מאת:

בית המשפט המחוזי בחיפה סילק תביעה של נושה שטען שהבורר היה חלק מקנוניה של שני הצדדים לבוררות להבריח נכסים ולהתחמק מהחזר החובות וקבע כי אין הבורר חייב חובת נאמנות כלפי צדדים שלישיים.
 
לפתחו של בית המשפט המחוזי בחיפה הגיעה לאחרונה שאלה מסקרנת במיוחד הנוגעת לתחום הבוררות, שהתחזק בשנים האחרונות במסגרת הדרכים האלטרנטיביות לבתי המשפט בפתרון סכסוכים והיא - כלפי מי חלה חובת הנאמנות של הבורר? 
 
שופט בית המשפט המחוזי בחיפה, סארי ג'יוסי, סילק על הסף תביעה שהוגשה נגד בורר בטענה שעשה יד אחת עם שני צידי הבוררות כדי להבריח נכסים מידיו של נושה של אחד הצדדים, ופסק שחובת הנאמנות של בורר עומדת אך ורק כלפי הצדדים בהליך הבוררות, ואין הוא חייב בחובת נאמנות כלפי צדדים שלישיים שלא נטלו בה חלק.
ראשית הפרשה
ראשיתה של הפרשה במחלוקת בין המועצה המקומית מטולה לבין האדריכל אורי בריל ושתי חברות שבבעלותו בנוגע לשכר טרחה שדרש האדריכל יחד עם שתי החברות שלו מהמועצה עבור שירותי תכנון אדריכליים והנדסיים.
 
הצדדים הסכימו ביניהם לפתור את המחלוקת באמצעות המהנדס אברהם אנסקי, המשמש כבורר משך כ-20 שנה בסוגיות מתחום זה, והאחרון פסק על גובה התשלום של המועצה לידיו של אורי בריל, בעלי החברה. מי שלא היה שבע רצון מהחלטת הבורר היה שמאי המקרקעין נחום פרמינגר, שהחברה של בריל חייבת לו כמיליון ש"ח והוא מנהל נגדה תיק הוצאה לפועל. פרמינגר החליט לתבוע את שני הצדדים לבוררות, וגם את הבורר אנסקי, בטענה שרקמו יחדיו קנוניה נגדו כך ששכר הטרחה יועבר מהמועצה המקומית ישירות לבריל על מנת לחמוק מתשלום החוב של החברה אליו.

קביעת בית המשפט
הבורר אנסקי טען, באמצעות עורך דינו יגאל רוזנברג ממשרד עורכי הדין דורון, טיקוצקי ושות'' שלא רק שסעיף 8 לפקודת הנזיקין מונע אפשרות לתביעה כנגד שופט וגם כנגד בורר על עוולה שעשה במילוי התפקיד השיפוטי, אלא גם שהחריג לכלל זה בסעיף 30 לחוק הבוררות מ-1968 מאפשר תביעת פיצויים אך ורק אם הופרה חובת הנאמנות של הבורר כנגד אחד הצדדים להליך הבוררות.
 
השופט סארי ג'יוסי קיבל את טענותיו, וקבע שדין התביעה נגד הבורר להדחות על הסף, כיוון שהנושה פרמינגר לא היה צד לבוררות, ולכן הבורר הינו חסין בפני כל תביעה מצדו. חובת הנאמנות של הבורר הנה אך ורק כלפי הצדדים לבוררות, ואף זאת – רק בגין מעילה באמון הצדדים, משל בדרך של ביצוע התפקיד השיפוטי מתוך מניעים פסולים, קנוניה עם אחד הצדדים כנגד הצד השני וכד'. 
 
 
 

------------------------------------------------------

בראש מחלקת "הליכי בוררות וגישור וב מנגנון חילופי ליישוב סכסוכים" במשרדנו  עומד השופט הבכיר בדימוס יעקב וגנר.  לעו"ד יעקב וגנר על כס השיפוט  של כ- 30 שנה כשופט צבאי ו – 23 שנים כשופט, סגן נשיא ושופט בכיר של בית משפט  השלום בחיפה.
עו"ד יעקב וגנר מתמחה בין היתר, במתן ייעוץ משפטי אסטרטגי לפרטיים ועסקים, אם לפני נקיטה בהליך משפטי ואם במהלכו. כמו כן עוסק עו"ד וגנר בגישורים ובוררויות בכל תחומי המשפט האזרחי, לרבות במתן ייעוץ וגישור בתביעות ביטוח, נזיקין, חברות, שותפויות, חוזים, דיני אישות, מקרקעין, ליקויי בניה, הוצל"פ ועוד. השופט הבכיר וגנר משמש גם מגשר חילופי בהסכמה לפי סעיף 39 (1)  להוראות פרק ד' לתקנות סדר הדין האזרחי, התשע"ט 2018 שתוקפם הוא מיום 5.9.19.

היה ומי מלקוחותיכם מתלבט משפטית, האם להגיש תביעה, כיצד להתנהל, כיצד להתגונן, האם האסטרטגיה שלו נכונה, מה הסיכוי שלו או שהוא מעוניין בהגשת הליך שהוגש בהסכמת הצדדים לפי סעיף 39(א)(1) לתקנות סדר הדין האזרחי, תשע"ט 2018, שלחו טופס צור קשר ואנו ניצור עמכם קשר בהקדם.

 

 

אנו עומדים לרשותך בכל שאלה: סניף מרכז 03-6109100, סניף חיפה 04-8147500, נייד: 054-4251054

לפגישה אישית
חייגו 03-6109100

או השלימו את הפרטים הבאים

הדפסת המאמר

דירוג המאמר

 

5 ע"י 1 גולשים

עשוי לעניין אתכם

גישור ובוררות בין רואי חשבון או יועצי מס מסוכסכים

מאת: אלי דורון, עו"ד, ירון טיקוצקי, עו"ד (רו"ח); עו"ד (רו"ח)

הניסיון מלמד כי גם רואי חשבון ו/או יועצי מס ( להלן – מייצגים), במיוחד כאלה המנהלים פרקטיקה משותפת, מוצאים את עצמם, לא אחת, בסכסוך משפטי. הסכסוך המשפטי יכול להיווצר משורה מגוונת של סיטואציות, אם בין שותפים, אם בין עובדים שכירים בפירמה לבין בעליה, אם בין משרדיי מייצגים העובדים האחד מול השני, אם בהתנהלות מייצגים מול קבלני משנה ועוד.

גישור כאפשרות לפתרון סכסוכים

מאת: אלי דורון, עו"ד, ירון טיקוצקי, עו"ד (רו"ח); עו"ד (רו"ח); מתן חמו, עו"ד

במשפחה, בעסקים, בחיים - אף אחד לא אוהב סכסוכים. עם זאת, מה לעשות, הם חלק מהחיים - ולעיתים הם בלתי נמנעים. יש מי שבוחר ללכת לבית המשפט, אבל לא פעם בתי המשפט עמוסים מאוד – דבר הגורם לאנשים רבים לבחור בדרך של גישור כאופציה ליישוב מחלוקות. מה זה גישור? מהם יתרונותיו ומתי הוא רלוונטי?

גישור לפתרון סכסוכים בימי קורונה

מאת: עו"ד אלי דורון; עו"ד מתן חמו; עו"ד יעקב באיירסקי; דניאל דורון

אנחנו סבורים שבמיוחד בעת הזאת, הן שיקולי יעילות, הן שיקולים משפטיים והן שיקולי סולידריות, מצדיקים שקילה ובחינה רצינית של הצדדים לבצע ניסיונות כנים ליישב את הסכסוך המשפטי באמצעות הפנייתו ובסיועו של מגשר מקצועי ומנוסה.

הוסף תגובה

זקוקים לעורך דין?

חייגו: 03-6109100 או השאירו פרטים
אני מאשר/ת בזאת לדורון, טיקוצקי, קנטור, גוטמן, נס, עמית גרוס ושות' לשלוח לי ניוזלטרים/דיוור של מאמרים, מידע, חידושים, עדכונים מקצועיים והודעות, במייל ו/או בהודעה לנייד. הרשמה לקבלת הדיוור כאמור תאפשר קבלת דיוור שבועי ללא תשלום. ניתן בכל עת לבטל את ההרשמה לקבלת הדיוור ע"י לחיצה על מקש "הסרה" בכל דיוור שיישלח.