מאת:

עו"ד אלי דורון, שותף ומייסד במשרד דורון טיקוצקי פנה לאחרונה במכתב לשרת המשפטים ובו כתב כי "יש לתקן את חוק הביטוח הלאומי לעניין תושבות כך שיימנע סתירה ודרישות להמשך לתשלום מס בישראל על פי רשות המיסים ופגיעה באלפי ישראלים ברילוקיישן".

אביחי (שם בדוי, השם המלא שמור במערכת) עובד בחברה בינלאומית, ומזה מספר שנים נמצא בשליחות 'רילוקיישן' בחו"ל מטעם מקום עבודתו. בחלוף 5 שנים ממועד עזיבתו את הארץ קיבל אביחי הודעה מהביטוח הלאומי על ביטול מעמדו כתושב ישראל – מה שהוביל לאבדן זכויותיו בביטוח הלאומי, אלא שקביעה זו לא די היה בה כדי לשכנע את רשות המסים  שבאותה תקופה אותו אדם לא נחשב תושב ישראל לצרכי מס והוא נאלץ לשלם  שומת מס גבוהה. אביחי הוא לא היחיד שנתקל בעיוות הזה, שיוצר למעשה סתירה בין שתי רשויות מנהליות ומחויב  לשלם מס הכנסה בישראל  
 
מצב אבסורדי נתקלים כל שנה בהערכה לפחות אלפי ישראלים העובדים בריילוקשיין בחו"ל  הביא את עו"ד אלי דורון, שותף מייסד במשרד עורכי הדין דורון, טיקוצקי, צדרבוים המתמחה בדיני המיסוי הבינלאומי, לפנות במכתב דחוף לשרת המשפטים, ציפי לבני, בו הוא מבקש ממנה לתקן את חוק הביטוח הלאומי. חוק זה מ-1955 אינו מכיל הגדרה ברורה למונח 'תושב', ולכן קבעו בתי המשפט שתושב הוא מי שמרכז חייו נמצא בישראל. מבחן "מרכז החיים" של אדם אומץ דווקא בפקודת מס הכנסה, ובמסגרתו נבחנים מרכז חייו הכלכלי, החברתי והמשפחתי של אדם במבחן אובייקטיבי והן במבחן סובייקטיבי על פי השקפתו שלו. 
 
הסתירה בין מס ההכנסה למוסד לביטוח הלאומי נובעת מכך שהאחרון החליט, ללא עיגון כלשהו בחוק, להכיר במי שעזב את ישראל כתושב במשך 5 שנים, ולאחר מכן להודיע לו על ביטול תושבותו- על כל ההטבות הנגזרות מכך. זאת ללא קשר לשאלה האם מס הכנסה עדיין רואה בו תושב שחייב בתשלום מסים למדינה. לצד זאת, מס הכנסה לא מייחס חשיבות לביטול התושבות מצד הביטוח הלאומי וממשיך לדרוש תשלום מס הכנסה בישראל תוך יישום מבחן מרכז החיים. "נוצרת מעין אנומליה במערכת היחסים בין התושב למדינה", אומר עו"ד דורון שותף מייסד בדורון טיקוצקי . "זו סיטואציה שבה המדינה מציבה את האזרח בעמדה בה לא יזכה להטבות כספיות ושירותים שמגיעים לו על פי דין ומתוקף חוק הביטוח הלאומי, אך יצטרך להמשיך לשלם מיסים כמו כל תושב ישראלי אחר".
 
בפנייתו לשר המשפטים מציע עו"ד דורון שינוי כפול: ראשית, להגדיר במפורש מיהו תושב לעניין ביטוח לאומי באמצעות קביעת מבחן עזר, ולא להתבסס על "כלל ה-5 שנים" השרירותי. שנית, לקבוע שביטול התושבות ע"י הביטוח הלאומי יחייב גם את רשות המסים, כך שלא תוכל להמשיך לדרוש מהעובד לשלם מס גם בישראל. לדבריו, אלה שינויים ש"מתחייבים מההגיון ומהצדק החברתי, אך גם מהתנהלות תקינה של מדינה- ששתי זרועות שלה יעבדו בתיאום בלי לפגוע באזרח הקטן".
 

אנו עומדים לרשותך בכל שאלה: סניף מרכז 03-6109100, סניף חיפה 04-8147500, נייד: 054-4251054

לשיחת ייעוץ
חייגו 03-6109100

או השלימו את הפרטים הבאים

הדפסת המאמר

דירוג המאמר

 

1 ע"י 1 גולשים

עשוי לעניין אתכם

הקצאת מניות בפרמיה בדין הישראלי - הגדרה, יתרונות והיבטים משפטיים

מאת: אלי דורון, עו"ד

במאמר זה נסביר מהי הקצאת מניות בפרמיה לפי הדין הישראלי, נבחן את יתרונותיה לחברה ולמשקיע, ננתח היבטי מס רלוונטיים (לרבות מתי ההקצאה עלולה להיחשב “אירוע מס”), ונדגיש את החשיבות של ליווי משפטי בעריכת העסקה, לרבות התאמות בתקנון והסכמות בין בעלי המניות.

מס הכנסה מבקש מס נוסף, מה עלי לעשות?

מאת: אלי דורון, עו"ד

תושבי ישראל כפופים לשיטת מס פרוגרסיבית, המחייבת אותם לדווח ולשלם מס על כל הכנסותיהם ברחבי העולם – הן מהמקורות בישראל והן מהכנסות מחוץ לארץ. עיקרון זה נובע מפקודת מס הכנסה, הקובעת שגם אם ההכנסה הופקה מעבר לים, על התושב הישראלי לכלול אותה בדיווחיו ולשאת במס בהתאם. לעומת זאת, מי שאינו תושב ישראל חייב במס רק על הכנסות המופקות בישראל. חובת הדיווח הגלובלית נועדה למנוע מצב שבו תושבי ישראל ימנעו ממס באמצעות הפקת הכנסות בחו”ל, והיא מטילה אחריות מלאה על הנישומים לכלול את כלל מקורות ההכנסה שלהם בדו”חות המס השנתיים.

מכירת מניות בחברה - מדריך מקיף לפי הדין הישראלי

מאת: אלי דורון, עו"ד

להלן סקירה מקיפה של ההיבטים העיקריים בעסקת מכירת מניות, בהתמקדות בדין הישראלי, שתסייע לכם להבין את מורכבות התהליך ולהתכונן אליו כראוי.

הוסף תגובה

זקוקים לעורך דין?

חייגו: 03-6109100 או השאירו פרטים
אני מאשר/ת בזאת לדורון, טיקוצקי, קנטור, גוטמן, נס, עמית גרוס ושות' לשלוח לי ניוזלטרים/דיוור של מאמרים, מידע, חידושים, עדכונים מקצועיים והודעות, במייל ו/או בהודעה לנייד. הרשמה לקבלת הדיוור כאמור תאפשר קבלת דיוור שבועי ללא תשלום. ניתן בכל עת לבטל את ההרשמה לקבלת הדיוור ע"י לחיצה על מקש "הסרה" בכל דיוור שיישלח.