות, ללא העברה אוטומטית של מחצית לשני – ובכך העיזבון של כל אחד כולל את כל נכסיו האישיים. הסכם כזה, בצירוף צוואות תואמות, יבטיח שרצון כל צד לגבי הורשת רכושו יתממש בלי שבן הזוג השני ייטול מחצית מכוח חוק יחסי ממון. מנגד, בני זוג יכולים גם להסכים להפך – להכליל באיזון המשאבים נכסים שאחרת לא היו נכללים, כדי להבטיח שלבן הזוג הנותר תהיה זכאות גדולה יותר מהרכוש המצטבר (אולי מטעמי ביטחון כלכלי של בן הזוג שנותר בחיים). כל עוד ההסכמה אינה נוגדת חוק קוגנטי אחר, היא תכובד.
- בלי הסכם ממון: במצב של פטירה ללא הסכם, יתבצע איזון משאבים אוטומטי מכוח החוק בין העיזבון לבין בן הזוג הנותר. בפועל, הדבר אומר שיש לחשב את שווי כלל נכסי בני הזוג ולחלקם שווה בשווה, בדיוק כפי שהיה נעשה בגירושין . חלקו של בן הזוג הנפטר יחולק ליורשיו (לרבות לבן הזוג הנותר עצמו, אם הוא גם יורש לפי חוק הירושה או צוואה), אך לאחר שבן הזוג שנותר בחיים מקבל את חלקו המגיע לפי חוק יחסי ממון. למשל, נניח ששווי הנכסים הכולל של שני בני הזוג הוא 2 מיליון ש”ח, מתוכם 1.2 מיליון רשומים ע”ש הנפטר ו-0.8 מיליון ע”ש בן הזוג השני. לפי החוק, עוד לפני חלוקת העיזבון, בן הזוג הנותר זכאי לקבל סכום איזון של 0.2 מיליון ש”ח (כדי להגיע למחצית – מיליון לכל אחד). סכום זה יוצא מהעיזבון ומועבר אליו. את היתרה (כעת העיזבון עומד על מיליון בלבד) יחלקו לפי דיני הירושה (למשל, בין הילדים ובן הזוג בהתאם לחוק הירושה או צוואה). מאידך, אם בן הזוג שנותר הוא שהיה בעל רכוש רב יותר, אז יורשי הנפטר רשאים לתבוע ממנו את חלקו החסר של הנפטר כדי להגיע למחצית. כך או כך, בלי הסכם החוק יוצר מנגנון שמבטיח שכל אחד מבני הזוג (או יורשיו) יקבל מחצית מהרכוש המשותף שצברו יחד . תוצאה זו עשויה שלא להתאים לרצון הצדדים במצבים מסוימים – במיוחד, כפי שצוין, במשפחות פרק ב’. אך ללא הסכם, זו ברירת המחדל המחייבת.
חשיבות ההסכם ויתרונותיו המשפטיים: הסכם יחסי ממון מהווה כלי להסדרת יחסי רכוש בהתאמה אישית, והוא חשוב כדי לתת מענה למגוון מצבים שבהם החוק הכללי עשוי להוביל לתוצאה לא רצויה לצדדים. ההסכם יוצר ודאות משפטית – בני הזוג יודעים בדיוק מה תהיה התוצאה במקרה פרידה, במקום להיות כפופים לפרשנות החוק או לשיקול דעת שיפוטי בדיעבד. הוא גם מצמצם משמעותית את הצורך בליטיגציה ממושכת ויקרה, משום שנקודות המחלוקת מוכרעות מראש. מבחינה משפטית גרידא, ההסכם משריין את הרצון ההדדי של הצדדים בחלוקת רכוש מסוימת, תוך שהוא נהנה מתוקף של פסק דין.
מצדו השני של המטבע, יש להבין שאי-עריכת הסכם ממון אינה בהכרח “רשלנות” – פשוט יחולו הוראות החוק הרגילות, אשר במקרים רבים מספקות פתרון מאוזן וסביר. רבים מהזוגות בוחרים שלא לערוך הסכם ממון, ומקבלים את ההסדר שבחוק. אולם, בשביל אותם מקרים בהם בני הזוג רוצים לסטות מהסדר החוקי או להוסיף עליו מורכבות – הסכם יחסי ממון הוא הכלי המשפטי הנכון. בכך הוא מהווה חלק בלתי נפרד ממארג הדין הישראלי בדיני המשפחה, המאפשר איזון בין כללים קוגנטיים אחידים לבין חופש החוזים ויכולת ההתאמה האישית של בני הזוג את חייהם הרכושיים.
סיכום: הסכם יחסי ממון נחוץ כאשר בני הזוג חפצים להסדיר את ענייני הרכוש ביניהם באופן שונה מהקבוע בחוק, אם כדי להגן על רכוש מסוים, אם כדי להבטיח צדק יחסי במצבי קיצון, ואם כדי למנוע מחלוקות בעתיד. החוק הישראלי מעניק כלים לעריכת הסכם כזה ומכפיף אותו לדרישות פורמליות כדי להבטיח את אמינותו. בסופו של יום, הסכם ממון הוא אמצעי משפטי מהותי המעניק לבני זוג שליטה על גורל רכושם ומונע הסתמכות בלעדית על מנגנוני ברירת המחדל של הדין. הוא מחזק את הוודאות המשפטית ומאפשר לזוגות לעצב בעצמם את ההסדר המתאים להם במסגרת גבולות החוק.