מאת:

המונח "רווחים ראויים לחלוקה" מוגדר בסעיף 94ב(ב)(1) לפקודת מס ההכנסה. מהגדרת הסעיף דלעיל עולות שתי חלופות לחישוב הרווחים דלעיל, כאשר הסכום שנלקח בחשבון הוא הנמוך שביניהן. חלופה אחת קובעת חישוב חשבונאי ואילו החלופה השנייה קובעת חישוב לצרכי מס.

דיני המס הנוהגים אינם מסווגים רווחי/הפסדי אקוויטי כחלק מהרווחים הראויים לחלוקה של החברה מאחר והן אינם נחשבים כהכנסה חייבת לצורכי מס. אלא מאי, לצורך חישב הרווחים הראויים לחלוקה מכוח סעיף 302 לחוק החברות יש לכלול במאזן החברה גם רווחי/הפסדי אקוויטי. במצב דברים זה, נוצרת דיכוטומיה בין הרווחים הראויים לחלוקה המיסויים כפי שעולים מפקודת מס הכנסה לבין רווחים ראויים לחלוקה במדידה חשבונאית ולבין הגדרתם של אלה בחוק החברות.

בהתנגשות שבין דיני המס לחשבונאות נוצרים שני מצבים :
1. כאשר ישנם "רווחי אקוויטי" (רווחים הנובעים מעליית שווי מאזני של האחזקות חברה המוחזקת מעל שיעור מסוים על ידי החברה המדווחת), הרווחים הראויים לחלוקה החשבונאיים גבוהים מהרווחים הראויים לחלוקה המיסויים. במצב דברים זה, ההטבה לפי סעיף 94 ב לפקודה, מוגבלת עד לגבוה הרווחים הראויים לחלוקה כהגדרתם בפקודת מס הכנסה.
2. כאשר ישנם "הפסדי" אקוויטי (ירידת השווי המאזני של אחזקות בחברות מוחזקות מעל שיעור מסוים על ידי החברה המדווחת), הרווחים הראויים לחלוקה החשבונאיים נמוכים מהרווחים הראויים לחלוקה המיסויים. במצב דברים זה, ההטבה לפי סעיף 94 ב לפקודה, הנה לכאורה על פי הרווחים הראויים לחלוקה המיסויים, אלא שקיימת מגבלה על חלוקת רווחים לפי הגישה החשבונאית ולכן עלולה לעלות טענה של רשויות המס כי חלוקת הרווחים וכפועל יוצא גם ההטבה לפי סעיף 94 ב, מוגבלת עד לגובה הרווחים הראויים לחלוקה החשבונאיים.

לשיטתנו, הרווחים הראויים לחלוקה כפי שהם נמדדים צרכים חשבונאיים רלבנטיים למקרים בהם קיימת חלוקה בפועל של רווחים (כדיבידנד), שאז, ישנה הגבלה על גובה הרווחים שיחולקו, זאת על מנת שלא ייווצר מצב בו חברה מחלקת רווחים מעבר ליכולתה הכלכלית, וזאת בשים לב לנזילות הכספית של החברה ולסולבנטיות שלה שתיבחן לפי מבחן יכולת הפירעון המתואר בסעיף 302 לחוק החברות.

אנו עומדים לרשותך בכל שאלה: סניף מרכז 03-6109100, סניף חיפה 04-8147500, נייד: 054-4251054

לפגישה אישית
חייגו 03-6109100

או השלימו את הפרטים הבאים

הדפסת המאמר

דירוג המאמר

 

1 ע"י 1 גולשים

עשוי לעניין אתכם

חוק הקפאה והפחתה של דמי הבראה בשנת 2024

מאת: אלי דורון, עו"ד

כל עובד אשר השלים שנת עבודה במקום עבודתו זכאי לתשלום דמי הבראה. על מי חל החוק ומהו סכום ההפחתה?

חוות דעת משפטית - מנטרלת חשיפה פלילית

מאת: אלי דורון, עו"ד

כל מהלך עסקי שנעשה מבלי לדווח ומבלי לשלם את המס המתחייב ומבלי להתנהל בשקיפות המתחייבת, אזי עלול הוא להימצא הן בחשיפה פלילית והן בחשיפה אזרחית, והאמור נכון גם למצב בו הוא מתנהל כעצמאי והן במצב בו הוא מתנהל כחברה.

ביטול הפטור ממע"מ על יבוא אישי עד 75 דולר

מאת: אלי דורון, עו"ד

לאחרונה פורסם כי כחלק מהצעדים שמתכנן משרד האוצר לצמצום הגירעון ההולך וגדל בקופת המדינה (בין היתר בעקבות המלחמה), מתוכנן ביטול הפטור ממס ערך מוסף על יבוא אישי מחו"ל עד 75 דולר. - מה המשמעות?

הוסף תגובה

זקוקים לעורך דין?

חייגו: 03-6109100 או השאירו פרטים
אני מאשר/ת בזאת לדורון, טיקוצקי, קנטור, גוטמן, נס, עמית גרוס ושות' לשלוח לי ניוזלטרים/דיוור של מאמרים, מידע, חידושים, עדכונים מקצועיים והודעות, במייל ו/או בהודעה לנייד. הרשמה לקבלת הדיוור כאמור תאפשר קבלת דיוור שבועי ללא תשלום. ניתן בכל עת לבטל את ההרשמה לקבלת הדיוור ע"י לחיצה על מקש "הסרה" בכל דיוור שיישלח.