6/10/2019
כך תפעל נגד שותף שהבריח פעילות או נכסים ו/או מבקש להקים חברה מתחרה
משרדנו מתמחה בייצוג בעלי מניות ששותפיהם לחברה הבריחו פעילות או נכסים ו/או מבקשים להקים חברה מתחרה. בשנים האחרונות ישראלים רבים מייסדים חברות לטובת הוצאה לפועל של מיזמים כאלה או אחרים - אם בתחומים של מתן שירותים, אם בתחום של ייצור, אם בתחום של ייבוא ואם בכל תחום אחר.
בשלב הקמת החברה חותמים הצדדים על המסמכים הנדרשים לטובת הקמת המיזם והוצאתו אל הפועל, ולפעמים נמנעים הם מלעשות כן. בחלק מהמקרים המייסדים משקיעים בעבודה המשפטית הנדרשת באמצעות אנשי מקצוע, עורכים הסכם מייסדים מהותי ו/או עורכים תקנון ברור ומוגדר ובחלק אחר של המקרים נמנעים מלעשות כן ותחת זאת חותמים על המסמכים הנדרשים לטובת הקמת החברה, מבלי לייחס חשיבות למהות של אותם מסמכים, למטרות החברה ולהשלכות המשפטיות הנובעות מהם.
בנסיבות בהן מוקמת חברה, על המעורבים בה ובעיקר הדירקטורים ובעלי המניות המהותיות (10% ומעלה) לקחת בחשבון כי חלה עליהם חובה כלפי אותה חברה ובעלי המניות בה ומשכך מחויבים הם לפעול לטובת קידום ענייני החברה וזאת רק באמצעות החברה אותה הם מקימים. משמע, הם לא יכולים לפעול באמצעות חברות אחרות בתחומים לשמם נוסדה החברה, לכן אם חברה הוקמה לטובת מטרות מסוימות, על בעלי המניות לעשות כל שביכולתם על מנת לקדם את העניינים של החברה ומטרותיה ואם הם נמנעים מלעשות כן, הלכה למעשה, הם מבצעים עוולות אזרחיות, מפרים את ההתחייבות שלהם כלפי החברה וכלפי בעלי המניות האחרים השייכים לחברה. לשון אחר, עצם הקמת חברה על ידי מספר יזמים מחייבת כל אחד מהיזמים בנפרד ואת כולם ביחד לפעול בכל המרץ לטובת קידום המטרות של החברה. הימנעות של מי מהם לעשות כן, חושפת אותם לתביעות אישיות, אם מצד החברה ואם מצד בעלי המניות. יתרה מזאת, היה ומי ממייסדי החברה ו/או מי מהדירקטורים מחליט על דעת עצמו להקים חברה המתחרה בפעילות החברה, אם בצורה ישירה ואם בדרך של שימוש ב-"איש קש", כמו בן משפחה, אזי גם אותה חברה חדשה שנוסדה ובעלי המניות המעורבים בה חשופים אף הם לתביעות ובפועל יש בנמצא אפשרות הן לעצור אותה מפעילותה ולחילופין יש בנמצא אפשרות לתבוע את כל רווחיה ולדרוש כי אלה יעברו לחברה המקורית.
הניסיון מלמד כי לעתים אחד מבעלי המניות בחברה מחליט, תוך כדי פעולה, כי בעלי המניות האחרים לא תורמים מספיק ו/או שהוא "לא צריך אותם" ו/או שהוא יכול להסתדר בלעדיהם ו/או שהוא עשה טעות בכך שהוא התקשר עמם ומשכך מחליט הוא לנטוש את החברה המשותפת ו/או לחילופין להקים חברה חדשה ובאמצעותה מנסה הוא להקים פעילות חדשה משלו הזהה לפעילות החברה המקורית. לפעמים אותו בעל מניות יוצא מגדיל לעשות ואף עושה שימוש בעובדים של החברה המקורית, בציוד שלה, ברשימת לקוחות שלה ועוד, מה שבפני עצמו אסור ומהווה עוולה אזרחית של ממש. לפעמים בעל מניות מרגיש לא אחת כי הוא איש השטח, הוא זה שמחובר לעשיה בשטח, כי הוא איש המקצוע ולכן השותף הפסיבי או השותף שעושה את העבודה המשרדית אינו נדרש יותר ולכן פועל הוא לניתוק ובמקרה ה-"טוב" מציע לבעל המניות החלש יותר למכור את מניותיו במחיר מצחיק ו/או להסכים לפירוק או לפעולה אחרת אשר בשורה התחתונה פוגעת קשות בבעל המניות המבקש להמשיך את הפעילות.
כיצד אנו יכולים לסייע בתרחישים שכאלו?
כנגד כל אלה יודעים אנו לפעול. בעל המניות המבקש לצאת מהחברה לא יכול לעשות בה ככל העולה על רוחו, גם אם הוא חושב וגם אם הוא בפועל הרוח החיה של החברה - פרמטרים אלה אינם רלוונטיים. הדין קובע כי ברגע שהוקמה חברה משותפת, על בעלי המניות לפעול באמצעותה ולנתב לה בלבד את כל הפוטנציאל העסקי, כל לקוח וכל שקל. אסור לבעל מניות פלוני, להחליט ש-"לא מתאים לו" לחלוק ו/או להימצא עם בעלי מניות אחרים או לחלוק את הרווחים עם שותפים שלדעתו הוא יכול להסתדר בלעדיהם או שמסיבה כזו או אחרת הם לא מתאימים לו. כנגד כל אלה בא החוק המעניק לנו, כעורכי דין המתמחים בדיני חברות, אפשרות להגן על החברה המקורית ועל בעלי המניות המבקשים להישאר בה. כך, שהיה והנך נתקל במצב כזה, אל תיתן לאחר לעשות ככל העולה על רוחו, אל תחתום על כל הסכמה ואל תיתן לדברים להתבצע. גם שיהויי בפעולה שלך הינו בעייתי, היה ואתה רואה התנהלות שכזו פנה אלנו מיידית ואנו נדע להגן עליך.
התקשר עתה ואנו נדע לעשות הנדרש עבורך ולשמור על הקניין שלך. אנו נדע לגרום לבעל המניות "הבעייתי" להבין כי הוא לא יכול לעשות עמך ועם הנבנה ככל העולה על רוחו. החוק אינו מאפשר זאת ואנו נדע להבהיר לו זאת היטב. אנו נדע לגרום לו לשלם לך את הנדרש ו/או להחזיר לחברה את הרווחים שנותבו למקור אחר ו/או לבצע פעולות אחרות שישמרו עליך. חייג כעת לעו"ד אלי דורון 054-4251054