30/1/2025
כלים משפטיים העומדים בפני איש עסקים המסתכסך עם שותפו לעסק
הסכסוך בין שותפים לעסק הוא תופעה שכיחה, הנובעת לא פעם מהבדלים בציפיות, ניהול לקוי, חוסר אמון או חילוקי דעות בנוגע לאופן ניהול העסק. כאשר סכסוך זה אינו נפתר בדרכים פנימיות, יש צורך להיעזר בכלים משפטיים כדי להסדיר את המחלוקת או להפריד כוחות בצורה חוקית ומסודרת. במאמר זה נדון בכלים המשפטיים העומדים לרשות איש עסקים המסתכסך עם שותפו לעסק.
הסכם בין שותפים: הכלי המשפטי הבסיסי
הסכם שותפות או הסכם מייסדים (כשמדובר בחברה), הוא הבסיס החוקי לניהול היחסים בין השותפים בעסק. הסכם זה מגדיר את זכויותיהם, חובותיהם ואחריותם של השותפים, ולרוב נקבעות בו הוראות הקובעות את דרך הסדרת הסכסוך. הסכם זה הנו הכלי הראשון שיש לבחון כאשר מתעורר סכסוך.
דוגמאות לסעיפים המסדירים את אופן פתרון המחלוקות בין השותפים, אשר קיימים בהסכמי שותפות/מייסדים:
- מנגנוני יישוב סכסוכים: הליך גישור או בוררות.
- זכות רכישה או מכירה (: אפשרות של אחד השותפים לרכוש את חלקו של האחר במקרה של סכסוך.
- הפרת התחייבויות: מהן ההשלכות במקרה של הפרת התחייבות מצד אחד השותפים.
פנייה להליך גישור או בוררות
אחד הכלים המרכזיים לפתרון סכסוכים בין שותפים הוא פנייה להליך גישור או בוררות, אשר לעיתים קרובות מופיעים כסעיף מחייב בהסכם השותפות.
- גישור: הליך לא פורמלי שבו צד שלישי, שהנו בד"כ גורם מקצועי עם ניסיון בתחום הרלוונטי, מסייע לשותפים להגיע להסכמות.
- בוררות: הליך שבו בורר אשר ממונה לדון בסכסוך נותן פסק בוררות, שיש לו תוקף משפטי מחייב, בדומה לפסק דין שניתן בבית משפט .
יתרון הליכים אלו הוא שהם מאפשרים פתרון מהיר ויעיל יחסית לסכסוך, תוך שמירה על סודיות.
פנייה לבית המשפט
כאשר הליכי גישור אינם מתאימים או אינם מובילים לפתרון, וכאשר אין בהסכם בין השותפים סעיף המחייב פנייה לבוררות, ניתן לפנות לבית המשפט, אשר ידון ויכריע בסכסוך.
במסגרת התביעה יש לכלול את מלוא הטענות שיש כנגד השותף, לרבות טענות לקיפוח, הפרות הסכמים, שימושים שלא כדין בנכסי השותפות/חברה וכיו"ב.
בד"כ, כאשר בית המשפט יתרשם כי אין אמון בין השותפים או כי הציפייה הלגיטימית של אחד מהשותפים נפגעה, הוא יורה על "הפרדת כוחות", בין אם בדרך של פירוק השותפות (במקרה של שותפות) ובין אם בדרך של חיוב של צד אחד לרכוש את חלקו של הצד האחר בעסק (כשמדובר בחברה).
הגנה על זכויות קניין רוחני ועסקי
במקרים רבים, הסכסוך בין השותפים כולל גם שאלות הנוגעות לזכויות קניין רוחני או סודות מסחריים של העסק. עורך דין יכול לסייע בהגנה על נכסים אלו, באמצעות:
- בקשה לצווי מניעה זמניים למניעת שימוש בלתי מורשה בנכסי העסק.
- תביעה על גזל סוד מסחרי, בהתאם לחוק עוולות מסחריות, תשנ”ט-1999.
ייעוץ משפטי מקצועי
הסתייעות בעורך דין המתמחה בדיני שותפויות, דיני חברות ובעסקים היא קריטית בכל שלב של הסכסוך. עורך הדין יכול לסייע בניתוח המצב המשפטי, בבניית אסטרטגיה לפתרון הסכסוך ובניהול המשא ומתן עם הצד השני.
סיכום
הסכסוך בין שותפים לעסק הוא אתגר מורכב, אך המשפט הישראלי מציע מגוון כלים לפתרונו. בין אם מדובר בניסוח חוזים ברורים מראש, פנייה להליכי גישור או בוררות, תביעה בבית המשפט או פירוק השותפות – חשוב לבחור בכלי המשפטי המתאים בהתאם לנסיבות המקרה. ייעוץ משפטי מקצועי יכול להבטיח שמירה על זכויותיו של כל שותף, ולהוביל לפתרון מיטבי של הסכסוך תוך צמצום הנזקים לעסק.