מאת:

בשנים האחרונות, הולך וגדל מספרם של השכירים אזרחי ישראל המועסקים בחו"ל ע"י מעבידים ישראלים. חלק מעובדים שכירים אלה זכאים לקבל החזרי כספים ממס הכנסה אך למרבה הצער אינם מודעים לכך.

מי חייב לשלם מס הכנסה בישראל?
סעיף 2 לפקודת מס הכנסה קובע כדלקמן: "מס הכנסה יהא משתלם, בכפוף להוראות פקודה זו, לכל שנת מס, בשיעורים המפורטים להלן, על הכנסתו של אדם תושב ישראל שהופקה או שנצמחה בישראל או מחוץ לישראל ועל הכנסתו של אדם תושב חוץ שהופקה או שנצמחה בישראל".
אם כן, על סמך הוראות סעיף 2 הנ"ל, ככל שמדובר בהכנסה שלא הופקה או נצמחה בישראל, אין תושב חוץ חייב לשלם בגינה מס הכנסה בישראל.

סעיף 1 לפקודת מס הכנסה מגדיר "תושב חוץ" כמי שאינו תושב ישראל וכן יחיד שהתקיימו בו כל אלה:
(א) הוא שהה מחוץ לישראל 183 ימים לפחות, בכל שנה, בשנת המס ובשנת המס שלאחריה;
(ב) מרכז חייו לא היה בישראל, כאמור בפסקה (א)(1) להגדרה "תושב ישראל" או "תושב", בשתי שנות המס שלאחר שנות המס האמורות בפסקת משנה (א).
אם כן, רואים אנו כי תנאי הכרחי לכך שנישום לא ישלם מס הכנסה בישראל, הוא שלא ייחשב ל"תושב ישראל".

מיהו תושב ישראל?
ביחס ליחיד, מוגדר "תושב ישראל" או "תושב" בסעיף 1 לפקודת מס הכנסה כמי שמרכז חייו בישראל, כאשר לשם קביעת מקום מרכז חייו של יחיד, יובאו בחשבון מכלול קשריו המשפחתיים, הכלכליים והחברתיים, ובהם בין השאר: מקום ביתו הקבוע; מקום המגורים שלו ושל בני משפחתו; מקום עיסוקו הרגיל או הקבוע או מקום העסקתו הקבוע; מקום האינטרסים הכלכליים הפעילים והמהותיים שלו; מקום פעילותו בארגונים, באיגודים או במוסדות שונים.

סעיף 1 הנ"ל קובע חזקה, הניתנת לסתירה הן על ידי היחיד והן על ידי פקיד השומה, ולפיה מרכז חייו של יחיד בשנת המס הוא בישראל:
(א) אם שהה בישראל בשנת המס 183 ימים או יותר;
(ב) אם שהה בישראל בשנת המס 30 ימים או יותר, וסך כל תקופת שהייתו בישראל בשנת המס ובשנתיים שקדמו לה הוא 425 ימים או יותר.
בהתאם לאמור, עובד אזרח ישראל שמרכז חייו אינו בישראל, אינו חייב לשלם מס הכנסה בישראל.

הזכאות להחזר מס
במקרים רבים, אזרח ישראל שעובד בחו"ל מטעם מעביד ישראלי מפסיק בשלב מסוים להיות "תושב ישראל" ובהתאם לכך מאותו רגע חדל הוא מלהיות חייב לשלם מס הכנסה בישראל, אולם, מעבידו הישראלי, שלעתים אינו מודע לאי חבותו של העובד לשלם מס הכנסה בישראל, ממשיך לנכות לאותו עובד מס במקור מתוך משכורתו החודשית כרגיל!
על כן, באותם מקרים שבהם ניכה מעבידו של אזרח ישראל שאינו תושבה מס במקור ממשכורתו, קמה לאותו עובד זכות לתבוע מרשות המיסים החזר מס ההכנסה שנוכה במקור ממשכורתו כאמור. סכום המס שאותו עובד זכאי לקבל בחזרה יכול לעתים להיות די משמעותי בעיקר כשמדובר בעובד בעל משכורת גבוהה יחסית.
 

אנו עומדים לרשותך בכל שאלה: סניף מרכז 03-6109100, סניף חיפה 04-8147500, נייד: 054-4251054

לשיחת ייעוץ
חייגו 03-6109100

או השלימו את הפרטים הבאים

הדפסת המאמר

דירוג המאמר

 

1 ע"י 1 גולשים

עשוי לעניין אתכם

מס הכנסה מבקש מס נוסף, מה עלי לעשות?

מאת: אלי דורון, עו"ד

תושבי ישראל כפופים לשיטת מס פרוגרסיבית, המחייבת אותם לדווח ולשלם מס על כל הכנסותיהם ברחבי העולם – הן מהמקורות בישראל והן מהכנסות מחוץ לארץ. עיקרון זה נובע מפקודת מס הכנסה, הקובעת שגם אם ההכנסה הופקה מעבר לים, על התושב הישראלי לכלול אותה בדיווחיו ולשאת במס בהתאם. לעומת זאת, מי שאינו תושב ישראל חייב במס רק על הכנסות המופקות בישראל. חובת הדיווח הגלובלית נועדה למנוע מצב שבו תושבי ישראל ימנעו ממס באמצעות הפקת הכנסות בחו”ל, והיא מטילה אחריות מלאה על הנישומים לכלול את כלל מקורות ההכנסה שלהם בדו”חות המס השנתיים.

מכירת מניות בחברה - מדריך מקיף לפי הדין הישראלי

מאת: אלי דורון, עו"ד

להלן סקירה מקיפה של ההיבטים העיקריים בעסקת מכירת מניות, בהתמקדות בדין הישראלי, שתסייע לכם להבין את מורכבות התהליך ולהתכונן אליו כראוי.

מיסוי חברות מעטים ובעלי מניות על "רווחיות עודפת"

מאת: אלי דורון, עו"ד

מדובר לא פחות מרעידת אדמה, סעיף 62א שבמתכונתו המקורית, בא להתמודד עם תופעת "חברות הארנק" אשר ניצלו לרעה את יתרונות המיסוי הדו שלבי, הפך כעת לאחר תיקון 277 לסעיף רחב הרבה יותר. תיקון 277 מסמן עידן חדש במיסוי בישראל.

הוסף תגובה

זקוקים לעורך דין?

חייגו: 03-6109100 או השאירו פרטים
אני מאשר/ת בזאת לדורון, טיקוצקי, קנטור, גוטמן, נס, עמית גרוס ושות' לשלוח לי ניוזלטרים/דיוור של מאמרים, מידע, חידושים, עדכונים מקצועיים והודעות, במייל ו/או בהודעה לנייד. הרשמה לקבלת הדיוור כאמור תאפשר קבלת דיוור שבועי ללא תשלום. ניתן בכל עת לבטל את ההרשמה לקבלת הדיוור ע"י לחיצה על מקש "הסרה" בכל דיוור שיישלח.