27/10/2013
ביום שלישי שעבר הודיע ארגון ה-OECD באופן רשמי על הצטרפותה של שוויץ לכ-60 מדינות נוספות, בחתימתה על הסכם שיתוף מידע למטרות גביית מס. הכללתה של שוויץ בהסכם דנן מסמלת לדעת מומחים רבים את שבירת החיסיון הבנקאי השוויצרי הידוע לשמצה במתכונתו הנוכחית.
המטרה המוצהרת העומדת בבסיס הסכם שיתוף המידע נשוא עניינינו, הנה לכידת הגורמים העושים שימוש במקלטי מס ברחבי העולם לטובת הסתרת נכסיהם החייבים במס במדינות תושבותם. לדברי ראש מחלקת המיסוי בארגון ה-OECD מר פסקל סיינט אמנס : "ההכללה של שוויץ בהסכם החלפת המידע תהיה משמעותית ביותר במאבק הבינלאומי נגד העלמות המס".
החיסיון הבנקאי המוחלט שהונהג בשוויץ במשך עשרות שנים הפך מטבע הדברים את המערכת הבנקאית במדינה לאטרקטיבית במיוחד לציבור מכל רחבי העולם. נוסיף כי הסודיות הבנקאית השוויצרית, במתכונתה הנוכחית, התגבשה לפני מלחמת העולם השנייה כדי לספק לקורבנות רדיפת הנאצים דרך להגן על נכסיהם.
בשנים האחרונות בעקבות המשבר הפיננסי של שנת 2008 ובעקבות משבר גוש האירו שהגיע לאחר מכן, נשמעו ברחבי העולם קולות רבים מגופים ומדינות שונות שקראו לביטולה לאלתר של מדיניות החיסיון הבנקאי הנוהגת במדינה.
מזכ"ל ארגון ה-OECD מר אנחל גוריה אמר כי "דבקותה של שוויץ בהסכם החלפת המידע, שולחת איתות ברור על כך ששוויץ רואה עצמה חלק בלתי נפרד מן הקהילה הבינלאומית אשר מחשיבה את שיתוף הפעולה בין המדינות השונות בענייני מיסוי כערך אינטגראלי ומהותי.
לדברי ראש מחלקת המיסוי בארגון ה-OECD מר פסקל סיינט אמנס "הארגון סולל את הדרך ליצירת מערכת לחילוף מידע בענייני מיסוי שתפעל באופן אוטומטי, כאשר בתוך כך הלולאה סביב צווארם של מעלימי המס תמשיך להתהדק". עוד הוסיף ואמר כי "מדינות שתבחרנה שלא להצטרף להסכם ייפלטו לשוליים".
על פי הערכות מומחים, הפרלמנט השוויצרי צפוי לאשרר בקרוב את החתימה באופן שיסלול את האמור לעיל באופן סופי.
ע"פ הערכות, במדינת ישראל קיימים לא מעט אנשים המחזיקים בחשבונות בשוויץ שמעולם לא דווחו לרשויות המס. יש לזכור כי הכנסות שהופקו על ידי תושב ישראל מחוץ לישראל, ובכלל אלה הכנסות ריבית, דיבידנד והכנסות ממכירת ניירות ערך, מחויבות בדווח ובתשלום מס בישראל, כאשר אי דיווח מהווה עבירה פלילית מתוקף פקודת מס הכנסה. מתוך כך ולאור ההתפתחויות האחרונות, עבור כל אותם ישראלים המחזיקים חשבונות בשוויץ שלא דווחו לרשויות המס מומלץ לפנות לאלתר לייעוץ משפטי מקצועי אצל עו"ד המתמחים בתחום דיני המס הבינלאומי.