28/2/2012
אמנות למניעת כפל מס הן הסכמים בינלאומיים בין שתי מדינות, הנחתמים במטרה לקבוע את חלוקת זכויות המיסוי לגבי סוגים שונים של הכנסה.
אמנות אלה מהוות את התשתית לשיתוף פעולה כלכלי סדיר בין מדינות בתחום המס, ומטרתן לגרום לכך שנישומים לא ישלמו כפל מס על אותה הכנסה.
שיתוף פעולה זה מקבל משמעות מיוחדת בעידן של גלובליזציה, סחר בינלאומי ופריסה גלובלית של עסקים, שכן לרוב שיקולי השקעה של חברות בינלאומיות מתקבל על בסיס אמנות המס בין המדינות השונות. מרבית אמנות המס מבוססות על מודל בינלאומי נפוץ ומקובל: מודל OECD. המודל כולל מספר סעיפים הקובעים את היקף תחולת האמנה, מושגים ומונחים בסיסיים ומניעת כפל מס בקטגוריות של סוגי הכנסה בהן הכנסות מריבית, דיבידנד, תמלוגים, רווח הון, מקרקעין וכו'. לפי נתוני ה-OECD יש בשימוש כ-1,700 אמנות למניעת כפל מס.
האמנה למניעת כפל מס בין רוסיה-קפריסין
עד סוף שנת 2010 נטו משקיעים רבים לבחור בקפריסין כיעד מועדף להקמת חברות זרות. אחת הסיבות לכך הייתה האמנה למניעת כפל מס הקיימת בין רוסיה לקפריסין (מתאריך 5/12/1998), לפיה שיעור ניכוי במקור על דיבידנד הוא 5% בלבד. כמו כן יכלו חברות האחזקה, תושבות קפריסין, ליהנות מפטור ממס ברוסיה בעת מכירת מניות החברה הקפריסאית.
מנתוני שנת 2009 עולה שרוסיה קיבלה כ-57 מיליארד דולר בהשקעות זרות מחברות הרשומות בקפריסין. כל זה מלמד על כך שאמנת המס שימשה למעשה בסיס להשתמטות ממס. לאור הנתונים, נקבע ב-7 לאוקטובר שנת 2010, סעיף בפרוטוקול חדש לאמנת המס בין רוסיה לקפריסין, לפיו אם מטרתה המרכזית של חברה היא להשיג את הטבות האמנה למניעת כפל מס, אותה חברה לא תהיה זכאית להטבות מס אלו. עוד נקבע כי החקיקה החדשה תאפשר לרשויות המס הרוסיות לבקש מידע מהצד הקפריסאי אודות מוטבים של חברות, ותבטיח כי הטבות האמנה לא ישמשו יחידים או ארגונים בהם המוטב האמיתי אינו תושב לצרכי מס של המדינה השותפה בהסכם עם רוסיה. היחיד או הארגון, כמו גם ההכנסות שהתקבלו, יהיו כפופים למיסוי. לעניין המונחים "דיבידנדים" ו"ריבית" נקבע שהם יתוקנו באופן שיותאמו לאמנת המודל של ארגון ה-OECD. בפרוטוקול החדש נכתב לעניין שיעור ניכוי מס במקור מדיבידנד (5% או 10%), כי הזכאות לשיעור מופחת של 5% תשתנה באופן כזה שתידרש השקעה מינימאלית בהון מניות בחברה מחלקת הדיבידנד בסך של 100,000 יורו. עוד נאמר בנוגע למיסוי רווחי הון מכירת מניות בחברה שעיקר נכסיה מקרקעין מצויים במדינה המתקשרת האחרת, כי זכות מיסוי ראשונית למדינה בה מצויים המקרקעין.
בהתאם לכתוב לעיל, נישומים ממדינות שונות שניצלו את האמנה למניעת כפל מס בין רוסיה לקפריסין (טרם הכנסת התיקון) על מנת להשיג הקלות מס כאלו ואחרות, מן הראוי שיתנו את הדעת להוראות החדשות לפני תכנון המס.