1/6/2017
סינגפור הינה מהמדינות המתקדמות בעולם ובעלת שיעור צמיחה מרשים וזאת בשל פתיחותה לעולם הגלובלי ושימוש בטכנולוגיות מתקדמות. כלכלת סינגפור היא כלכלה מפותחת המבוססת על שוק חופשי, נסמכת על ייצור וייצוא מוצרי אלקטרוניקה, ביוטכנולוגיה, פרמצבטיקה, כימיקלים וכן על היותה מרכז פיננסים ומסחר חשוב.
סינגפור מאופיינת בכמות המעוטה ביותר של רגולציה עסקית בעולם. נוסף על כך, בסינגפור נהוג סחר חופשי ומיסוי נמוך. מאז שנת 1961, צמחה כלכלת המדינה בקצב מרשים של כ-7.5% בשנה והיא נמנית עם "ארבעת הנמרים של אסיה". יש שמייחסים את צמיחתה של סינגפור למיסוי הנהוג בה - קיים פטור לאנשים אשר מפיקים את הכנסתם מחוצה לה ובכלל, שיעורי המס נעים בין אפס אחוזים ל-22% בלבד שבתוך כך ישנם ניכויים רבים. כמו כן, קיימים פטורים רבים על רווחי הון, דיבידנד, ירושות ומתנות. בשל כל אלה הפכה סינגפור לכלי עוצמתי בתכנוני מס לחברות רבות בהן חברות כחול-לבן. ישראלים המפעילים חברה בסינגפור, אם כתושבים ואם כזרים, יוכלו ליהנות מפטור ממס חברות ככל שההכנסה מופקת מחוץ לסינגפור ובמידה וההכנסה מופקת בסינגפור יוכלו ליהנות משיעור נמוך של מס חברות העומד על כ-17% בלבד וללא מס על חלוקת דיבידנד לבעלי מניות. בעניין זה נציין, כי כדי לקבל את הטבות המס האלה, תושב ישראל צריך לתכנן את צעדיו באופן מסודר שכן הוא עלול להיחשב על ידי רשויות המס בישראל כבעלים של חברה תושבת ישראל לכל דבר ועניין (במידה והשליטה או הניהול בחברה הסינגפורית מופעלים מישראל) ואז תמוסה בישראל בשיעורים רגילים.
בסיס המס בסינגפור
יחידים תושבי סינגפור ימוסו רק על הכנסות שנצמחו והופקו בסינגפור ולא על הכנסות שהופקו מחוצה לה. יש לציין כי תושב סינגפור הוא מי ששוהה בה מעל ל-183 ימים בשנה או שנוכח בסינגפור במשך שלוש שנים רצופות אף אם שהה בה פחות מ-183 ימים בשנה. בעניין זה נעיר כי לפי שיטת המס בישראל, אם מרכז חייו של אדם הוא בישראל, הוא ימוסה על פי דיני המס בישראל ולכן חשוב לערוך תכנון מקדים, מאחר ויכול להיווצר מצב שאדם ייחשב תושב סינגפור וישראל בו זמנית. לשם כך קיימת אמנה למניעת כפל מס בין המדינות אשר קובעת מספר מבחנים לצורך הכרעה בדבר מקום תושבותו של האדם כגון: מבחן בית הקבע, מקום האינטרסים החיוניים, המקום בו האדם נוהג לגור ומבחן האזרחות וזאת כדי לסווג באופן נהיר את זכות המיסוי של כל אחת מהמדינות. יש לציין, כי במידה ואדם מנתק את מרכז חייו מישראל והופך להיות תושב סינגפור, אזי הוא עלול לשלם מס המכונה "מס יציאה" (ס' 100א לפקודה), אשר קובע כי אדם שהפסיק להיות תושב ישראל ייראו בו כאילו מכר את כל נכסיו ההוניים ובהתאם ישלם מס בגין המכירה דנן. ברם, יש לציין כי טיפול משפטי נכון יוכל למנוע זאת שכן ניתן לטעון כי מדובר בהוראה המנוגדת להוראות האמנה בין ישראל לסינגפור.
סעיפי מיסוי בולטים
כאמור לעיל, הכנסות מחוץ לסינגפור אינן חייבות במס בסינגפור כלל ועיקר. הכנסות שהופקו בסינגפור חייבות במס בשיעור בין 0%-22%. מנגד רווחי הון ממכירת נכסים, מקרקעין, מניות ונכסי הון אחרים – פטורים ממס בסינגפור אלא אם הרווח יסווג כהכנסה מעסק. דיבידנד מחברות תושבות סינגפור או זרות, פטור ממס בידי יחידים וכך גם ריבית מבנקים. לגבי זרים שמפיקים הכנסה בסינגפור: חל מס שנע בין 15%-22% לגבי הכנסות מעבודה. מע"מ בסינגפור עומד על שיעור של 7% למעט מקרים מיוחדים שנקבעו בחוק בהם חל מע"מ בשיעור אפס כגון: יצוא לחו"ל, שירותים לזרים, שירותים פיננסיים, דירות מגורים. בסינגפור אין מס ירושות ומס מתנות, וביטוח לאומי חל בשיעור של עד 20% (17% תרומת העובד). מס חברות בסינגפור עומד על 17% בלבד, אולם נדגיש כי במידה והחברה הסינגפורית מפיקה הכנסות מחוץ לסינגפור, הכנסות אלו יהיו פטורות ממס. על כן, שימוש בחברות סינגפוריות נחשב כתכנון מס אטרקטיבי עבור משקיעים שונים ברחבי העולם.
* אין לראות באמור לעיל משום חוות דעת משפטית ובכל מקרה חשוב מאד לקבל יעוץ מקצועי בטרם הנך בוחר להשתמש בתכנון מס בינלאומי כזה או אחר.