מאת:

בהתאם לסעיף 92(א)(1) לפקודת מס הכנסה (נוסח חדש), התשכ"א-1961 (להלן: "הפקודה"), הפסד הון שהיה לאדם בשנת מס פלונית, ואילו היה ריווח הון היה מתחייב עליו במס, מותר בקיזוז כנגד ריווח הון או כנגד שבח מקרקעין לפי חוק מיסוי מקרקעין (שבח ורכישה), התשכ"ג-1963 (להלן: "החוק").
לאחרונה, ניתן פסק דינו של בית המשפט עליון בע"א 7800/10 עו"ד רונן מטרי נ' אליעזר אלקון ואח' (להלן: "עניין רונן מטרי"), בו דובר בבעלי מניות של חברה (להלן: "החברה") אשר היו ערבים באופן אישי לחובותיה (להלן: "בעלי המניות"). בעלי מניות אלה משכנו נכס מקרקעין שהיה בבעלותם לטובת בנק (להלן: "הבנק") כערובה לתשלום חובותיה של החברה לאותו בנק. במקביל, חתמו המשיבים על כתב ערבות לחובות החברה כלפי הבנק.
לימים, לא עמדה החברה בתשלום חובה לבנק. כתוצאה קמה לבנק עילה לאכיפת המשכנתא בגין חוב החברה שלא נפרע ע"י בעלי מניותיה. על כן, מונה כונס נכסים על זכויות בעלי המניות במקרקעין (להלן: "הכונס") ובהמשך, נמכרו המקרקעין על-ידו. 
 
לאחר השלמת הליכי מכר המקרקעין ומשנקבעה שומת מס השבח בגין המכירה, התברר כי אין בקופת הכינוס די כספים כדי לפרוע את חובה של החברה לבנק. על רקע זה, הגיש הכונס לבית המשפט המחוזי בקשה לחידוש ההליכים. בבקשה טען כי כתוצאה ממימוש המקרקעין, נוצר למשיבים הפסד הון הניתן לקיזוז כנגד השבח מהמכירה (להלן: "ההפסד") לפי סעיף 92(א)(1) לפקודה. הכונס חפץ לקזז הפסד זה כנגד השבח ממכירת המקרקעין וביקש כי בית המשפט יורה לבעלי המניות לחתום על המסמכים הדרושים לשם כך. בית המשפט המחוזי דחה בקשתו זו של הכונס, וכתוצאה ערער הכונס לבית המשפט העליון.
חשוב לענייננו לציין, כי השאלה האם ניתן לראות בסכום ששילם אדם שערב באופן אישי לחובותיה של חברה, עקב מימוש הערבות, כהפסד הניתן לקיזוז לפי סעיף 92(א) לפקודה, הוכרעה בעבר ע"י בית המשפט העליון בע"א 14/85 פקיד שומה חיפה נ' גולדשטיין, פ"ד מא(1) 835, בו השיב בית המשפט על שאלה זו בחיוב וקבע כי יש לאפשר לערב לקזז את ההפסד שנגרם לו כתוצאה ממימוש ערבותו כנגד שבח מקרקעין.
 
בעניין רונן מטרי נדונה השאלה למי עומדת הזכות לעשות שימוש בהפסד האמור – לבנק הנושה בחברה, או לבעל המניות שערבותו לחובות החברה כלפי הבנק, מומשה.
בית המשפט העליון דחה את ערעורו של הכונס וקבע, כי הן בהתחשב בנוסחו של סעיף 92(א)(1) לפקודה שממנו ניתן להסיק כי מדובר בהפסד שנצמח לנישום עצמו, הן בהתחשב בכך שסעיף 48ב(א)(1) לחוק מותיר בידי הנישום את האפשרות לבחור האם לקזז הפסדים מסכום השבח שנקבע לו, אם לאו, והן לאור העובדה כי בהוראות הביצוע של מס הכנסה נקבע כי ההפסד הינו נכס השייך לנישום, והנישום הוא היחיד הרשאי לבקש קיזוז הפסדים, נובע כי הזכות לקזז הפסד לפי סעיף 92(א)(1) ניתנה באופן אישי לנישום אשר לו נצמח ההפסד. מכאן שהשימוש בהפסד לצורך קיזוז נעשה רק לפי בקשת הנישום או מי שהוא ייפה את כוחו. ההיבט האישי של ההפסדים נובע גם מהכלל שקובע כי אין לקזז הפסדיו של נישום אחד מרווחיו של נישום אחר.
 
בית המשפט הדגיש כי הנישום רשאי אמנם לעשות שימוש בזכותו לקזז הפסדים לצורכי מס לטובת גורם אחר וכי כן באפשרותו להסמיך אחר לעשות שימוש בהפסדיו בשמו ואף להתחייב כלפי אחר כי יעשה כן, אולם, הדבר מצריך הרשאה מפורשת של הנישום בעניין.
 

אנו עומדים לרשותך בכל שאלה: סניף מרכז 03-6109100, סניף חיפה 04-8147500, נייד: 054-4251054

לפגישה אישית
חייגו 03-6109100

או השלימו את הפרטים הבאים

הדפסת המאמר

דירוג המאמר

 

5 ע"י 1 גולשים

עשוי לעניין אתכם

פטור ממיסים ביבוא אישי - להשאיר או לבטל"

מאת: אלי דורון, עו"ד

ברכישה של טובין או קבלת שירות בישראל יתווסף למחיר התמורה גם מס ערך מוסף, אולם, חוק מע"מ קובע כי גם על יבוא של טובין לישראל יחול מס ערך מוסף.

ייעוץ מס לפני ביצוע עסקה

מאת: אלי דורון, עו"ד

עולם המס הינו עולם מורכב ודינאמי. החוק משתנה בתדירות גבוה ואירועי המס, לא אחת, חבויים בתוך המהלך העסקי. בחלק מהמקרים מי מהצדדים כלל לא היה מודע לכך כי יש בנמצא אירוע מס שלא טופל דבר שיכול להביא למצב של עבירות פליליות ואי עמידה בהתחייבות האזרחית כלפי המדינה.

מיסוי לפי המהות האמיתית של הרכוש ולא הרישום

מאת: אלי דורון, עו"ד

במסגרת הדוחות השנתיים המוגשים למס הכנסה, על נישום לפרט בין היתר את רכוש העסק ומהו ייעודו, כלומר האם מדובר ברכוש שהוא חלק מהמלאי העסקי, או שמא מדובר ברכוש קבוע. לסיווג זה השלכות רבות על אופן מיסוי הרווח, ניכוי ההוצאות קיזוז הפסדים ועוד.

הוסף תגובה

זקוקים לעורך דין?

חייגו: 03-6109100 או השאירו פרטים
אני מאשר/ת בזאת לדורון, טיקוצקי, קנטור, גוטמן, נס, עמית גרוס ושות' לשלוח לי ניוזלטרים/דיוור של מאמרים, מידע, חידושים, עדכונים מקצועיים והודעות, במייל ו/או בהודעה לנייד. הרשמה לקבלת הדיוור כאמור תאפשר קבלת דיוור שבועי ללא תשלום. ניתן בכל עת לבטל את ההרשמה לקבלת הדיוור ע"י לחיצה על מקש "הסרה" בכל דיוור שיישלח.