מאת:

התנהלות רשות המיסים בתקופת משבר הקורונה: יד ימין מעניקה ותומכת, יד שמאל אוכפת
לאחרונה פורסם כי מנהל רשות המסים, מר ערן יעקב, הודיע שלאור המצוקה הקשה אליה נקלעו העסקים בישראל, בעקבות משבר הקורונה, רשות המסים ביצעה מהלך מרוכז במערכי מס הכנסה ומע"מ לשם העברת החזרי מס בהיקף של מאות מיליוני שקלים. בנוסף, פורסמו מועדים מיוחדים הן בעניין דחיית תקופה בענייני גבייה, הם בדבר דחיית מועדים לעניין ניהול פנקסים ופסילות ואף בנוגע להגשת ערר לועדה על החלטת פקיד או בנוגע לעיצום כספי.
 
לצד פעולות אלו ופעולות רבות הנוגעות למענקים ולמקדמות, ממשיכה רשות המס, כמצופה ממנה על פי דין, לפעול בזרועה הנוספת כרשות האוכפת עבירות מס ודורשת דיווח כשר כנדרש. מעדכונים שאנו מקבלים מלקוחות שלנו עולה כי העובדה שיד ימין מטעם רשות המס מעניקה ותומכת, אינה שוללת את העובדה שבו בזמן יד שמאל מפעילה את מנגנוני האכיפה והביקורת נמרצות ואף עושה שימוש בסעיף 194 לפקודת מס הכנסה בתדירות גבוהה. המשבר שמתגלגל ונמשך מזה זמן, מעמיד את העסקים במבחן קשה של זמן ונזילות לאור ההגבלות, הסגרים והירידה הכללית בפעילות. אין ספק שמבחינת התנהלות כספית וחישובי מס הרי שחוסר הוודאות מקשה מאוד על התנהלות מושכלת ומתוכננת ואף לפעמים גורמת לאזרחים לעשות טעויות ולפעול בניגוד לדיני המס. אנו פוגשים מדי יום עסקים הסובלים ממחנק תזרימי והיעדר מקורות הכנסה גורמים, לא אחת, כי בעל העסק מנסה לשפר את מצבו התזרימי באמצעות "פטנטים" כאלו או אחרים שקשורים לתשלומי מס. הניסיון מלמד כי הרשות אינה מוכנה לקבל דחיות או העלמות כאלו ואחרות - משכך, חשוב להבהיר ולהדגיש כי משבר הקורונה אינו מהווה הצדקה מצד רשויות המס לביצוע עבירות והן רואות בהתנהלות זו דרכים לא חוקיות.

מספר דוגמאות בולטות לעבירות מס שאנו רואים אצל חלק מהפונים לסיוע משרדנו בימים אלו:
- העלמת הכנסות מדו"ח שנתי.
- אי העברת ניכויי מס הכנסה בשל משכורות עובדים או קבלני משנה.
- אי תשלום מקדמות מס הכנסה כנדרש על פי חוק.
- ניהול מערכת הנהלת חשבונות "כוזבת" שאינה תואמת ב-100%.
- אי תשלום של מס ההכנסה בהתאם לשומה עצמית כמתחייב מדו"ח שנתי.
- אי תשלום המע"מ כמתחייב בדו"ח תקופתי. 

התוצאה של עבירות מסוג זה הינה הפחתה בפועל ולא חוקית בחבויות המס וכך מתאפשרת, שלא כדין, יתרת מזומן בחשבון. חשוב לדעת כי גם אם האזרח רואה במחדליו משום "עיגול פינות" קל, הרי שבפועל, על פי דיני המדינה, אלו עבירות מס לכל דבר ועניין. מניסיוננו הרב, בחלק נכבד של המקרים מתבצעות העבירות מתוך אמונה כי רשות המס לא תחשוף את דבר ביצוען ובחלק אחר של המקרים, ישנה תקווה שהמעשה יתקבל בהבנה תחת התנאים הקיימים של משבר הקורונה ותמיכה בעסקים במשבר, אבל בפועל עבירות מס כגון אלו מקימות עילה אזרחית שומתית שעניינה בחבות מס לצד חשיפה לעבירות מס פליליות שדינן קנסות כבדים ואף חשש למאסר, כך שהמילה "קורונה" אינה מילת קסם המנטרלת את העבירות. אשר על כן ובמטרה להקדים תרופה למכה, חשוב להדגיש כי הניסיון מלמד שלעולם לא מאוחר מדי להסדיר ולהכשיר את המחייב הסדרה או הכשרה, ואכן לקוחות רבים פנו אלינו לאחרונה לאור ביצוע עבירות מס במצבים שונים, כאלו שעומדים תחת ביקורת ואזהרה או כאלה שטרם נחשפו וזאת על מנת שאנו נטפל בהסרת המחדל כנדרש. בשני המקרים התנהלות זהירה ושקופה של עו"ד מומחה בדיני מס הבקיא בתחום ואשר יודע להתנהל משפטית נכונה מול כל הגורמים ברשויות, מול פקידי השומה, מול מחלקת חקירות מס הכנסה ומע"מ, מסוגל על פי דין להגיע לתוצאה טובה ופתרון אופטימלי שקוף וחוקי עבור הלקוח. צוות עורכי הדין המנוסים, חלקם יוצאי רשות המיסים, מטעם משרדנו, המכירים היטב את ההליכים ואת המערכת מסוגלים במקרים רבים להתמודד נכונה עם המצב שנוצר ולנטרל את החשיפה הפלילית בחוקיות ובשקיפות וזאת באמצעות מגוון רחב של מנגנונים ואפשרויות. אין המדובר במעשה "קסמים", אלא שהניסיון מלמד כי בקיאות בהליכים והיכרות עומק עם המנגנון מאפשרים הסרת המחדל או הסדרתו באמצעות הליכים משפטיים חוקיים ושקופים או לפחות להביא לידי צמצום הנזק עד למינימום האפשרי, אם במישור האזרחי ואם במישור הפלילי.
 
 
זיכרו היטב, אין לסמוך על ימי חסד בזמן תקופת הקורונה - רשות המיסים מעניקה הטבות ומענקים, הארכות מועד וכדומה, אך ממשיכה את האכיפה במלוא כוחה, כפי שהיא מחויבת על פי דין ובשל כך אנו ממליצים ללקוחותינו לפעול בהקדם לנטרול והכשרה של עבירות מס שנעשו בזמן הקורונה ובכלל. נוסיף כי למרות שנוהל גילוי מרצון הסתיים בסוף שנת 2019 הרי שגם בשנת 2020 משרדנו מבצע, כשנדרש ובהסכמת הלקוח, הליכים של גילוי מרצון, הגם שאלו מחייבים משנה זהירות ורמת בקיאות גבוהה במיוחד, שכן כל עוד לא קיים נוהל – שיקול הדעת האם לפתוח בהליך פלילי, למרות החשיפה המוקדמת, נתון בידי רשות המס.

אנו עומדים לרשותך בכל שאלה: סניף מרכז 03-6109100, סניף חיפה 04-8147500, נייד: 054-4251054

לשיחת ייעוץ
חייגו 03-6109100

או השלימו את הפרטים הבאים

הדפסת המאמר

דירוג המאמר

 

4.75 ע"י 4 גולשים

עשוי לעניין אתכם

מס הכנסה מבקש מס נוסף, מה עלי לעשות?

מאת: אלי דורון, עו"ד

תושבי ישראל כפופים לשיטת מס פרוגרסיבית, המחייבת אותם לדווח ולשלם מס על כל הכנסותיהם ברחבי העולם – הן מהמקורות בישראל והן מהכנסות מחוץ לארץ. עיקרון זה נובע מפקודת מס הכנסה, הקובעת שגם אם ההכנסה הופקה מעבר לים, על התושב הישראלי לכלול אותה בדיווחיו ולשאת במס בהתאם. לעומת זאת, מי שאינו תושב ישראל חייב במס רק על הכנסות המופקות בישראל. חובת הדיווח הגלובלית נועדה למנוע מצב שבו תושבי ישראל ימנעו ממס באמצעות הפקת הכנסות בחו”ל, והיא מטילה אחריות מלאה על הנישומים לכלול את כלל מקורות ההכנסה שלהם בדו”חות המס השנתיים.

מכירת מניות בחברה - מדריך מקיף לפי הדין הישראלי

מאת: אלי דורון, עו"ד

להלן סקירה מקיפה של ההיבטים העיקריים בעסקת מכירת מניות, בהתמקדות בדין הישראלי, שתסייע לכם להבין את מורכבות התהליך ולהתכונן אליו כראוי.

מיסוי חברות מעטים ובעלי מניות על "רווחיות עודפת"

מאת: אלי דורון, עו"ד

מדובר לא פחות מרעידת אדמה, סעיף 62א שבמתכונתו המקורית, בא להתמודד עם תופעת "חברות הארנק" אשר ניצלו לרעה את יתרונות המיסוי הדו שלבי, הפך כעת לאחר תיקון 277 לסעיף רחב הרבה יותר. תיקון 277 מסמן עידן חדש במיסוי בישראל.

הוסף תגובה

זקוקים לעורך דין?

חייגו: 03-6109100 או השאירו פרטים
אני מאשר/ת בזאת לדורון, טיקוצקי, קנטור, גוטמן, נס, עמית גרוס ושות' לשלוח לי ניוזלטרים/דיוור של מאמרים, מידע, חידושים, עדכונים מקצועיים והודעות, במייל ו/או בהודעה לנייד. הרשמה לקבלת הדיוור כאמור תאפשר קבלת דיוור שבועי ללא תשלום. ניתן בכל עת לבטל את ההרשמה לקבלת הדיוור ע"י לחיצה על מקש "הסרה" בכל דיוור שיישלח.