מאת:

גישור כאפשרות לפתרון סכסוכים

במשפחה, בעסקים, בחיים - אף אחד לא אוהב סכסוכים. עם זאת הם חלק מחיינו - ולעיתים הם בלתי נמנעים. יש מי שבוחר ללכת לבית המשפט, אך כיום, אנשים רבים נוטים לבחור בדרך של גישור כאופציה ליישוב מחלוקות.
מה זה גישור? מהם יתרונותיו ומתי הוא רלוונטי?
להלן תשובות מאת עו"ד מתן חמו, מומחה לליטיגציה מסחרית ממשרד דורון, טיקוצקי, קנטור, גוטמן, נס, עמית גרוס ושות'.
 
***
  1. מה זה גישור (להסביר שלא הכרעה) ומי מפנה אליו?
    גישור הנו דרך אלטרנטיבית לפתרון של סכסוך. במקום שהצדדים לסכסוך ינהלו מאבק משפטי וישאירו לשופט להכריע בסכסוך, הם פונים לגורם חיצוני אשר מנסה לגשר על הפערים בין הצדדים ולהביא אותם לידי הסכמה אשר תפתור את הסכסוך. הליך גישור הוא הליך וולונטרי, הצעות המגשר אינן מחייבות את הצדדים, וככל שהצדדים לא הגיעו להסכמה במסגרת הגישור, באפשרותם לפנות לבית המשפט לצורך הכרעה בסכסוך. חשוב להדגיש כי ישנו חיסיון על הגישור, ולא ניתן לעשות שימוש במה שנאמר בישיבות הגישור במסגרת ההליך המשפטי. פנייה לגישור יכולה להיות בכל שלב של ההליך המשפטי (ואף לפניו). פעמים רבות השופט שדן בסכסוך ימליץ לצדדים לפנות לגישור, ואף בחלק מבתי המשפט קיים פרויקט המחייב את הצדדים לקיים ישיבה עם מגשר, שם מוסברים לצדדים היתרונות של הגישור.
     
  2. באילו סיטואציות גישור רלוונטי? 
    הלכה למעשה, גישור רלוונטי כמעט בכל סכסוך משפטי, החל מסכסוכי גירושין שמערבים ענייני חלוקת רכוש ומשמורות על הילדים ועד לסכסוכים עסקיים מורכבים בין תאגידי ענק.

     
  3. מה ההבדל בין גישור לבוררות?
    מטרתה של הבוררות היא הכרעה של הסכסוך שלא בבית המשפט, ואילו מטרתו של הגישור הוא להביא את הצדדים לידי הסכמות. בהתאם, תפקידו של הבורר הוא להכריע בסכסוך (ממש כמו שופט), ותפקידו של המגשר הוא להביא את הצדדים להסכמות. הסכם בוררות מחייב את הצדדים, ולא ניתן להחליט באופן חד צדדי על סיום הבוררות, ואילו בגישור כל אחד מהצדדים יכול (בכל שלב) להחליט לסיים את הגישור. ההכרעה בבוררות מחייבת, ממש כמו פסק דין של בית המשפט, גם אם אחד הצדדים אינו מסכים להכרעת הבורר, ואילו סיום הסכסוך בגישור מחייב את הסכמת כל הצדדים להצעתו של המגשר.

     
  4. מה היתרונות של גישור?
    מגשר מנוסה יודע להסתכל על מכלול הנתונים המוצבים לפניו, ולתפור פתרון אולטימטיבי ויצירתי, פתרון אשר לבתי המשפט אין את הכלים או את המנדט להציע לצדדים. כמו כן, בניגוד לניהול הסכסוך בבית משפט, שם כתבי הטענות מנוסחים בצורה לעומתית ולוחמנית המעמיקה את הפערים בין הצדדים, פתרון הסכסוך באמצעות גישור מקרב בין הצדדים, מספק פתרון מהיר של הסכסוך, נותן וודאות לגבי תוצאותיו ואף מביא את הצדדים למצב של יכולת לשיתוף פעולה בעתיד. בנוסף, אם הגישור מצליח, עלויות ניהול המשפט נחסכות מהצדדים.
     
  5. מה החסרונות של גישור?
    ישנם מקרים בהם צד אינו באמת מעוניין בפתרון מוסכם ומבקש לנצל את הליך הגישור בכדי לדלות מידע מהצד השני או בכדי למשוך זמן בבירור ההליך המשפטי. עורך דין מנוסה יזהה זאת וישמור על האינטרס של הלקוח שלו.

     
  6. כיצד משבר הקורונה גורם לעלייה בצורך בשימוש בהליך גישור?
    משבר הקורונה הפך מזמן למשבר כלכלי מהקשים שידע המשק הישראלי, והביא עסקים רבים לסף חדלות פרעון או שהעלה סימני שאלה בנוגע לאפשרות הישרדותם. אם עד למשבר הקורונה ניהול הליך משפטי עד סופו לקח מספר שנים, נראה שזמן ניהול ההליך כיום התארך אף יותר, בשל העומס על מערכת המשפט. כך שנשאלת השאלה אם לאחר מספר שנים של ניהול ההליך המשפטי, יהיה בכלל מי שישלם את פסק הדין. על כן, סכסוכים רבים פונים לגישור על מנת להגיע לסיום מהיר של הסכסוך, באופן אשר מצד אחד יבטיח את שרידותו של העסק ומצד שני יוכל להבטיח את פירעונו של החוב שנקבע במסגרת הסכם הגישור.

     
  7. מי יכול להיות מגשר והאם הוא יכול להכיר את אחד הצדדים או שקיימים הגבלות כפי שקיימים על שופטים ובוררים?
    בשל העובדה שמדובר בהליך וולונטרי שדורש את הסכמת כל הצדדים (הן לגישור עצמו והן לזהות המגשר), אין הגבלה על הגורם אשר יהיה המגשר בין הצדדים ולפעמים הצדדים יעדיפו שגורם שמכיר את שניהם ינסה לגשר ביניהם. יחד עם זאת, ברוב הסכסוכים הצדדים יעדיפו מגשר מקצועי שאינו מכיר את הצדדים, ויהיה אובייקטיבי ככל הניתן.

     
  8. במה שונה הליך הגישור מניהול סכסוך בבית משפט?
    סכסוך בבית המשפט מוכרע על ידי השופט מבלי שלצדדים ישנה שליטה על תוצאת ההכרעה, ואילו בפתרון הסכסוך בגישור לצדדים יש שליטה על התוצאה הסופית, כאשר ההסכם דורש את הסכמת כל הצדדים וכאשר הגישור הוא וולונטרי ואינו מחייב. כמו כן, בית המשפט מכריע בסכסוך בהתאם לדין ולטענות שהצדדים העלו בפניו, ואילו המגשר יכול להביא לפתרונות יצירתיים שאין מקומם בבית המשפט.  

     
  9. כמה עולה גישור?
    עלות הגישור תלויה במורכבות הסכסוך ועומק הפערים בין הצדדים, עניין אשר יכתיב את מספר השעות אשר יהיה על המגשר להשקיע בלימוד החומר ובפגישות עם הצדדים עד להגעה להצעה שתהא מקובלת על הצדדים, וכן בשכר הטרחה של המגשר. על כן, ישנה שונות גדולה בעלויות הליך הגישור בין סכסוכים שונים, כאשר הסכום יכול לנוע בין כ-400 ש"ח לכ-1,500 ש"ח לשעת גישור, תלוי בניסיון ובמוניטין של המגשר. יצוין כי מגשר שהסכסוך הופנה אליו לפגישת מהו"ת (מידע, הערכה ותיאום) מבית המשפט, מוגבל בשכר של 400 ש"ח בתוספת מע"מ מכל צד לסכסוך, עבור כל שעת גישור.
 
 

תנו לעו"ד מומחים ומנוסים לייצג אתכם נאמנה – בדיסקרטיות מלאה

לייעוץ ראשוני, פרטים נוספים ובכל שאלה פנו אלינו כעת: סניף מרכז 03-6109100סניף חיפה 04-8147500, נייד: 054-4251054.

לפגישה אישית
חייגו 03-6109100

או השלימו את הפרטים הבאים

הדפסת המאמר

דירוג המאמר

 

5 ע"י 1 גולשים

עשוי לעניין אתכם

גישור ובוררות בין רואי חשבון או יועצי מס מסוכסכים

מאת: אלי דורון, עו"ד, ירון טיקוצקי, עו"ד (רו"ח); עו"ד (רו"ח)

הניסיון מלמד כי גם רואי חשבון ו/או יועצי מס ( להלן – מייצגים), במיוחד כאלה המנהלים פרקטיקה משותפת, מוצאים את עצמם, לא אחת, בסכסוך משפטי. הסכסוך המשפטי יכול להיווצר משורה מגוונת של סיטואציות, אם בין שותפים, אם בין עובדים שכירים בפירמה לבין בעליה, אם בין משרדיי מייצגים העובדים האחד מול השני, אם בהתנהלות מייצגים מול קבלני משנה ועוד.

גישור לפתרון סכסוכים בימי קורונה

מאת: עו"ד אלי דורון; עו"ד מתן חמו; עו"ד יעקב באיירסקי; דניאל דורון

אנחנו סבורים שבמיוחד בעת הזאת, הן שיקולי יעילות, הן שיקולים משפטיים והן שיקולי סולידריות, מצדיקים שקילה ובחינה רצינית של הצדדים לבצע ניסיונות כנים ליישב את הסכסוך המשפטי באמצעות הפנייתו ובסיועו של מגשר מקצועי ומנוסה.

הוסף תגובה

זקוקים לעורך דין?

חייגו: 03-6109100 או השאירו פרטים
אני מאשר/ת בזאת לדורון, טיקוצקי, קנטור, גוטמן, נס, עמית גרוס ושות' לשלוח לי ניוזלטרים/דיוור של מאמרים, מידע, חידושים, עדכונים מקצועיים והודעות, במייל ו/או בהודעה לנייד. הרשמה לקבלת הדיוור כאמור תאפשר קבלת דיוור שבועי ללא תשלום. ניתן בכל עת לבטל את ההרשמה לקבלת הדיוור ע"י לחיצה על מקש "הסרה" בכל דיוור שיישלח.