הכרת רשויות המס בהצהרת הון יזומה על ידי תושב חוזר או עולה חדש
לאחרונה נתקלים אנו באנשי עסקים רבים שחזרו לישראל לאחר שהייה של מספר שנים בחו"ל, במהלכה צברו הון לא מבוטל, וכעת מתוקף נכונותם לפתוח בפעילות עסקית בישראל או סתם לצאת לפנסיה שקטה, מבקשים הם לייצר לעצמם וודאות פיסקאלית.
ישראלים אלה, אשר צברו הון בחו"ל, נהנים לא אחת ממעמד של תושב חוזר ו/או תושב חוזר ותיק ולפעמים נהנים מפטור ממס על הכנסות שהופקו בחו"ל וזאת רק משום שבתקופה נתונה הם לא היו תושבי מדינת ישראל, כהגדרת תושבות בפקודת מס הכנסה. אותם חוזרים מבקשים לא אחת להיות רגועים, במובן זה שהם רוצים לוודא כי רשויות המס בישראל מכירות בהון אותו הם אוחזים ערב חזרתם לארץ, כהון לבן וככזה שרשויות המס בישראל לא יוכלו בעתיד לבחון ו/או לבקש לגביו הסברים ו/או לבקש למסותו. אלה רוצים לדעת כי זה ההון שלהם וכי על זה רשאים הם להשתית את כל ההתנהלות העתידית שלהם והאסטרטגיה העסקית או המשפחתית שלהם. שורה תחתונה – הם מבקשים וודאות, הם מבקשים שקיפות, הם מבקשים לנטרל "הפתעות". לכאורה, הון שמקורו בהכנסה שהפיקו אותם יחידים מחוץ לישראל במהלך תקופה בה היו לתושבי חוץ, אינו כפוף לחיוב במס ישראלי, אלא שבמקרים רבים קביעה זו אינה חד משמעית ונתונה להפעלת שיקול דעתו של פקיד השומה, ביחס לכל מקרה לגופו. אי הוודאות יכולה לנבוע ממגוון רחב של מישורים הקשורים בשאלת הכרה או אי הכרה בניתוק תושבות של אזרח מישראל במהלך התקופה בה צבר את ההון מחוץ לישראל ו/או השפעות הקשורות בתשלום או אי תשלום מס בגין אותן הכנסות בחו"ל ועוד.
כיצד אנו יכולים לסייע בנושא?
משרדנו, המורכב מעו"ד ורו"ח יוצאי רשויות מס, במסגרת פעילותו, מטפל במצבים מעין אלו ומבקש "להקדים תרופה למכה". משרדנו מייצג ישראלים חוזרים, המבקשים להבטיח לעצמם וודאות במובן זה שהם יוכלו להיות רגועים לעניין חשבונות הבנק שלהם בחו"ל ו/או כל נכס ו/או כל רכוש אחר שיש להם ערב כניסתם לארץ ולהיות משוכנעים כי לא ניתן יהיה להגיע אליהם בעתיד עם שאלות לעניין מקור הכסף, מיסוי הכסף וכו'. משרדנו מביא את הלקוח לידי אותה וודאות מתבקשת במסגרת הליך של החלטת מיסוי מקדמית. במסגרת הגשת בקשה להחלטת מיסוי זו, כפי שהעגה המקצועית נוהגת לכנות "פרה רולינג", יוכל אותו יחיד, אשר שהה מספר שנים בחו"ל, עבד וצבר הון, לקבל הכרה מרשויות המס בישראל על דבר הונו שצבר ולהבטיח כי בגינו לא יידרש בעתיד להמציא הסברים או לשלם מס בגינו. תיקון 147 לפקודת מס ההכנסה הוסיף פרק המסדיר החלטות מיסוי מוקדמות. תיקון זה, מאפשר ליחידים, במקרים מסוימים, ליזום פנייה לרשויות המס, כשבמסגרת פנייה זו יוכל היחיד להביע את טיעונו בפני הרשות לעניין היות ההון – הון שאין למסותו בישראל ולקבל בגין זאת את הסכמת רשות המס, באופן סופי ומוחלט. הליך הפרה רולינג הינו מסלול שבו תינתן החלטה על ידי המוסד להחלטות מיסוי, במצבים בהם ישנה חוסר בהירות בקשר להיבטי המס הנובעים מהם והיא מוגשת כבקשה וולנטרית על ידי היחיד או מייצגו. בסופו של התהליך, היחיד יכול לקבל אחת משתי האפשרויות:
- החלטת מיסוי בהסכם - החלטה זו היא החזקה מבין השתיים, שכן ישנה הסכמה של שני הצדדים. הן של היחיד והן של הרות המס. על החלטה זו לא ניתן לערער.
- החלטת מיסוי שלא בהסכם - מצב בו הצדדים לא הסכימו בקשר לתוצאת המס. החלטה זו לא מחייבת את היחיד והוא יהיה רשאי לדווח על פי פרשנותו והבנתו. על החלטה זו ניתן לערער.
בתוך כך, חשוב לזכור כי שיטת המס בישראל הינה "פרסונלית". כלומר, כל מי שהינו "תושב ישראל", מחויב במס למדינה. לכן, בכדי שיחיד יהיה פטור ממס בישראל על הון שצבר מחוץ לישראל, עליו להוכיח כי היה לתושב חוץ במשך פרק הזמן בו צבר את הונו.
משרדנו, המורכב בין היתר, מיוצאי רשויות המס למיניהן, כלכלנים ורואי חשבון, מעניק שרות לאותו יחיד, אשר מעוניין כי רשויות המס יכירו בהונו. לשם כך, פועל משרדנו, על סמך הנתונים של אותו יחיד, על מנת שרשויות המס יכירו בו כ-"תושב חוץ" לתקופה בה צבר את הונו ובכך יהיה הוא פטור מתשלום מס בגין ההון שצבר. מומלץ לאותם אנשי עסקים, אשר חוזרים לארץ וצברו הון בחו"ל להשתמש במסלול ה-"פרו רולינג", על מנת שהונם יוכר בישראל. בנוסף לכך, פנייה יזומה של היחיד מונעת סנקציה פלילית על אי-דיווח. נשמח לעמוד לרשותכם ולענות על שאלות נוספות.