9/6/2020
גביית "עמלה שקטה" וזכאות להחזרים למחזיקי חשבונות בנק בשוויץ
נבקש לעדכנכם בעניין פסק-דין תקדימי שניתן לאחרונה על ידי בית המשפט העליון במדינת שווייץ, במסגרתו נבחנה שאלת חוקיותם של "עמלות שקטות" שנוכו על ידי הבנקים במדינה כחלק מפרקטיקה בנקאית שוטפת - כך נקבע כי ניכוי העמלות כדבר שבשגרה, לעיתים אף מבלי שהדבר הובא לידיעת הלקוחות, נעשה שלא כדין.
משמעות הפסיקה האמורה הינה כי בעלי חשבונות בנק בשוויץ זכאים להשבת הכספים שנגבו שלא כדין במרוצת השנים. יובהר כי הזמן להשבת הכספים הולך ואוזל וזאת לנוכח קביעת בית המשפט בשוויץ בשנת 2012 כי זכאותם של מחזיקי החשבונות להחזר כפופה למגבלת התיישנות בת עשר שנים. ראוי לציין כי הזכאות לקבלת ההחזר הכספי רלוונטית הן למחזיקי חשבונות שדווחו לרשויות המס בישראל על החזקתם בחשבון זר והן למחזיקי החשבונות שנמנעו מדיווח; עם זאת עינינו רואות כי נישומים שדיווחו על חשבונות זרים במסגרת הליכי גילוי מרצון מקבלים הלכה למעשה החזרים גבוהים במיוחד. כזכור, נוהל הליך גילוי מרצון שאינו חל עוד בישראל, איפשר לנישום שנמנע במשך השנים מדיווח על הכנסות שהפיק, לדווח לרשויות המס ולשלם את המס המתחייב וזאת כנגד פטור מוחלט בעניין החבות הפלילית שקיימת ככלל בעבירת אי הדיווח. בימים אלו עדים אנו לכך שמחזיקי חשבונות רבים כלל אינם מודעים לזכאותם להחזר כספי וזאת על אף שעסקינן בסכומי כסף לא מבוטלים, בהיקפים משמעותיים המגיעים בממוצע לכ-2% משווי כלל נכסי החשבון.
משרדנו מורכב מרו"ח, יועצי מס ועו"ד יוצאי רשויות המס אשר ליווו מאות נישומים בהליכי גילוי מרצון ובקיאים בהליך הסדרת ההחזר הכספי מחשבונות הבנק בשוויץ, וידע לתת לכבודכם את מלוא השרות הכרוך בניהול הליך מורכב זה לרבות ליווי משפטי וחשבונאי וכן ניהול משא ומתן דיסקרטי תחת חסיון עו"ד-לקוח אל מול הבנקים הזרים. אם הינך מחזיק חשבון בשוויץ אנו ממליצים לך להעביר את המושכות בניהול ההליך ולא להישאר לבד מול גופים מיומנים אלו; מטבע הדברים, הבנקים אינם ששים לאתר את מחזיקי החשבונות הזכאים להחזר ואף מציבים חסמים רבים ושלל סיבות בגינן על פניו מחזיק החשבון לא זכאי לנתח גדול מהעמלות שנגבו. לנוכח האמור, ההחזר הכספי מחייב פנייה אקטיבית מצד מחזיק החשבון ו/או פנייה באמצעות הגורם המייצג ועל כן נקיטת הליך יזום מצד הלקוח בלא ליווי וידע בתחום עלול להביא את מחזיק החשבון למבוי סתום אל מול הבנקים הבקיאים מכל וכל בתחום ומחזיקים דה פקטו במידע רב לגבי כל לקוח שאין הם מעוניינים לחשוף. על אף הקשיים הכרוכים בהליך, במרבית המקרים במסגרת הליכי פשרה מוחזרים התשלומים המתחייבים מהבנקים וכאמור אלו מוחזרים פי כמה, עת עסקינן בנישום שדיווח על חשבונותיו במסגרת הליכי גילוי מרצון. ראוי לציין כי מגבלת ההתיישנות מונחת על צווארם של מחזיקי החשבונות שכן אלו לא יהיו זכאים עוד להחזר במידה ולא יינקטו הליך אקטיבי אל מול הבנק. יודגש כי בהתאם לפסיקת בית המשפט העליון בשוויץ, לא חלה חובה על הבנקים להעביר את כספי ההחזר באופן אוטומטי ומכאן כי בלא הגנה על זכותכם לא יהיה זה הבנק שינקוט את הצעד עבור מימוש הלכת בית המשפט.