מאת:

עמותה שפעלה בשטחי C לא תוכר כ"מוסד ציבורי" לעניין פקודת מס הכנסה

פסק דין בהליך ע"מ 52882-02-17 עמותת ועידת המדעים וההשכלה האסלאמית נ' פקיד שומה ירושלים 3, אשר ניתן בביהמ"ש המחוזי בירושלים, עסק בערעורה של עמותת ועידת המדעים וההשכלה האסלאמית (להלן: "המערערת") אשר טענה כי יש לסווגה כ-"מוסד ציבורי" בהתאם לסעיף 9(2)(ב) לפקודת מס הכנסה [נוסח חדש], תשכ"א–1961.

המערערת פועלת כעמותה המפעילה מוסדות חינוך בכפר ביר נבאלא המצוי בשטחי C בגדה המערבית ומשכירה מספר נכסים בשכונות בית חנינה ושועפאת הנמצאות בעיר ירושלים (מעבר לקו הירוק) לחברה לתועלת הציבור בשם "חברה בתי הספר אל אימאן", המפעילה בתי ספר באותם הנכסים. עיקר המחלוקת בין המערערת לבין פקיד שומה ירושלים 3 (להלן: "המשיב") נסוב סביב אופן המיסוי של הכנסות השכירות בשנים 2011-2013 בגין הכנסת המערערת משכירות. המשיבה הוציאה למערערת שומה בצו בהתאם לסעיף 152(ב) לפקודה ומכאן הערעור.
 

טענות הצדדים
טענתה העיקרית של המערערת היא כי יש לסווגה כ-"מוסד ציבורי" משום שהיא פועלת לקדם "מטרה ציבורית" כהגדרת סעיף 9(2)(ב) לפקודה ולכן הכנסותיה פטורות. המערערת מבססת את טענותיה הן בשל העובדה כי היא מקיימת פעילות חינוכית בביר נבאלא והן על העובדה כי היא משכירה נכסים אשר משמשים לשימוש חל"צ (חברה לתועלת הציבור), המפעילה בשטחם בתי ספר המקדמים מטרות ציבוריות רלוונטיות לסיווג. המשיב טוען כי לפעילותה החינוכית של המערערת בביר נבאלא, אין כל זיקה ציבורית למדינת ישראל או תושביה, ואלה אינם נהנים מפעילות זו ולכן אין מקום להעניק למערערת פטור בגין הכנסותיה המופקות מהשכרת הנכסים. תכלית הפטור ממס, המקטין את הכנסות המדינה ממיסים, ניתן לראותו בעין שווה לחלוקת תקציבים למוסד ציבורי המתוקצב מכספי המיסים. בכל מקרה, פעילות השכרת המבנים לכשעצמה מהווה פעילות מסחרית שאינה מטרה ציבורית, אלא מטרתה להשיא רווחים ותו לא. 
 

החלטת ביהמ"ש

בית המשפט ניתח את פרשנות ההוראות החקוקות בסעיף 9(2) בפקודה ואת תכליתן, וקבע כי יש לפרש את המושגים המנויים בסעיף 9(2) - "מטרה ציבורית" ו-"מוסד ציבורי" כך שיתיישבו עם תכלית החקיקה המורה על פרשנות מצמצת של מושגים אלו, ועל כן עליהם לכלול רכיבים של זיקה למדינת ישראל. מבחינת שיקולים מערכתיים, קיימת מניעה להכיר בגוף שאין בינו ובין המדינה זיקה כ-"מוסד ציבורי". יתרה מזאת, למדינה יש קושי בפיקוח על גוף הפועל מחוץ לגבולות המדינה וכפועל יוצא מגביל את יכולת המשיבה לבחון את יתר התנאים שצריכים להתקיים על מנת להעניק פטור ממס. בסופו של עניין, המערערת לא הצליחה להוכיח כי לפעילותה יש זיקה כלשהי למדינת ישראל ותושביה, ולא רק לפלסטינאים, שכן לא הצליחה להוכיח כי ישנם תושבי מזרח ירושלים, בעלי תעודת זהות ישראלית, אשר לומדים במוסדות הלימוד של המערערת בביר נבאלא. באשר להשכרת המבנים בשועפאת ובבית חנינה, פעילות זו אינה פעילות שיכולה להיחשב כמטרה ציבורית לצורך הפיכת המערערת למוסד ציבורי - פעילות זו הינה מסחרית גרידא והמערערת לא לוקחת חלק בפעילות הלימודית המתרחשת בכותלי בית הספר. 

אנו עומדים לרשותך בכל שאלה: סניף מרכז 03-6109100, סניף חיפה 04-8147500, נייד: 054-4251054

לשיחת ייעוץ
חייגו 03-6109100

או השלימו את הפרטים הבאים

הדפסת המאמר

דירוג המאמר

 

3.66 ע"י 3 גולשים

עשוי לעניין אתכם

הקצאת מניות בפרמיה בדין הישראלי - הגדרה, יתרונות והיבטים משפטיים

מאת: אלי דורון, עו"ד

במאמר זה נסביר מהי הקצאת מניות בפרמיה לפי הדין הישראלי, נבחן את יתרונותיה לחברה ולמשקיע, ננתח היבטי מס רלוונטיים (לרבות מתי ההקצאה עלולה להיחשב “אירוע מס”), ונדגיש את החשיבות של ליווי משפטי בעריכת העסקה, לרבות התאמות בתקנון והסכמות בין בעלי המניות.

מס הכנסה מבקש מס נוסף, מה עלי לעשות?

מאת: אלי דורון, עו"ד

תושבי ישראל כפופים לשיטת מס פרוגרסיבית, המחייבת אותם לדווח ולשלם מס על כל הכנסותיהם ברחבי העולם – הן מהמקורות בישראל והן מהכנסות מחוץ לארץ. עיקרון זה נובע מפקודת מס הכנסה, הקובעת שגם אם ההכנסה הופקה מעבר לים, על התושב הישראלי לכלול אותה בדיווחיו ולשאת במס בהתאם. לעומת זאת, מי שאינו תושב ישראל חייב במס רק על הכנסות המופקות בישראל. חובת הדיווח הגלובלית נועדה למנוע מצב שבו תושבי ישראל ימנעו ממס באמצעות הפקת הכנסות בחו”ל, והיא מטילה אחריות מלאה על הנישומים לכלול את כלל מקורות ההכנסה שלהם בדו”חות המס השנתיים.

מכירת מניות בחברה - מדריך מקיף לפי הדין הישראלי

מאת: אלי דורון, עו"ד

להלן סקירה מקיפה של ההיבטים העיקריים בעסקת מכירת מניות, בהתמקדות בדין הישראלי, שתסייע לכם להבין את מורכבות התהליך ולהתכונן אליו כראוי.

הוסף תגובה

זקוקים לעורך דין?

חייגו: 03-6109100 או השאירו פרטים
אני מאשר/ת בזאת לדורון, טיקוצקי, קנטור, גוטמן, נס, עמית גרוס ושות' לשלוח לי ניוזלטרים/דיוור של מאמרים, מידע, חידושים, עדכונים מקצועיים והודעות, במייל ו/או בהודעה לנייד. הרשמה לקבלת הדיוור כאמור תאפשר קבלת דיוור שבועי ללא תשלום. ניתן בכל עת לבטל את ההרשמה לקבלת הדיוור ע"י לחיצה על מקש "הסרה" בכל דיוור שיישלח.