4/9/2014
עו"ד אלי דורון, שותף ומייסד במשרד דורון טיקוצקי פנה לאחרונה במכתב לשרת המשפטים ובו כתב כי "יש לתקן את חוק הביטוח הלאומי לעניין תושבות כך שיימנע סתירה ודרישות להמשך לתשלום מס בישראל על פי רשות המיסים ופגיעה באלפי ישראלים ברילוקיישן".
אביחי (שם בדוי, השם המלא שמור במערכת) עובד בחברה בינלאומית, ומזה מספר שנים נמצא בשליחות 'רילוקיישן' בחו"ל מטעם מקום עבודתו. בחלוף 5 שנים ממועד עזיבתו את הארץ קיבל אביחי הודעה מהביטוח הלאומי על ביטול מעמדו כתושב ישראל – מה שהוביל לאבדן זכויותיו בביטוח הלאומי, אלא שקביעה זו לא די היה בה כדי לשכנע את רשות המסים שבאותה תקופה אותו אדם לא נחשב תושב ישראל לצרכי מס והוא נאלץ לשלם שומת מס גבוהה. אביחי הוא לא היחיד שנתקל בעיוות הזה, שיוצר למעשה סתירה בין שתי רשויות מנהליות ומחויב לשלם מס הכנסה בישראל
מצב אבסורדי נתקלים כל שנה בהערכה לפחות אלפי ישראלים העובדים בריילוקשיין בחו"ל הביא את עו"ד אלי דורון, שותף מייסד במשרד עורכי הדין דורון, טיקוצקי, צדרבוים המתמחה
בדיני המיסוי הבינלאומי, לפנות במכתב דחוף לשרת המשפטים, ציפי לבני, בו הוא מבקש ממנה לתקן את חוק הביטוח הלאומי. חוק זה מ-1955 אינו מכיל הגדרה ברורה למונח 'תושב', ולכן קבעו בתי המשפט שתושב הוא מי שמרכז חייו נמצא בישראל. מבחן "מרכז החיים" של אדם אומץ דווקא בפקודת מס הכנסה, ובמסגרתו נבחנים מרכז חייו הכלכלי, החברתי והמשפחתי של אדם במבחן אובייקטיבי והן במבחן סובייקטיבי על פי השקפתו שלו.
הסתירה בין מס ההכנסה למוסד לביטוח הלאומי נובעת מכך שהאחרון החליט, ללא עיגון כלשהו בחוק, להכיר במי שעזב את ישראל כתושב במשך 5 שנים, ולאחר מכן להודיע לו על ביטול תושבותו- על כל ההטבות הנגזרות מכך. זאת ללא קשר לשאלה האם מס הכנסה עדיין רואה בו תושב שחייב בתשלום מסים למדינה. לצד זאת, מס הכנסה לא מייחס חשיבות לביטול התושבות מצד הביטוח הלאומי וממשיך לדרוש תשלום מס הכנסה בישראל תוך יישום מבחן מרכז החיים. "נוצרת מעין אנומליה במערכת היחסים בין התושב למדינה", אומר עו"ד דורון שותף מייסד בדורון טיקוצקי . "זו סיטואציה שבה המדינה מציבה את האזרח בעמדה בה לא יזכה להטבות כספיות ושירותים שמגיעים לו על פי דין ומתוקף חוק הביטוח הלאומי, אך יצטרך להמשיך לשלם מיסים כמו כל תושב ישראלי אחר".
בפנייתו לשר המשפטים מציע עו"ד דורון שינוי כפול: ראשית, להגדיר במפורש מיהו תושב לעניין ביטוח לאומי באמצעות קביעת מבחן עזר, ולא להתבסס על "כלל ה-5 שנים" השרירותי. שנית, לקבוע שביטול התושבות ע"י הביטוח הלאומי יחייב גם את רשות המסים, כך שלא תוכל להמשיך לדרוש מהעובד לשלם מס גם בישראל. לדבריו, אלה שינויים ש"מתחייבים מההגיון ומהצדק החברתי, אך גם מהתנהלות תקינה של מדינה- ששתי זרועות שלה יעבדו בתיאום בלי לפגוע באזרח הקטן".