11/6/2014
לאחרונה גובש הסכם דו-צדדי בין משרד האוצר לבין משרד האוצר האמריקאי, שבמסגרתו רשות המיסים תדווח לרשות המיסים האמריקאית על כל הכנסה בישראל של אזרח אמריקאי או בעל Green Card. בנוסף, תהיה אפשרות בעתיד שרשות המס האמריקאית תדווח על הכנסות של ישראלים בתחומה.
ההסכם גובש בעקבות חקיקת ה- Foreign Account Tax Act (להלן: "FATCA") ע"י הקונגרס האמריקאי אשר נועד להגברת האכיפה של דיני המס בארה"ב, ע"י איתור התחמקויות מתשלום מיסים של אמריקאים בעלי חשבונות מחוץ לארה"ב. ה- FATCA מורה כי כל גוף פיננסי מחוץ לארה"ב מחויב להתקשר בהסכם עם רשות המיסים האמריקאית, שבמסגרתו יהיה עליו לבצע בדיקות נאותות במטרה לזהות חשבונות שבעליו אמריקאים ולהעביר את המידע לרשויות המס בארה"ב. עוד נקבע בחוק כי על גוף פיננסי אשר לא יציית להוראות ה- FATCA תוטל סנקציה של ניכוי מס במקור בשיעור של 30% מכל מקור הכנסה אמריקאי. יצוין כי לסנקציה האמורה, במידה ותוטל על גופים פיננסיים ישראלים, ישנן השלכות כלכליות נרחבות אשר עלולות להביא לנזק כבד למשק כולו.
על מנת שלא לפגוע בריבונותה של מדינת ישראל ו/או מדינות אחרות בעולם מחד, ולאפשר את העברת המידע בצורה שתקל על הגופים הפיננסיים מאידך, מוכנה ארה"ב להתקשר בהסכם דו-צדדי, אשר מאפשר את יישום החוק באמצעות רשות המיסים המקומית של כל מדינה המעוניינת לשתף פעולה ביישומו של החוק. בין המדינות שכבר חתמו על ההסכם האמור ניתן למנות את בריטניה, דנמרק, מקסיקו, נורבגיה, ספרד, גרמניה, צרפת, הולנד, שווייץ, יפן, קנדה, הונגריה ועוד.
חשוב לציין כי קיימים קשיים לא מבוטלים ביישומו של ההסכם, מעצם העברת מידע אישי על נכסים של תושבי מדינת ישראל. קשיים שנובעים ראשית מעצם סמכותה של רשות המיסים המוקנית בסעיף 7 לחוק איסור
הלבנת הון, תש"ס-2000, אשר איננו מאפשר לעשות שימוש במידע שנאסף מכוחו לצרכי רשות מס זרה. על כן, יהיה צורך לבצע תיקוני חקיקה שיאפשרו את יישומן של הוראות ההסכם באופן שמבטיח את פרטיותם המרבית של בעלי הנכסים. מעבר לכל האמור, סביר כי יתבררו קיומם של נכסים שלא דווחו עד היום, מה שעלול להוביל לנקיטת הליכים פליליים כנגד תושבי מדינת ישראל ע"י רשויות המס האמריקאיות.
אולם, על אף הקשיים האמורים, עולה כי להחלת הוראות הסכם מוסדר בין מדינת ישראל לארה"ב יתרונות רבים על פני חסרונות. שכן, חתימה על ההסכם תקנה מצד רשויות המס האמריקאיות הקלות ופטורים שונים על גופים ישראליים אשר עליהם חלות מגבלות רגולטוריות מקומיות שמורידות את הסיכון להעלמות מס ממילא; תאפשר התנהלות נוחה של הגופים הפיננסיים הישראליים מול רשות המיסים הישראלית; תמנע אפשרות לסנקציות על גופים שלא עמדו בהוראות ה- FATCA ולפגיעה במשק הישראלי. בנוסף כאמור, צפויות הכנסות גם למדינת ישראל כתוצאה מההסכם, הכנסות שנובעות מהיות ההסכם דו-צדדי, שבמסגרתו תתחייב ארה"ב מצידה, לדווח על הכנסות בחשבונות של ישראלים בתחומה.