ייחודיות האמנה למניעת כפל מס בין ישראל ליוון
מאת: אלי דורון, עו"ד
האמנה כוללת מספר מאפיינים ייחודיים המעניקים יתרונות משמעותיים למשקיעים וליזמים ישראלים הפועלים ביוון.
בשנים האחרונות, חלו התפתחויות רבות בתחום מיסוי בינלאומי ומעקב ופיקוח הדוק יותר של הגופים הבינלאומיים על הפעילות העסקית הבינלאומית של יחידים וחברות וזרימת הכספים בין המדינות. כך למשל, הסכם Common Reporting Standard (CRS) נועד לאפשר לגופים פיננסים, ביניהם בנקים, חברות ביטוח ובתי השקעות, להעביר ולשתף מידע על הפעילות העסקית המתבצעת דרכם. בצורה זו הגופים הבינלאומיים מונעים העלמות מס של אזרחים. גם הסכם Foreign Accounts Tax Compliance Act (FACTA) נועד לאפשר לרשויות המס בישראל ובארה"ב להעביר ביניהן מידע על חשבונות הבנק השייכים לאזרחי המדינה שלהן ומנוהלים במדינה השנייה.
כך ניתן לראות את החשיבות הרבה של תכנון מיסוי בינלאומי, שנועד למנוע חשיפה של החברות והמשקיעים ולהפחית את חבות המס שלהם.
בעבר נהגו בישראל לפעול לפי מדיניות החיובים הטריטוריאלית, לפיה על כל אחד הוטל מיסוי על מקורות ההכנסה שהיו ידועים ברחבי המדינה בלבד, ללא קשר לעובדה אם הינו תושב מקומי או תושב חוץ.
רפורמת המס שנכנסה לתוקף ב-2003, מחייבת במס על כל הכנסה - בין אם מקורה בישראל או בין אם מעבר לים. על כן, תושב ישראלי נדרש כיום לשלם מיסים על בסיס בינלאומי.
ההחלטה לגבי תשלום המס מתבססת על מבחן התושבות. מי שמכריע בסוגיה זו היא רשות המיסים, המחליטה בפועל איפה מתקיים מרכז החיים של כל אדם. בכדי לקבל החלטה בסוגיה, רשות המיסים בוחנת את קשריו השונים של הנבחן בהיבט המשפחתי, חברתי וכלכלי, כמובן בדגש על מקום המגורים והעבודה, חשבונות הבנק השונים וכו'. לצורך העניין אם בשנת המס הנבדקת הנבחן חי בארץ יותר ממחצית ימות השנה אזי רוב הסיכויים שיוכרז כתושב מקומי.
גם מעמד התושבות של חברות או גופים מסחריים בסדרי גודל שונים נבחן על ידי רשות המיסים ולרוב נקבע באמצעות מענה על שתי שאלות מרכזיות:
א. היכן רשום אותו הגוף והיכן למעשה מתקיימת מרבית הפעילות שלו
ב. האם מרבית הפעילויות הניהוליות השוטפות מתרחשות בארץ או בחו"ל.
על מנת למנוע תשלום כפל מס, המדינות השונות חתומות ביניהן על אמנות מס בינלאומיות. ישראל חתומה על כ-50 אמנות מס, ביניהן מדינות באיחוד האירופי, ארה"ב, אוסטרליה ועוד רבות אחרות. אמנות אלו נועדו לשלול תרחיש בו נגבה מס כפול על מקור הכנסה זהה. יחד עם זאת, יש לזכור כי במרבית אמנות אלו ישנה מדיניות העברת מידע. כלומר גם בתסריט של מניעת כפל מס, רשויות המס הישראליות מפקחות למעשה על ההכנסות מהמדינות השונות במטרה למנוע כמובן תרחישים שונים של העלמות מס ו/או עבירות מס נוספות אחרות.
למשרדנו, המורכב מעורכי דין ורואי חשבון מיסוי בינלאומי, חלקם יוצאי רשויות מס, בעלי התמחות ייחודית בכל הקשור לתכנון מיסוי בינלאומי. ברשותנו הידע והיכולת להקים מבנה מס בין-לאומי, המבוסס על אמנות מס בינלאומיות אשר יקנה ללקוח יתרון מס באופן בו החברות אשר יפיקו את ההכנסות וינהלו את הפעילות ימצאו במדינות בהן שיעור המס הוא נמוך ואולי גם אפסי, תוך הקטנת החשיפה לסוגיות מס אחרות. כמו כן משרדנו מספק שירותי ייעוץ, ליווי וסיוע בתכנון מיסוי בינלאומי גם ליחידים, לרבות תושבים חוזרים ועולים חדשים.
אנו עומדים לרשותך בכל שאלה: סניף מרכז 03-6109100, סניף חיפה 04-8147500, נייד: 054-4251054