האם אתם משלמים יותר מדי ארנונה?
ארנונה היא מס שהרשות המקומית גובה על נכסים בתחומה. מי שמחויב בארנונה הוא בעל הנכס או מי שמשתמש בו (המחזיק). לרשויות המקומיות כח ואמצעים בדין לגבות חובות ארנונה ממי שאינו משלם את חובו.
על מה ניתן לערער?
לכל רשות מקומית הגדרת שטח שונה שניתן לחייבו - כך למשל עיריית תל אביב מחייבת את הנכסים בשיטת נטו (לא כל היקף הנכס כולל קירות חיצוניים וללא שטחים פתוחים), על פי צו ארנונה תל אביב לא אמורים לחייב בגין שטחים משותפים בנכסים מסחריים (אלא בנסיבות מאוד מיוחדות); בקרית אונו מחייבים את מלוא השטחים כולל מרפסות.
יש רשויות שאינן גובות בגין שטחים משותפים בבתי מגורים ויש כאלו שגובות בגין מלוא השטח. בחלק מהרשויות המקומיות גובים עבור שטחי בריכות שחיה פתוחות כאילו היו שטחי מגורים. לכן חשוב לבדוק את שטח הנכס המחויב בהתאם לצו הארנונה של אותה רשות - האם הנכס מחויב בשיטת נטו או ברוטו? מה כולל השטח המחויב? האם כולל שטחים משותפים ו/או מרפסות פתוחות? האם ניתן לטעון שחלק מהנכס אינו בשימוש ו/או הרוס ו/או בשיפוצים? האם בשטח הנכס המחויב כלולים גם שטחים שאינם שייכים לכם (למשל של השכנים?).
סיווגים שונים
לכל רשות סיווגים שונים בצו הארנונה שלה אליהם מתלווים תעריפים שונים ומגוונים. יש לשים לב האם בנכס מתקיים שימוש רק למגורים, האם מגורים מעורב בשטחי משרד לעבודה מהבית, האם מדובר על בית תוכנה / חברת סטרטאפ / סטודיו לגרפיקה? האם מדובר על סיווג תעשייה, ומה קורה כאשר יום אחד מחליטה הרשות המקומית לשנות סיווג ללא ששונה השימוש ובכך להעלות את תעריפי הארנונה במאות אחוזים?
שינוי סיווג:
-
יש מקרים שהרשות המקומית מחליטה לשנות סיווג למרות שלא חל כל שינוי בשימוש או בזהות המחזיק.
-
יש מקרים שבעל הנכס מחליט לבדוק האם הסיווג לפיו הוא מחויב הינו נכון.
-
ויש מקרים בהם מומחה ארנונה מאיר את עיני בעל הנכס שהסיווג אינו נכון.
שינוי סיווג וגודל רטרואקטיבית:
-
כל רשות מקומית והנוהג שלה, וכל מקרה צריך להיבדק לגופו.
בכל מקרה אסור לוותר על בדיקה תוך תשומת לב לעלות תועלת.
-
לעיתים ניתן להסתפק במו"מ מול הגורמים ברשותה מקומית
-
ולפעמים אין ברירה ויש לפנות לערכאות משפטיות.
אז מה עושים?
מגישים השגה תוך 90 יום מקבלת שומה בד"כ בתחילת שנה. (סיווג, גודל, מחזיק). על מנהל הארנונה להשיב תוך 60 ימים. אם נדחתה ההשגה, יש להגיש תוך 30 יום ערר לוועדת הערר. על החלטות ועדת הערר ניתן להגיש ערעור בבית משפט לעניינים מנהליים. מומלץ מאוד לא לגשת להליכי השגה וערר ללא ליווי משפטי על ידי מומחה בתחום.
מקרים מיוחדים בהם ניתן לקבל פטור מתשלום ארנונה לתקופה מסוימת:
לעו"ד אורית פפר ניסיון רב בתחום הארנונה הן כגזברית עירייה לשעבר והן כעורכת דין המייצגת נישומים רבים בפני רשויות מקומיות שונות ומשלבת הבנה מעמיקה בצווי הארנונה השונים, יכולת ייצוג בוועדת הערר וידע משפטי וכלכלי.