מאת:

סעיף 194 לפקודת מס הכנסה מסמיך גביית מס באופן מיידי מהנישום

לא פעם עולים קולות ממסדרונות משרדי רשות המיסים כי הם חוששים ממצבים בהם לא יוכלו לגבות את המס אשר הוטל על הנישום. פקידי מס הכנסה מעלים טענות כגון הברחת נכסים אשר מקיימים סיכוי סביר למצב בו לא יוכלו לגבות את המס בעתיד. בכדי להפיג את חששם ולצורך גביית המס באופן מיידי, דוחקים הם לשימוש בסמכות הניתנת להם מכוח סעיף 194 לפקודת מס הכנסה (נוסח חדש) (להלן: "הפקודה").
 
סעיף 194 לפקודה שכותרתו "גביית מס במקרים מיוחדים" מאפשר גביית מס מנישום והינו למעשה הסעיף היחיד בפקודה המאפשר לפקיד השומה לבצע הליכי עיקול וגביית מס שנויים במחלקות. פקיד השומה רשאי להשתמש בסמכותו על פי סעיף 194 לפקודה אם היתה לו "סיבה לחשוש, כי המס על הכנסה פלונית לא ייגבה משום שיש בדעתו של אדם פלוני לצאת מהארץ, או מחמת סיבה אחרת...". יצוין, כי המחוקק לא מגדיר מהו אותו "חשש" - יחד עם זאת, מלשון הסעיף, אותו "חשש" מתייחס ליציאה מהארץ (חשש כזה עולה בעת מימוש נכסי הנישום או חיסול עסקיו, מתן מתנות יקרות ערך, העברת נכסים לבני משפחה, פשיטת רגל, חידוש דרכון וכו') או סיבה אחרת, כגון במקרים בהם נישום אינו משלם את חובותיו במשך תקופה ממושכת ונודע כי הינו מתכנן לעשות אחד מהמעשים המפורטים לעיל או שהוא מצהיר כי אין ביכולתו או בכוונתו לשלם את המס. למותר לציין, כי רשימת האירועים לעיל אינה רשימה סגורה ויש לבחון כל מקרה לגופו.
 
שני הסעדים החשובים שמקנה הסעיף
סעיף 194 מקנה לרשותו של פקיד השומה שני סעדים: עיכוב יציאה מהארץ ועיקול נכסים כאשר ניתן להפעיל את הסעיף אף על חוב מס שטרם הגיע מועד תשלומו. כך למשל, סעיף 194(א)(2) לפקודה חל על אדם ששנת המס שלו נסתיימה והוא הגיש דו"ח (00), כלומר שומה עצמית, שאינה מניחה את דעת פקיד השומה. במצב כזה, פקיד השומה רשאי על פי הסעיף לשום את הנישום על פי סכום על פי סכום סביר. שומה אשר נערכה על פי סעיף 194(א)(2), ימסור עליה פקיד השומה הודעה לנישום ובה ייקבעו ההכנסה החייבת והמס החל הנדרש לתשלום. במקביל למסירת ההודעה על השומה כאמור, פקיד השומה רשאי לדרוש מהנישום הפקדת ערובה כאמור בסעיף 194(א)(1) - לתשלום המס שנקבע בהודעה מכוח סעיף 194(א)(2). ככל שהנישום לא שילם את המס על פי ההודעה, או לא נתן ערובה, פקיד השומה רשאי לפנות לבית משפט ולבקש את עיכוב יציאת הנישום מהארץ או את עיקול נכסיו.
 
תהליך גביית המס באמצעות סעיף 194 לפקודה נראה מעין משפט שדה לנישום, בשל העובדה כי אין לנישום כל זכות לערער על החלטתו של פקיד השומה (הטלת עיקולים/עיכוב יציאה מהארץ). ההליך מביא לא פעם למצב בו הנישום נותר ללא כל וזאת עוד לפני שהוכחה חובתו במס כאשר הוא בגדר "חשוד". פעמים רבות תפיסת הרכוש ועיקולים על חשבונות הבנק של הנישום מנחיתים מכה כלכלית אנושה על העסק כאשר  כובלים אותו מכל עבר ללא מתן אפשרות להעלות ולא טענה אחת להגנתו.

אנו עומדים לרשותך בכל שאלה: סניף מרכז 03-6109100, סניף חיפה 04-8147500, נייד: 054-4251054

לפגישה אישית
חייגו 03-6109100

או השלימו את הפרטים הבאים

הדפסת המאמר

דירוג המאמר

 

4.75 ע"י 4 גולשים

עשוי לעניין אתכם

פטור ממיסים ביבוא אישי - להשאיר או לבטל"

מאת: אלי דורון, עו"ד

ברכישה של טובין או קבלת שירות בישראל יתווסף למחיר התמורה גם מס ערך מוסף, אולם, חוק מע"מ קובע כי גם על יבוא של טובין לישראל יחול מס ערך מוסף.

ייעוץ מס לפני ביצוע עסקה

מאת: אלי דורון, עו"ד

עולם המס הינו עולם מורכב ודינאמי. החוק משתנה בתדירות גבוה ואירועי המס, לא אחת, חבויים בתוך המהלך העסקי. בחלק מהמקרים מי מהצדדים כלל לא היה מודע לכך כי יש בנמצא אירוע מס שלא טופל דבר שיכול להביא למצב של עבירות פליליות ואי עמידה בהתחייבות האזרחית כלפי המדינה.

מיסוי לפי המהות האמיתית של הרכוש ולא הרישום

מאת: אלי דורון, עו"ד

במסגרת הדוחות השנתיים המוגשים למס הכנסה, על נישום לפרט בין היתר את רכוש העסק ומהו ייעודו, כלומר האם מדובר ברכוש שהוא חלק מהמלאי העסקי, או שמא מדובר ברכוש קבוע. לסיווג זה השלכות רבות על אופן מיסוי הרווח, ניכוי ההוצאות קיזוז הפסדים ועוד.

הוסף תגובה

זקוקים לעורך דין?

חייגו: 03-6109100 או השאירו פרטים
אני מאשר/ת בזאת לדורון, טיקוצקי, קנטור, גוטמן, נס, עמית גרוס ושות' לשלוח לי ניוזלטרים/דיוור של מאמרים, מידע, חידושים, עדכונים מקצועיים והודעות, במייל ו/או בהודעה לנייד. הרשמה לקבלת הדיוור כאמור תאפשר קבלת דיוור שבועי ללא תשלום. ניתן בכל עת לבטל את ההרשמה לקבלת הדיוור ע"י לחיצה על מקש "הסרה" בכל דיוור שיישלח.