13/8/2014
כבוד השופטת מיכל אגמון-רונן מבית המשפט המחוזי בתל-אביב קיבלה בהחלטה תקדימית את ערעורם של גדי בירן ז"ל, ושותפו יעקב קירמאיר ואגב כך קבעה הלכה ראשונה מסוגה לעניין סיווג הכנסת דמי שכירות מנכס ששימש בעבר להפקת הכנסה מיגיעה אישית.
מהחלטת בית המשפט עולה כי מעתה והלאה לא רק נישומים יחידים יכולו להנות משיעורי מס נמוכים בגין הכנסתם מדמי שכירות מנכס ששימשם במשך עשר שנים לפחות להפקת הכנסה מיגיעה אישית, אלא אף נישומים שפעלו מנכס כגון זה באמצעות חברה.
המערערים, שיוצגו בהליך ע"י עורכי הדין תמיר קלדרון ועמית משה כהן ממשרד עוה"ד דורון, טיקוצקי, צדרבוים, היו בעלי נכס באזור התעשיה של נתניה, כאשר חברה, בבעלותם המשותפת, פעלה מתוכו במשך תקופה של 16 שנים. לאחר ששעזבה החברה את הנכס, החלו השניים להשכירו לצד שלישי, ובד בבד דאגו לדווח על הכנסתם מדמי השכירות כהכנסה מיגיעה אישית.
לשלמות התמונה נוסיף כי שיעורי המס על הכנסות מיגיעה אישית נמוכים משיעורי המס על הכנסות שלא מיגיעה אישית ומכאן חשיבותו הרבה לדיווחם זה של השניים. פקיד השומה מצדו, דחה את דיווח המערערים, בטענה שאותו נכס לא נוהל ע"י השניים, אלא ע"י חברה בבעלותם. מתוך כך, לגישתו של פקיד השומה, הכנסה זו לא עמדה בקריטריונים הקבועים בהוראות החוק.
עורכי הדין קלדרון וכהן ממשרד דורון טיקוצקי, טענו בשם הנישומים כי יש לדחות את הפרשנות המצמצמת של פקיד השומה, אשר הלכה למעשה מפלה לרעה ציבור רחב של נישומים שבמשך שנים נקטו בפעילות עסקית מתוך נכס באמצעות חברה בבעלותם. לטענת עורכי הדין, היה על פקיד השומה לפרש את הוראת החוק בהתאם לתכליתה הסוציאלית – קרי, צמצום הפגיעה באזרחים שיצאו לגמלאות, ומשכירים את הנכס ששימש אותם בזמן ייצור ההכנסה בשנים שבהן עבדו, וזאת באמצעות שיעורי מס נמוכים יותר על הכנסה מיגיעה אישית.
במסגרת החלטתה קבלה השופטת ד"ר אגמון-רונן את מלוא טענותיהם של המערערים וקבעה כי אין מקום לשלול את הזכות ליהנות מהוראת החוק דנן מציבור רחב של נישומים , אשר בוחרים בא לנהל את פעילותם העסקית באמצעות חברה.
"מדובר בקביעה חשובה של בית המשפט שממשיכה את המגמה בנוגע לפרשנות התכליתית בדיני המסים", אמר עו"ד קלדרון שותף בדורון טיקוצקי. "ההחלטה תאפשר לאזרחים רבים מיסוי שוויוני וצודק למרות שבחרו בניהול נכסיהם בדרכים שונות". אמר עו"ד קלדרון.