מאת:

עדכון והשלכות

רשות המסים בישראל מתכננת לפרסם בקרוב נוהל גילוי מרצון חדש, המיועד לאפשר לנישומים שטרם דיווחו על הכנסותיהם להסדיר את חובות המס שלהם ללא חשש מהליכים פליליים.
הנוהל המתוכנן מביא עמו מספר שינויים משמעותיים ביחס לנוהלי העבר, במיוחד בתחום המטבעות הדיגיטליים (קריפטו).
הנוהל נועד לעודד נישומים לדווח על הכנסות ונכסים שלא דווחו בעבר, ובכך להסדיר את חובות המס שלהם.
בתמורה לדיווח המלא ותשלום המס הנדרש, מעניקה רשות המסים חסינות מהליכים פליליים בגין העבירות שנחשפו.
על פי נהלים קודמים ניתן להניח כי גם בנוהל שיפורסם יובהר כי המדינה אינה רשאית לעשות שימוש במידע המועבר גם אם לאחר הגשת התבקשה לגילוי מרצון האזרח לא ישלים את ההליך משום שדרישת המס תהא גבוה מידי או מכל סיבה אחרת .
הנוהל האחרון הסתיים בשנת 2019, ומאז נרשמה ציפייה לחידושו, במיוחד לאור הגידול בפעילות בשוק הקריפטו.
מניסיון בטיפול במאות רבות של מקרים, ברור למשרדנו, המורכב מעו"ד יוצאי רשויות מס, כי הנוהל מוכיח את עצמו וכי הוא מקנה שקט רב ומאפשר לבעל ההון לפתוח דף חדש, לעשות שימוש בהון ולהפסיק לחשוש.
 
השינויים המרכזיים בנוהל החדש
  1. ביטול המסלול האנונימי: בניגוד לנוהלי העבר, הנוהל החדש לא יאפשר הגשת בקשות באופן אנונימי. המשמעות היא שהנישום יידרש לחשוף את זהותו כבר בשלב הגשת הבקשה, ולא יוכל להמתין לאישור ראשוני לפני החשיפה. החלטה זו התקבלה לאחר דיונים ממושכים בין רשות המסים למשרד המשפטים, מתוך מטרה להגביר את השקיפות והאמינות בתהליך. אנו לא רואים שיש בכך כדי לפגוע באטרקטיביות של ההליך, שכן רשות המס מאוד רוצה לקדם ולעודד חשיפה וכי ממילא לא ניתן יהיה, כך ניתן לעריך, לעשות שימוש בכל מידע שנחשף, מה עוד שאין באמור כדי לפגוע בחיסיון העו"ד – לקוח . עצם היות ההליך לא אנונימי, מחזק את הצורך בהישענות על החיסיון עו"ד – לקוח, שכן באמצעותו ניתן יהיה למנף את אינטרס הלקוח בבטחה.
  2. מסלול מקוצר לדיווח על רווחי קריפטו: הנוהל החדש יכלול מסלול “ירוק” מהיר, המיועד למחזיקי מטבעות דיגיטליים עם רווחים של עד מאות אלפי שקלים. במסגרת מסלול זה, ניתן יהיה לדווח על הרווחים ללא צורך בדיונים ממושכים מול פקיד השומה, מה שיאפשר תהליך מהיר ויעיל יותר.
  3. הגבלת שיקול הדעת של פקידי השומה: לפי הנוהל, פקידי השומה יוכלו לטפל בבקשות לגילוי מרצון על רווחים מנכסים דיגיטליים עד לסכום של 5 מיליון שקלים. בקשות לסכומים גבוהים יותר יחייבו התייעצות ואישור של המחלקה המקצועית ברשות המסים. בנוגע לנכסים פיננסיים אחרים, כמו חסכונות והכנסות מנכסים, התקרה לטיפול פקידי השומה תעמוד על 10 מיליון שקלים. הניסיון מלמד כי לפקיד השומה השפעה משמעותית וכי ניתן יהיה להגיע עמו להסכמי שומה הוגנים וכי גם בסכומים גדולים הגורמים המאשרים לא ימהרו להרים קשיים .
 
השלכות והזדמנויות
הנוהל החדש מציב הזדמנות משמעותית לנישומים שטרם דיווחו על הכנסותיהם, במיוחד בתחום הקריפטו, להסדיר את חובות המס שלהם ולהימנע מהליכים פליליים.
עם זאת, ביטול האפשרות להגשה אנונימית עשוי להרתיע חלק מהנישומים מחשש לחשיפה מוקדמת.
הניסיון שלנו בטיפול במאות בקשות גילוי, לרבות כאלה שאינן אנונימיות, מלמדות כי השוני אינו מהותי, כי גם כאשר השם נחשף ניתן להגיע להסדרה ולנטרול החשיפה וכי בכל מקרה, היה והצדדים לא מגיעים להבנה, המדינה אינה רשאית לעשות שימוש במידע שהגיע אליה על ידי האזרח במסגרת הגשת הבקשה לגילוי מרצון.
יש לקחת בחשבון כי נכון וראוי לפעול לטובת נקיטה בהליך, אם לעניין חשיפה חשבונות בנק בארץ או בחול, אם לעניין נכסים אחרים כמו מטבעות קריפטוגרפיים, שכן המציאות מלמדת כי אלה שלא חושפים חיים במידה רבה על "זמן שאול", שכן יש בנמצא סבירות גבוה כי בסופו של יום העניין ייחשף, מה שייצר נזק מהותי אותו ניתן למנוע עתה.
יש לזכור כי ניתן להשתמש בנוהל לטובת חשיפה של כל נכס לא מדווח, לרבות זהב, יהולומים, נדל"ן ולא רק כספים וכי הצלחת ההלי מותנת בכך שהאזרח מגיע למדינה עוד בטרם המדינה חשפה אותו .
יתרה מזאת – יש לקחת בחשבון כי הנוהל לא פוגע בחיסיון עו"ד – לקוח, כך שעוה"ד המנוסה הבקיא בתחום ידע למנף את החיסיון לטובת מרשו ולפעמים, עוד בטרם תוגש הבקשה, יוכל הוא לנסות לשוחח עם רשות המס ולברר את הגישה והמגמה.
 
רשות המסים מצפה שהנוהל החדש יוביל להכנסות של 2-3 מיליארד שקלים לקופת המדינה, בהתבסס על הערכות לגבי הון לא מדווח המוחזק על ידי ישראלים.
בהקשר זה יאמר, כי רשות המס מאוד מעוניינת בנוהל זה וזו בפועל, כך נדמה, לא התנגדה לאנונימיות וכי ברצונה לגבות באמצעות ההלי כמה שיותר מס, כך שבסופו של יום אנו בהחלט מצפים מרשויות המס לגלות הרבה גמישות והרבה נכונות לעודד אזרחים לנקוט בהליך ללא חשש ובאופן אשר יעודד את כלל האזרחים במדינה לחשוף את הנכסים ואת ההכנסות הלא מדווחות, אם כאלה הנמצאים בארץ ואם כאלה הנמצאים בחול.
 
סיכום
נוהל גילוי מרצון החדש של רשות המסים מבקש להתאים את עצמו למציאות הכלכלית והטכנולוגית המשתנה, במיוחד לאור הגידול בפעילות במטבעות הדיגיטליים.
הנוהל מציע מסלולים מהירים ויעילים להסדרת חובות המס, אך דורש מהנישומים לחשוף את זהותם כבר בשלב הראשוני.
לכן, מומלץ לכל מי שטרם דיווח על הכנסותיו לשקול את האפשרות לנצל את הנוהל החדש ולהסדיר את חובותיו בהקדם.
 
 

אנו עומדים לרשותך בכל שאלה: סניף מרכז 03-6109100, סניף חיפה 04-8147500, נייד: 054-4251054

לשיחת ייעוץ
חייגו 03-6109100

או השלימו את הפרטים הבאים

הדפסת המאמר

דירוג המאמר

 

1 ע"י 1 גולשים

עשוי לעניין אתכם

מיסוי סחר ועסקאות במטבעות קריפטוגרפיים לפי הדין הישראלי

מאת: אלי דורון, עו"ד

מטבעות קריפטוגרפיים הפכו בעשור האחרון לנכס פיננסי נפוץ בעולם ובהדרגה גם בישראל. סוגי מטבעות דיגיטליים כגון ביטקוין ואתריום, לצד אלפי מטבעות נוספים, מתאפיינים בכך שאינם מונפקים או מפוקחים בידי מדינה או בנק מרכזי. מטבעות אלה נשמרים בארנקים דיגיטליים (Digital Wallets) מוגני הצפנה, המאפשרים למחזיק שליטה מלאה בנכסיו. יתרה מזו, העברת מטבע קריפטוגרפי מתבצעת באופן מידי בין משתמשים בכל רחבי העולם דרך רשת הבלוקצ’יין, ללא צורך במתווך בנקאי או פיננסי – ללא מעורבות צד שלישי. מאפיינים ייחודיים אלה מעלים אתגרים משפטיים, ובעיקר שאלות בענייני מיסוי, דיווח ואכיפ

הבנקים כשומרי סף וחילופי מידע אוטומטים בין בנקים

מאת: אלי דורון, עו"ד

רשות המיסים הישראלית מקבלת מידע אודות חשבונות מעבר לים של תושבי ישראל – ונדמה כי האמור מניב פרי – שכן במאי 2022 פרסמה רשות המיסים על חשיפת חשבונות בנק לא מדווחים בחו"ל בהיקף של יותר מ-85 מיליון ₪.

הכשרת הון קריפטוגרפי “שחור” בישראל - הסרת מחדל, שקיפות והסכם שומה

מאת: אלי דורון, עו"ד

הכשרת הון קריפטוגרפי “שחור” דורשת הסרת מחדלים ושקיפות מלאה מול הרשויות, תוך ניהול סיכונים מדוד, הסרת מחדל ושקיפות מול רשויות המס

הוסף תגובה

זקוקים לעורך דין?

חייגו: 03-6109100 או השאירו פרטים
אני מאשר/ת בזאת לדורון, טיקוצקי, קנטור, גוטמן, נס, עמית גרוס ושות' לשלוח לי ניוזלטרים/דיוור של מאמרים, מידע, חידושים, עדכונים מקצועיים והודעות, במייל ו/או בהודעה לנייד. הרשמה לקבלת הדיוור כאמור תאפשר קבלת דיוור שבועי ללא תשלום. ניתן בכל עת לבטל את ההרשמה לקבלת הדיוור ע"י לחיצה על מקש "הסרה" בכל דיוור שיישלח.