מאת:

לאחר שנים של היעדר קביעת עמדה ברורה של רשות המיסים, פרסמה הרשות לאחרונה חוזר מקצועי בו הבהירה באופן חד משמעי כי נותני שירותי דת לא יוכלו ליהנות מפטור גורף ממס, אלא רק בעבור שירותים אשר ניתנו במסגרת מוסד ציבורי.

חוזר מקצועי זה אשר פורסם קובע כי תם עידן עצימת העיניים במסגרתו נמנעה רשות המיסים מלחייב במס נותני שירותי דת, אשר למעשה נהנו ממעין פטור גורף ממס. סוגיית מיסוי הכנסותיהם של נותני שירותי דת היתה עד כה פרוצה למדי ובפועל, נמנעה רשות המיסים מלחייב ולגבות מס מנותני שירותים למיניהם. גישה זו התבססה בין השאר גם על חוסר בהירות באשר לדינם של חלק מהתקבולים אשר היו יכולים להיחשב כמעין מתנות או גמילות חסדים, ולאו דווקא תמורה לשירותים שהנה הכנסה עסקית לכל דבר ועניין.

דו"ח מבקר המדינה אשר פורסם בעבר, חשף כי עשרות מקובלים צברו במרוצת השנים, הון עתק, אשר רובו לא מוסה כלל. מבדיקת חצרות רבנים העוסקים במתן שירותי דת למיניהם, עלה כי אין הם משלמים מס לאור היות הכנסותיהם נובעות כביכול ממתנות ותרומות. המדובר, מסתבר, בהכנסות העולות כדי סכום כולל של מליארדי שקלים. על רקע הדברים הללו פרסמה רשות המיסים, חוזר מקצועי בנושא מיסוי שירותי דת אשר עניינו מיסוי תקבולים שונים המתקבלים בתמורה לשירותים הניתנים על ידי נותני שירותים כאלה.

החוזר קובע שורה של מבחנים לסיווגם של שירותי הדת כעבודה שיש למסותה. ככלל, תשלום המשולם לרב או מקובל כתמורה לשירות עליו ניתן להצביע, שניתן משלם או מי מטעמו, חייב במס. זאת בנגוד להענקת כספים הנעשית מתוך הבעת תודה, במישור הרגשי, או כמעשה צדקה. ככל שאין מדובר בתמורה לשירות שניתן למשלם – הרי שמדובר אכן במתנה שאינה חייבת במס. בחוזר נקבע כי תקבולים בגין שירותים אשר ניתנים שלא במסגרת מוסד ציבורי שהוכר לעניין פקודת מס הכנסה, ייחשבו לכל דבר ועניין כהכנסה חייבת במס, מעסק או ממשלח יד, הכל בהתאם להוראות פקודת מס הכנסה.

המבחן לסיווג תקבול כלשהו כמתנה, גלום בשאלה אם הסכום שהתקבל ניתן למקבלו בתור מחווה של הבעת תודה במישור הרגשי או כגמול עבור השירות שניתן וללא כל תלות בשאלה האם היתה חובה משפטית וציפייה לקבלתו. שאלת חבות המס תיעשה בכל מקרה לגופו בהתאם לבמחנים שנקבעו בפסיקה, לרבות בחינת הקשר בין התקבול לשירות, משך הזמן בין התקבול למתן השירות, תדירות מתן השירותים, האם קיים מנגנון ניהול ושיווק ועוד.

לעניין היבטי המע"מ נקבע כי גורמים המעניקים שירותי דת אשר לפעילותם אופי עסקי, יחויבו מעתה להירשם במע"מ כעוסק ועסקאותיהם יהיו חייבות במע"מ אף אם ניתנו כתרומה. כן נקבע כי תחול חובת ניהול פנקסים, הגשת דוחות, הצהרות הון ומידע על נכסים, כפי שהיא חלה על כל עוסק אחר.

* למידע נוסף בנושא דיני מיסים בישראל, לחצו כאן.
* זקוקים לסיוע משפטי לתכנון מס חוקי ונכון? לחצו כאן.

אנו עומדים לרשותך בכל שאלה: סניף מרכז 03-6109100, סניף חיפה 04-8147500, נייד: 054-4251054

לפגישה אישית
חייגו 03-6109100

או השלימו את הפרטים הבאים

הדפסת המאמר

דירוג המאמר

 

1 ע"י 1 גולשים

עשוי לעניין אתכם

פטור ממיסים ביבוא אישי - להשאיר או לבטל"

מאת: אלי דורון, עו"ד

ברכישה של טובין או קבלת שירות בישראל יתווסף למחיר התמורה גם מס ערך מוסף, אולם, חוק מע"מ קובע כי גם על יבוא של טובין לישראל יחול מס ערך מוסף.

ייעוץ מס לפני ביצוע עסקה

מאת: אלי דורון, עו"ד

עולם המס הינו עולם מורכב ודינאמי. החוק משתנה בתדירות גבוה ואירועי המס, לא אחת, חבויים בתוך המהלך העסקי. בחלק מהמקרים מי מהצדדים כלל לא היה מודע לכך כי יש בנמצא אירוע מס שלא טופל דבר שיכול להביא למצב של עבירות פליליות ואי עמידה בהתחייבות האזרחית כלפי המדינה.

מיסוי לפי המהות האמיתית של הרכוש ולא הרישום

מאת: אלי דורון, עו"ד

במסגרת הדוחות השנתיים המוגשים למס הכנסה, על נישום לפרט בין היתר את רכוש העסק ומהו ייעודו, כלומר האם מדובר ברכוש שהוא חלק מהמלאי העסקי, או שמא מדובר ברכוש קבוע. לסיווג זה השלכות רבות על אופן מיסוי הרווח, ניכוי ההוצאות קיזוז הפסדים ועוד.

הוסף תגובה

זקוקים לעורך דין?

חייגו: 03-6109100 או השאירו פרטים
אני מאשר/ת בזאת לדורון, טיקוצקי, קנטור, גוטמן, נס, עמית גרוס ושות' לשלוח לי ניוזלטרים/דיוור של מאמרים, מידע, חידושים, עדכונים מקצועיים והודעות, במייל ו/או בהודעה לנייד. הרשמה לקבלת הדיוור כאמור תאפשר קבלת דיוור שבועי ללא תשלום. ניתן בכל עת לבטל את ההרשמה לקבלת הדיוור ע"י לחיצה על מקש "הסרה" בכל דיוור שיישלח.