מאת: ; ;

שינוי מבנה לפי סעיף 104 לפקודה

עוסקים רבים חוזים בצמיחתו של העסק שבנו במו ידיהם ותוהים לעצמם - האם זה נכון להמשיך ולפעול תחת תיק עוסק על שמם הפרטי, בדומה לכך - החשיפה הנובעת מפעילות במסגרת תיק עוסק פרטי מבטלת את ההפרדה בין הפעילות העסקית ובין נכסיו הפרטיים של האדם. כך או כך, רבים מגיעים למסקנה כי עדיף לפעול באמצעות חברה בע"מ. אך מה לגבי הנכסים שבבעלות היחיד ונדרשים לפעילות העסק? האם חובה לשלם את המס מיד עם העברתם לחברה? סעיף 104 לפקודת מס הכנסה [נוסח חדש] מייצר פתרון טוב למקרים אלו, ומאפשר דחיית מס.
 
במקרים רבים נדרשים יחידים וחברות לבצוע שינוי מבנה בהחזקה במניות ונכסים שבבעלותם, מסיבות כלכליות, גיוס משקיעים או תכנוני מס שונים.
אחד מהמקרים הנפוצים הוא אדם שפועל תחת תיק עוסק מורשה על שמו, ובשל סיבות שונות (כדוגמת גידול בפעילות או רצון להפריד בין נכסיו האישיים ובין נכסי העסק) – מעוניין להעביר את פעילותו כך שזו תתבצע תחת חברה בע"מ.
ככלל, העברת נכסים נחשבת כמכירתם, ועל כן במועד העברה מתרחש אירוע מס בו עלול להיווצר רווח הון בידי המוכר בגין ההפרש שבין שווי הנכס במועד מכירתו ובין שוויו במועד רכישתו, כאשר רווח זה כפוף למס הנדרש בתשלום תוך 30 ימים ממועד העסקה.
סעיף 104א לפקודת מס הכנסה [נוסח חדש] ("הפקודה") מאפשר לאדם להעביר נכסים שבבעלותו לחברה חדשה כנגד הקצאת מניות בחברה זו, תוך דחיית מועד המכירה וכפועל יוצא מכך, דחיית מועד תשלום מס על רווח ההון שנוצר כתוצאה ממכירתם.
לא כל נכס זכאי לדחיית מועד תשלום המס לפי סעיף 104 לפקודה. הפקודה קובעת שלא ניתן לבקש דחייה בהתאם לסעיף 104 לגבי העברתם של מלאי עסקי או מיטלטלין של היחיד לשימושו האישי/שימוש בני משפחתו, וכן זכויות במקרקעין המשמשים לצרכי מגורים ולא לשם השתכרות או רווח, לגביהם חל סעיף 70 לחוק מיסוי מקרקעין (שבח ורכישה), תשכ"ג-1963.
זכאות לדחיית אירוע המס על פי סעיף 104 לפקודה מחייבת עמידה בתנאיו, בהם: העברת מלוא הזכויות בנכס, החזקת המעביר ב 90 אחוז מהזכויות בחברה למשך שנתיים ממועד העברת הנכס וכן החזקת החברה בנכס המועבר במשך שנתיים. תיתכן דחיית המס גם בהפרת התנאים המפורטים לעיל, בהתקיים תרחישים המנויים בסעיף 104ד לפקודה ובלבד שהמעביר מחזיק במשך שנתיים ב 51% או יותר מהזכויות בחברה.
אופן רישום הנכס בחברה החדשה שהוקמה היא סוגיה חשבונאית, ויש להקפיד כי כל נכס מועבר יירשם כנגד הון בלבד וללא תשלום תמורה נוספת למעביר בגין העברת הנכס פרט למניות המוקצות.
חשוב לציין כי העברה לפי סעיף 104א לפקודה כפופה להוראות סעיף 104ז לפקודה, הדורשת הודעה לפקיד השומה בתוך 30 ימים ממועד ההעברה.
הודעה בדבר העברת נכס לחברה על פי סעיפים 104א עד 104ג לפקודה, תיעשה באמצעות טפסים ייעודיים של רשות המסים, בהתאם לתקנות מס הכנסה (הודעה בדבר העברת נכס ומסמכים מצורפים), תשנ"ז-1997. בהודעה יש לתת פירוט נפרד לכל נכס ונכס אשר הועבר לחברה. הדיווח כפוף לבדיקתו של פקיד השומה, ובמקרים בהם ההעברה נעשתה שלא כדין, יכול פקיד השומה לשלול את הזכאות ולקבוע כי העברת הנכס חייבת במס בהתאם לדין הכללי (תוך 30 ימים ממועד העסקה). בשינוי מבנה בו מועברים נכסים לחברה זרה בתמורה להקצאת מניות, המכונה גם 'היפוך שרוול', נדרש אישור מפורש של רשות המיסים.
 
בספטמבר 2017 פורסמה החלטת מיסוי בהסכם מס' 2306/17 שקובעת מה הדין החל במקרה בו הועברו מספר נכסים (מניות של מספר חברות שונות) לפי הוראות סעיף 104ב לפקודה, ולאחר מכן בוצעה הפרה רק ביחס לחלק מהמניות המועברות.
החלטה על שינוי צורת הפעילות העסקית מיחיד לחברה בע"מ שכוללת העברת נכסים מהיחיד לחברה הנה פרקטיקה שכיחה ביותר, אך יש לבצע זאת בהתאם לדרישות סעיף 104 לפקודה על מנת להימנע מחבות מס מיידית. משרדנו מורכב מעו"ד ורו"ח יוצאי משרדי רואי החשבון הגדולים בישראל ויוצאי רשות המסים, ויודע לתת מענה מהיר ומקצועי להעברת פעילות 'חלקה' מיחיד לחברה בהתאם לתנאי סעיף 104 לפקודה.
 
 
 

אנו עומדים לרשותך בכל שאלה: סניף מרכז 03-6109100, סניף חיפה 04-8147500, נייד: 054-4251054

לפגישה אישית
חייגו 03-6109100

או השלימו את הפרטים הבאים

הדפסת המאמר

דירוג המאמר

 

1 ע"י 1 גולשים

עשוי לעניין אתכם

פטור ממיסים ביבוא אישי - להשאיר או לבטל"

מאת: אלי דורון, עו"ד

ברכישה של טובין או קבלת שירות בישראל יתווסף למחיר התמורה גם מס ערך מוסף, אולם, חוק מע"מ קובע כי גם על יבוא של טובין לישראל יחול מס ערך מוסף.

ייעוץ מס לפני ביצוע עסקה

מאת: אלי דורון, עו"ד

עולם המס הינו עולם מורכב ודינאמי. החוק משתנה בתדירות גבוה ואירועי המס, לא אחת, חבויים בתוך המהלך העסקי. בחלק מהמקרים מי מהצדדים כלל לא היה מודע לכך כי יש בנמצא אירוע מס שלא טופל דבר שיכול להביא למצב של עבירות פליליות ואי עמידה בהתחייבות האזרחית כלפי המדינה.

מיסוי לפי המהות האמיתית של הרכוש ולא הרישום

מאת: אלי דורון, עו"ד

במסגרת הדוחות השנתיים המוגשים למס הכנסה, על נישום לפרט בין היתר את רכוש העסק ומהו ייעודו, כלומר האם מדובר ברכוש שהוא חלק מהמלאי העסקי, או שמא מדובר ברכוש קבוע. לסיווג זה השלכות רבות על אופן מיסוי הרווח, ניכוי ההוצאות קיזוז הפסדים ועוד.

הוסף תגובה

זקוקים לעורך דין?

חייגו: 03-6109100 או השאירו פרטים
אני מאשר/ת בזאת לדורון, טיקוצקי, קנטור, גוטמן, נס, עמית גרוס ושות' לשלוח לי ניוזלטרים/דיוור של מאמרים, מידע, חידושים, עדכונים מקצועיים והודעות, במייל ו/או בהודעה לנייד. הרשמה לקבלת הדיוור כאמור תאפשר קבלת דיוור שבועי ללא תשלום. ניתן בכל עת לבטל את ההרשמה לקבלת הדיוור ע"י לחיצה על מקש "הסרה" בכל דיוור שיישלח.