פקודת מס הכנסה קובעת סנקציות ועבירות פליליות כאשר אדם החייב במס (הנישום) אינו עומד בסעיפי החוק הקבועים בפקודה ופועל בניגוד להוראותיה של פקודת מס ההכנסה בכל הנוגע לדיווח על הכנסותיו ולתשלום המס עליהם, כאשר עבירות פליליות אלו כוללות כאמור גם סנקציות ועונשים פליליים כגון קנס ואפילו מאסר.
ניתן לומר כי עבירות מס הכנסה נחלקות בעיקרן לשני סוגים של עבירות - סוג העבירה הראשון נוגע לעבירות בעלות אופי פרוצדורלי וסוג העבירה השני נוגע לעבירות בעלות אופי יותר מהותי שנשענות ומייצגות את הליבה של פקודת מס ההכנסה והערכים המוגנים עליהם מנסה הפקודה להגן. בשנים האחרונות ניכרת מגמת החמרה בכל הנוגע למדיניות הענישה בעבירות מס הן על ידי רשויות המס והן על ידי בתי המשפט. החמרה זו באה לידי ביטוי הן באכיפה והן במספר התיקים הפליליים המנוהלים בבית המשפט בגין עבירות שבוצעו על פי פקודת מס הכנסה.
שירותינו המיוחדים בתחום
אנו במשרד עורכי הדין דורון טיקוצקי קנטור גוטמן נס עמית גרוס ושות', מתמחים ופועלים עבור לקוחותינו בכל שדות הפעולה בתחום המיסוי הפלילי ובהם:
מלחמת חרבות ברזל הביאה לעלייה בעבירות מס פליליות וכלכליות, והגופים החוקרים פועלים סביב השעון. אלו הסיבות למהר ולשכור את שירותיו של עו"ד המתמחה במיסוי פלילי>>
חזרתו של נוהל גילוי מרצון - צעד מתבקש למילוי הקופה המתרוקנת. לאחרונה פורסם כי רשות המס החליטה להפעיל מחדש את נוהל "גילוי מרצון" שמאפשר לנישומים תושבי ישראל לפנות מיוזמתם לרשות המסים ולדווח על הכנסותיהם שטרם הוצהרו תוך קבלת חסינות מפני העמדה לדין.
לאחרונה ניתן בבית המשפט המחוזי לוד-מרכז פס"ד נוסף בהמשך ישיר למלחמה של רשויות המס בחשבוניות פיקטיביות. בפסק הדין דחה בית המשפט את ערעורו של בעל המניות בחברה וקבע, כי בפסיקה הוצבה דרישה מהותית כי חשבונית מס תשקף עסקה אמיתית שהתרחשה ואת הצדדים האמיתיים לעסקה.
חוקי המס כוללים גם עבירות פליליות לגביהן ניתן להגיש כתב אישום. ישנם קווי דמיון רבים בין עבירות פליליות 'רגילות' ובין עבירות מס, אך ישנם גם מספר הבדלים שאותם כדאי להכיר.
בעל עסק מחויב לנהל פנקסי חשבונות ולהקפיד על ניהולם בהתאם לכללים שקבע המחוקק. כאשר בעל עסק מפר חובותיו אלה, ומנהל פנקסי חשבונות שלא בהתאם לדין, יוכל פקיד השומה לפסול את פנקסיו. מומלץ לנהל באופן תקין את הפנקסים, שכן פסילתם עלולה לגרור גם הליכים פליליים מכוח הפקודה וכן שומות והליכים פליליים מכוח חוק מע"מ.
במידה ועולה חשד לביצוע עבירת מע"מ, רשות המיסים פותחת בהליך ביקורת, המתבצע על ידי מחלקת ביקורת מע"מ. מומלץ שלא להקל ראש בהליכי ביקורת או חקירה מצד רשות המיסים, בשל הנזקים הכלכליים על העוסק, שיכולים להגיע לעלויות כספיות גבוהות בגין שומות וקנסות, ואף להסתיים להליכים פליליים.