תביעות קיפוח בעלי מניות ו/או תביעות עושק המיעוט

המשק העסקי הישראלי מתנהל במידה רבה באמצעות אלפי חברות, פרטיות ו/או ציבוריות, להן פעילויות עסקיות ממינים ומסוגים שונים. על פי דיני המדינה, "חברה" הינה יישות משפטית עצמאית הנתונה בבעלות בעלי מניותיה. בעלי המניות הם אלה השותפים בבעלות בחברה ומערכת היחסים בינם לבין עצמם מוגדרת במסגרת מסמכי ההתאגדות של החברה והדין הכללי.
 
יתרה מזאת, מסמכי ההתאגדות של החברה הם אלה שיגדירו את מערכת היחסים בין בעלי המניות, בינם לבין עצמם והם אלה שיגדירו את סוגי המניות, את הזכויות של בעלי כל אחד מסוגי המניות, את הזכות לקבלת רווחים מפעילות החברה ו/או את הזכות לבצע פעולות אחרות באשר להתנהלות החברה. יש בנמצא חברות בעלות פעילות קטנה ומצומצמת ולהן בעל מניות אחד או שניים ובשל כך מתנהלות כ-"שותפים" לכל דבר ועניין, רשומה או לא רשומה, כשאותם בעלי מניות הם גם הדירקטורים וגם השכירים של החברה. מאידך, יש בנמצא חברות בעלות פעילות גדולה, אם פרטיות ואם ציבוריות, להן שורה ארוכה של בעלי מניות, דירקטוריות, מנגנוני בקרה ומערכים מסחריים ומשפטים מורכבים. לאור האמור, יוצא כי כדי לקבוע זכויותיו של בעל מניות פלוני, אם בעניין זכויות הצבעה, חלוקת רווחים ואם לכל עניין אחר, עלינו לפנות למסמכי ההתאגדות של החברה, לבחון את סוגי המניות, את הזכויות הצמודות למניות, כמו גם את הדין הכללי ובהישען על כל אלה לקבוע האם בעל המניות אכן מקבל את המגיע לו, האם החברה מתנהלת כראוי והאם יש בנמצא ניצול כוח ו/או קיפוח המיעוט על ידי הרוב.
 
קונפליקטים, ניגודי עניינים וטענות קיפוח בין בעלי מניות
הניסיון מלמד כי החברה, בהתנהלותה, מייצרת לא אחת את הקונפליקטים ו/או ניגודי עניינים בין נושאי משרה בחברה, בין בעלי מניות ונושאי משרה, בין דירקטורים לבין בעלי מניות ועוד מצבים, כשאלו מייצרים מתחים ו/או חילוקי דעות המסתכמים לא אחת בתחושה של בעל מניות פלוני, לפיה זכויותיו נפגעו ו/או לפיה אין הוא מקבל את שמגיע לו ברווחי החברה, על פי דין. טענת הקיפוח של בעל המניות יכול ותושתת על מגוון רחב של טעמים ובכלל זה טענות לפיהן בעלי מניות הרוב מרוקנים את החברה מרווחים ו/או מבצעים עמה עסקאות לא תקינות ו/או גונבים מקופתה כספים ו/או מנצלים את מעמדם לרעה לטובתם האישית ו/או אין ספור סיבות אחרות, אשר בחלקן קלות להוכחה ובחלקן האחר קשות יותר להוכחה, כך שהוכחתן מצריכה בקיאות חשבונאית וכלכלית. ואכן, הדין הישראלי מודע לכך שייתכנו מצבים בהם בעל מניות הרוב, אכן מנצל לרעה את שליטתו בחברה ומשכך הדין קובע כי בעל מניות החש נפגע מהתנהלות החברה ו/או מהתנהלות בעלי מניות הרוב, רשאי לפנות לבית המשפט המחוזי ולבקש את עזרתו לטובת הסרת הקיפוח. החוק מסמיך את בית המשפט המחוזי לפעול במגוון רחב של אופנים לטובת הסרת הקיפוח ובכלל זה מאפשר הוא לפעול להפסקת המחדל וחיוב בעלי מניות הרוב, אם בדרך של שינוי זכויות חתימה בחברה, אם בדרך של מכירה כפויה של מניות המיעוט על סמך הערכת שווי אובייקטיבית, אם בדרך של מינוי מנהל חיצוני לחברה אשר ינהל אותה באופן תקין ואם בדרכים אחרות - הכל לטובת הבטחת התנהלות חוקית ושקופה, כזו שאינה מקפחת ואינה מפרה את המתחייב מהדין הכללי ומסמכי ההתאגדות של החברה.
 
 
כיצד אנחנו יכולים לסייע בנושא?
משרדנו, המורכב מעו"ד ורו"ח יוצאי משרד המשפטים ורשויות המס, מתמחה בבניית אסטרטגיה משפטית בעניינים אלה ובניהול מאבקים משפטים בתחומים האמורים. משרדנו ידע לייצגך בהליך מסוג זה והלכה למעשה למשרדנו ניסיון של עשרות שנים ואין ספור תיקים הנוגעים במחלוקות פנים חברתיות. משרדנו ישמח לייצג גם אותך ולקדם את עניינך במהירות ובהצלחה, תוך הסתייעות בבקיאותנו המשפטית והחשבונאית, הכל לטובת קידום האינטרסים שלך וכיבוש היעד שתציב בפנינו. אנו נעשה כל שניתן על פי דין לטובת שמירה על האינטרסים שלך וקידום האסטרטגיה שנגבש, במינימום זמן, מינימום עלות ומינימום נזק לחברה עצמה.
 
התקשר אלינו עתה ואנו נפעל במידי בעניינך! עו"ד אלי דורון: 054-4251054

אנו עומדים לרשותך בכל שאלה: סניף מרכז 03-6109100, סניף חיפה 04-8147500, נייד: 054-4251054

לשיחת ייעוץ
חייגו 03-6109100

או השלימו את הפרטים הבאים

מידע מקצועי

מניעת סכסוכים בין קבלן ראשי לקבלן משנה בפרויקטים של נדל״ן בישראל

להלן נפרט דגשים משפטיים ומעשיים מרכזיים: כיצד לערוך נכון את ההסכמים בין המזמין לקבלן הראשי ובין הקבלן הראשי לקבלני המשנה, ואילו צעדים לנקוט כדי לנטרל סכסוכים מראש ולהגן על שני הצדדים.

ניהול משפטי חכם בסכסוך בין שותפים בעסקים בישראל - חלק א

בניהול משפטי נכון, ניתן להפוך משבר להזדמנות: לעיתים סכסוך פותר “שותפות שכבר מיצתה את עצמה” ומאפשר לכל צד לפרוח בכיוון שלו. המטרה היא להגיע לנקודה הזו עם מינימום פגיעה בערך. אנו מקווים שכלים וטיפים אלו יסייעו להתמודד ולהכריע סכסוכים באופן המיטבי, ולהשיג את התוצאה החיובית ביותר עבורכם ועבור העסק.

ניהול משפטי חכם בסכסוך בין שותפים בעסקים בישראל - חלק ב

בניהול משפטי נכון, ניתן להפוך משבר להזדמנות: לעיתים סכסוך פותר “שותפות שכבר מיצתה את עצמה” ומאפשר לכל צד לפרוח בכיוון שלו. המטרה היא להגיע לנקודה הזו עם מינימום פגיעה בערך. אנו מקווים שכלים וטיפים אלו יסייעו להתמודד ולהכריע סכסוכים באופן המיטבי, ולהשיג את התוצאה החיובית ביותר עבורכם ועבור העסק.

סכסוך בין שותפים - כיצד להתמודד ביעילות ולמה חשוב ייצוג משפטי מקצועי?

במאמר זה נעמוד על הגורמים לסכסוך בין שותפים, נבחן את הדרכים להתמודד עימו, ונציג את החשיבות של ייצוג משפטי מקצועי, רצוי כזה המשלב מומחיות בדיני חברות, מיסים וחשבונאות, לצד יכולות ליטיגציה וראייה אסטרטגית רחבה.

סכסוך עסקי, מעורבות משפטית ומה שביניהם

כל סכסוך הוא אינדיבידואלי ודורש התאמה של אסטרטגיית הפעולה בהתאם לנסיבות. ניהול נכון של הסכסוך יאפשר לסיים אותו במהירות, במינימום עלות ונזק עסקי.

סכסוך בין שותפים - כלים משפטיים

הסכסוך בין שותפים לעסק הוא אתגר מורכב, אך המשפט הישראלי מציע מגוון כלים לפתרונו. בין אם מדובר בניסוח חוזים ברורים מראש, פנייה להליכי גישור או בוררות, תביעה בבית המשפט או פירוק השותפות – חשוב לבחור בכלי המשפטי המתאים בהתאם לנסיבות המקרה. ייעוץ משפטי מקצועי יכול להבטיח שמירה על זכויותיו של כל שותף, ולהוביל לפתרון מיטבי של הסכסוך תוך צמצום הנזקים לעסק.

פתרונות משפטיים לבעל מניות מיעוט שמרגיש מקופח

בעל מניות מיעוט אינו חסר אונים מול עוולות שנגרמות לו בחברה. החוק מעניק לו כלים אפקטיביים להתמודדות עם קיפוח, אך כדי להצליח עליו לפעול בצורה מחושבת ומקצועית, תוך הסתייעות באנשי מקצוע מיומנים. פעולה נכונה עשויה להחזיר את האיזון, לשמור על זכויותיו ולתרום להתנהלות בריאה של החברה.

סכסוך בין שותפים בסוכנות ביטוח - סוגי סכסוכים ודרכי פתרון

במאמר זה נבחן את הסיבות השכיחות לסכסוכים בין שותפים בסוכנות ביטוח, את ההשלכות המשפטיות שלהם, ואת הדרכים האפקטיביות לפתרון.

סכסוך בין מזכה לזכיין - סוף מעשה במחשבה תחילה

היעדרו של הסדר חקיקתי מלא לגבי מודל הזכיינות מותיר בידי המזכה את היכולת להכתיב ולקבוע תנאים בהסכם הזכיינות אשר ספק רב אם היו מתאפשרים בהינתן הסדר מעין זה, ולמגינת הלב- יודעים מזכים רבים לנצל לאקונה חקיקתית זו לטובתם.

"הפרדת כוחות" בחברה פרטית לעומת פירוק שותפות

מהי הדרך להיפרדות בין בעלי מניות שהסתכסכו ושהיחסים ביניהם הגיעו לכדי אובדן אמון?.. זוהי השאלה אשר נדונה בפסק דין חדש של בית המשפט המחוזי בתל אביב

זקוקים לעורך דין?

חייגו: 03-6109100 או השאירו פרטים
אני מאשר/ת בזאת לדורון, טיקוצקי, קנטור, גוטמן, נס, עמית גרוס ושות' לשלוח לי ניוזלטרים/דיוור של מאמרים, מידע, חידושים, עדכונים מקצועיים והודעות, במייל ו/או בהודעה לנייד. הרשמה לקבלת הדיוור כאמור תאפשר קבלת דיוור שבועי ללא תשלום. ניתן בכל עת לבטל את ההרשמה לקבלת הדיוור ע"י לחיצה על מקש "הסרה" בכל דיוור שיישלח.