מאת:

ייעוץ משפטי למחזיקים תחת שמם נכסים (חשבון בנק, נדלן וכו') השייכים למישהו אחר

המציאות מלמדת כי רבים מחזיקים נכסים על שמם של בני משפחה, קרובים או אנשים אחרים עליהם הם סומכים - לפעמים מדובר בחשבונות בנק בארץ או בחו"ל הנפתחים על שם אחד מהילדים, אך בפועל מופקד שם כסף של ההורים; לפעמים מדובר בנכסים הנרכשים תחת שמו של אחר בעוד שבפועל הנדל"ן שייך לבן משפחה ולפעמים מדובר במניות בחברות ו/או בנכסים אחרים אשר לכל המעורבים ברור כי הם שייכים לא לזה המופיע ברישומים בבנק או בטאבו או בכל מקום אחר כבעלים, אלא לאדם אחר אשר מסיבות כאלה או אחרות מעדיף כי אותם נכסים לא יהיו רשומים על שמו.

 
לפעמים יש בנמצא הסכם בין המעורבים בין בעל הנכס האמיתי לבין זה שהנכס רשום על שמו, ובחלק גדול של המקרים, דווקא בגלל האמון הקיים בין המעורבים, אין בנמצא כל הסכם מוסדר. התנהלות שכזו, גם אם מעוררת היא סימני שאלה, אין היא בהכרח לא חוקית. בהחלט ישנם מצבים בהם לפלוני יש אינטרס לרשום חשבון בנק על שם אחר או נכס על שם בנו ו/או כל נכס אחר ועדיין אין בכך כל עבירה. למעשה בפעולה מסוג זה הבעלים האמיתי של הנכס עושה שימוש בנאמן, בדרך כלל אדם קרוב לו אשר מחזיק עבורו את הנכס, אם משום שהוא רוצה להסתיר זאת מגורמים מסוימים, אם משום שיותר נוח לו כך לנהל את הנכסים ואם משיקולים רבים חוקים אחרים. מה שברור הוא כי לטובת שמירה על חוקיות האמור ולטובת הבטחת התנהלות שלא תתפרש כעבירה ע"פ חוק איסור הלבנת הון או עבירה אחרת יש בנמצא להתנהל בהתאם לרגולציה ולנהלים ואלה, מטבע הדברים, משתנים ממדינה למדינה ומנכס לנכס. לדוגמה, אם פלוני מחזיק כספים של אחר בחשבון בנק הרשום על שמו, עליו לידע את הבנק על כך שהוא נאמן של אותם כספים; באותה מידה, אם אדם רוכש נכס נדל"ן בנאמנות עבור אחר, עליו לדווח למס שבח על כך שהוא מחזיק הנכס בנאמנות עבור אותו אחר וכו'.

במקביל חשוב לערוך הסכם נאמנות בין המעורבים וכן להגיש דיווחים בדבר נאמנות, אם לרשות המס, אם כנספח לדו"חות השנתיים ואם באופנים אחרים. המציאות מלמדת כי מרבית האנשים המחזיקים נכסים או כספים עבור אחרים לא מדווחים על דבר הנאמנות לגורמים המוסמכים ומשכך עליהם לקחת בחשבון כי המשמעות היא שהרשויות לא יראו באותם אנשים אחראים אזרחית ופלילית לאותם נכסים, אלא יראו בהם אחראים אזרחית ופלילית לנכסים. כך למשל, אם ישראלי תושב ישראל, מחזיק חשבון בנק בחו"ל עבור אדם אחר המתגורר בארץ או מחו"ל, מבחינת הרשויות חובות הדיווח למס הכנסה חלה עליו וכך גם החובה לשלם את המס בגין אותו חשבון, אם בגין מרכיב הקרן ואם בגין מרכיב הריבית. באותה מידה אם נכס נדל"ן רשום על שם אדם בעוד שבפועל אחר הוא הבעלים ואותו אחר הוא זה שלקוח את כל דמי השכירות, עדין מבחינת הרשויות, הרשום, הנאמן, הוא אחראי, הוא זה שצריך לדווח ולשלם מס על השכירות ועוד. כל עוד רשות המס לא יודעת על הנאמנות היא רואה ברשום כבעלים לכל דבר ועניין ולכן כל אחריות פלילית או אזרחית תחול עליו. המצב בולט שבעתיים בנסיבות בהן אב מבקש מבנו לפתוח חברה או עסק עבורו, בשל חובות של האב או מסיבות אחרות. גם במקרים אלה כל האחריות היא על הבן, גם אם הוא חייל וגם אם הוא שכיר העובד במקום אחר לגמרי. כך שאם יתרחשו עבירות בחברה, חובות או מחדלים אחרים - העבירות האמורות יחולו על הבן ולבן תתעורר בעיה, לפעמים חמורה. כמובן שהנושא רחוק מלהיות פשוט, בדרך כלל מדובר על מערכות יחסים בין גורמים אשר בפועל יש בינם מערכות יחסים מיוחדות של אמון ולכן קשה לצד ממנו מבקשים להחזיק נכס לסרב לבקשת אביו או גורם אחר עמו הוא בקשר. ולמרות זאת, כפי שהובהר, אל לו לאותו "נאמן" לקחת את הסיכון. אותו נאמן יכול למצוא עצמו בחשיפה מול רשויות המס, מול הרשות להלבנת הון ומול משטרת ישראל, תלוי במקרה ובנסיבות.
 
כיצד אנחנו יכולים לסייע בתרחישים שכאלו?
משרדנו יודע לנטרל סיכונים אלה, אם לפני הקמת הנאמנות ואם לאחריה. למשרדנו המורכב מעו"ד ורו"ח יוצאי רשויות מס ומשרד משפטים ניסיון רב בתחום. אנחנו נדאג לתת לך את הייעוץ הנדרש, אנו יכולים לפעול מולך בלבד ויכולים לפעול מולך ומול בעל הנכסים עבורו אתה פועל. כמובן שנכון ורצוי לנסות ולעזור לשניכם במקביל, אבל אתה כנאמן, חייב תחילה לדאוג לחשיפה שלך. אל תיקח סיכונים מיותרים, נכון להיום המידע הבנקאי חשוף, מידעים עוברים ממדינה למדינה, הכל שקוף ואין מקום לטעויות או משחקים בנושא. המערכת מאוד רגישה לפעולות שכאלה. לאור זאת, אנו מזמינים אותך להגיע אלינו לייעוץ לא מחייב לטובת נטרול הבעיה. לנו הידע והניסיון לפתור בעיות שכאלה באופן המתיישב עם האינטרסים של כל המעורבים, הן של בעל ההון והן של ה-"נאמן".
 
התקשר עתה וניפגש בדיסקרטיות וללא כל מחויבות - פנה כעת לעו"ד אלי דורון 054-4251054

אנו עומדים לרשותך בכל שאלה: סניף מרכז 03-6109100, סניף חיפה 04-8147500, נייד: 054-4251054

לפגישה אישית
חייגו 03-6109100

או השלימו את הפרטים הבאים

הדפסת המאמר

דירוג המאמר

 

5 ע"י 1 גולשים

עשוי לעניין אתכם

פטור ממיסים ביבוא אישי - להשאיר או לבטל"

מאת: אלי דורון, עו"ד

ברכישה של טובין או קבלת שירות בישראל יתווסף למחיר התמורה גם מס ערך מוסף, אולם, חוק מע"מ קובע כי גם על יבוא של טובין לישראל יחול מס ערך מוסף.

ייעוץ מס לפני ביצוע עסקה

מאת: אלי דורון, עו"ד

עולם המס הינו עולם מורכב ודינאמי. החוק משתנה בתדירות גבוה ואירועי המס, לא אחת, חבויים בתוך המהלך העסקי. בחלק מהמקרים מי מהצדדים כלל לא היה מודע לכך כי יש בנמצא אירוע מס שלא טופל דבר שיכול להביא למצב של עבירות פליליות ואי עמידה בהתחייבות האזרחית כלפי המדינה.

מיסוי לפי המהות האמיתית של הרכוש ולא הרישום

מאת: אלי דורון, עו"ד

במסגרת הדוחות השנתיים המוגשים למס הכנסה, על נישום לפרט בין היתר את רכוש העסק ומהו ייעודו, כלומר האם מדובר ברכוש שהוא חלק מהמלאי העסקי, או שמא מדובר ברכוש קבוע. לסיווג זה השלכות רבות על אופן מיסוי הרווח, ניכוי ההוצאות קיזוז הפסדים ועוד.

הוסף תגובה

זקוקים לעורך דין?

חייגו: 03-6109100 או השאירו פרטים
אני מאשר/ת בזאת לדורון, טיקוצקי, קנטור, גוטמן, נס, עמית גרוס ושות' לשלוח לי ניוזלטרים/דיוור של מאמרים, מידע, חידושים, עדכונים מקצועיים והודעות, במייל ו/או בהודעה לנייד. הרשמה לקבלת הדיוור כאמור תאפשר קבלת דיוור שבועי ללא תשלום. ניתן בכל עת לבטל את ההרשמה לקבלת הדיוור ע"י לחיצה על מקש "הסרה" בכל דיוור שיישלח.