מאת:

פסילת ספרים - היסוד הנפשי ושיקול דעת מנהל מע"מ

סעיף 77(ב) לחוק מס ערך מוסף קובע כי עסק שהסתמך על חשבוניות שהוצאו שלא כדין - ספריו יפסלו והוא יהיה חשוף לקנס מינהלי לפי סעיף 95(א) לחוק מע"מ ולחיוב בכפל מס לפי סעיף 50(א1). הטלת קנס היא סנקציה מעין עונשית ולכן נקבע בס' 95(א) שעל מנת להטיל את הקנס על הנישום, יש להראות "סטייה מהותית"(ראה- ע"ש (חי') 5265/99 בויראת עבד אל האדי פארס נ' מנהל מע"מ חדרה).

 

מתי סטייה עולה לכדי "סטייה מהותית"? כאשר ישנה מגמת דיווח כוזב או שנראה כי הדיווח מטרתו להקשות על הביקורת בצורה ממשית, מקום בו הנישום "שולח יד" במזיד אל הקופה הציבורית הרי שאז תיחשב הסטייה כ"מהותית". (ראה-עמ"ה (חי') 5058/97 ח'ליפה מחמוד נאג'י נ' פקיד שומה חדרה, מיסים טו/2 (אפריל 2001) ה-8). עוד מלמדת אותנו הפסיקה כי מקום בו הנישום סטה מהוראות ניהול הספרים בעניינים שוליים וכאשר ניתן לקבוע כי הדיווח בספרים אמת הוא, לא תיחשב הסטייה כ"מהותית". (ראה-ע"א 3576/92 מנהל מס ערך מוסף נ' חברת מפגש האון, פ"ד מט(3) 726 (1995)).

 

הסמכות להטלת הקנס וקביעת גובהו של הקנס מצויה בידי מנהל מס ערך מוסף אותה הסמכות נתונה אך ורק בידי המנהל אלא אם האציל סמכויות אלו לאחר. התנאי להעברת הסמכות היא פרסום האצלת הסמכויות ברשומות(ס 107(ג)). היקף שיקול הדעת של המנהל כולל בתוכו גם את ההחלטה על גובה הקנס. גובה הקנס המקסימאלי אותו יכול המנהל להטיל הוא 1% מסך כל מחיר עסקאותיו או מסך כל השכר והריווח, לפי העניין, לשנת המס שבה לא נוהלו הפנקסים או הרשומות כפי שנקבע. הפסיקה קבעה כי המנהל אינו חייב להטיל קנס מקסימאלי של 1% אלא עד 1%, בכל מקרה המנהל חייב לנמק את החלטתו וצריך שיהיה קשר בין סוג ההפרה וחומרתה לגובה הקנס אותו החליט המנהל להטיל, בנוסף החלטה זו חשופה לביקורת ואף להתערבות של בית המשפט. (ע"ש 687/01 ראש ארם יזמות ובניה בע"מ נ' ממונה אזורי מע"מ חיפה, ראה גם ע"ש 97/88 ביטון מרדכי נ' מנהל מס ערך מוסף).

 

בכל מקרה בו מפעיל מנהל מע"מ את שיקול דעתו עליו לנמק את ההחלטה הן על גובה הקנס והן על סיבתו. אומנם נראה כי שיקול הדעת רחב אך בעצם על שיקול הדעת לעמוד במתחם הסבירות ביחס לעבירה ולחומרתה.
 

אנו עומדים לרשותך בכל שאלה: סניף מרכז 03-6109100, סניף חיפה 04-8147500, נייד: 054-4251054

לפגישה אישית
חייגו 03-6109100

או השלימו את הפרטים הבאים

הדפסת המאמר

דירוג המאמר

 

5 ע"י 1 גולשים

עשוי לעניין אתכם

חוק הקפאה והפחתה של דמי הבראה בשנת 2024

מאת: אלי דורון, עו"ד

כל עובד אשר השלים שנת עבודה במקום עבודתו זכאי לתשלום דמי הבראה. על מי חל החוק ומהו סכום ההפחתה?

חוות דעת משפטית - מנטרלת חשיפה פלילית

מאת: אלי דורון, עו"ד

כל מהלך עסקי שנעשה מבלי לדווח ומבלי לשלם את המס המתחייב ומבלי להתנהל בשקיפות המתחייבת, אזי עלול הוא להימצא הן בחשיפה פלילית והן בחשיפה אזרחית, והאמור נכון גם למצב בו הוא מתנהל כעצמאי והן במצב בו הוא מתנהל כחברה.

ביטול הפטור ממע"מ על יבוא אישי עד 75 דולר

מאת: אלי דורון, עו"ד

לאחרונה פורסם כי כחלק מהצעדים שמתכנן משרד האוצר לצמצום הגירעון ההולך וגדל בקופת המדינה (בין היתר בעקבות המלחמה), מתוכנן ביטול הפטור ממס ערך מוסף על יבוא אישי מחו"ל עד 75 דולר. - מה המשמעות?

הוסף תגובה

זקוקים לעורך דין?

חייגו: 03-6109100 או השאירו פרטים
אני מאשר/ת בזאת לדורון, טיקוצקי, קנטור, גוטמן, נס, עמית גרוס ושות' לשלוח לי ניוזלטרים/דיוור של מאמרים, מידע, חידושים, עדכונים מקצועיים והודעות, במייל ו/או בהודעה לנייד. הרשמה לקבלת הדיוור כאמור תאפשר קבלת דיוור שבועי ללא תשלום. ניתן בכל עת לבטל את ההרשמה לקבלת הדיוור ע"י לחיצה על מקש "הסרה" בכל דיוור שיישלח.