7/1/2014
במסגרת חקיקת המס הישראלית, קיים החוק לעידוד השקעות הון, תשי"ט-1959 (להלן: "החוק"), שמטרתו היא עידוד השקעות הון ויוזמה כלכלית, באופן שבו תינתן עדיפות לחדשנות ולפעילות באזורי פיתוח, לשם:
1. פיתוח כושר הייצור של משק המדינה;
2. שיפור יכולתו של המגזר העסקי להתמודד בתנאי תחרות בשווקים בין-לאומיים;
3. יצירת תשתית למקומות עבודה חדשים ובני-קיימא.
לשם הגשמתה של מטרת החוק מוענקים מכוחו מענקים, פטורים, הנחות, הקלות והיתרים (להלן: "הטבות") שניתנים אם דרך כלל ואם על יסוד תכנית, כאשר תכנית לעניין החוק היא תכנית לאחד או לאחדים מאלה:
א. הקמתו או הרחבתו של מפעל או של חלק ממנו;
ב. הקמתו, הרחבתו או רכישתו של נכס שהוא בנין להשכרה;
ג. השקעה של מפעל תעשייתי שמגשימה את מטרות החוק, לפי מסלולים שנקבעו בחוק.
במסגרת
תיקון מס' 68 לחוק בוצעה רפורמה מקיפה במסלולי ההטבות במס ונקבע מסלול הטבות חדש במקום המסלולים שהיו קיימים קודם לכן – מסלול חלופי והמסלולים ל"מפעל מוטב" (מסלול ירוק, מסלול אירלנד ומסלול אסטרטגי). עם זאת חברה שהחלה את תקופת ההטבות לפי מסלולים אלו תוכל להמשיך וליהנות מהן עד תום תקופת ההטבות שנקבעה לגביהם (יצויין כי מי שהחל לקבל הטבות לפי מסלולים קודמים ימשיך בכך).
מסלול ההטבות במס החדש הינו בתוקף החל משנת המס 2011 ומוענק ל-"מפעל מועדף". בנוסף, במסגרת רפורמה זו נקבע כי באזור פיתוח א' ניתן ליהנות הן מהטבות מס והן ממענקי השקעה. כמו כן, תקופת ההטבות לא הוגבלו בזמן, כך שחברה תמשיך ליהנות מההטבות בכל שנה שבה היא עומדת בתנאים שזיכו אותה בהן, כאמור. התיקון הביא לשינוי הן בהטבות המוענקות על פי החוק והן בקריטריונים המזכים בהטבות אלו. במסגרת התיקון הוגדרו גם מונחים חדשים, כגון: "מפעל מועדף", "חברה מועדפת", "הכנסה מועדפת" ו- "מפעל מועדף מיוחד" כמתואר בהמשך. "מפעל מועדף" הוגדר במסגרת התיקון כ"מפעל תעשייתי" שמתקיימות בו הוראות סעיף 18א(ב) ו-(ג) לעניין היותו "מפעל בר-תחרות" התורם לתוצר המקומי הגולמי או מפעל בר-תחרות בתחום האנרגיה המתחדשת. סעיפים אלה קובעים כי מפעל בר תחרות הוא מפעל שקיים אחד מאלה:
1. המחזור בשנת המס ממכירת מוצרים שייצר לשוק מסויים (מדינה או טריטורית מכס נפרדת), אינו עולה על 75% מכלל המחזור כאמור,
2. 25% או יותר מכלל המחזור כאמור בשנת המס הם ממכירות בשוק מסויים, כאמור, המונה 14 מיליון תושבים לפחות.
יצויין כי קיימות הוראות נוספות לגבי קיום תנאי זה כאשר בוצע גם או רק ייצוא עקיף (ייצוא עקיף נחשב למכירת מוצרים לחברה ישראלית מועדפת אחרת שבה מוצרי החברה משמשים כרכיבים בהשלמת הייצור של מוצרי החברה האחרת שמיוצאים לחו"ל). תנאי זה לא חל על מפעל בתחום הביוטכנולוגיה או ננוטכנולוגיה וניתן אישור מראש המינהל למו"פ תעשייתי וכן על מפעל תעשייתי בתחום האנרגיה המתחדשת וניתן אישור מאת המדען הראשי של משרד התשתיות הלאומיות.
התנאי הנוסף הוא היותו של המפעל המועדף "מפעל תעשייתי"- משמע, מפעל בישראל שעיקר פעילותו בשנת המס היא פעילות ייצורית. לענין זה פעילות ייצורית כוללת גם ייצור מוצרי תוכנה ופיתוח, וכן מו"פ עבור תושב חוץ כפוף לקבלת אישור מראש המינהל למו"פ תעשייתי. "חברה מועדפת" הוגדרה במסגרת התיקון כחברה שהתאגדה בישראל שהיא בעלת "מפעל מועדף". (ההגדרה כוללת תנאים נוספים). ההטבה במס חלה על "הכנסה מועדפת" של המפעל המועדף שמוגדרת כהכנסה ממכירת מוצרים שיוצרו באותו מפעל לרבות רכיביהם שייוצרו במפעל אחר, וכן הכנסה ממתן זכות לשימוש בידע או בתוכנה שפותחו במפעל, וכן הכנסה מתמלוגים בשל שימוש כאמור שהמנהל אישר שהיא נלווית לפעילות הייצורית של המפעל, וכן הכנסה משירות נלווה למכירות כאמור או לזכות שימוש כאמור, וכן הכנסה ממו"פ תעשייתי בעבור תושב חוץ ועוד.
שיעורי המס שנקבעו על הכנסה מועדפת לפי מיקומו של המפעל המועדף, הם:
שנת המס 2011 2012 2013 מ-2014
איזור פיתוח א' 10% 10% 7% 9%
שאר האיזורים 15% 15% 12.5% 16%
בנוסף לאמור נציין, כי על דיבידנד שמחלקת "חברה בעלת מפעל מועדף שמקורו בהכנסה המועדפת יחול עד וכולל שנת 2013 מס בשיעור 15% במקום מס בשיעור של 25%/30% על יחיד או 25% על חברה, ומשנת 2014 20% במקום מס בשיעור של 25%/30% על יחיד או 26.5% על חברה. השינויים שתוארו לעיל החל משנת 2014 הם בהתאם לתיקון מס' 71 לחולק.
כמו כן, חברה מועדפת זכאית בשל מפעלה המועדף לפחת מואץ בהתאם לשיעורים ולתנאים הקבועים בסעיף 42 לחוק בגין נכסים יצרניים המשמשים את המפעל המועדף. עוד יצויין כי תביעת הטבות המס על ידי חברה מועדפת כמתואר, אינה חייבת בהגשת תוכנית או בקשה (למעט אם המפעל מצוי באזור פיתוח א' וביקש מענק השקעה), אלא במילוי טופס בו יפורטו המכירות לפי השווקים ויאושר על ידי רואה חשבון על קיום התנאים.
"מפעל מועדף מיוחד" הוגדר במסגרת התיקון כמפעל מועדף שמתקיימים בו, לגבי שנת מס כלשהי, כל אלה:
(1) סך ההכנסה המועדפת של המפעל היה 1.5 מיליארד ₪ או יותר;
(2) סך ההכנסות של החברה המועדפת היה 20 מיליארד ₪ או יותר, או שסך הכנסתה הכלולה בדוח מאוחד לפי כללי חשבונאות מקובלים יחד עם הכנסתה של חברה ממפעל בבעלותה הפועל באותו תחום שבו פועל המפעל התעשייתי שבבעלות החברה המועדפת, היה 20 מיליארד ₪ או יותר;
(3) המנהל הכללי של משרד האוצר, המנהל הכללי של משרד התעשייה המסחר והתעסוקה ומנהל רשות המסים אישרו שהוכח להנחת דעתם, כי לפי התכנית העסקית שהוגשה להם והעומדת בתנאים שנקבעו בתיקון, המפעל המועדף יתרום תרומה מהותית לפעילות הכלכלית בישראל ויש בו כדי לקדם יעדים לאומיים במשק המדינה, בין השאר, בהתחשב במיקום הגיאוגרפי של המפעל המועדף וברמת השכר שצפוי שתיקבע לעובדיו.
חברה המסווגת כ"מפעל מועדף מיוחד" זכאית לשיעור מס חברות מופחת של 5% באזור פיתוח א' ואילו בשאר הארץ 8%. בשולי הדברים יצוין כי ישנם מפעלים נוספים, מוטבים, שיכולים ליהנות מהקלות, הנחות ומענקים העוסקים בתיירות, מלונאות וחקלאות בכפוף לתנאי החוק. מובהר כי האמור לעיל אינו בגדר ייעוץ או חוות דעת משפטית וכי בכל מקרה לגופו נדרשת בדיקה משפטית של יועצים הבקיאים בתחום.