1/8/2010
הרפובליקה הבולגרית הממוקמת בחצי האי הבלקני, במזרח אירופה וגובלת ברומניה מצפון, בים השחור ממזרח, ביוון ובטורקיה מדרום ובמקדוניה ובסרביה ממערב, מהווה אטרקציה עבור משקיעים ישראלים, בין היתר כפועל יוצא משיטת המס הנוהגת בגבולותיה. בולגריה אמנם איננה "מקלט מס" טהור, שכן אינה מעניקה פטור מלא ממס למשקיעים זרים, אך אין חולק כי שיטת המיסוי בה מעניקה הקלות מס מהותיות ומאפשרת נטל מס מינימאלי ביחס לנטל המס בישראל, שיוצר עבור משקיעים ישראלים מקלט מס דה פקטו.
בולגריה מציעה מערכת מיסוי אטרקטיבית כמפורט להלן:
מיסוי יחידים: כמו במדינות רבות במזרח אירופה, גם בבולגריה החליטו להתנער משיטת המיסוי הפרוגרסיבית המקובלת במערב,
מתוך הנחה כי שיעור מס אחיד הנו צודק יותר ומהווה תמריץ לעבודה - שיעור המס על יחידים הוא 10%.
מס חברות: חברה תושבת בולגריה חייבת במס על כל הכנסותיה בעולם, בעוד שחברות זרות חייבות במס רק בגין הכנסות שהופקו בבולגריה -
שיעור מס החברות הינו 10%.
מס רווח הון: מס רווחי הון הנו 10%.
אמנות למניעת כפל מס: בולגריה חתומה על 62 אמנות למניעת כפל מס עם מדינות שונות, לרבות אמנה עם ישראל שנחתמה ואושררה בשנת 2003.
יודגש כי ניתן ללמוד בנקל על היותה של בולגריה מקלט מס מתוך הדין הישראלי, שכן רשויות המס בישראל מסווגות את בולגריה כמקלט מס פר אקסלנס כפועל יוצא משיעור המס המוטל בה, הנמוך מ-20%. במעבר לשיטת מיסוי פרסונאלי (משנת 2003) נקבע כי תושב ישראל (יחיד או תאגיד) יהא חייב במס בכל מקום בעולם. לכאורה ניתן לעקוף את המיסוי האמור לעיל, דרך הקמת חברה תושבת בולגריה. בכדי להתמודד עם מצב זה, נקבע הסדר אנטי תכנוני של "חברה נשלטת זרה" לפי סעיף 75 ב(א) לפקודה, הקובע כי חברה שהוקמה בחו"ל תסווג כחברה נשלטת זרה וכפועל יוצא תהא חייבת במס על רווחיה לפי החלק היחסי של החזקות הישראלים מתוך החברה דלעיל. הסעיף האמור, מציב מספר תנאים מצטברים בהתקיימם תסווג החברה כחברה נשלטת זרה, כאשר אחד מן התנאים הוא כי שיעור המס במדינה בה התאגדה החברה אינו עולה על 20%. במצב דברים זה, ברי כי בולגריה בה שיעור מס החברות עומד על 10% הנה מקלט מס על פי הדין הישראלי.