מאת:

ניהול משפטי חכם בסכסוך בין שותפים בעסקים בישראל - חלק ב

מעבר לתחילת המאמר - חלק א

הליכים משפטיים בערכאות - תביעה בבית המשפט
מתי פונים לבית משפט? לעיתים, אין מנוס אלא לפנות לערכאות שיפוטיות רגילות כדי ליישב את הסכסוך. זה קורה אם פתרונות של גישור או בוררות נכשלו או לא מתאימים, או אם אחד הצדדים מלכתחילה בוחר בדרך המשפטית (למשל, כדי לבקש סעד דחוף). בסכסוכי שותפים, הפניות הנפוצות לבתי משפט הן: תביעה אזרחית בין השותפים (למשל תביעה לצו מניעה, תביעה כספית על נזקים, תביעה לאכיפת הסכם), בקשה לפירוק שותפות (כאשר מבקשים לסיים את השותפות תחת פיקוח בית המשפט), או – אם מדובר בחברה – תביעה נגזרת או בקשה לסעד קיפוח בעלי מניות לפי חוק החברות. הבחירה באיזו עילה ואיזו ערכאה (שלום, מחוזי) תלויה בנסיבות. חשוב לדעת: ברגע שפונים לבית המשפט, ההליך לרוב הופך פומבי, רשמי ואיטי יותר מאשר החלופות, אך בית המשפט מחזיק בכוחות חזקים לתת סעדים זמניים ומחייבים שלא דרך פשרה.
כיצד מתנהלים הליכים משפטיים בסכסוך שותפים? ההליך דומה לכל תביעה אזרחית. צד אחד (התובע) יגיש כתב תביעה המפרט את העובדות והסעדים הנדרשים. לדוגמה: “להצהיר כי התובע הוא בעל 50% מהשותפות וכי הנתבע הפר הסכם שותפות, ולצוות על פירוק השותפות וחלוקת נכסיה” – זו יכולה להיות עילת תביעה טיפוסית. במקביל, במקרים דחופים, תוגש בקשה לסעדים זמניים – כגון צו מניעה האוסר על שותף לפעול לבדו בעסק, או צו עיקול נכסים למניעת הברחתם. בית המשפט, בסכסוכי שותפים, מבין את הרגישות ומנסה בתחילת הדרך לעודד פשרה או הליך חלופי, לעיתים יפנה את הצדדים לגישור מטעם בית המשפט. אם לא מצליחים להתפשר, ההליך ממשיך: הצד הנתבע מגיש כתב הגנה, השופט קובע לוחות זמנים לגילוי מסמכים, הגשת תצהירי עדות וכו’. בסופו של יום, אם אין פתרון עד אז, ייערך דיון הוכחות שבו נחקרים השותפים ועדים נוספים. לאחר מכן ינתנו סיכומים ופסק דין.
סיכונים וסיכויים בפנייה לערכאות: היתרון הגדול של בית המשפט הוא סמכות הכפייה הרחבה שלו. בניגוד לגישור, כאן תתקבל הכרעה מחייבת גם בלי הסכמת כל הצדדים. לשופט יש יכולת לתת צווים שימנעו נזק מיידי – למשל, אם שותף מנסה לבצע פעולה שתהרוס את העסק, ניתן לקבל צו עשה/מניעה מידי. בית המשפט גם יכול לחקור לעומק, לזמן מסמכים ועדים בכפייה – כלי חשוב אם חשודים במעשי תרמית ויש צורך בחשיפת מידע (כגון צווים לחשבונות בנק, מינוי בודק). בנוסף, זכות הערעור על פסק הדין מבטיחה בדיקה נוספת של ההכרעה, מה שנותן ביטחון מסוים נגד טעויות.
עם זאת, ניהול סכסוך בבית משפט עלול להיות ארוך ויקר. ההליכים עלולים להימשך חודשים ושנים, שבמהלכם העסק עלול לסבול מחוסר יציבות. העלויות המשפטיות (שכר טרחת עורכי דין, אגרות, מומחים) יכולות להרקיע. גם היחסים בין השותפים כמעט ולא ישרדו משפט ממושך – בדרך כלל הפנייה לבית משפט היא “יריית פתיחה” למלחמה שבה כל צד מנסה לנצח והקרע מעמיק. מעבר לכך, הדיונים בבית משפט פומביים (אלא אם כן מבוקש חיסיון מסחרי), וזה עלול לחשוף את הסכסוך בפני עובדים, לקוחות והתקשורת, מה שפוגע במוניטין העסק. נקודה נוספת: לשופטים בבית משפט אין תמיד את הגמישות למצוא פתרון עסקי יצירתי. הם חייבים לפסוק לפי משפט וחוק – למשל, בית משפט לא “ימציא” מנגנון הפרדת כוחות אם החוק לא מאפשר, אלא יפסוק סעדים מוכרים (כסף, פירוק וכו’).
מדיניות בתי המשפט בסכסוכי שותפים: בתי המשפט מודעים לכך שפירוק עסקים פוגע בכלכלה ובצדדים שלישיים (עובדים, ספקים). לכן, הגישה השיפוטית היא לראות בפירוק שותפות או סגירת עסק אפשרות אחרונה . ברוב המקרים, אם העסק כשיר לפעול, בית המשפט יעדיף למצוא פתרון שמאפשר את המשך קיומו ולא “להרוג” את העסק מיד . במיוחד כאשר לחברה או שותפות יש עובדים, פעילות שוטפת ונושים, שופטים משתדלים שלא להביא לקריסת העסק . לדוגמה, בתי משפט כבר נקטו בפיתרונות כמו מינוי גורם חיצוני לניהול זמני של העסק במקום השותפים המסוכסכים . בכך העסק ממשיך לפעול, הלקוחות והעובדים מוגנים, ובמקביל הסכסוך בין הבעלים מטופל בנפרד. בתי המשפט בוחנים סכסוכי שותפים בראייה עסקית-כלכלית: מה טובת העסק עצמו (מעבר לטובת כל בעל-דין בנפרד) . למשל, אם יש סכסוך בין שני שותפים שגורם לשיתוק החברה אך החברה רווחית ובעלת פוטנציאל – בית משפט עשוי להחליט על “הפרדת כוחות”: אחד השותפים ירכוש את חלקו של האחר או ימנה נאמן שימכור את חלקם של כולם למשקיע חדש, במקום לפרק ולסגור. סעיפי חוק כמו סעיף 49 לפקודת השותפויות וסעיף 191 לחוק החברות נותנים כלים לבית המשפט להתערב כך.
סעדים ייחודיים בבימ”ש: כאשר פונים לערכאות, ניתן לבקש סעדים ספציפיים כגון: פירוק שותפות – בית המשפט מוסמך להורות על פירוק השותפות וחלוקת נכסיה בעין או במכירה ופירעון . אבל הוא גם מוסמך לבצע “פירוק חלקי” או טכני – כלומר לא לפרק את העסק כולו אלא רק להפריד את חלקו של שותף מסוים ולסיים את מעורבותו . כך ניתן לסיים את הסכסוך בלי להרוס את החברה (מעין קניית חלקו של השותף הפורש באמצעות הליך שיפוטי). בחברות, אפשר לבקש סעד של רכישת מניות כפוי: בעל מניות מיעוט שטוען לקיפוח, למשל, יכול לבקש שבית המשפט יורה לרוב לרכוש את מניותיו במחיר הוגן (או להיפך, שיורה למיעוט למכור את חלקו) – סעד כזה מוצא דרך סעיף הקיפוח בחוק החברות. כמו כן, בתי משפט לעיתים קרובות ממליצים (או אפילו “כופים בעדינות”) על מנגנון BMBY כאשר שני צדדים מסוכסכים באופן שלא מאפשר המשך ניהול משותף – בית המשפט יכול לומר: “אם הצדדים לא יגיעו להסכמה, אשקול להורות להם לבצע מנגנון התמחרות שבו כל צד יגיש הצעה לקניית השני” (זה נעשה בהסכמה או בפסק דין יצירתי).
דוגמה מגישת בתי המשפט: במקרה ידוע בתחום המסעדנות, סכסוך בין בעלי מניות הביא לסגירת המסעדה ולחדלות פירעון. בית המשפט, בבואו לדון בבקשת פירוק, ציין בצער שהעובדים והנושים נפגעו מהסכסוך והדגיש שזה תרחיש שבו כולם מפסידים . גישה זו משתקפת בעמדת בתי המשפט שלעיתים ימנו כונס נכסים זמני או מנהל מיוחד לעסק במקום לפרקו מיידית, במטרה לשמור אותו כעסק חי עד שהתביעה תתברר או שהשותפים יגיעו לפתרון .
יתרונות הפנייה לערכאות: כפי שהוזכר, במקרים מסוימים זה הכלי היחיד למנוע נזק בלתי הפיך. למשל, אם שותף מתחיל לבצע פעולות חד-צדדיות מזיקות (מוכר נכסים בהפסד לעצמו, נוקט אלימות, וכו’), רק צו בית משפט מיידי יכול לעצור זאת . בית המשפט יכול לתת צו מניעה תוך ימים ספורים, ואפילו במעמד צד אחד, כדי להקפיא מצב עד בירור. בנוסף, רק בית משפט יכול לחייב צדדים לא משתפים פעולה להתדיין (בגישור ובוררות צריך הסכמה כלשהי). לכן, אם השותף השני פשוט “נעלם” או מסרב לדבר, הגשת תביעה תכריח תגובה. לפעמים עצם קבלת כתב התביעה מטלטלת את הצד הנתבע וגורמת לו להתפשר. גם המנוף של ביזיון בית משפט (סנקציה על אי-ציות לצו שיפוטי) הוא ייחודי.
חסרונות הפנייה לערכאות: כבר נגענו בכך – עלויות, פומביות, סחבת, הרס מערכות יחסים. לעסק קטן, משפט ארוך יכול להיות גזר דין מוות פיננסי בפני עצמו. עוד חיסרון הוא חוסר הוודאות – ברגע שיוצאים מהידיים שלכם ומפקידים את הסכסוך בידי שופט, אף אחד לא מבטיח שתוצאת פסק הדין תהיה תואמת בדיוק לרצונותיכם. ייתכן ששניכם לא תהיו מרוצים (יש פתגם: פשרה טובה כשכל צד קצת לא מרוצה; אבל גם פסק דין עלול להשאיר את שני הצדדים בתחושת החמצה). למשל, בית משפט עשוי לפסוק על פירוק העסק ומכירת הנכסים למרבה במחיר – תוצאה שבהערכה בדיעבד השותפים יכלו אולי להימנע ממנה לו היו מתפשרים קודם לכן.
פנייה לבית משפט היא המוצא האחרון אך לעיתים ההכרחי. כאשר אין ברירה, חשוב להתנהל בחוכמה גם בתוך ההליך המשפטי – לא להפוך אותו לזירת התגוששות אישית מיותרת, אלא לשמור על מיקוד עסקי. בתי המשפט כן מנסים לעזור: כבר בשלב מקדמי של הליך שיפוטי, ניתן לבקש ישיבת מהו”ת (מפגש הידברות) או גישור – לעיתים שופט יפנה אתכם לכך מחוץ לפרוטוקול. כדאי לנצל הזדמנויות כאלו להגיע לפתרון מוסכם תחת חסות בית המשפט, לפני שנכנסים לעובי הקורה היקר. אם זה לא הולך, אז להתכונן להליך המשפטי בצורה מיטבית, כפי שנדון בסעיף הבא.
 
ניהול חכם של הסכסוך – דגשים והתנהלות מומלצת
כאשר כבר קיים סכסוך או ברור שהוא בלתי נמנע, אופן ההתנהלות של השותפים (ושל היועצים שלהם) יכול להשפיע מאד על התוצאה הסופית. ניהול חכם של המשבר עשוי להיות ההבדל בין פתרון יעיל ששומר על העסק לבין הסלמה הרסנית שמביאה לפירוק יקר ומיותר. להלן מספר עקרונות מנחים:
  • התנהלות עניינית מול השותף היריב (בלי להסלים עוד את הסכסוך): למרות המטען הרגשי, נסו לשמור על תקשורת מקצועית ורציונלית עם השותף השני. זכרו שכל התכתבות וכל מילה שנאמרת עלולה ביום מן הימים להיות מוצגת בבית משפט או בפני בורר. הימנעו מהשמצות אישיות, איומים לא חוקיים או צעדי “תגמול” רגעיים מתוך כעס – צעדים כאלה רק יחמירו את מצבכם ויקשו על פתרון עתידי. במקום זאת, מומלץ לבודד את הנושאים העסקיים שבמחלוקת ולדון בהם באופן ממוקד. אם השיח בעל-פה קשה מדי (רגשית), העבירו לתקשורת כתובה ומתועדת, אך כזו הנכתבת בטון קורקטי. למשל, כתבו מייל רשמי שבו אתם מציגים את נקודת מבטכם בנושא מסוים ומזמינים את השותף להגיב – זה עדיף מאשר צעקות במשרד או “מסר דרך העובדים” שעלולים לעוות את הדברים. תקשורת ישירה ושקופה מקטינה חשדנות . אל תנתקו קשר לגמרי (אלא אם כן עורכי הדין מורים להימנע מתקשורת ישירה) – כי ריק בתקשורת מתמלא לרוב בפרשנויות שליליות. גם אם צריך לערב עורך דין, אפשר לקבוע שההתדיינות נעשית דרך עוה”ד אך תוך שמירת כבוד הדדי.
  • שימור העסק ככל האפשר בזמן המשבר: נסו שלא “לשרוף את העסק” תוך כדי הריב. זה אומר – להמשיך לקיים התחייבויות לשוטף: לשלם משכורות, לספק שירותים ללקוחות, לא לבטל הזמנות חומרי גלם וכדומה, ככל שהדבר בידיכם. אם שניכם מנהלים, מצאו בינתיים מנגנון עבודה בסיסי או חלקו ביניכם תחומי אחריות זמניים כדי שהעסק לא יתמוטט. הסכסוך ביניכם לא צריך להוביל מיד להפסקת פעילות העסק – מצב שיקשה אחר כך על שיקומו אם תגיעו להבנות. למעשה, גם שופט חיצוני יעדיף לראות שניסיתם למזער נזקים. היו מקרים בהם שותפים מסוכסכים פעלו מתוך “תמות נפשי עם פלשתים” ופגעו בעסק בכוונה רק כדי להכאיב לצד השני – זו טעות חמורה. גם אם נדמה לכם ש”אם העסק יקרוס, לשותף יהיה יותר גרוע ממני”, בפועל שתיכם עלולים להישאר עם חור גדול בכיס ותביעות מהבנקים והנושים. לכן, נקטו מדיניות של Business as Usual ככל הניתן עד בירור העניין, או פנו לבית משפט למינוי גורם נייטרלי לניהול זמני.
  • ניהול ראיות ותיעוד רלוונטי: סכסוך שותפים הוא בסופו של דבר סכסוך עסקי-משפטי, ולכן הראיות יכולות להכריע. הקפידו לשמור ולאסוף תיעוד של כל מה שקשור למחלוקת. זה כולל: הסכמי השותפות וכל מסמך נוסף שנחתם ביניכם (למשל פרוטוקולי ישיבות, אימיילים שבהם סוכמו דברים, הודעות וואטסאפ מהותיות, מסמכים חשבונאיים וכד’). יש לשמור עותקים של דוחות כספיים, תדפיסי בנק, רשימות מלאי, וכל נתון שעשוי להידרש להוכחת טענותיכם. לדוגמה, אם הטענה היא ששותף הבריח כסף, חשוב שיהיו בידכם דוחות הנהלת חשבונות, העברות בנקאיות חשודות, חוזים עם ספקים “מקורבים” וכו’. אל תמחקו תקשורות ישנות – דווקא מה שנראה שולי כעת יכול להפוך קלף מיקוח או ראיה קריטית. נהלו יומן אירועים לתיעוד בעל-פה: רשמו לעצמכם תאריכים ומה קרה בהם (למשל “5/3 – השותף קיים פגישה עם לקוח גדול בלעדיי ולא דיווח לי” או “17/4 – גיליתי תשלום חריג בחשבון הבנק ללא אישור”). עדיף שהמידע יהיה מתועד טרי מאשר לנסות לשחזר מזיכרון כעבור שנה בדיון משפטי. כמו כן, הימנעו מפעולות חד-צדדיות בתיעוד: אל תיקחו מסמכים מקוריים פיזית מהמשרד בלי רשות, כי אז עלולים להאשים אתכם בחוסר ניקיון כפיים; במקום, צלמו/סרקו לעצמכם עותק. אם יש מערכת מחשב משותפת – גבו נתונים עליה, אך אל תשנו סיסמאות פתאום כדי “לחסום” את האחר, אלא אם כן זה נדרש לשמירת נכסים (ואז עדיף בצו). ניהול ראיות קפדני הוא קריטי: הוא גם מאפשר להעריך נכוחה את מצבכם (עורך הדין שלכם יוכל לבסס עמדה חזקה או ימליץ על פשרה בהתאם למסמכים), וגם משדר לצד השני שאתם רציניים ומוכנים. לעומת זאת, צד שמגיע לא מוכן, ללא מסמכים או עם “חור שחור” בראיות, עלול להפסיד במשא ומתן או בבית משפט.
  • מניעת הברחת נכסים והשתלטות חד-צדדית: אם קיים חשש ממשי ששותף ינסה לבצע מהלך בזק ולחטוף את נכסי העסק (פיזיים או דיגיטליים) או לגרום נזק בלתי הפיך לפני שיושג סדר, יש לפעול במהירות. קודם כל, התריעו בכתב בפני השותף שאסור לו לנקוט צעדים חד-צדדיים, והבהירו שתפנו לסעד משפטי דחוף אם ייעשו כאלה צעדים. במקביל, התייעצו מיידית עם עו”ד לגבי קבלת צווי מניעה זמניים. בתי המשפט אכן נותנים צווים לשמירת המצב הקיים בעסק כדי למנוע פגיעה או שינוי בלתי הפיך . למשל, אפשר לקבל צו מניעה האוסר על שותף לבצע פעולה בחשבון הבנק ללא חתימת שני השותפים, או צו האוסר מכירת ציוד ונכסים של העסק עד בירור. במקרה קיצוני, ניתן לבקש צו עיקול על נכסי העסק או נכסי השותף שברשותו, אם יש ראיות שמבריח אותם. דוגמה: אם שותף מוציא סחורה מהמלאי ומעביר למחסן פרטי – אפשר לבקש עיקול על אותה סחורה. עוד אפשרות היא בקשה לצו מניעה נגד תחרות – אם מתברר ששותף הקים עסק מתחרה בניגוד להסכם, לבקש מביהמ”ש לעצור את פעילותו המתחרה זמנית. נקודה חשובה היא מהירות ואלתור: אל תחכו שהמצב יורע. ביום שאתם חושדים שהשותף אולי מושך כסף, לכו יחד לבנק ודרשו שינוי חתימות כך ששניכם תידרשו לכל משיכה (אם זה אפשרי לפי ההסכם). או דרשו חשבון נאמנות משותף שאליו ייכנסו ההכנסות עד לפתרון. אם השותף מסרב, זו עילה טובה לרוץ לבית משפט. זכור: מניעה עדיפה על ריפוי – הרבה יותר פשוט למנוע הברחה מלכתחילה מאשר לנסות להשיב נכסים אחר כך. היו עירניים: שימו לב לפעילות חריגה בחשבונות, בדקו דוחות מלאי, בצעו ספירות קופה. במידת הצורך, ערבו גורם שלישי אמין (כמו רואה חשבון החברה) שיפקח בתקופת הביניים ויוודא שאין מהלכים פסולים. לפעמים עצם הידיעה שיש “עין צופה” מרתיעה שותף מלנסות גניבה. ואם קרה כשל – אל תהססו לערב רשויות אכיפה אם יש חשד לפלילים, אך התייעצו עם עו”ד לפני הגשת תלונה פלילית, כי צעד כזה בדר”כ שובר את האפשרות לפיוס אזרחי.
  • מינוי כונס נכסים או מנהל זמני דרך בית המשפט: במקרים של מבוי סתום מוחלט או חשש שהעסק קורס עקב הסכסוך, ניתן לשקול לפנות לבית המשפט בבקשה למינוי כונס נכסים זמני או מנהל מיוחד לעסק. כונס נכסים (או “מפרק זמני” בחברה) הוא אדם ניטרלי, לרוב עו”ד או רו”ח, שבית המשפט ממנה כדי שייקח שליטה על נכסי העסק וינהל אותם באופן עצמאי לתקופת ביניים. מטרת מהלך כזה היא להוציא את הניהול מידי השותפים המסוכסכים, כדי לשמור על שווי העסק ולמנוע פעולות הרסניות . לדוגמה, בית משפט יכול לקבוע: “עד להחלטה אחרת, עו”ד פלוני ישמש ככונס נכסים לנכסי השותפות, יפעיל את החנות, ישלם עובדים ויגבה הכנסות, ולאף אחד מהשותפים לא תהיה גישה עצמאית לחשבון הבנק”. צעד זה קיצוני במידת מה, כי הוא שולל זמנית את השליטה מהבעלים, אבל לעיתים חיוני – למשל אם שני השותפים רבים עד כדי שיתוק העסק, או אם אחד מהם ביצע מעילה וכבר אי אפשר לתת בו אמון. הכונס/המנהל הזמני יפעל תחת פיקוח בית המשפט ובדיווח לשניכם, וכך העסק שורד בזמן שאתם מתכתשים משפטית. בתי המשפט נוקטים בזה בעיקר כשיש אינדיקציה שהעסק יכול להמשיך להיות רווחי אך בני הזוג העסקיים לא מצליחים לעבוד יחד . ראוי לציין: מינוי כזה כרוך בעלות (יש לשלם לכונס שכר מתוך קופת העסק), והוא גם מוציא חלק מהשליטה מידיכם, אז יש להשתמש בו רק כאשר האלטרנטיבה גרועה יותר (קריסת העסק). לחלופין, ניתן לבקש מינוי בודק או משקיף – דמות ניטרלית שתהיה “בעמדת פיקוח” אך לא תיטול לגמרי את המושכות. למשל, במחלוקת מסוימת בית משפט מינה רו”ח כ”משקיף” בדירקטוריון חברה משפחתית, עם סמכות לדווח לבית משפט על כל פעולה חריגה, ובכך הרגיע את הרוחות. בקשות מסוג זה צריכות להיות מגובות בראיות שהמצב חמור – בית משפט לא ימנה כונס נכסים רק כי יש ויכוח שגרתי. אבל אם הוכחתם שמצב העסק מדרדר עקב המריבה, או ששותף מבצע מעשים חד-צדדיים חמורים, יש סיכוי טוב שבית המשפט ייעתר וימנה גורם חיצוני . הדבר שומר על המצב הקיים ומאפשר לכם לנהל מו”מ מעמדה שקולה יותר, בלי לחץ שאולי בינתיים השני מחבל בעסק . למעשה, כפי שהוזכר, מערכת המשפט מעדיפה זאת על פני סגירת העסק כליל. מובן שזה צעד זמני – בהמשך תצטרכו להגיע להסדר סופי (פירוק או המשך) ולהשיב את הניהול לידיים פרטיות.
  • הפרדת הפן העסקי מהפן האישי: כלל אצבע להתנהלות חכמה הוא לא לתת לרגשות שליליים להכתיב מהלכים עסקיים. בסכסוכי שותפים קל “לקחת ללב” – הרי מדובר באדם שפעם סמכת עליו ועכשיו אתם בעימות. אבל חשוב לקבל החלטות בצורה קרה ושקולה ככל האפשר. אל תפעלו מתוך נקמה. תמיד תשאלו: האם הצעד שאני שוקל מועיל עסקית או שהוא רק מסב הנאה רגעית לפרוק כעס? פעמים רבות שותפים בסכסוך עושים דווקא – למשל, מדליפים מידע שיפגע בשותף השני, אך בכך פוגעים בתדמית החברה כולה. או מנסים למנוע עסקה טובה רק כדי שהשותף לא יזכה להצלחה – ובכך יורים ברגל שלהם. שמרו על הפרדה: עיצבו את האסטרטגיה שלכם בניהול הסכסוך כמו שהייתם מנהלים פרויקט עסקי – קבעו מטרות (למשל “לקנות את חלקו במחיר הוגן” או “לפרק ולקבל את שווי חלקי”), בנו חלופות, ואל תסטו מהן בגלל עלבונות. במקביל, את הרגש אפשר להשאיר לשיחות פרטיות עם יועצים, לא להכניס אותו למכתבים רשמיים או לדיונים.
  • שימוש ביועצים מומחים: סכסוך שותפים אינו רק עניין משפטי – יש לו היבטים כלכליים, פסיכולוגיים ועסקיים. הקיפו את עצמכם ביועצים הנכונים: מלבד עורך דין מסחרי מנוסה (שעל חשיבותו נדבר בפירוט בסעיף הטיפים), שקלו לערב גם רואה חשבון או כלכלן שיערוך אומדן שווי חברה או יבקר את הדוחות הכספיים כדי לסתור טענות כספיות של הצד השני. במקרים מסוימים, יועץ עסקי או מגשר מקצועי יכול לסייע בניהול הדיאלוג טרם פנייה למשפט – כמו סוג של “ועדת פיוס” פנימית. אם הסכסוך משפיע על העובדים או על תפעול החברה, אולי מנהל תפעול מקצועי יכול להיכנס באופן זמני (בהסכמת שני הצדדים) כדי לייצב את העניינים. אפילו פסיכולוג ארגוני או מאמן (coach) יכול לעזור לשותפים לתקשר – זה נשמע לא שגרתי, אבל בעסקים משפחתיים, למשל, לא פעם מביאים יועץ משפחתי ליישב עימות בין אחים/הורים בעסק. כל עוד שני הצדדים מסכימים, עדיף לשלם לאיש מקצוע שיסייע להציל את העסק מאשר לשלם פי כמה לעורכי דין במאבק ששוחק את העסק.
לסיכום סעיף זה: ניהול חכם של הסכסוך משמעו שליטה בנזקי הלוואי. לא תמיד תוכלו למנוע את עצם העימות – אבל בידיכם למנוע מהעימות להרוס את העסק או להפוך למסלול אין-חזור. שמרו על ראש קר, דאגו לראיות, הגנו על הנכסים, ונסו לפתור את המחלוקת באופן מקצועי ולא כ”מלחמה”. כך תגיעו לשולחן המשא ומתן או לבית המשפט בעמדת כוח, כזו שמראה שדאגתם לעסק וגם לזכויותיכם.
 
טיפים משפטיים פרקטיים לניהול סכסוך בין שותפים
להלן מספר טיפים ועצות מעשיות, מניסיונם של עורכי דין ומתוך לקחי מקרים נפוצים, שיכולים לעזור לכם במניעה ובניהול של סכסוכי שותפים:
  1. ערבו עורך דין מסחרי בשלב מוקדם: אחד הלקחים החשובים הוא לא להמתין שהמצב יחמיר לפני שפונים לייעוץ משפטי. עו”ד מנוסה בדיני חברות ושותפויות יכול לסייע בכמה מישורים – בתחילה, לפני שיש סכסוך, בעיצוב הסכמי השותפות באופן שמגן עליכם; ובזמן משבר, בגיבוש אסטרטגיה ובהפעלת הכלים המשפטיים המתאימים. שותפים רבים חוששים לערב עורך דין כי “זה יסלים את המצב”, אך ההיפך הוא הנכון: עורך דין טוב יכול לפעול מלכתחילה לפתרון בדרכי שלום, לבחון את ההסכמים ולנתח את זכויות וחובות כל שותף בצורה אובייקטיבית . הוא עשוי להצביע ללקוחו היכן הצד השני צודק וכדאי לוותר, ולהפך היכן כדאי להתעקש – ובכך למקד את המו”מ. יתרה מזו, עורך דין יכול לשמש חוצץ רגשי ביניכם: העברת התקשורת דרך עורכי דין מצננת את הלהט ומכניסה את הסכסוך למסגרת עניינית. כמובן, אם הסכסוך מידרדר, עו”ד יגן על זכויותיכם בבית המשפט (או בבוררות) וישתמש בניסיונו כדי להשיג תוצאה טובה. לכן, אם מתגלים סימני סכסוך מתפתח – לפחות פנו לייעוץ ראשוני. גם אם לא תתבעו מיד, תקבלו הכוונה מה לעשות ומה לא לעשות (למשל, עו”ד עשוי להזהיר אתכם לא לבצע צעד בלתי חוקי מתוך כוונות טובות). כפי שניסח זאת עו”ד מומחה: עורך דין יכול לסייע במגוון דרכים במקרה של סכסוך בין שותפים עסקיים. הוא יכול לבחון את הסכם השותפותולייעץ לשותפים בנוגע לדרכי פעולה . במילים אחרות, אל תהססו לקבל עזרה מקצועית – זה עשוי לחסוך טעויות יקרות.
  2. נסחו סעיפי יציאה ופתרון סכסוך עוד בהסכם ההקמה: בעת הקמת השותפות (חברה או שותפות לא מאוגדת), כשעוד שוררת אווירה טובה, חשוב מאוד לכלול מנגנונים להתמודדות עם סכסוך. לא נעים לחשוב על זה ביום החתונה העסקית, אבל “הפרדת כוחות” צריכה להיות חלק מהתוכנית העסקית. מנגנון מומלץ במיוחד הוא סעיף BMBY (Buy Me Buy You) – סעיף היפרדות המאפשר בכל עת של מבוי סתום, ששותף א’ ינקוב במחיר עבור העסק, ואז שותף ב’ יבחר אם הוא קונה את חלק א’ או מוכר לו את חלקו באותו מחיר . מנגנון זה, אם נבנה נכון, יוצר תמריץ להציע מחיר הוגן (כי אתה עלול למצוא עצמך הצד שמוכר ולא קונה). כך, בתוך פרק זמן קצר, הסכסוך נפתר – העסק עובר לבעלות אחת, והשני מקבל כסף ויוצא. מנגנון “במבי” נפוץ מאוד בעסקים עם 2-3 שותפים שווי כוח, והוא הוכיח את עצמו בהרבה מקרים כדרך מהירה ויעילה לסיים שותפות בלי מלחמות . כמובן, יש וריאציות – אפשר לקבוע שהמציע חייב לקנות אם השני מסרב למכור, או לצרף זכות להשוות מחיר. מעבר לבמבי, חשוב לכלול זכויות קדימה (ROFR) – שאם שותף רוצה למכור חלקו, יציע קודם כל לשותפים הקיימים במחיר ובתנאים של קונה פוטנציאלי. כך לא ייכנס גורם זר בלי שלשאר הייתה אפשרות לרכוש. כמו כן, סעיף גישור/בוררות בהסכם – כמתואר לעיל – יכול לספק מסלול מובנה ולמנוע פנייה מיידית לבית משפט. לסיכום: השקיעו בעריכת הסכם שותפות מקיף עם “מנגנוני גירושין עסקיים” הוגנים. זה כמו ביטוח – מקווים לא להשתמש בו, אבל כשצריך, הוא חוסך הון עתק. עו”ד מסחרי טוב ידאג להכניס סעיפים כאלו בהתאמה למבנה העסק שלכם.
  3. הבטיחו חלוקת רווחים הוגנת ושקופה: הרבה סכסוכים מתחילים כי צד אחד חש שמרמים אותו בכסף. לכן, מנעו את האפשרות הזו מלכתחילה: הגדירו במפורש בהסכם איך מחושבים הרווח הנקי, כמה יופרש להשקעות חוזרות וכמה יחולק, ובאילו מועדים מתבצעים הדיווחים והחלוקה. לדוגמה, אפשר להסכים שדיבידנד (או משיכת רווחים) יתבצע אחת לרבעון בשיעור X מהרווח, לפי דוח מבוקר ע”י רו”ח. כך אף אחד לא “תקוע” בלי ליהנות מהפירות לאורך זמן. בנוסף, נהלו שקיפות פיננסית: תנו לכל שותף גישה מלאה לחשבונות ולדוחות הכספיים . כשכולם רואים מה קורה בחשבון הבנק ובמערכת הנה”ח, קשה הרבה יותר לזייף תמונה. שקלו למנות רואה חשבון מבקר/נאמן שמדווח לכל השותפים תקופתית (בעסקים גדולים ממילא יש חובה כזו – בדמות דוח שנתי מבוקר). אם יש מנכ”ל או שותף מנהל, אפשר לקבוע שהוא זכאי למשכורת ניהול ידועה, ושיתר הרווחים יחולקו לבעלים פרו ראטה – כך לא יהיו ויכוחים על “כמה הוא לקח לעצמו”. אפשר גם להגביל בהסכם הטבות לשותפים: למשל, “כל הוצאה מעל 5,000 ש”ח לשותף טעונה אישור יתר השותפים”. רעיון נוסף: חשבון בנק משותף שדורש חתימה כפולה, או הגבלה טכנית בסכום שמשותף יכול למשוך לבד. צעדים כאלה מקטינים חשד של ניצול לרעה. כששותפים יודעים מלכתחילה שהם מוגבלים בחלוקת כספים, הם פחות ינסו לעגל פינות. כמובן, חשוב גם לקבוע סנקציות בחוזה על הפרת סעיפים אלה (למשל, שותף שמושך שלא כדין – חבותו האישית תהיה כפולה מהסכום וכד’). אבל בסופו של דבר, תרבות של שקיפות היא התרופה הכי טובה: עדכנו זה את זה בכל נושא כספי, אל תשמרו סודות שיבלכו אח”כ.
  4. מנעו ניצול לרעה של הכוח הניהולי: אם יש פערי כוחות בניהול (נניח, שותף אחד הוא גם המנכ”ל הפעיל והשני שקט יותר), חשוב לעגן בלמים ואיזונים כדי שמנהל העסק לא ידרוס את זכויות האחר. בחברה – וודאו שלבעל מניות המיעוט יש לפחות זכויות מידע ופיקוח (כפי שחוק החברות מאפשר). חתמו על הסכם בעלי מניות המגן על המיעוט: זכות וטו על החלטות מסוימות, זכות למנות דירקטור מטעמו, וחובה להביא לאישור נושאים מהותיים (מכירת נכס משמעותי, גיוס אשראי גדול, שינוי תחום פעילות וכו’). בשותפות לא-מאוגדת – קבעו שתמיד תידרש הסכמת כל השותפים לפעולות קריטיות (כמו נטילת הלוואה, חתימה על עסקה מעל סכום מסוים). כך, אף אחד לא יוכל לכפות מהלך אסטרטגי אם האחרים מתנגדים נחרצות. אם בכל זאת שותף דומיננטי מקדם החלטות שלדעתכם אינן לטובת העסק, התנגדו בצורה מתועדת: רשמו בפרוטוקול או במייל את התנגדותכם ונימוקיה. זה יגן עליכם אם בהמשך העסק יינזק – תוכלו להראות שהתנגדתם. כמו כן, אפשר לדרוש זימון ישיבת שותפים/דירקטוריון רשמית בנושא, כך שההחלטה לא “תחליק” בלי דיון. היו תקיפים כשצריך – אל תתנו מתוך חולשה להסכים למהלך שאתם סבורים שהוא הרסני. מוטב לעכב החלטה וללבן את המחלוקת, מאשר לזרום ואז להתחרט. מצד שני, השתדלו להבין למה השותף דוחף החלטה שנראית לכם רעה – אולי יש היגיון עסקי מנקודת מבטו. דיון על בסיס נתונים עשוי לשכנע אותו או אתכם. אם אין הסכמה, שקלו להביא דעת מומחה חיצוני: למשל, להתייעץ יחד עם יועץ עסקי או עו”ד לגבי חוקיות או כדאיות המהלך. לפעמים שמיעת צד שלישי ניטרלי יכולה לפרק המוקש. לבסוף, אם שותף ממשיך לנסות לכפות כיוון שמזיק לעסק בעליל ואף הפר נהלים כדי לעשות זאת, ייתכן שאין מנוס מלהשתמש במנגנוני הסכסוך – כלומר, להתריע שאם לא יעצור, תפנו לגישור/בוררות/בית משפט. טובת העסק היא הקו המנחה: כל צד צריך להשתכנע שהשני חורג ממנו.
  5. הפרידו בין בעלות לעבודה – הסדירו ציפיות לגבי תרומת כל שותף: הרבה מריבות בין שותפים קורות כי אחד מרגיש שהוא “עובד יותר קשה” או “מביא את רוב העסקאות” והאחרים נהנים ללא הצדקה. כדי למנוע תחושות כאלה, הגדירו בתחילת הדרך את תפקידי השותפים וציפיות ההשקעה. אם שותף אחד אמור לעבוד במשרה מלאה בעסק והשני הוא יותר “שותף משקיע פסיבי”, אמרו זאת בגלוי ועגנו בחוזה או בפרוטוקול: שותף פעיל יכול לקבל משכורת או אחוז רווחים מוגדל בגין עבודתו, בעוד הפסיבי יקבל פחות אלא אם יתחיל לתרום יותר. להיפך, אם הכוונה הייתה ששניכם תעבדו במשרה מלאה, וודאו ששניכם עושים זאת – ואם צד אחד מתרשל, אל תתנו לזה להסלים לטינה שקטה. קחו שיחה, דרשו הסברים. אולי הוא עסוק זמנית בעניין אישי – אפשר להסכים על תקופה שבה הוא פחות פעיל. אבל שלא תהיינה הנחות שווא: שותפות עסקית אינה נישואי אהבה ללא תנאים. יש לפרק לגורמים את העבודה והתרומה של כל אחד. ניתן לייצר מדדים – למשל, מי אחראי על שיווק, מי על תפעול – ואז למדוד ביצועים. מנגנון בונוסים על יעדים לכל שותף יכול גם לסייע. אם יש פער משמעותי בכישורים, שקלו להכניס עוד כוח אדם ולא להעמיס הכל על שותף אחד (שעלול להתפוצץ לבסוף ולכעוס על האחר “שלא עושה כלום”). שותפים צריכים להרגיש שיש הוגנות בחלוקת הנטל, ולא – הטינה תבעבע. בהסכם המייסדים אפשר אפילו לכתוב שחובה על כל שותף להקדיש X שעות בשבוע לעסק, ושאי-עמידה בכך מהווה עילה להוצאתו או לדילול חלקו. זה אולי נראה מחמיר, אבל מונע מצבים שבהם אחד “נרדם בשמירה” והשני מתוסכל. וכמובן – התאימו את התגמול למידת התרומה: בין אם במשכורת חודשית או בחלוקת הרווחים – כך שכולם ירגישו מתוגמלים יחסית להשקעתם.
  6. שקלו שימוש במגשרים/יועצים עוד לפני פנייה משפטית: גם אם אין בהסכם סעיף גישור רשמי, אפשר תמיד לנסות הליך גישור לא-פורמלי לפני שפונים לקרב משפטי. לעיתים שותפים חוששים שאם יציעו גישור זה סימן לחולשה – בפועל, זה סימן לחוכמה. הציעו זאת כדרך עסקית לחסוך זמן וכסף. אפשר לבחור מגשר שמבין בתחום הספציפי של העסק (למשל עו”ד שמתמחה בסכסוכי שותפים או איש עסקים ותיק שמוסכם על שני הצדדים). עלות הגישור תחולק ביניכם, והיא זניחה לעומת עלות תביעה. גם אם אינכם אופטימיים, עצם קיום הגישור יכול לעזור לצור “סדר יום” ברור למחלוקת. אם הצד השני מסרב לגישור, לפחות הרווחתם נקודות לטובתכם אם תגידו לשופט אחר כך “ניסיתי להצעות גישור והוא לא הסכים”. ואכן, המגמה כיום היא לעודד גישור – ועדת החוקה של הכנסת אף דנה בקידום פתרונות אלטרנטיביים לסכסוכים עסקיים, במיוחד בצילן של תקופות משבר . בנוסף, ייעוץ אסטרטגי: ישנם משרדי עורכי דין (כמו הבלוג שהוזכר קודם “אסטרטגיה ומשפט”) שמציעים סיוע בתכנון אסטרטגיית סכסוך לפני שקופצים להליך. אלו יכולות להיות פגישות “מאחורי הקלעים” בהן מעריכים את הכוחות, חולשות, ואיך לנהל משא ומתן. לפעמים שותף צריך להרגיש שהוא עשה הכל לפני בית משפט – לכן פנייה לייעוץ כזה יכולה למצות אפשרויות.
  7. שימרו את פרטי הסכסוך בתוך המעגל המצומצם: זה מפתה ללכת ולשוחח עם עובדים, חברים, אפילו לקוחות קרובים, על “כמה שהשותף שלי נורא”. אך מדובר במהלך לא חכם. מידע על סכסוך פנימי יכול להתפשט ולערער את אמון הסביבה העסקית בכם. עובדים עלולים להתחיל לחפש עבודה אחרת מחשש לעתיד החברה, מתחרים ישמחו לנצל את החולשה שלכם מול לקוחות. לכן, שמרו את הכביסה המלוכלכת בבית. שתפו רק גורמים חיוניים (עו”ד, רו”ח, יועץ) תחת חובת סודיות. אם בכל זאת דלף מידע ויש שאלות (למשל עובד ששואל “למה אתם לא מדברים אחד עם השני?”), נסו למסגר זאת כ-“יש בינינו חילוקי דעות על כיוון העסק, אנחנו עובדים על פתרון, העסק ממשיך כרגיל”. כלומר, להקרין שליטה. גם במהלך מו”מ או משפט, עדיף להסכים עם הצד השני על מעין כללי אי-לוחמה תקשורתית: לא להכפיש אחד את השני מול צדדי ג’. כך, מה שלא חייב לצאת – לא ייצא. פרסום שלילי הוא חרב פיפיות – היום השותף הוא “האויב” שלכם אז אולי תשמחו ששמו נפגע, אבל בעתיד יתכן שתשובו לשתף פעולה (ראינו גם דברים כאלה) או פשוט אתם עצמכם תיפגעו מעצם האווירה השלילית סביב החברה. לכן, תהיה העוינות אשר תהיה – תשמרו אותה לערוצים הפנימיים.
  8. זכרו את התמונה הגדולה – טובת העסק וטובתכם ארוכת הטווח: בתוך להט סכסוך, קל לשכוח למה בכלל נכנסנו לשותפות – כדי ליצור עסק מצליח ולהרוויח. חשוב לעשות מדי פעם “חשבון קר”: האם המהלכים שלי עכשיו משרתים את המטרה של למקסם את ערך השקעה שלי? אם המענה הוא לא, צריך אולי לשקול דרך אחרת. לפעמים הכי משתלם כלכלית הוא להתפשר ולהמשיך הלאה, גם אם זה כואב באגו. במקרים אחרים, אולי באמת עדיף לפרק את החבילה ולשמור מה שנותר מהעסק בנפרד. ניסוח אסטרטגיית יציאה Win-Win הוא האתגר. מומלץ לנסות לראות את הסכסוך מנקודת מבט השופט בעתיד: כיצד הוא יראה את ההתנהלות שלי ושל הצד השני? האם אני מצטייר כהוגן, שפוי ודואג לעסק? אם כן – כנראה גם התוצאה תהיה בהתאם. אל תאבדו עשתונות ואל תאבדו את המטרה הסופית: למצות את חלקכם באופן הטוב ביותר.
 
דוגמאות מעשיות: הצלחות וכישלונות בניהול סכסוכי שותפים
כדי להבין טוב יותר את חשיבות הניהול הנכון, נבחן כמה מקרים אמיתיים (בשמות גלויים ובפסיקות ידועות) של סכסוכים בין שותפים, ונראה מה היו התוצאות:
דוגמה 1: פתרון יעיל באמצעות הפעלת סעיפי ההסכם – שני שותפים הקימו חברה טכנולוגית מצליחה. לאחר כמה שנים, חלוקים היו לגבי כיוון פיתוח המוצר: אחד רצה להשקיע בכל הכוח במוצר חדשני עם סיכון, והשני דרש להתמקד בליבת המוצר הרווחית הנוכחית. העימות החריף ובשלב מסוים כבר איימו בהתפטרות. אלא שבהסכם המייסדים שלהם היה מנגנון ברור למחלוקת: אם יש אי הסכמה מהותית בלתי ניתנת לגישור, ההסכם דרש כינוס ישיבת דירקטוריון והצבעה . הם עשו זאת – כינסו דירקטוריון (שכלל גם משקיעים קטנים), והתקיימה הצבעה. הצעתו של השותף ה”שמרן” זכתה לרוב והתקבלה כמדיניות החברה. השותף השני, אף שהתנגד, קיבל את דין ההצבעה בהתאם להתחייבותו בהסכם. הוא החליט לאחר פרק זמן לעזוב את החברה, אבל עזב ללא תביעה כי הבין שההליך היה הוגן בהתאם למה שסיכמו מראש. החברה המשיכה לפעול במסלול שנקבע. מקרה זה ממחיש איך הישמעות להוראות שכתבו מראש יכולה למנוע פנייה לבית משפט. למעשה, השותף שפרש מכר את מניותיו למשקיע חדש לפי מנגנון ההערכה בהסכם (שגם אותו כלל ההסכם) – ובכך נמנע סכסוך משפטי ממושך. כפי שנכתב במאמר: “שותפים עסקיים החליטו לפנות להסכמי השותפות שעליהם הם חתמו בתחילת הדרך, ובאמצעות ההוראות הכתובות בהם הצליחו לפתור את הסכסוך ביניהם מבלי לגשת לבית המשפט, ובזכות כך מנעו נזק משמעותי לעסק שלהם” . זהו סיפור הצלחה קלאסי של תכנון נכון מראש וצייתנות למה שהוסכם.
דוגמה 2: גישור מוצלח והמשך שותפות פורייה – ארבעה שותפים הקימו משרד אדריכלות. כעבור זמן, שניים מהם (A ו-B) הרגישו שהשניים האחרים (C ו-D) אינם משקיעים מספיק עבודה אך מקבלים חלק שווה ברווחים. המתח גבר, ו-A ו-B שקלו לדרוש פירוק השותפות. ואולם, בהסכמת כל הארבעה, הם החליטו לנסות גישור אצל מגשר מנוסה בתחום העסקים. בגישור התברר ש-C ו-D הרגישו שהם תורמים בתחומים שלא נמדדו בכסף (C הביא לקוחות דרך קשריו, D תרם לרעיונות חדשניים) ועל כן חשו שלא בצדק מאשימים אותם בעצלות. המגשר סייע לגלות שורש אי ההבנה – תפקידים לא מספיק מוגדרים ותחושת חוסר הערכה. בתום מספר מפגשים הושגה הסכמה חדשה: הוגדרו מחדש תפקידי השותפים, נקבע שאכן A ו-B שעובדים שעות רבות יותר יקבלו משכורת חודשית מתוך הכנסות המשרד, בעוד C ו-D יוותרו ללא משכורת אך ימשיכו לקבל רווחים בסוף שנה. בנוסף, הוסכם על הכנסת שותף זוטר חדש שיעזור בעומס. הסכסוך נפתר מבלי שבית המשפט יהיה מעורב. העסק אפילו שגשג יותר לאחר מכן כי האווירה השתפרה. מקרה זה מדגים שגישור יכול לשקם יחסים ולחסוך פירוק. אמנם אין כאן פסיקה מצוטטת כי זה נסגר מחוץ לכותלי בימ”ש, אבל הוא מייצג עשרות מקרים דומים שבהם גישור עסקי מנע הידרדרות. חשוב לציין: הצדדים הגיעו לגישור לפני שהמצב הפך לאיבה מוחלטת – מה שאיפשר עוד דיאלוג. לפיכך, עיתוי הפנייה לגישור היה חלק מהצלחתו.
דוגמה 3: פירוק יקר של שותפות עקב טעויות בניהול הסכסוך – עסק משפחתי מוכר (בתחום המסעדנות). שני בני דודים, X ו-Y, ניהלו יחד רשת מסעדות. כשבאה תקופת משבר (שנת הקורונה), העסק נקלע לקשיים כספיים. עלה צורך להזרים הון כדי לשרוד. X היה מוכן להשקיע מכספו כדי להציל את החברה, בעוד Y סירב לסכן עוד כסף. פרץ סכסוך קשה – X האשים את Y בחוסר נאמנות לעסק, Y טען ש-X דווקא מנסה לדלל אותו ולנצל את המשבר כדי להשתלט. במקום לפנות לגישור או להגיע להבנה, הם נקטו צעדים קיצוניים: Y מנע העברת כספים שהיו חיוניים לתשלום ספקים, X בתגובה סגר חד-צדדית אחד מסניפי הרשת שבו Y היה מעורב יותר. התוצאה הייתה ששני הסניפים של הרשת נסגרו בפועל, העובדים פוטרו והחברה עמדה בפני חדלות פירעון. בשלב הזה הגיעו לבית המשפט בבקשה לפירוק החברה. בית המשפט אמנם ניסה לעכב וקיווה שימצא פתרון שיאפשר המשך הפעלה, אך זה היה מאוחר מדי – החובות הצטברו, הספקים הגישו תביעות, והעסק קרס . בעל כורחו, מינה בית המשפט מפרק לנכסים המעטים שנותרו. בסופו של דבר, X ו-Y יצאו שניהם מופסדים לחלוטין: לא עסק, לא מוניטין, ובנוסף חובות לנושים שנדרשו להשלים מכיסם. זהו מקרה כישלון מובהק – אילו היו פועלים אחרת, אולי יכלו להציל משהו. גורם משמעותי היה חוסר התקשורת ושיקולי אגו: כל אחד ניסה להאשים את השני בקריסה , במקום לשלב ידיים בשעת חירום. השופט בתיק ציין שאילו היו פונים מוקדם, אולי באמצעות מישהו ניטרלי, אפשר שהיה מוצא פתרון למימון (למשל הכנסת שותף שלישי) והעסק היה ממשיך . הלקח: כששותפים נותנים לסכסוך להשתולל ללא רסן, העסק עלול להיהרס כך שגם אם “ינצחו” אחד את השני, זו תהיה ניצחון פירוס (יקר ומיותר).
דוגמה 4: היעדר הסכם שותפות – מריבה על עצם קיום השותפות – מקרה נפוץ למדי נדון בבית המשפט: שלושה חברים סיכמו בע”פ לפתוח יחד עסק (חברה לייצור שלטי חוצות), כל אחד השקיע כסף שונה. העסק לא המריא והסתכסכו ביניהם. שניים מהשותפים תבעו את השלישי להשבת כספי השקעתם בטענה שהוא התרשל וגרם לכישלון . הנתבע, מצידו, הכחיש שבכלל הייתה שותפות רשמית וטען שהם היו משקיעים בלבד. בית המשפט נאלץ לברר בדיעבד האם התקיימה שותפות, מי היה שותף ובכמה. בהיעדר הסכם כתוב, זה התבסס על התנהגות הצדדים. לבסוף נפסק שעל הנתבע (המנהל בפועל) להשיב לחבריו את רוב כספם, תוך שבית המשפט מעביר ביקורת על כך שלא היה הסכם ברור ושזה גרר הליכים . זה לימד שאי-סדר משפטי בתחילת הדרך מוביל לסכסוך סבוך בהמשך. במקרה דומה נוסף, אדם השקיע 180 אלף ש”ח בעסק של “חברים” (פיצוציה) מבלי שנחתם מסמך כלשהו, וכשביקש חלקו ברווחים – טענו החברים ש”הוא לא באמת שותף” והתחמקו. בית המשפט קבע שאכן היה שותף והורה להחזיר לו את כספו . כאן הניהול הנבון היה של אותו משקיע שפנה לעו”ד ותבע, אחרת היה יוצא קרח. אבל הנזק – החברויות נהרסו והעסק נסגר בינתיים בשל הסכסוך. המסקנה: תמיד חתמו על הסכם שותפות מסודר. אם אין הסכם, ויש סכסוך, התכוננו לקרב של “גרסאות” שבו כל אחד ינסה להוכיח מה הוסכם בעל פה – זו סיטואציה לא נעימה ובלתי צפויה. במילים אחרות, “זול” לחסוך מעו”ד בטיוטת הסכם, אבל זה עולה ביוקר אחר כך בבתי משפט.
דוגמה 5: סכסוך בין מייסדי סטארטאפ – מאבק משפטי על קיפוח – מקרה מתוקשר הוא הסכסוך בחברת ההייטק Madlan (אתר מידע נדל”ן). אחד המייסדים, אמיר וינשטוק, הגיש תביעה נגד שותפו-המייסד אסף רובין ובעלי מניות הרוב, בטענה שדחקו אותו החוצה מקבלת החלטות ומהניהול, צמצמו את אחזקותיו לכ-9% בלבד באמצעות סבבי השקעה, ולא מכירים בתרומתו . הוא טען לקיפוח לפי חוק החברות ודרש מביהמ”ש להצהיר שיש ניהול מקפח בחברה ולמנות חוקר חיצוני להתנהלותה . הנתבעים, מצידם, הכחישו וטענו שווינשטוק הוא שיצר “מציאות מעוותת” ושלא קופח . סכסוך זה טרם הסתיים (נכון למועד כתיבת המאמר), אך הוא מלמד כמה גבוה יכול להגיע סכסוך שותפים סטייל סטארטאפ, כשהעסק גדל ויש משקיעים חיצוניים. במקום לפתור בהידברות או במנגנון פנימי, הגיעו הצדדים לבית המשפט, מה שחשף לציבור לא מעט “כביסה מלוכלכת” על ישיבות דירקטוריון כאוטיות, טענות על התנהלות הזויה של המנכ”ל, וכו’ . המקרה הזה כנראה היה ניתן למניעה מראש: דווח שלא היה הסכם מייסדים מפורט שהסדיר את מערכת היחסים כשהחברה גדלה וקלטה השקעות משמעותיות (עשרות מיליוני שקלים) . אולי המייסד שחש מקופח לא הגן כראוי על זכויותיו אז (למשל בזכויות הצבעה מיוחדות או בתפקיד רשמי). כעת, משנוצר קרע, החברה סובלת מתדמית ציבורית שלילית. זה מצב שבו גם אם וינשטוק יזכה ויוכח שקופח, הנזק לחברה כבר נעשה – ובעלי המניות כולם, כולל הוא, עשויים להפסיד שווי. זהו שיעור באיך סכסוך מייסדים שנגרר לערכאות יכול לסכן סטארטאפ שלם. סביר שהיה עדיף להגיע להסכם פרידה מחוץ לכותלי בית המשפט, אך משהוגשה תביעה, הם במסלול יקר ומסוכן.
דוגמה 6: פתרון סכסוך דרך בית משפט ללא פירוק העסק – לא רק סיפורי כישלון יש. היו גם מקרים בהם למרות שהצדדים הגיעו לבית המשפט, הצליחו לשמור על העסק בחיים באמצעות פסיקת בית משפט. דוגמה: סכסוך בין בני משפחת סמל, בעלי רשת מטבחי היוקרה “מטבחי סמל”. האח טען ששתי אחיותיו (שותפותיו) מקפחות אותו בניהול, והאחיות טענו שהוא גורם נזק. המקרה הגיע לבית המשפט המחוזי. בית המשפט לא פירק את החברה אלא בחר בדרך של שינוי ניהולי: הוא פסק שהאח, שניהל חלק מהחברות, לא ימשיך לנהל את החברות המשותפות לו ולאחיותיו . במילים אחרות, הוצא צו שמרחיק אותו מתפקיד ניהולי, כנראה לצד הסדר כספי או ניהולי חלופי. העסק עצמו ממשיך בבעלות כולם (אולי האחיות קיבלו את השליטה). זו דוגמה שבית משפט אכן נוקט פתרון כירורגי לשימור עסק עובד תוך הוצאת השותף הסורר. זה כמובן מקרה קיצון, כי צריך עילה טובה להדיח שותף מניהול (ייתכן שנטענו טענות למעשים לא תקינים שלו). אבל זה מראה שאם מצליחים לשכנע את ביהמ”ש שטובת העסק מחייבת פתרון מסוים, הוא יכול לתת סעד מותאם. מאידך, הליכים אלו יכלו לחסוך הרבה הוצאות לו הייתה בהסכם המשפחתי מנגנון יישוב מוקדם. בכל אופן, התוצאה במקרה זה נחשבת הצלחה יחסית: העסק לא נסגר, הפתרון היה “הוצאת קוץ” במקום לכרות את היד.
דוגמה 7: שימוש בבורר בסכסוך מורכב – בחברת נדל”ן גדולה היה סכסוך בין שני גושים של בעלי מניות (משפחות). הייתה תניית בוררות בתקנון החברה. הצדדים פנו לבוררות בפני שופט בדימוס. הבורר, אחרי שמיעת ראיות, הכריע שיש לבצע הפרדת כוחות: קבע מנגנון שבו משפחה א’ תרכוש את מניות משפחה ב’ לפי הערכת שווי שקבע. שתי המשפחות כעסו – כל אחת חשבה שההחלטה לא אופטימלית מבחינתה – אך מכיוון שזה היה בהליך בוררות, הן לא יכלו לערער. הן ביצעו את העסקה כפי שפסק. במבט לאחור, שתיהן הודו שזה היה עדיף על עוד שנים של מאבקי שליטה בבית המשפט, מה שהיה שוחק את ערך החברה. כאן הבוררות שיחקה תפקיד מוצלח: הכרעה מהירה וכואבת קצת, אך סופית, שאיפשרה לחברה לצאת לדרך חדשה תחת בעלות אחת. אמנם אין פסק דין מפורסם לצטט כי זה בבוררות חסויה, אך מקרים כאלה מתרחשים לא מעט, במיוחד בחברות פרטיות גדולות (לעיתים גם בקרנות השקעה שמובנות כשותפות מוגבלת ואז סכסוך בין שותף כללי למוגבלים הולך לבוררות על פי ההסכם).
 
לסיכום פרק הדוגמאות: ניתן לראות שסכסוכי שותפים יכולים להסתיים בשלל דרכים – חלקן טובות, חלקן הרסניות. ניהול נכון – קרי, תיעוד וחתימת הסכמים מראש, שקיפות, פנייה מוקדמת לגישור, שימוש בפתרונות ביניים משפטיים – מוביל בהרבה מקרים לפתרון מהיר יותר עם פחות נזק (כמו בדוגמה 1 ו-2). לעומת זאת, טעויות בניהול הסכסוך – התמהמהות, התבצרות, פעולות נקם – מובילות למלחמות התשה שמהן רק עורכי הדין מרוויחים (כמו בדוגמה 3 ו-4). גם כשמגיעים לבית משפט, אפשר עדיין לנהל זאת בחוכמה כך שלפחות העסק ינצל (דוגמה 6) או שההכרעה תהיה יעילה (7).
 
המסר המרכזי הוא שסכסוך בין שותפים אינו בהכרח סוף הפסוק לעסק, אם מתמודדים איתו בתבונה. בעזרת מנגנונים משפטיים מתאימים, ייעוץ נכון וקור רוח, ניתן לרוב להגיע להיפרדות מסודרת או להבנות חדשות שיאפשרו לכל צד להמשיך הלאה עם מינימום נזק. יעד מרכזי בניהול סכסוך שותפים הוא למנוע מצב של “כולם מפסידים” – במקום זאת, לשאוף לאיזושהי תוצאה שבה לפחות נכסי העסק וערכם נשמרים (ביחד או לחוד).
 
סכסוך שותפים, אף שהוא אירוע מלחיץ ומטלטל, ניתן לפתרון באופן חכם ויעיל אם מיישמים את העקרונות שנסקרו. בתחילת הדרך – השקיעו בהסכמים ובמנגנונים למניעת מחלוקות. בעת משבר – שמרו על תקשורת, היו שקולים, הגנו על העסק תוך הגנה על זכויותיכם, ונצלו הליכי גישור או בוררות. אם אין ברירה אלא בית משפט – דאגו לצעדים משפטיים מהירים לשימור המצב ופעלו בהכוונת עורך דין מנוסה. זכרו שאת העסק בניתם בעמל רב – אל תתנו לסכסוך להרוס בן-לילה מה שיצרתם במשך שנים. בניהול משפטי נכון, ניתן להפוך משבר להזדמנות: לעיתים סכסוך פותר “שותפות שכבר מיצתה את עצמה” ומאפשר לכל צד לפרוח בכיוון שלו. המטרה היא להגיע לנקודה הזו עם מינימום פגיעה בערך. אנו מקווים שכלים וטיפים אלו יסייעו להתמודד ולהכריע סכסוכים באופן המיטבי, ולהשיג את התוצאה החיובית ביותר עבורכם ועבור העסק.
 
 
 

לשיחת ייעוץ
חייגו 03-6109100

או השלימו את הפרטים הבאים

הדפסת המאמר

דירוג המאמר

 

1 ע"י 1 גולשים

הוסף תגובה

זקוקים לעורך דין?

חייגו: 03-6109100 או השאירו פרטים
אני מאשר/ת בזאת לדורון, טיקוצקי, קנטור, גוטמן, נס, עמית גרוס ושות' לשלוח לי ניוזלטרים/דיוור של מאמרים, מידע, חידושים, עדכונים מקצועיים והודעות, במייל ו/או בהודעה לנייד. הרשמה לקבלת הדיוור כאמור תאפשר קבלת דיוור שבועי ללא תשלום. ניתן בכל עת לבטל את ההרשמה לקבלת הדיוור ע"י לחיצה על מקש "הסרה" בכל דיוור שיישלח.