כולנו כבר יודעים על דבר קיומם של המטבעות הוירטואליים - המטבעות הדיגיטליים דוגמת ביטקוין ולייטקוין כבר מזמן הינם בגדר תופעה קיימת אשר רבים ברחבי העולם ואף בישראל משקיעים כספים רבים ברכישתם והמסחר בהם מתבצע באופן תדיר.
הזינוק המטאורי בשווים של מטבעות אלה מרתק אנשים רבים מהציבור הרחב. עם זאת, נכון להיום, אין גישה אחידה בכל הקשור לרגולציה של השימוש בהם כמטבע. נכון להיום, פורסמו על ידי רשות המיסים שתי טיוטות חוזר וכן חוזר אחד רשמי המפרש את עמדת רשות המיסים באשר להשלכות המס הנובעות ממטבעות וירטואליים:
יש הטוענים כי מטבעות וירטואליים הינם העתיד בהתגלמותו - עובדה זו עדיין לא מבוססת במאת האחוזים, אך בהחלט נראה, על סמך כמות מיזמי האינטרנט מבוססי המטבעות הווירטואליים המתגבשים מדי יום, כי אכן המשק העולמי צועד לעבר אותה התנהלות ווירטואלית, מושתתת מטבעות וירטואליים.
בין העוסקים, הסוחרים והמשקיעים במטבעות הווירטואליים, יש המפתחים את פעילותם באמצעות מתכנתים ואנשי מחשבים ישראליים ויש המפעילים מתכנתים הממוקמים בהודו; יש המשלמים למתכנתים עבור עבודתם במזומן ויש המשלמים לאלה בדרך של שיתופם במיזם; יש המקימים חוות שרתים בסין וביעדים רחוקים אחרים ויש בנמצא כאלה המקימים חוות שרתים לטובת כרייה כאן בארץ, ממש בתוך ביתם.
אינספור מיזמים בתחום
בין העוסקים במטבעות הווירטואליים, יש שבחרו להקים חוות שרתים לכריית מטבעות וירטואליים, תוך ניצול משאבי הטבע והאנרגיה. כך למשל, חברות רבות העוסקות בכריית ביטקויין, בחרו תוך תכנון אסטרטגי, להקים את חוות השרתים שלהם דווקא באיסלנד שהפכה למרכז בינלאומי לכריית מטבעות וירטואליים. הסיבה לכך, טמונה בעובדה שהקור העז והרוחות ששוררות שם, מנוצלות באופן אידיאלי לצורך קירור חוות השרתים אשר צורכים כמויות אדירות של אנרגיה, שכן, כרייה של מטבעות וירטואליים דוגמת ביטקויין, דורשת מחשבים חזקים אשר על מנת להפעילם ולהחזיקם, דרושים כמויות אנרגיה בלתי נדלות.
מנגד, יש המסתפקים במינוף יכולתם השיווקית על סמך פלטפורמה אינטרנטית של אחרים ויש המעדיפים לייסד עבור פועלם אתר ייחודי משלהם, יש המאפשרים סחר והתנהלות באמצעות מטבעות וירטואליים בלבד ויש המאפשרים המרה של מטבעות רגילים, דוגמת אירו או דולר במטבעות קריפטוגרפים. כמו כן, יש המבצעים עסקאות של קנייה ומכירה של מטבעות ווירטואליים ויש המעדיפים להתמקד בעסקאות תיווך. יש הפועלים באופן חשאי כיחידה קרבית הפועלת מתחת לרדאר ויש הפועלים תוך יח"צון פועלם ופרסום תשואתם לטובת גיוס חברים נוספים.
יש המדווחים כבר עתה, כמתחייב על פי דין, על הכנסתם מפעילות זו ויש רוב גדול הנמנע מדיווח לרשויות על ההכנסות המתקבלות. יש המקימים מיזמים קריפטוגרפים באמצעות חברות או מבנים בין-לאומיים ויש המעדיפים לפעול באמצעות חברה ישראלית. כך יוצא שכמות המיזמים הולכת וגדולה, מספר הרעיונות גדל עוד יותר, כשלנגד כל אלה עומדת רגולציה חלקית ורשויות שעדיין לא ממש החליטו האם לבלוע או להקיא את אותו שחקן חדש וקריפטוגרפי.
כל אלה צפויים לייצר סוגיות משפטיות רבות בתחומים שונים לרבות מיסים, הלבנת הון, קניין רוחני, שוק ההון ועוד. על כן, אין זה מופרך שבעתיד הלא רחוק, יתווסף אף ענף משפטי העוסק כולו במטבעות הווירטואליים ועורכי הדין יתבקשו ללמוד ולספק שירות משפטי מקיף בנושאים אלה.
המטבעות הקריפטוגרפים הפכו במידה רבה להיות עובדה מוגמרת. יותר ויותר ישראלים, פרטיים ועסקים, רוכשים את המטבעות, מודעים לכך שיש אלפי סוגים מהם, לומדים את אופן התנהלותם, מתבייתים על סוג ספציפי ומבצעים רכישות, מכירות ועוד מתוך תיקווה לייצר רווחים.
השימוש ההולך וגובר בקרב הסוחרים במטבעות דיגיטליים הוביל את רשות המיסים לפעול ללא הרף מול בעלי ארנקים דיגיטליים ומטבעות קריפטו. אנו ממליצים לכל בעל ארנק דיגיטלי, אשר יש בו הכנסות לא מדווחות ו/או פעולות לא מדווחות, לפעול ללא דיחוי מול רשות המיסים.