2/12/2024
הערכות לסוף המלחמה, הגשת תביעה אדומה
המלחמה אותה אנו חווים מעל לשנה ייצרה מגוון רחב של סוגיות משפטיות תקדימיות ומורכבות, סוגיות אשר בגין חלק גדול מהן אין בנמצא עמדה משפטית ברורה וחלוטה בפסיקה ואין בנמצא החלטות מנהל ברורות המקנות, וודאות בנוגע לזכאות שלהם לפיצוי.
בהתאם להחלטת ממשלה פונו תושבים רבים מביתם, וכך גם בעלי עסקים רבים בשל המצב הביטחוני המורכב מחבל הארץ הצפוני והדרומי. סיום המלחמה, איננו רק הסרת איום בטחוני, אלא גם שלב קריטי שבו מתחיל תהליך שיקום, סיוע, והתאוששות מהתקופה המורכבת שעברו בעלי העסקים.
עבור רבים מבעלי העסקים המעוניינים להגיש תביעה הזמן שלאחר המלחמה עשוי להיות מאתגר ומצריך היערכות להגשת התביעה לפיצויים בגין הנזקים הכלכליים שנגרמו להם כתוצאה מסגירת העסק, ו/או הירידה בפעילות.
כאשר המדינה תכריז באופן פורמלי על סיום המלחמה, ייפתח חלון זמנים קריטי להגשת התביעות במסלול האדום (כשלושה חודשים ממועד ההכרזה על סיום המלחמה), ויש להיערך אליו בהתאם עם הפעולות, כדלהלן:
-
מיפוי הנזקים שנגרמו כתוצאה ממלחמת חרבות ברזל, איסוף מסמכים שיכולים לתמוך בתביעה ובעובדות שיצוינו, רישומים פיננסים, דו"חות כלכליים, ושאר ראיות שיכולות להצביע על היקף הנזקים הכלכליים שנגרמו לעוסק כתוצאה מהמלחמה.
-
הגדרת ובניית ראשי נזק משפטיים התואמים את הנזקים וזאת בהסתמך על פסקי דין, הוראות חוק, כוונת המחוקק, פרוטוקולים של הכנסת וחומרים משפטיים מגוונים נוספים. תחת כל ראש נזק יש לבנות טיעון משפטי מפורט התומך בזכאות בעל העסק לפיצוי בגין אותו ראש נזק, לרבות ישיר ו/או נזק עקיף.
-
התנהלות מול שמאים ו/או מומחים אחרים בהתאם לצורך – הואיל ויש חשיבות מכרעת לאופן עריכת חוות הדעת השמאית והתאמתה לכל טיעון והתביעה שתוגש, על מנת לבסס ולאמוד את הנזק באופן הממצא, המדויק והמקצועי ביותר. במקרים רבים יתבקש העוסק להמציא הוכחות להפסדים שנגרמו לו עקב סגירת העסק כגון: פגיעה במלאי אותה צריך לגבות בחשבוניות ולתעד בעזרת שמאי. איסוף הצעות מחיר בהתאם לחוות דעת שמאית ככל וישנן עלויות נוספות שהוציא העוסק בעקבות נזק שנגרם כתוצאה מהמלחמה.
-
בניית תחשיבים כלכליים המביאים בחשבון את כל ראשי הנזק המוגדרים בתביעה, גם ראשי נזק תקדימיים לטובות מקסום זכויות העוסק.
-
בחינה של נזקים עתידיים ככל שיש. מלחמת חרבות ברזל הינה אירוע חסר תקדים, והשפעותיו על ענפים רבים במשק מורגשים וסביר כי השפעות אלו יימשכו גם בתקופה שלאחר המלחמה וישפיעו על רווחיותם של עסקים רבים, בין אם עקב מיקומם הגיאוגרפי, ובין עם עקב אופי פעילותם. נזקים אלו הינם נזקים עקיפים עתידיים והם ברי פיצוי מכוח חוק מס רכוש במסלול האדום, וזאת בכלל הענפים המופיעים בתקנות ובתנאי כי מדובר בנזק שהוכח ולא באבדן רווח ערטילאי.
אבדן רווח אינו תחום רק לתקופה בה טרם תוקן הנזק, או אשר בה לא היה ניתן לעשות שימוש בנכסים. אלא יש לתחום אותה לתקופת הזמן הסבירה בנסיבות העניין, בה העסק יוכל להשתקם ולשוב למעגל עסקי רגיל, ומנגד, לתקופה בה השפעות המלחמה ייחלשו וייעלמו מכוח הזמן, ואת מקומן והשפעתן ייתפסו מגמות אחרות – דהיינו הזמן הסביר לפסיקת פיצוי בגין נזק עקיף אינו קבוע ומשתנה בהתאם לנסיבות לאור אופי העסק, פעילותו, מיקומו הגיאוגרפי, אופי אירוע הלחימה והימשכותו ועוד.
לצד האמור, יש לזכור כי קבלת פיצוי בגין נזק עקיף עתידי, כמו כל פיצוי בגין נזק אחר טעון בהוכחת הנזק, שיעורו והקשר הסיבתי למלחמה.
-
הבנה נכונה של הפעילות העסקית והיקפה, הכנת סימולציות ותחשיבים, ולאחר מכן להחליט מהו מסלול הפיצוי הנכון ביותר עבור העוסק הספציפי.
במקרים בהם עסקים הגישו תביעה במסלול הירוק ומעוניינים לעבור למסלול האדום למרות שקיבלו החלטה, האמור לא מהווה סוף פסוק. בהתאם לחוזר שפורסם ע"י רשות המיסים בתאריך 25.03.24, תתאפשר הגשת תביעה בדיעבד ו/או תיבחן התביעה שהוגשה במסלול האדום גם לגבי התקופות הקודמות שבהן הוגשה תביעה לפי אחד המסלולים הירוקים – וזאת במקרים הבאים:
-
טרם ניתנה החלטה בתביעה.
-
התקבלה החלטה בתביעה, אך הבקשה למעבר למסלול האדום מוגשת טרם חלוף המועד להגשת השגה – כלומר בטרם חלפו 60 יום ממתן ההחלטה בתביעה.
חשוב להדגיש, התביעה במסלול האדום שלא כמו במסלולים הירוקים, ככל וניתנה בה החלטה, לא יהיה ניתן להגיש בגינה השגה. ככל שהעוסק סבור שמגיע לו סכום פיצוי גבוה יותר מההחלטה שניתנה ע"י מנהל מס רכוש, יהיה עליו להגיש ערר לוועדת ערר תוך 30 יום מיום קבלת ההחלטה בתביעה. לכן, קיימת חשיבות יתרה להגשת כל העובדות והמסמכים במסגרת התביעה, לפרט ולנמק ככל שניתן.
וועדת הערר יושבת כערכאה שיפוטית על שיקול הדעת של מנהל מס רכוש, ולכן חשוב כי מלוא המסמכים לרבות חוות הדעת השמאיות, וכל המסמכים שעליהם התבססה התביעה יצורפו בעת הגשתה. את התביעות יש להגיש בזמן ולא לאחר במועד ההגשה.
בשלב ההתאוששות הכלכלית של בעלי העסקים לאחר המלחמה, יש לא רק להסתמך על תביעות הפיצוי, אלא גם לנקוט בצעדים נוספים שימזערו את הנזק.
לסיכום:
תהליך ההתאוששות של עסקים לאחר מלחמה ארוכה ועצימה, יהיה ארוך ומורכב. חלק מהיערכות לחזרה לשגרה הינו טיפול נכון בתביעת הפיצויים בגין הנזקים שנגרמו עקב מלחמת חרבות ברזל לצורך קבלת פיצוי הולם על פי החוק. בעלי העסקים יצטרכו להיערך כראוי להגשת תביעות במסלול האדום, תוך גיבוי משפטי, אמידת נזקים, הוכחתם, והבנה של ההשלכות הכלכליות המיידיות והעתידיות. מצד שני, רשות המיסים ומנהל מס רכוש, יצטרכו לפעול באופן מהיר ויעיל על מנת להעניק את הפיצוי הראוי, תוך שמירה על שקיפות ותיאום בין כל הגורמים השונים על מנת שהפיצויים יסייעו בהליך שיקום הנזק. רק שילוב של שיתוף פעולה, סבלנות, ותכנון נכון יכול להבטיח את ההתאוששות המוצלחת של כל הגורמים – תושבים, בעלי עסקים והמדינה וטוב מעשה במחשבה תחילה!