פטור ממיסים ביבוא אישי - להשאיר או לבטל"
מאת: אלי דורון, עו"ד
ברכישה של טובין או קבלת שירות בישראל יתווסף למחיר התמורה גם מס ערך מוסף, אולם, חוק מע"מ קובע כי גם על יבוא של טובין לישראל יחול מס ערך מוסף.
מאמר זה עוסק בשאלת החבות במס שכר בגין התשלומים וטובות ההנאה המוענקים על ידי מלכ"רים (מוסדות ללא כוונת רווח) למתנדבים בהם.
מס השכר מוטל מכח ס' 4(א) לחוק מס ערך מוסף, תשל"ו – 1975 (להלן: "החוק"), הקובע:
"על פעילות בישראל של מוסד ללא כוונת ריווח יוטל מס שכר באחוזים מהשכר ששילם, כפי שקבע שר האוצר בצו באישור הכנסת. בסעיף קטן זה, "שכר" – למעט מלגה שניתנה לסטודנט או לחוקר בתקופת לימודיו במוסד לימוד ומחקר כאמור בסעיף 29(9) לפקודת מס הכנסה".
למעשה, מס שכר הינו מס אשר מוטל על מלכ"רים ומוסדות כספיים ומהווה תחליף למס הערך המוסף אשר מוטל על גופים עסקיים. הסיבה לכך מקורה בכך שביחס לעוסק הרגיל, הערך המוסף, ככלל, משקף את הרווח שהינו ההפרש בין העסקאות לבין התשומות, ואילו מלכ"ר, על פי הגדרתו פועל שלא למטרת רווח ועל כן אינו מייצר ערך מוסף. בנסיבות אלו, ניתן לראות את שכר העבודה המשולם ע"י המלכ"ר לעובדיו כתחליף לערך המוסף הנובע מפעילותו, ועל כן הוטל המס הקבוע בסעיף 4(א) לחוק.
מאחר ומס שכר משולם בגין הכנסת עבודה המשולמת לעובד עבור עבודתו הרי שעל מנת לבחון האם מלכ"ר חב במס שכר בגין תשלומים וטובות הנאה אותם מעניק הוא למתנדבים בו, יש לבחון האם מתקיימים יחסי עובד-מעביד בין המתנדבים לבין המלכ"ר.
לעניין זה, קיימת רלוונטיות למבחנים לקביעת קיומם של יחסי עובד-מעביד המוכרים מדיני העבודה, הגם שעסקינן בסוגיה מתחום דיני המס. כך קבע לעניין זה בית המשפט העליון בפסק דינו בעניין אסתר כהן (בג"צ 2105/06 אסתר כהן נ' המוסד לביטוח לאומי) שעסק בסוגיה מתחום דיני המס: "אם השירות שתמורתו נתקבלה ההכנסה ניתן במסגרת של יחסי עובד-מעביד, בין אם מדובר במבחנים המוכרים מדיני העבודה ובין אם מדובר במבחן אחר, הרי זו הכנסה מעבודה".
המבחנים לקביעת קיומם של יחסי עובד-מעביד אינם קופאים על שמריהם, אלא משתנים מעת לעת, יחד עם שינויי התפיסות החברתיות, המגמות הסוציאליות ודפוסי העבודה. התאמה זו של דיני העבודה לזמנים המשתנים הביאה לפיתוח "מבחן מעורב" לשם קביעת קיומם של יחסי עובד-מעביד. במרכזו של "המבחן המעורב" נמצא "מבחן ההשתלבות". מבחן זה בודק עד כמה העובד משתלב במערך הארגוני של המפעל שבו הוא מועסק ועד כמה העובד מהווה בו חלק אינטגראלי. למבחן ההשתלבות שני פנים:
הפן החיובי: קיים "מפעל" יצרני שניתן להשתלב בו. מבצע העבודה משתלב בעבודה ומבצע פעולה הדרושה לפעילות הרגילה של נותן העבודה. מבצע העבודה מהווה חלק מהמערך הארגוני הרגיל של המפעל ואינו "גורם חיצוני".
הפן השלילי: מבצע העבודה לא פועל בביצוע עבודתו במסגרת עסק משלו, המשרת את המפעל כגורם חיצוני.
לפיכך, מי שמועסק כחלק אינטגראלי במפעל, בעיקר מהבחינה הארגונית והמנהלית, הוא "עובד שכיר"; מי שאינו כזה הוא "קבלן עצמאי", גם אם הוא מבצע עבור המפעל את אשר המפעל עושה ומייצר. יצוין, כי בבואנו לבחון את קיום הפן החיובי של מבחן ההשתלבות, יש לתת את הדעת גם למידת ההשתלבות, ולא רק לעצם קיומה.לצידו של "מבחן ההשתלבות" עומדים מבחני-משנה ("סממנים") אחרים המעידים על יחסי עבודה, כגון: מבחן הכפיפות, צורת תשלום השכר, ביצוע העבודה באופן אישי וכו'. בשאלת קיומם של יחסי עובד-מעביד לא יכריע מבחן-משנה אחד לבדו, אלא יש לערוך איזון בין מבחני-המשנה השונים. נוסחת האיזון משקללת את המרכיבים השונים בהתאם לנסיבות הקונקרטיות, ובאופן זה מושגת הגדרה גמישה למושג "עובד שכיר" (דב"ע נה/5-2 דעבול ואח' נ' מדינת ישראל ואח', פד"ע כט 481, בעמ' 489).
בתי הדין בארץ עסקו לא אחת במאפייני הפעילות ההתנדבותית והבחנתה מפעילות המקיימת יחסי עובד-מעביד. יפים לעניין זה הדברים הבאים שנאמרו בפרשת אהובה (אגי) פרידמן: "המתנדב הוא עובד במובן המילולי של מושג זה, לאמור - הוא מבצע עבודה עבור מעסיק. עם זאת אין מתקיימים במתנדב יחסי עובד ומעביד עם מעסיקו. בדרך כלל סממני המתנדב הם שהוא בא לעבודה מרצונו. הוא מבצע עבודה בלא תמורה כספית. הוא אינו צד לחוזה עבודה. הוא אינו קשור במסגרת מחייבת של שעות עבודה או ימי עבודה. הוא אינו מחויב לתקופת עבודה מוגדרת ורשאי לחדול מלעבוד בכל עת שיחפוץ. הוא אינו נתון למרות המעסיק. מעצם טיבם, יחסי ההתנדבות אינם מעוגנים בהסדר חוזי מוסכם או במסמך בכתב, אף שאין לשלול אפשרות זו. עבודת המתנדב אינה מצמיחה זכויות מכח הסכמים קיבוציים ובאין הוראה מיוחדת בחוק, לא חלים עליהם משפט העבודה המגן, למעט חובת המעסיק לבטח את המתנדב לפי פרק ג' לחוק הביטוח הלאומי ..." (ע"ע 1270/00 אהובה (אגי) פרידמן נ' אליעזר הוז).
אנו עומדים לרשותך בכל שאלה: סניף מרכז 03-6109100, סניף חיפה 04-8147500, נייד: 054-4251054