מאת:

שיטת המיסוי בישראל מטילה חבות במס על אדם תושב ישראל, ללא כל קשר למיקום הפקת הכנסה. מלבד ההגדרה בפקודה ל"תושב ישראל", המבחן מקובל לקביעת תושבות הוא מבחן "מרכז החיים", שבמסגרתו נבחנת השאלה מהו מרכז חייו של האדם הטוען לתושבות, בהתאם לזיקות השונות: המשפחתיות, הכלכליות, החברתיות וכיו"ב.

בתיק מס עמ"ה 32608-01-10 מיכאל ספיר נ' פקיד שומה כפר סבא, שניתן בחודש מאי 2013 קבע בית המשפט המחוזי בתל אביב-יפו כי על אף שמקום המגורים של התא המשפחתי של הנישום - אשתו ושתי בנותיו - הנו בישראל, אין לראות בו כתושב ישראלי לצורכי מס.

המערער, מהנדס חשמל ואלקטרוניקה במקצועו, החל לעבוד בסינגפור בשנת 2001. במסגרת עבודתו, העתיק המערער את מקום מגוריו לסינגפור, כאשר אשתו ושתי בנותיו נותרו בישראל, וכמו כן הוא הותיר אחריו בישראל נכסים שונים כגון דירות, רכבים, חשבונות בנקים וכדומה. לכאורה, מאחר והתא המשפחתי וכן נכסים שונים נותרו בישראל הדבר מעיד על זיקות רבות לישראל ומדיניות פקיד השומה, אשר אומצה לא אחת על ידי בתי המשפט, ראתה בכך משום ראיה להיותו של הנישום תושב ישראל.

בית המשפט קבע כי אכן, מקום מושבו של התא המשפחתי מהווה אינדיקציה בעלת משקל בשאלה היכן מרכז חייו של נישום, ואולם אין לשלול כי הנישום החליט לחיות את חייו בנפרד מהתא המשפחתי, ובמקרה שכזה מירב הזיקות מצביעות כי מרכז חייו היה בסינגפור.
 
בית המשפט ערך הבחנה בין הזיקות התלויות בנישום לבין אלו שאינן תלויות בו כגון, התא המשפחתי וכן נכסיו הרבים בישראל והגיע למסקנה כי אכן, הזיקות התלויות בנישום מצביעות רובן ככולן כי מרכז חייו של הנישום הנו בסינגפור. בנקל, יכול היה השופט להגיע לתוצאה ההפוכה. נסיבותיו המיוחדות של המערער ועדותו כי בחר לחיות חיים נפרדים מתאו המשפחתי בישראל בהסכמת משפחתו הכריעו את הכף לטובתו. כמו כן, עצם הישארותו של המערער בסינגפור חרף העובדה כי סיים את עבודתו, ופיתוח קשריו העסקיים והחברתיים במדינה הזרה היוו משקל בהחלטתו של בית המשפט.

נותר לראות ולהמתין באם פסק דין זה יביא לשינוי הגישה הננקטת של פקיד השומה כלפי נישומים הטוענים כי הם אינם תושבי ישראל חרף קיומו של התא המשפחתי בישראל.

אנו עומדים לרשותך בכל שאלה: סניף מרכז 03-6109100, סניף חיפה 04-8147500, נייד: 054-4251054

לשיחת ייעוץ
חייגו 03-6109100

או השלימו את הפרטים הבאים

הדפסת המאמר

דירוג המאמר

 

5 ע"י 1 גולשים

עשוי לעניין אתכם

הקצאת מניות בפרמיה בדין הישראלי - הגדרה, יתרונות והיבטים משפטיים

מאת: אלי דורון, עו"ד

במאמר זה נסביר מהי הקצאת מניות בפרמיה לפי הדין הישראלי, נבחן את יתרונותיה לחברה ולמשקיע, ננתח היבטי מס רלוונטיים (לרבות מתי ההקצאה עלולה להיחשב “אירוע מס”), ונדגיש את החשיבות של ליווי משפטי בעריכת העסקה, לרבות התאמות בתקנון והסכמות בין בעלי המניות.

מס הכנסה מבקש מס נוסף, מה עלי לעשות?

מאת: אלי דורון, עו"ד

תושבי ישראל כפופים לשיטת מס פרוגרסיבית, המחייבת אותם לדווח ולשלם מס על כל הכנסותיהם ברחבי העולם – הן מהמקורות בישראל והן מהכנסות מחוץ לארץ. עיקרון זה נובע מפקודת מס הכנסה, הקובעת שגם אם ההכנסה הופקה מעבר לים, על התושב הישראלי לכלול אותה בדיווחיו ולשאת במס בהתאם. לעומת זאת, מי שאינו תושב ישראל חייב במס רק על הכנסות המופקות בישראל. חובת הדיווח הגלובלית נועדה למנוע מצב שבו תושבי ישראל ימנעו ממס באמצעות הפקת הכנסות בחו”ל, והיא מטילה אחריות מלאה על הנישומים לכלול את כלל מקורות ההכנסה שלהם בדו”חות המס השנתיים.

מכירת מניות בחברה - מדריך מקיף לפי הדין הישראלי

מאת: אלי דורון, עו"ד

להלן סקירה מקיפה של ההיבטים העיקריים בעסקת מכירת מניות, בהתמקדות בדין הישראלי, שתסייע לכם להבין את מורכבות התהליך ולהתכונן אליו כראוי.

הוסף תגובה

זקוקים לעורך דין?

חייגו: 03-6109100 או השאירו פרטים
אני מאשר/ת בזאת לדורון, טיקוצקי, קנטור, גוטמן, נס, עמית גרוס ושות' לשלוח לי ניוזלטרים/דיוור של מאמרים, מידע, חידושים, עדכונים מקצועיים והודעות, במייל ו/או בהודעה לנייד. הרשמה לקבלת הדיוור כאמור תאפשר קבלת דיוור שבועי ללא תשלום. ניתן בכל עת לבטל את ההרשמה לקבלת הדיוור ע"י לחיצה על מקש "הסרה" בכל דיוור שיישלח.