בשנת 2008 במסגרת תיקון 168 לפקודת מס הכנסה אושרה רפורמת מס מקיפה, שעיקרה מתן הטבות מס ליחידים שהיו לתושבי ישראל לראשונה וליחידים המוגדרים על פי הפקודה כתושבים חוזרים או כתושבים חוזרים וותיקים. התיקון הנ"ל הוא חלק מן התוכנית שהנה פרי יוזמה משותפת של משרד הקליטה ורשות המסים, אשר גובשה במסגרת פרויקט "חוזרים הביתה ב-60 לישראל", שמוביל משרד הקליטה. תושבים חוזרים נהנים מקשת רחבה של זכויות והטבות. את הזכויות העיקריות מקבלים תושבים חוזרים משלושה גורמים מרכזיים:
1. רשויות המכס.
2. משרד הקליטה.
3. מס הכנסה - רפורמת המסים.
חשוב לציין בעניין הזה כי הגדרות תושב חוזר שונות ממשרד למשרד, לכן יש להקפיד על ההבדלים ולא לטעות ביניהם. ההגדרות שונות הן בנוגע למשך השהייה בחו"ל והן בנוגע למשך תקופת מתן הזכויות בישראל ובמיוחד בנוגע לשאלה מי זכאי לקבלת ההטבות, וכאן יש הבדל משמעותי מאוד בין רשויות המכס למשרד הקליטה, למשל. לדוגמא: רשויות המכס מציבות תנאי יחיד של מספר שנים של שהייה בחו"ל על מנת לקבל זכויות (שנתיים או שש שנים), לעומתם, משרד הקליטה אמנם מציב רף של שנתיים (או שלוש) לקבלת זכויות אך הוא לא מעניק אותם לכל אחד ומוציא ממצבת המוטבים לדוגמא שליחים של מדינת ישראל, הסוכנות היהודית, קק"ל וקרן היסוד, להם הוא לא מעניק זכויות של תושב חוזר. יתרה מזאת, משרד הקליטה מחריג גם "מדען חוזר" ו-"יזם עסקי", שני אלה חייבים בשהות של שלוש שנים בחו"ל, לפחות. גם תקופת הזכאות שונה ממשרד למשרד. לעניין פטורים והקלות ממכס, תקופת הזכאות היא 9 חודשים מיום החזרה לישראל כאשר במשרד הקליטה תקופת הזכאות היא 12 חודשים מיום השיבה ארצה, לאמנים ויזמים 24 חודשים מיום השיבה.
הטבות תושב חוזר במכס
הטבות תושב חוזר במכס באות לידי ביטוי בעיקר בפטור על רשימה ארוכה של מוצרים מה שגורם למי שהחליט לשוב ארצה לחיסכון משמעותי ביבוא של אותם מוצרים הפטורים ממס או במקביל בקנייה מקומית, פטור ממע"מ. הפטורים הנ"ל יכולים להתבטא בחיסכון של אלפי שקלים לכל ישראלי חוזר, תלוי כמובן בהרכב המוצרים ובאיכותם. במסגרת התיקון הוחלט להשוות את מעמדו של תושב חוזר ותיק למעמדו של עולה חדש מבחינת הטבות המס השונות המנויות בפקודת מס הכנסה. "עולה חדש" הנו יחיד שהיה לתושב ישראל לראשונה ואילו "תושב חוזר ותיק" הנו אדם ששב לישראל לאחר שהיה תושב חוץ במשך 10 שנים רצופות.
יחד עם זאת, במסגרת הוראת שעה נקבעה הטבה מיוחדת, לפיה מי שהיה לתושב ישראל בשנים 2007, 2008, 2009, יחשב כתושב חוזר ותיק, לצורך הטבות המס השונות המנויות בפקודת מס הכנסה, לאחר שהיה תושב חוץ במשך 5 שנים רצופות בלבד. כאמור, הרפורמה העניקה הטבות רבות לתושבים חוזרים ותיקים, לדוגמא, "שנת הסתגלות". שנת הסתגלות מעניקה ליחיד מוטב את האפשרות לבחור כי בשנה הראשונה לחזרתו או עלייתו ארצה לא יראו בו תושב ישראל לצורכי מס הכנסה. מטרת הוראה זו להקל את קליטתם בארץ של הבוחרים לעלות או לשוב אליה ולאפשר להם להתאקלם ולבסס את מרכז חייהם בישראל.
במאמר מקצועי זה נסביר בהרחבה מהו ניתוק תושבות לפי הדין הישראלי (ובפרט מבחן מהותי ומבחן כמותי בפקודת מס הכנסה), מדוע חשוב לבצע אותו באופן פורמלי מול רשויות המס והביטוח הלאומי, מה ההשלכות אם לא מנתקים תושבות, כיצד חוות דעת משפטית יכולה להגן עליכם בהליך, וכיצד עורך דין מיסים בעל מומחיות בינלאומית יכול להוביל את התהליך בהצלחה. המידע נועד הן להאיר את חשיבות הנושא והן להניע לפעולה מושכלת.
במאמר זה נסביר בשפה ברורה את המונחים “תושב חוזר” ו”תושב חוזר ותיק” בדיני המס בישראל, נפרט את התנאים להגדרה ככאלה, נסקור את הטבות המס הניתנות לכל אחת מהקטגוריות, ונרחיב גם לגבי החובות האזרחיות (דיווח והסדרת מעמד) וההיבטים הפליליים האפשריים. המאמר מיועד לקהל הרחב ומתמקד במיסוי יחידים, תוך הדגשת מידע פרקטי. נזכיר כי כל מקרה פרטני יש לבחון באופן individualי בליווי יועץ מס מוסמך, וכי המידע שלהלן הוא כללי ונכון למועד כתיבתו.
המלחמה יצרה מציאות חדשה אשר הציבה את סוגיית התושבות במרכז הזירה המשפטית והמעשית. על כן, חיוני שאדם ששינה את מרכז חייו ו/או עזב את ישראל לפרק זמן כזה או אחר - יפעל לבחינת מצבו המשפטי והמסחרי, מתוך מטרה להבטיח עמידה בכל דרישות החוק ולמנוע סיכונים עתידיים.