10/12/2019
החל מיום 1.1.2020 ומהדיווחים לרשויות המס לשנת 2020, תכנס לתוקף האמנה החדשה שנחתמה בין ממשלת מדינת ישראל לבין ממשלת מדינת סרביה בדבר כפל מס ומניעת התחמקות ממיסים, וכמו כן ייכנס לתוקף ממועד זה תיקון לאמנת המס עם בריטניה הכולל שינויים מהותיים מן ההלכה שהייתה נהוגה עד כה. האמנות קובעות את כללי המיסוי ליחידים ולחברות על הכנסות ונכסים אשר שתי המדינות צד להן.
עיקרי התיקונים באמנה עם אנגליה
האמנה החדשה שנחתמה עם אנגליה מהווה שינוי מהותי למצב הקיים בעיקר עבור משקיעים, יחידים שמבצעים רילוקיישן או הגירה לאנגליה, חוזרים מאנגליה לישראל וכו'. להלן עיקרי השינויים:
- אמנת המס החדשה שוללת את הטבת המס שניתנה בעבר לכל יחיד העושה רילוקיישן או מהגר לאנגליה. בעבר, מסלול זה אפשר ליחיד להימנע מתשלום מס לגבי הכנסות אשר הופקו מחוץ לבריטניה וזאת בתנאי והכנסות אלו לא הועברו ישירות לאנגליה. מעמד זה יוצר חבות במס רק על הכנסות שנצמחו ו/או התקבלו בבריטניה. בעקבות החתימה על האמנה החדשה ישראלים יצטרכו לוותר על הטבת המס בגין ההכנסות שהופקו מחוץ לבריטניה.
- תושבות כפולה של חברות – נקבע כי חברות אשר תושבות מס בשתי המדינות, על המדינות לקבוע ביניהן את התושבות לצורך מס של החברה וזאת בהסכמה הדדית, תוך התחשבות באזורי הפעילות והניהול בפועל. ככל ולא תתקבל הסכמה לגבי מקום תושבות יחיד, החברה חשופה לכפל מס וכן לא תהיה זכאית לפטור ו\או הקלה אחרת המנויה במסגרת אמנת המס.
- הכנסות מדיבידנד – דיבידנד בין חברתי בין חברה ישראלית לחברה בריטית בעלת שליטה מהותית (ולהפך), יחויב בניכוי מס במקור בשיעור 5%. לגבי מקרים של בעל מניות יחיד או בדיבידנד לחברה שאינה בעלת שליטה מהותית יונהג ניכוי מס במקור בשיעור 15%.
- ריביות – נקבע שיעור ניכוי מס במקור של 10% במקרה של תשלומי ריבית לתושב של מדינה אחרת, ואילו מדובר בבנק שיעור הניכוי יהיה 5%. וזאת בניגוד לאמנה הקודמת בה שיעור הניכוי עמד על 15%.
- רווחי הון – האמנה החדשה מותירה את הפטור הקיים על רווחי הון בהתאם לגישת הנכס (לפי מיקום הנכס) שהייתה נהוגה עוד קודם לכן, אך החריגה מתחולת האמנה מכירת מניות בחברה אשר עיקר נכסיה הם נכסי מקרקעין. במקרים אלו ניתן למסות תושב בריטי המוכר מניות בתמהיל כפי שפורט לעיל בתחומי ישראל, ולהפך.