הפחתה ו/או ביטול היטלי פיתוח, בסיוע עו"ד וכלכלן המומחה בדין המוניציפאלי
אגרות, היטלי פיתוח ודמי הקמה הינם תשלומי חובה המוטלים על ידי רשויות מקומיות ותאגידי מים וביוב, לשם מימון התקנתם ורכישתם של תשתיות ציבוריות כגון: כבישים ומדרכות, ניקוז, ביוב, צנרת מים (או לחילופין דמי הקמה בתאגידי מים וביוב) ופיתוח שטחים ציבוריים פתוחים.
תשלומי חובה אלו, קבועים בחוקי העזר של הרשויות המקומיות, כאשר לכל רשות מקומית יש הגדרות שונות בחוקי העזר לגבי השטחים בגינם ניתן גבות היטלים וכן תעריפים שונים לחיוב שטח הקרקע ושטח המבנה. תשלום מלוא היטלי הפיתוח בגין שטח הקרקע והשטח הבנוי, מהווה, בדרך כלל, תנאי לקבלת היתר בנייה ולכן הם משולמים בעת קבלת היתרי הבנייה, בין אם על ידי יזמים או קבלנים ו/או אנשים פרטיים המקימים את ביתם. בנוסף, בעת הצורך בקבלת אישור מהרשות המקומית על היעדר חובות (מכירה, העברה, לקיחת משכנתא), נדרשים בעלי נכסים לשלם היטלי פיתוח, אשר לכאורה לא שולמו בעבר וזאת תוך ניצול מצוקת אותו הרגע. תשלומים אלו הם אומנם חד פעמיים, קרי הרשות המקומית או תאגיד המים, לא רשאים לחייב בהיטל פיתוח את אותו השטח פעמיים, אולם מדובר על סכומים גבוהים היכולים להגיע למאות אלפי שקלים (במקרים של מבני תעשייה גדולים או מבני מגורים רבי קומות).
חיוב נכסים שונים בהיטלי פיתוח
דווקא בשל העובדה שמדובר על סכומי כסף גדולים, מנסות הרשויות/הוועדות המקומיות להטיל חובת תשלומי פיתוח גם בגין שטחי קרקע ובנייה שכפי הנראה שולמו בגינם תשלומים בעבר והן מטילות את חובת ההוכחה על הנישום אשר במקרים רבים עומד בפני שוקת שבורה ואינו יודע כיצד להתמודד עם דרישות תשלום אלו. קיימים גם מקרים בהם הרשויות מבצעות בדיקות מקיפות ומחפשות אחר שטחים ומבנים שלכאורה לא חויבו בעבר בתשלומי פיתוח ומטילות על נכסים אלו חיובים באלפי ומאות אלפי שקלים, גם אם לא מתבצעת באותה העת עבודת בניה חדשה.
במקרים רבים, ובייחוד כאשר מדובר על מגרשים ריקים, הרשויות המקומיות אינן מצליחות לאתר את הבעלים במועד חיוב הנכס בהיטל פיתוח (כדוגמה סלילת כביש הגובל במגרש). במצב כזה, בעת מכירת המגרש, אם על ידי הבעלים או יורשיהם, הרשויות מסרבות לתת אישור לטאבו ועוצרות את מימוש הנכס. בית המשפט העליון קבע לאחרונה (עע"ם 8329/14 עיריית קרית אתא נ' נילי קורן ואח', פורסם בנבו, 31.5.16) כי אף אם לא ניתן לטעון טענת התיישנות בגין חובות שנצברו לפני שנת 2012 (בעת שנקבעה הלכה בבית המשפט העליון) הרי שניתן להחיל עליהם את דיני השיהוי בשל התנהלותה של עיריית קרית אתא אשר לא פעלה במרץ לאיתור בעלי הנכס או לביצוע הליכי גביה אקטיביים.
כיצד נסייע לך בעניין חיובי היטל פיתוח?
משרדנו מורכב מעו"ד, כלכלנים ורו"ח להם התמחות ספציפית בהתנהלות אל מול הרשות, לטובת ביטול ו/או הפחתת היטלי פיתוח. בראש המחלקה המוניציפלית של משרדנו עומדת עו"ד אורית פפר, אשר לה עשרות שנות ניסיון בתחום. צור עמנו קשר עתה לטובת טיפול מיידי בעניינך!