בקשה למינוי אפוטרופוס להורה מתבגר ו/או הגנה על נכסי המשפחה מפני נוכלים למיניהם
כולנו אוהבים את הורינו וכולנו מבקשים לשלומם - כולנו מייחלים להורנו להתבגר בכבוד ולהיות עצמאיים עד ליומם האחרון. יחד עם זאת ומבלי לפגוע באמור, יוצא לא אחת כי ההורה, במהלך התבגרותו, מאבד במידה כזו או אחרת את צלילותו, את יכולתו הקוגניטיבית לקבל החלטות שקולות או את יכולתו לעמוד על שלו ולא להיות נתון לסחטנות ו/או ללחצים נפשיים.
כל עוד ההורה חי ביחד עם הורנו השני וזה השני צלול, מאמינים אנו כי הורה הצלול הוא זה שישמור על ההורה האחר ויבטיח כי זה שנחלש מנטאלית יפוקח על ידי ההורה הצלול. הבעיה מתעוררת שעה בה אחד מהורינו מתאלמן - זה האלמן/ה מוצא את עצמו, לא אחת, מתבגר בביתו ו/או במוסד כזה או אחר, כאשר מידת המעורבות של הילדים, עם כל הרצון הטוב ועם כל האהבה, מצטמצמת. הילדים, כל אחד בעיסוקו ודאגותיו, גידול ילדים וכדומה, מתקשה לתן להורה האלמן את הזמן הנדרש, מה שמאלץ את בני המשפחה להסתייע בעובדים זרים, מטפלים או גורמים אחרים היכולים לעזור להורה. לפעמים יתכנו מצבים בהם ההורה עצמו "מתחבר" לשכנה, ל"חברה" או לגורם כזה או האחר המצליח לתן להורה המתבגר את תשומת הלב והזמן הנדרשים לו. מצב דברים זה, כך ניסיון משרדנו מלמד, מייצר לא אחת סכנות וגודל הסכנה מתיישב עם היקף הנכסים שבבעלות ההורה. ככל וההורה עשיר יותר, כך ימצאו יותר "מתנדבים" אשר יבקשו להתיידד עם האלמן ו-"לעזור" לו בהתנהלותו השוטפת. ככל והאלמן יותר עשיר כך ימצאו יותר ויותר סיכונים, ימצאו יותר ויותר גורמים אשר ינסו לנצל את בדידותו ו/או את מצבו הנפשי ובדרך כזו או אחרת ינסו לגרום לו לתת להם מתנות, לתת להם נכסים, לצרפם לצוואות, לנשל את הילדים מעיזבונו, להרחיקו מבני משפחתו ועוד. מצב דברים זה מעמיד לא אחת את הילדים ובני המשפחה הדואגים בפני מצב עובדתי לא קל בו מחד מבקשים הם לכבד את ההורה, מאידך מבקשים הם לבלום את פועלם של נוכלים כאלה או אחרים ו/או למנוע בעיות משפטיות העלולות להיווצר בעתיד.
כיצד אנו יכולים לסייע בנושא?
למשרדנו ניסיון רב בטיפול במקרים מסוג זה. משרדנו ידע כיצד להביא לידי הגנה על ההורה ו/או על נכסיו ו/או על בני משפחתו בחוקיות ובשקיפות. משרדנו ידע באילו מהלכים נכון לנקוט כנגד הנוכל ובכלל ברמה הקניינית-משפחתית לטובת הבטחת האמור במהירות וביעילות בטרם הנזק יתגבש ובטרם ימצאו עצמם הילדים עומדים בפני מערבולת משפטית ממנה יתקשו לצאת. משרדנו ידע באילו מקרים נכון לפנות לבית המשפט בבקשה לטובת מינוי אפוטרופוס ובאילו מקרים נכון יהיה לנקוט בהליך משפטי אחר. למרות אי הנעימות ולמרות אהבתנו את הורינו ואולי דווקא בשל כך – אסור לחכות, יש לפעול ומהר. יש לנקוט בפעולות משפטיות אשר יגנו על המשפחה, על ההורה.
גם מלחמה אינה עוצרת התנהלות משפטית הנגזרת מכל מאבק משפטי, שכן הימנעות מפעולה בכל הקשור לדיני עיזבונות והמתנה עד לאחר המלחמה עלולה להסב נזק בלתי הפיך ולמנוע מבני משפחה לדרוש בעתיד את שמגיע להם על פי דין.
בפסק דין שניתן לפני כחודש ימים, בית המשפט המחוזי בתל אביב דחה את טענת המערערים לפיה, יש לראות בהסכם הממון שכרת אביהם המנוח עם אשתו, צוואה שבכוחה לגבור על סדרי הירושה הקבועים בדין. זהו פסק דין שמבטא היטב את הצורך ואף החובה של כל אדם להסדיר את ענייניו הרכושיים עוד בעודו בחיים.
צו קיום צוואה הוא צו אשר נדרש לצורך חלוקת עזבון בין יורשים על-פי צוואה אשר הותיר אחריו המצווה לאחר פטירתו. כל המבקש לערוך צוואה אשר - לאחר אריכות ימים - תקוים כלשונה, הרי שעליו ליתן את הדעת לכל הסייגים אשר נקבעו בדין מכוחם ניתן יהיה לפסול את הצוואה.
השפעה בלתי הוגנת היא אחת הטענות השכיחות המועלות על ידי המתנגדים לצוואה לצורך הוכחת העדר תוקפה של הצוואה. על המתנגד לקיום הצוואה הטוען להשפעה בלתי הוגנת, מוטל הנטל להוכיח כי הצוואה אינה משקפת את רצונו האמיתי של המצווה ושהצוואה נעשתה מתוך אותה השפעה אסורה שהופעלה על המצווה.
אדם העורך צוואה בגיל צעיר עלול עם הזמן לשכוח על קיומה, מה יהיה דינה של אותה צוואה ישנה אם בחלוף השנים השתנו נסיבות חייו של המנוח והצוואה אינה משקפת עוד את רצונו? זוהי השאלה אשר נדונה על ידי בית המשפט המחוזי.
פסק דין זה ממחישה פעם נוספת את החשיבות שבעריכת צוואה בכל גיל, בייחוד כאשר עסקינן באדם נטול ילדים ואשר אינו מקיים תא משפחתי מסורתי או באדם המעוניין לחלק את עזבונו בדרך שונה מזו הקבועה בחוק הירושה...
בעת עריכת צוואה עבור אדם מבוגר המעוניין לערוך צוואה בערוב ימיו, קיימת חשיבות לכך שעורך הדין המטפל בעריכת הצוואה יתרשם מיכולותיו הקוגניטיביות והמנטליות של המצווה ויוודא כי המצווה מבין את תוכן הצוואה שעליה הוא..