מאת:

בינואר שנת 2003 נכנס לתוקף תיקון לפקודת מס הכנסה אשר בעיקרו קבע מעבר משיטת מס הממסה תושב ישראל (יחיד או חברה) על בסיס טריטוריאלי, על כל הכנסותיו שהופקו או נצמחו בישראל בלבד, לשיטת מס על בסיס פרסונאלי, שבה מבוצע מיסוי כל ההכנסות של תושב ישראל ללא תלות בזהות מקום הפקת ההכנסה.

 

התוצאה של שינוי שיטת המס והמעבר למיסוי על בסיס פרסונאלי הביאו לכך שנישומים שהכנסותיהם מבוססות על הכנסות המופקות בחו"ל נכנסו לרשת המס של המדינה. לעניין תושב חוץ נותרה על קנה שיטת המס הטריטוריאלית, והוא מחויב במס אך ורק בגין ההכנסות שהופקו או נצמחו בישראל בלבד. ההבחנה המרכזית במיסוי הכנסות היא בין הכנסות פירותיות להכנסות הוניות. דוגמא שתסביר היטב את ההבחנה ביניהם הינה: כאשר פרדסן מוכר את פירותיו בשוק, הכנסותיו הן פירותיות. מדי שנה הוא מבצע קטיף מהעצים, ופירות עמלו מניבים לו הכנסה. כאשר הפרדסן מחליט למכור את העצים, התשלום בגינם הוא הכנסה הונית - הון הוא מרכיב בייצור ההכנסה הפירותית ומכירתו מניבה הכנסה הונית.

 

כיום, ההוראות העיקריות בפקודה באשר להכנסות שיחויבו במס בישראל הינן:

מיסוי הכנסה פירותית: המס ייגבה על "הכנסתו של אדם תושב ישראל שהופקה או שנצמחה בישראל או מחוץ לישראל" (מיסוי על בסיס פרסונאלי) ועל "הכנסתו של אדם תושב חוץ שהופקה או שנצמחה בישראל" (מיסוי על בסיס טריטוריאלי), מהכנסה שהופקה מהמקורות הבאים: עסק ומשלח יד; עבודה; דיבידנד, ריבית והפרשי הצמדה; גמלאות; דמי שכירות, תמלוגים, דמי מפתח, פרמיות ורווחים אחרים שמקורם במקרקעין; השתכרות או רווח מנכסים שאינם מקרקעין; חקלאות; פטנט וזכויות יוצרים; והשתכרות או רווח מכל מקור אחר.

מיסוי רווח הון: לפי פקודת המיסים הרי ש-"תושב ישראל חייב במס על רווח הון שנצמח או שהופק בישראל או מחוץ לישראל" (מיסוי על בסיס פרסונאלי) ו-"תושב חוץ חייב במס על רווח הון שנצמח או שהופק בישראל" (מיסוי על בסיס טריטוריאלי).

 

שיעורי המס העיקריים המוטלים בישראל הם:

מס חברות: על כלל הכנסתה של חברה מוטל בישראל מס אחיד הנקרא "מס חברות" בשיעור של 25% (נכון לשנת המס 2012). חריג קיים לכך הוא, שהכנסת חברה מדיבידנד פטורה ממס, למעט הכנסה המתקבלת מדיבידנד המשתלם לחברה תושבת ישראל מחברה שאינה תושבת ישראל, החייבת במס בשיעור של 25%. יחד עם זאת מאפשרת פקודת המיסים לחברה המקבלת את ההכנסה מהדיבידנד להתחייב בשיעור המלא (25%) של מס החברות, בגין רווחיה של החברה הזרה שנמצאת בבעלותה, ובאם תעשה זאת תהיה זכאית לזכות כנגדו הן את המס שהוטל בחו"ל על הדיבידנד והן את מס החברות ששילמה החברה הזרה במדינת מושבה.

 

מס על הכנסת יחיד ממקור פירותי: ככלל, על הכנסת יחיד תושב ישראל שהופקה או שנצמחה בישראל או מחוץ לישראל ממקור פירותי, וכן על הכנסת יחיד שאינו תושב ישראל שהופקה או שנצמחה בישראל, יהא משולם מס הכנסה בשנת 2012 בהתאם למדרגות המס הבאות(שיעורי המס משתנים מידי שנה בשנה)
המס על הכנסתו החייבת של יחיד בשנת המס יהיה כלהלן:
(1) על כל שקל חדש מ-261,360 השקלים החדשים הראשונים - 30%;
(2) על כל שקל חדש מ-261,361 שקלים חדשים עד 501,960 שקלים חדשים - 33%;
(3) על כל שקל חדש נוסף - 48%.
לגבי הכנסה החייבת במס מיגיעה אישית, או לגבי יחיד שבשנת המס מלאו לו 60 שנים, יחולו השיעורים האלה:
(1) על כל שקל חדש מ-62,400 השקלים החדשים הראשונים - 10%;
(2) על כל שקל חדש מ-62,401 שקלים חדשים עד 106,560 שקלים חדשים - 14%;
(3) על כל שקל חדש מ-106,561 שקלים חדשים עד 173,160 שקלים חדשים - 21%;
(4) על כל שקל חדש מ-173,161 שקלים חדשים עד 261,360 שקלים חדשים - 30%.

 

מס על הכנסת יחיד מרווח הון: שיעור המס ליחיד לא יעלה על 20% ויראו את רווח ההון כשלב הגבוה ביותר בסולם ההכנסה החייבת. יחד עם זאת נקבע בפקודה, שבחברה שבה יחיד בעל מניות מהותי, מוכר ניירות ערך, הוא יחויב במס של 25% (ובתיקון לפקודה מ 1.1.12 נקבע ל-30%). הפקודה מגדירה "בעל מניות מהותי" כמי שמחזיק, במישרין או בעקיפין, לבדו או יחד עם אחר, ב-10% לפחות באחד או יותר מסוג כלשהו של אמצעי השליטה בחבר-בני-אדם; כמו כן מוגדרים "אמצעי שליטה", בחבר-בני-אדם ככל אחת מאלה:
(1) הזכות לרווחים;
(2) הזכות למנות דירקטור או מנהל כללי בחברה, או בעלי תפקידים דומים בחבר-בני-אדם אחר;
(3) זכות הצבעה באסיפה כללית בחברה, או בגוף מקביל לה בחבר-בני-אדם אחר;
(4) הזכות לחלק ביתרת הנכסים לאחר סילוק החובות בעת פירוק;
(5) הזכות להורות למי שלו זכות מן הזכויות האמורות בפסקאות (1) עד (4) על הדרך להפעלת זכותו;

 

מס על הכנסת יחיד מדיבידנד: על הכנסת יחיד מדיבידנד המחולק על ידי חבר בני אדם לבעל מניותיו ישולם מס בשיעור של 25% למעט במקרים בהם היחיד היה במועד קבלת הדיבידנד, או במועד כלשהו בשנים עשר החודשים שקדמו לו, בעל מניות מהותי בחברה ששילמה את הדיבידנד, שאז שיעור המס הנו 30%.

 

>> זקוקים לייעוץ ותכנון מס מותאם? לחצו כאן.
>> עוד מידע על דיני המיסים בישראל, תוכלו למצוא כאן.

אנו עומדים לרשותך בכל שאלה: סניף מרכז 03-6109100, סניף חיפה 04-8147500, נייד: 054-4251054

לשיחת ייעוץ
חייגו 03-6109100

או השלימו את הפרטים הבאים

הדפסת המאמר

דירוג המאמר

 

5 ע"י 1 גולשים

עשוי לעניין אתכם

מס הכנסה מבקש מס נוסף, מה עלי לעשות?

מאת: אלי דורון, עו"ד

תושבי ישראל כפופים לשיטת מס פרוגרסיבית, המחייבת אותם לדווח ולשלם מס על כל הכנסותיהם ברחבי העולם – הן מהמקורות בישראל והן מהכנסות מחוץ לארץ. עיקרון זה נובע מפקודת מס הכנסה, הקובעת שגם אם ההכנסה הופקה מעבר לים, על התושב הישראלי לכלול אותה בדיווחיו ולשאת במס בהתאם. לעומת זאת, מי שאינו תושב ישראל חייב במס רק על הכנסות המופקות בישראל. חובת הדיווח הגלובלית נועדה למנוע מצב שבו תושבי ישראל ימנעו ממס באמצעות הפקת הכנסות בחו”ל, והיא מטילה אחריות מלאה על הנישומים לכלול את כלל מקורות ההכנסה שלהם בדו”חות המס השנתיים.

מכירת מניות בחברה - מדריך מקיף לפי הדין הישראלי

מאת: אלי דורון, עו"ד

להלן סקירה מקיפה של ההיבטים העיקריים בעסקת מכירת מניות, בהתמקדות בדין הישראלי, שתסייע לכם להבין את מורכבות התהליך ולהתכונן אליו כראוי.

מיסוי חברות מעטים ובעלי מניות על "רווחיות עודפת"

מאת: אלי דורון, עו"ד

מדובר לא פחות מרעידת אדמה, סעיף 62א שבמתכונתו המקורית, בא להתמודד עם תופעת "חברות הארנק" אשר ניצלו לרעה את יתרונות המיסוי הדו שלבי, הפך כעת לאחר תיקון 277 לסעיף רחב הרבה יותר. תיקון 277 מסמן עידן חדש במיסוי בישראל.

הוסף תגובה

זקוקים לעורך דין?

חייגו: 03-6109100 או השאירו פרטים
אני מאשר/ת בזאת לדורון, טיקוצקי, קנטור, גוטמן, נס, עמית גרוס ושות' לשלוח לי ניוזלטרים/דיוור של מאמרים, מידע, חידושים, עדכונים מקצועיים והודעות, במייל ו/או בהודעה לנייד. הרשמה לקבלת הדיוור כאמור תאפשר קבלת דיוור שבועי ללא תשלום. ניתן בכל עת לבטל את ההרשמה לקבלת הדיוור ע"י לחיצה על מקש "הסרה" בכל דיוור שיישלח.