מאת:

חברת י.ו.ש אבטחה נהגה לרכוש זהב מסוחר מחברון, לייצא אותו לירדן, ולמכור אותו שם ברווח של 50$ לק"ג זהב. על רווחיה אלו דווחה לרשויות מע"מ כעסקאות ייצוא החייבות במע"מ בשיעור אפס. אלא שבדיקה שערכו רשויות מע"מ כעבור מספר שנים, הובילה אותן למסקנה שלא מדובר בעסקת מכר- ייצוא, אלא במתן שירותי הובלה הכרוכים בתשלום מע"מ. בית המשפט המחוזי בירושלים, אימץ אף הוא את מסקנות רשויות מע"מ (ע"ש(י-ם) 1002-10 מיום 5/12/13). מדוע?

כב' השופטת מרים מזרחי אשר דנה בהליך זה, לא התרשמה מרישומוני הייצוא שהוצאו על שם י.ו.ש אבטחה, וגם לא מחשבוניות המכירה שהנפיק לה הסוחר מחברון. היא קבעה שלא הדרך שבה הנישום מגדיר את העסקה היא הקובעת, וגם לא המסמכים המלווים את העסקה, אלא מהותה.
במקרה זה היו מספר עובדות שהכשילו לקביעת השופטת את סיווג העסקה כמכר ייצוא.  תחילה, אמנם הונפקה חשבונית מכירה, אך י.ו.ש אבטחה  לא שילמה על הזהב כאשר קיבלה אותו, אלא רק לאחר שייצאה אותו וקיבלה את תמורתו בירדן. לטענת י.ו.ש אבטחה ניתן לה אשראי על ידי סוחר הזהב על בסיס יחסי אמון בין הצדדים, אך השופטת קבעה כי טענה זו לא הוכחה.  .

עובדה חשובה נוספת שהכריעה את הכף לטובת סיווג העסקה כשירותי הובלה, היא שהרווח של י.ו.ש אבטחה היה קבוע (50$דולר לק"ג זהב), ולכן התאים יותר להגדרה "עמלה" מאשר להגדרה "רווח". בנוסף, במסגרת הדיווחים למס הכנסה, הגדירה י.ו.ש אבטחה את הרווחים כ"עמלות מהובלות יצוא זהב", וכן דיווחה ש"החברה ביצעה שירות העברה ואבטחה לירדן". בית המשפט קבע כי דיווח זה מלמד גם הוא שמדובר בעמלה בעבור שירותים, ולא ברווח מעסקת ייצוא.
לעובדות אלו מתווספות עובדות נוספות בנוגע לאופן העסקה, כגון העובדה י.ו.ש אבטחה לא היתה זו שבחרה את הלקוח בירדן, ואף לא ניהלה איתו מו"מ באשר למחיר הזהב. כל אלו הובילו את בית המשפט למסקנה שי.ו.ש אבטחה קיבלה את הזהב על מנת שתבצע את פעולת הייצוא והמכירה בירדן, ותשיב את התמורה לסוחר מחברון, בניכוי העמלה המגיעה לה, ולכן פעולתה תואמת את ההגדרה של מתן שירותי הובלה החייבים בתשלום מע"מ ולא כעסקת מכר – ייצוא, על אף המסמכים המלווים את העסקה.

י.ו.ש אבטחה טענה כי עיצוב העסקה ככזו לא נבע מנסיון לחסוך בתשלום מע"מ, אלא במטרה להקל על המעבר במכס, וכי למעשה, בסופו של דבר רשויות המס הישראליות ירוויחו יותר מעיצוב העסקה כעסקת מכר-יצוא, בשל דרך ההתחשבנות מול הרשות הפלסטינית במקרים כאלו. אך טענות אלו לא סייעו לה, ונקבעו על ידי בית המשפט כלא רלוונטיות לשאלת סיווג העסקה.

ממקרה זה ניתן ללמוד שלא ניתן להסתמך על המסמכים המלווים את העסקה כאלו אשר יקבעו בסופו של דבר את מהותה. אף כי הדיון במקרה זה נעשה בהתאם להוראות שבחוק מע"מ, לשאלת סיווג העסקה והתפקיד שנטל בה כל צד עשויות להיות השלכות גם לעניינים אחרים אשר אינם נוגעים למע"מ, כגון אחריות נזיקית, פלילית וכן השלכות מיסויות אחרות. על כל אלו חשוב לתת את הדעת במסגרת עיצוב העסקה.

אנו עומדים לרשותך בכל שאלה: סניף מרכז 03-6109100, סניף חיפה 04-8147500, נייד: 054-4251054

לשיחת ייעוץ
חייגו 03-6109100

או השלימו את הפרטים הבאים

הדפסת המאמר

דירוג המאמר

 

1 ע"י 1 גולשים

עשוי לעניין אתכם

הקצאת מניות בפרמיה בדין הישראלי - הגדרה, יתרונות והיבטים משפטיים

מאת: אלי דורון, עו"ד

במאמר זה נסביר מהי הקצאת מניות בפרמיה לפי הדין הישראלי, נבחן את יתרונותיה לחברה ולמשקיע, ננתח היבטי מס רלוונטיים (לרבות מתי ההקצאה עלולה להיחשב “אירוע מס”), ונדגיש את החשיבות של ליווי משפטי בעריכת העסקה, לרבות התאמות בתקנון והסכמות בין בעלי המניות.

מס הכנסה מבקש מס נוסף, מה עלי לעשות?

מאת: אלי דורון, עו"ד

תושבי ישראל כפופים לשיטת מס פרוגרסיבית, המחייבת אותם לדווח ולשלם מס על כל הכנסותיהם ברחבי העולם – הן מהמקורות בישראל והן מהכנסות מחוץ לארץ. עיקרון זה נובע מפקודת מס הכנסה, הקובעת שגם אם ההכנסה הופקה מעבר לים, על התושב הישראלי לכלול אותה בדיווחיו ולשאת במס בהתאם. לעומת זאת, מי שאינו תושב ישראל חייב במס רק על הכנסות המופקות בישראל. חובת הדיווח הגלובלית נועדה למנוע מצב שבו תושבי ישראל ימנעו ממס באמצעות הפקת הכנסות בחו”ל, והיא מטילה אחריות מלאה על הנישומים לכלול את כלל מקורות ההכנסה שלהם בדו”חות המס השנתיים.

מכירת מניות בחברה - מדריך מקיף לפי הדין הישראלי

מאת: אלי דורון, עו"ד

להלן סקירה מקיפה של ההיבטים העיקריים בעסקת מכירת מניות, בהתמקדות בדין הישראלי, שתסייע לכם להבין את מורכבות התהליך ולהתכונן אליו כראוי.

הוסף תגובה

זקוקים לעורך דין?

חייגו: 03-6109100 או השאירו פרטים
אני מאשר/ת בזאת לדורון, טיקוצקי, קנטור, גוטמן, נס, עמית גרוס ושות' לשלוח לי ניוזלטרים/דיוור של מאמרים, מידע, חידושים, עדכונים מקצועיים והודעות, במייל ו/או בהודעה לנייד. הרשמה לקבלת הדיוור כאמור תאפשר קבלת דיוור שבועי ללא תשלום. ניתן בכל עת לבטל את ההרשמה לקבלת הדיוור ע"י לחיצה על מקש "הסרה" בכל דיוור שיישלח.