17/9/2014
רפובליקת גאנה היא מדינה בדרום מערב אפריקה, הגובלת בחוף השנהב, בורקינה פאסו, טוגו ובמפרץ הגינאי. ייחודה הרב של גאנה ביחס לשאר מדינות אפריקה מתבטא בכך שהשפה הרשמית בגאנה הינה אנגלית. בנוסף, בשונה משכנותיה, גאנה היא אחת מהמדינות האפריקאיות היחידות בהן מתקיימת דמוקרטיה במלוא מובן המילה – בחירות מתקיימות במועדן ללא גילויים חריגים של אלימות, זיופים או התנגדויות, והתקשורת והעיתונות פועלות בה באופן חופשי בדומה למדינה מודרנית ומפותחת.
אוכלוסייתה של גאנה מונה כ-20 מיליון נפש ומבחינה דתית ניתן לזהות בה רוב נוצרי. מאז מתן העצמאות לגאניים ב-1957, פועלת ממשלת גאנה באופן סדיר במישור הבינלאומי תוך עידוד פעילות בינה לבין מדינות אחרות בתחומי הפוליטיקה והכלכלה. כיום גאנה חברה פעילה ביותר בארגון האומות המאוחדות והאיחוד האפריקאי. גאנה הינה מדינה עשירה מאוד במשאבים טבעיים, מינרלים תעשייתיים, פחמימנים ומגוון רחב מאוד של מתכות יקרות. כלכלת גאנה הינה "דיגיטלית-ייעודית" המשלבת בין כלכלה מעורבת לכלכלת שווקים וזוכה לצמיחה משמעותית בשנים האחרונות (לדוגמא – צמיחה בשיעור של 8.7% בתמ"ג בשנת 2012). לגאנה תכנית כלכלית מרכזית בשם "חזון גאנה 2020". על פי תכנית זו, גאנה מצפה כי תהפוך למדינה מפותחת בשנות ה-20 של המאה הנוכחית ולמדינה מתועשת בשנות ה-30. בנוסף, הכלכלה של גאנה קשורה מאוד ליואן (מטבע סיני) ונמצאת במערכת יחסים חזקה מאוד עם סין. הכלכלה ההיברידית בגאנה דומה מאוד לזו של טאיוואן ומאופיינת בייצור גובר, ייצוא סחורות טכנולוגיות ודיגיטליות, הרכבה של מכוניות וספינות, ייצוא משאבים ומינרלים תעשייתיים, מוצרים חקלאיים, נפט, גז טבעי ועוד.
שיטת המס בגאנה
ברוב המקרים, תושבי גאנה חייבים במס על כלל הכנסותיהם המופקות בכל רחבי העולם בעוד מי שאינם תושבים חייבים במס אך ורק על הכנסות אותן הפיקו בגאנה. באופן כללי, גם לתושבי גאנה וגם לזרים ינוכה מס במקור על סוגים שונים של תשלומים שצברו בגאנה (ישירות או בעקיפין).
שיעורי המס בגאנה:
* מס חברות בין 0-25% (תלוי בהכנסותיה של החברה);
* דיבידנדים: 8% (ינוכה במקור);
* ריבית: 8%;
* תמלוגים: 15%.
למרות שגאנה יוצרת רושם של מדינה מודרנית, דמוקרטית ומפותחת יחסית לשכנותיה, ואף מעודדת כלכלה ענפה בתחומים רבים כגון טכנולוגיה, חקלאות, גז טבעי ועוד, הרי מכיוון שבינה לבין ישראל לא קיימת אמנה למניעת כפל מס, עלולים להיות מצבים בהם חבות המס תוטל גם בישראל וגם בגאנה, ולכן יש להיזהר ולשקול טוב את אפשרות הקמת חברתכם דווקא בגאנה. אין לנו אלא להמליץ לכל אותם ישראלים המעוניינים לפעול בקונסטלציה כזו או אחרת בגאנה, לפנות לקבלת
ייעוץ מס ביחס להשלכות המס בישראל הצומחות מפעילותם כאמור.