יש הטוענים כי מטבעות וירטואליים הינם העתיד בהתגלמותו - עובדה זו עדיין לא מבוססת במלוא מאת האחוזים, אך בהחלט נראה, על סמך כמות מיזמי האינטרנט מבוססי המטבעות הווירטואליים המתגבשים מדי יום, כי אכן המשק העולמי צועד לעבר אותה התנהלות וירטואלית, מושתת מטבעות וירטואליים.
כך יוצא שמדי יום קמים עשרות מיזמים בתחום המטבעות וירטואליים אשר לגביהם יש לתן את הדעת, בפרט התייחסות המשפטית על ידי עו"ד המתמחה במטבעות וירטואליים, חוק איסור הלבנת הון ודיני מס - מיזמים אלה כוללים הנפקות, הקמת זירות מסחר מבוססות מטבעות וירטואליים, מוקדי מכירות טלפונים לשיווק פלטפורמות מסחר, כספומטים המאפשרים המרה של מטבעות אלו למזומן וההפך - פלטפורמות אינטרנטיות מבוססות מטבעות וירטואליים, מיזמים לרכישת מוצרים באמצעות מטבעות אלו, חלפנות אינטרנטית המאפשרת קנייה ומכירה של מטבעות וירטואליים, אתרים ואפליקציות המאפשרים קניה ומכירה של מטבעות אלו ומטבעות מסוגים ושונים אחרים ועוד. ניתן בימים אלה למצוא מיזמים ממינים ומסוגים שונים, חלקם פונים לקהל הישראלי וחלקם האחר לקהל יעד במדינות אחרות, מחוץ לגבולות המדינה. כל אלה, חובה לציין, מקודמים בהתלהבות חסרת מעצורים, מעין "בהלה לזהב", וזאת נדגיש למרות שכל עולם המטבעות הווירטואליים, החקיקה והרגולציה הנוגעים באלה, רחוקים מלהיות מוסדרים, לא בישראל ולא במרבית מדינות העולם. יובהר כי מדינת ישראל נמנעת, נכון להיום, מלהכיר במטבעות הווירטואליים כ-"מטבעות" - אין בנמצא התייחסות באשר לאופן ההתנהלות והרישוי הנדרש בגינם, אם בכלל וכי כל שנמצא הינה עמדת רשות המס לפיה חבות המס בגין עסקאות אלה תעמוד על לא פחות מ-25% וגם זאת בכפוף להתקיים שורה של תנאים וסייגים.
יכולת פיקוח השואפת לאפס
למעשה, לתוך עולם האינטרנט ועולם הכספים בכלל, נכנס לו כלי חדש יחסית אשר יש בו את הפוטנציאל לייצר רעידת אדמה פיסקאלית של ממש, אם בעולם הכלכלי הישראלי ואם בעולם בכלל. עסקינן בכלי פיננסי, אשר בניגוד לכלים אחרים, אינו מתעד את זהות הגורמים העוסקים בו, בטח שלא שמית. כך יוצא שטכנולוגיית הבלאק-צ'יין אכן מתעדת את העסקאות המתבצעות עצמן באופן קפדני למדי, אך במכוון נמנעת היא מלעשות כן שמית, כך שהלכה למעשה הטכנולוגיה מאפשרת ביצוען של אין ספור עסקאות, עליהן, נכון להיום, יכולת הפיקוח שואפת לאפס. טכנולוגיה זו מפיקה אין-ספור שחקנים מחזיקי הון אשר שמם לא מופיע בתיעודי פורמאלי כזה או אחר ומשכך לממשלות, רשויות המס וגורמים אחרים אין כל שליטה או מעקב על הנעשה בתחום. הטכנולוגיה בנויה כך שהרשויות לא יכולות לכאורה להגיע לשמות האוחזים, אלא אם הן תפסו את מחשבו של חשוד ו/או קיבלו מהאוחז במטבע דיווח על עסקה שבוצעה.
יוצא כי בעוד העולם עסוק בלוחמה בפירוק החיסיון הבנקאית, חשיפת חשבונות חסויים, פריצת חשבונות לא מדווחים וכו', קמה לה מערכת וירטואלית מקבילה למערכת המוכרת לנו אשר בשורה התחתונה מרוקנת מתוכן את כל אותם המאמצים של מדינות המערב. בעוד רשויות המס והממשלות חוששות מפני העברת כספים ממדינה למדינה, ממימון טרור באמצעות העברת הון שחור וכו' - קמה לה מערכת וירטואלית העוקפת את כל אלה ובמידה רבה מרוקנת מתוכן את כל המאמצים לשמר שקיפות, לנטרל חיסיון בנקאי ועוד. הלכה למעשה קמה לה מערכת פיננסית סגורה אשר יש בה כדי לשמש מגוון רחב מאוד של פעולות ועסקאות כלכליות, חלקן חוקיות וחלקן האחר לאו. ראשי אכיפת החוק עומדים, כך נראה, חסרי אונים אל מול ההתפתחויות הטכנולוגיות ופריצתו של המטבע הווירטואלי וכך גם אל מול האמון שהציבור מייחס למטבעות אלה. בפועל, כך מסתבר, ובכך טמונה הבעייה, אין באפשרות הרשויות, לפחות לא עתה, לאכוף את אותה התנהלות ו/או להבטיח כי העסקאות בזירה זו תעשה בצורה תקינה ובכלל זה לוודא כי לא נעשים בה מחדלים ו/או פעולות אותן מבקש החוק למנוע.
זירה כלכלית חדשה
עם זאת, ומבלי לפגוע במורכבות המתוארת ובקידמה המתגבשת, יודגש כי למטבעות הווירטואליים יתרונות רבים מהם לא ניתן להתעלם. יש בנמצא בסיס לטענה לפיה מרבית המשתמשים במטבעות אלה, נכון להיום, הינם אזרחי שומרי חוק אשר אין ולא הייתה להם כל כוונה לעשות שימוש שלא כדין במטבעת וירטואליים. כך יוצא שמחד, עניין לנו בזירה כלכלית חדשה הסובלת מחוסר רגולטורי מהותי, ומאידך יש בנמצא יותר ויותר יזמי אינטרנט הדוהרים לעבר הלא נודע, לטובת קידום מיזמים שונים ומגוונים המושתתים על מטבעות אלו. אלה עושים כן מבלי "לעצור באדום", מבלי לחכות לרגולציה ומבלי לקבל את עמדת המדינות השונות באשר לתקינות השימוש במטבעות וזאת, כך נראה, על סמך ההבנה לפיה מטבעות וירטואליים הינם תולדה של הכלכלה החדשה וכי אין מי שיעצור את התפתחותה.
אותם יזמים מבינים כי אותם מטבעות מבטאים צורך כלכלי ממשי וכי כוחות השוק העכשווי, אולי דווקא בשל עודף רגולציה, הם אלה שהמליכו את המטבעות הווירטואליים בטכנולוגייה האמורה ומשכך גם הם סבורים כי לא ניתן יהיה לעצור את ההתנהלות המסחרית האמורה. יזמים אלה משוכנעים כי עד מהרה, חלק ניכר מהכלכלה העולמית תדלג מהמערכת הבנקאית המוכרת והמוסדרת, היישר לעבר הרשת האינטרנטית ולעולם הווירטואלי. יותר ויותר יזמים טוענים כי המטבע הווירטואלי, הטכנולוגיה הנתונה והכלכלה המתגבשת סביב אלה, מתיישבים עם התפשטות האינטרנט ועם הפיכת העולם לכפר גלובלי אחד קטן וכי הקדמה והכלכלה העולמית מחייבות יצירה של מטבע שאינו מתונה מדינה, אינו מותנה מדיניות ואינו מותנה פחותים, כזה שבנוסף אינו מושתת על מחשב מוגדר או מפעיל מוכר, מה שאמור, בסופו של יום, להביא, כך נטען, לידי ניתוב כלל פעילות המסחר העולמי או לפחות חלק ניכר לאותה רשת וירטואלית. אותם יזמים, המייצרים מיזמים אינטרנטיים מבוססי מטבעות וירטואליים, טוענים כי מטבעות אלה, בסופו של יום ולא רחוק היום, יחליפו את המערכת הבנקאית המוכרת לנו, אם באופן מלא ואם באופן חלקי, וכי עד מהרה כל פעולה כספית שתבוצע על ידנו תושתת על מטבעות וירטואליים.
עידן חדש ללא שטרות?
יזמים אלה תומכים את טיעונם בכך שכבר עתה ניתן למצוא יותר ויותר בעלי עסקים המאפשרים רכישה באמצעות מטבעות וירטואליים, יותר ויותר מוצרים ושירותים אשר ניתן לרכוש באמצעות אלה, מה שמלמד לגישתם על כך שאמון השוק במטבעות אלה הולך ומתגבר, מה שבסופו של יום יסלול את הדרך לעידן חדש, מושתת מטבעות וירטואליים - עידן ללא שטרות, ללא מטבעות של ממש, עידן שבו כל פלוני יסתובב עם ארנק אלקטרוני ובאמצעותו יבוצעו את כל אותן עסקאות וכל אותן פעולות שנכון להיום מבוצעות באמצעות כסף של ממש. "בהלה לזהב" זו, מייצרת מיזמים רבים החייבים גיבוי משפטי. גיבוי משפטי זה מחייב עו"ד ורו"ח מומחים במיסוי מטבעות וירטואליים, דיני כרייה ודיני מס. מיזמים אלה מחייבים עו"ד בעלי הבנה רגולטורית בחקיקה הנוגעת בחוק איסור הלבנת הון ודיני אינטרנט. משכך, יזם המבקש להתנהל היום בדרך נכונה חייב, דווקא משום שאין בנמצא רגולציה של ממש, להיתמך בעו"ד מומחה בדיני מס, דיני מטבעות וירטואליים ובחוק איסור הלבנת הון. כל מיזם שכזה, חושף את מקימו לטענות מצד הרשויות ו/או לבעיות פיסקאליות אחרות העלולות לנבוע כתוצאה משינויים חקיקתיים ו/או מהחקיקה הקיימת. כל מיזם שכזה מחייב ליווי משפטי על ידי עו"ד מומחה במטבעות וירטואליים שיבטיח ליזם כי הינו פועל כדין, כי לא חצה את האסור וכי דאג להבטיח התנהלות המתיישבת עם הוראות החוק ועקרונות של שקיפות מתחייבים.
כיצד אנחנו יכולים לסייע בנושא?
כאן בדיוק נכנס לתמונה משרדנו והתמחותו כמשרד המוביל בתחום המטבעות הווירטואליים, כמשרד המוביל בדיני מיזמים אינטרנטיים וכמשרד המתמחה בדיני מס ודיני איסור הלבנת הון. משרדנו, המורכב מעו"ד ורו"ח יוצאי משרד המשפטים, מתמחה בדיני מטבעות וירטואליים ומתמחה בדיני איסור הלבנת הון. משרדנו יודע לבחון בקפידה כל מיזם בטרם פריצתו ובמסגרת זאת ידע משרדנו בסיוע עורכי הדין ורואי החשבון מטעמו, המתמחים בדיני מטבעות וירטואליים, להנחות את הלקוח באשר לפעולות המתחייבות לטובת הבטחת התנהלות חוקית ושקופה. לכל מיזם אינטרנטי המורכבות שלו, אך כאשר המיזם מושתת על מטבעות וירטואליים וטכנולוגיה אמורה, אזי לצד הפוטנציאל האין-סופי, נתון הוא למורכבות משפטית וחשבונאית, עליה חובה לתן את הדעת. עורכי הדין ורואי החשבון של משרדנו המתמחים במטבעות וירטואליים, ברגולציה ובחוק איסור הלבנת הון, ידעו לתן לך היזם את המענה החוקי והנכון. אנו נדע להקים עבורך את המיזם כשזה מושתת על הוראות החוק העדכני כך שכל שיעשה על ידך יתבצע בהתאם לדין נכון לאותה עת. אנו מציעים לך להימנע מקידום מיזמים אלא לאחר שאלו נבחנו על ידנו ולאחר שאנו וידנו כי הינם מושתתים על הדין והשכל הישר וכי אין בנמצא מניעה לקדמם.
בקיאותנו החשבונאית והמשפטית מאפשרים לנו ללמוד לעומקם של דברים את המיזמים המוקמים ולהבטיח ללקוח התנהלות על "גשר של ברזל", חוקי ושקוף, כקבוע בחוק.
אל תהסס, קבע עימנו פגישה לא מחייבת - חייג לעו"ד אלי דורון 054-4251054
המטבעות הקריפטוגרפים הפכו במידה רבה להיות עובדה מוגמרת. יותר ויותר ישראלים, פרטיים ועסקים, רוכשים את המטבעות, מודעים לכך שיש אלפי סוגים מהם, לומדים את אופן התנהלותם, מתבייתים על סוג ספציפי ומבצעים רכישות, מכירות ועוד מתוך תיקווה לייצר רווחים.
השימוש ההולך וגובר בקרב הסוחרים במטבעות דיגיטליים הוביל את רשות המיסים לפעול ללא הרף מול בעלי ארנקים דיגיטליים ומטבעות קריפטו. אנו ממליצים לכל בעל ארנק דיגיטלי, אשר יש בו הכנסות לא מדווחות ו/או פעולות לא מדווחות, לפעול ללא דיחוי מול רשות המיסים.