מאת:

עזבונות, צוואות וירושות ומה שביניהן

הנה אמרו חכמינו כי "מצווה לקיים דברי המת" - מצווה זו חייבה את יוסף לקיים את מצוות אביו ולהעלות את עצמותיו לארץ ישראל וכך אכן נהג. תפיסת היסוד בדיני הצוואה מושתת על כך שיש לקיים את דברי המת, כפי שנקבעה בפסיקה הענפה במשפט הישראלי ובמילותיו של השופט מלץ, בפסק דין אנגלמן נ' קליין: "מוסד הצוואה כולו בנוי על העיקרון של כיבוד רצון המת. ברצותו מוריש וברצותו מנשל. בניגוד לדיני החוזים מדובר כאן ברצון חד צדדי שאינו מושפע כלל מרצונם או ממאווייהם של היורשים בכח". 

 
צודק מי שאומר כי אדם צריך לדעת לנהל את מותו כפי שהוא מנהל את חייו. ניהול חכם בחייו של אדם, מה ייעשה ברכושו לאחר מותו יוכל להבטיח לו מעט שקט ושלווה בשנותיו האחרונות, ואולי חשוב מכך להבטיח שקט ושלווה גם לדורות הבאים. כמובן, איש מאיתנו אינו יודע את יום פקודתו ואיש מאיתנו אינו יודע מה יעלה בגורל בן זוגו לאחר לכתנו לעולמנו. אולם, יש להניח שכל אחד מאיתנו היה רוצה מצד אחד למנוע קרבות ירושה ו/או סכסוכים בתוך המשפחה ומהצד השני לדעת שבן הזוג שנותר בחיים אחרי לכתנו, או הילדים, לא יעביר את הנכסים המשותפים שצברנו במהלך החיים המשותפים אל מחוץ למשפחה. תכנון וניסוח מוקפד של הצוואה על ידי עורך דין המומחה לדיני ירושה ועריכת הסדרים נכונים מראש, יעזרו למנוע מצבים בלתי רצויים מסוג זה ויעזרו בשמירה על שלום ואחדות המשפחה. צוואה היא מסמך משפטי בו מורה אדם כיצד יחולק רכושו לאחר מותוהמשפט הישראלי, על פי חוק הירושה, תשכ"ה-1965 (להלן "החוק") מכיר בארבעה סוגי צוואות: בכתב יד, בפני עדים, בפני רשות ובעל פה. במרבית המקרים בהם כדאי לערוך צוואה על מנת למנוע סכסוך אפשרי כגון מצב של בני זוג ידועים בציבור, פיצול ירושה ליורשים שאינם בני משפחה, חלוקת ירושה שלא על פי הוראות חוק הירושה, מקרים של משפחות חד הוריות, פרודים, זוגות עריריים וזוגות שנשואים נישואים שניים ויותר ולכל אחד מבני הזוג ילדים משלו. צוואה היא הדרך הבטוחה לדאוג לחלוקת העיזבון על פי רצונו של הנפטר. לשם עריכתה מומלץ להסתייע בייעוץ משפטי וזאת להקטנת הסיכוי לבעיות משפטיות עתידיות.

צוואה הדדית הינה צוואה המבטאת רצון והחלטה משותפת של בני זוג. בסיס הצוואה ומהותה הינו כי התנאים וההסדר שנקבעו במשותף על ידי בני הזוג בחייהם ימשיכו לחייב את בן הזוג הנותר בחיים לאחר פטירתו של בן זוגו. הכלל הרגיל בענייני צוואות הוא שכל אדם רשאי לשנות את צוואתו בכל עת כאוות נפשו. יתרה מכך אדם אינו יכול להתחייב שלא לשנות את צוואתו בעתיד וגם אם יתחייב לכך, לא יהיה להתחייבותו זו כל תוקף. לעומת זאת ההסדר של צוואה הדדית מאפשר לבני זוג המעוניינים בכך להסכים להתחייב אחד כלפי השני לא לשנות את צוואתם לאחר שאחד מהם ילך לעולמו. התחייבות כזו, שנערכה בהתאם לתנאים הקבועים בחוק הירושה, תהיה מחייבת ותמנע את שינוי הצוואה על ידי בן הזוג הנותר בחיים. המטרה העיקרית שלשמה נועד ההסדר החוקי של צוואה הדדית היא לאפשר לבני הזוג להסכים ביניהם שלאחר פטירתו של אחד מהם, לא יוכל בן הזוג השני להחליט להוריש את כל הרכוש שהוא ירש מבן זוגו לצד שלישי, כמו למשל לבן זוג חדש שהוא הכיר או לילדים חדשים שנולדו לו. בהקשר זה חשוב לציין שכל עוד שני בני הזוג הינם בחיים, יכול כל אחד מהם לשנות את צוואתו ובלבד שהוא מודיע לבן זוגו על השינוי ובכך נותן גם לבן הזוג את האפשרות לשנות את צוואתו כרצונו ולמעשה בכל מתבטלת הצוואה ההדדית. אולם, לאחר שאחד מבני הזוג הולך לעולמי, אם ערכו בני הזוג צוואה הדדית, בן הזוג הנותר בחיים לא יוכל עוד לשנות את צוואתו, אלא אם כן הוא מחזיר לעיזבון את כל מה שהוא קיבל על פי הצוואה. צוואה הדדית יכולה להיעשות הן במסמך אחד והן בשני מסמכים ובלבד שהם מבטאים רצון משותף של הצדדים ונערכו בהתאם לתנאים שנקבעו לכך בחוק הירושה.
 

 
 

אנו עומדים לרשותך בכל שאלה: סניף מרכז 03-6109100, סניף חיפה 04-8147500, נייד: 054-4251054

לפגישה אישית
חייגו 03-6109100

או השלימו את הפרטים הבאים

הדפסת המאמר

דירוג המאמר

 

4.5 ע"י 2 גולשים

עשוי לעניין אתכם

מלחמת ירושה בזמן מלחמת חרבות ברזל

מאת: אלי דורון, עו"ד

גם מלחמה אינה עוצרת התנהלות משפטית הנגזרת מכל מאבק משפטי, שכן הימנעות מפעולה בכל הקשור לדיני עיזבונות והמתנה עד לאחר המלחמה עלולה להסב נזק בלתי הפיך ולמנוע מבני משפחה לדרוש בעתיד את שמגיע להם על פי דין.

קיומן והעדרן של הוראות ירושתיות בהסכמי ממון

מאת: אלי דורון, עו"ד

בפסק דין שניתן לפני כחודש ימים, בית המשפט המחוזי בתל אביב דחה את טענת המערערים לפיה, יש לראות בהסכם הממון שכרת אביהם המנוח עם אשתו, צוואה שבכוחה לגבור על סדרי הירושה הקבועים בדין. זהו פסק דין שמבטא היטב את הצורך ואף החובה של כל אדם להסדיר את ענייניו הרכושיים עוד בעודו בחיים.

התנגדות לצו קיום צוואה

מאת: אלי דורון, עו"ד

צו קיום צוואה הוא צו אשר נדרש לצורך חלוקת עזבון בין יורשים על-פי צוואה אשר הותיר אחריו המצווה לאחר פטירתו. כל המבקש לערוך צוואה אשר - לאחר אריכות ימים - תקוים כלשונה, הרי שעליו ליתן את הדעת לכל הסייגים אשר נקבעו בדין מכוחם ניתן יהיה לפסול את הצוואה.

הוסף תגובה

זקוקים לעורך דין?

חייגו: 03-6109100 או השאירו פרטים
אני מאשר/ת בזאת לדורון, טיקוצקי, קנטור, גוטמן, נס, עמית גרוס ושות' לשלוח לי ניוזלטרים/דיוור של מאמרים, מידע, חידושים, עדכונים מקצועיים והודעות, במייל ו/או בהודעה לנייד. הרשמה לקבלת הדיוור כאמור תאפשר קבלת דיוור שבועי ללא תשלום. ניתן בכל עת לבטל את ההרשמה לקבלת הדיוור ע"י לחיצה על מקש "הסרה" בכל דיוור שיישלח.