12/9/2019
מכירת נכס מקרקעין ברומניה על ידי אדם תושב ישראל היא עסקה בעלת אופי מיוחד - ייחודה של סיטואציה זו נעוץ בכך שלכאורה חלות על עסקת המכירה שתי מערכות מס המסווגות את תשלום המס באופן שונה וכן בכך שלעיתים מדובר בנכסים שהולאמו על ידי הממשלה הרומנית בעבר והושבו לבעליהם לאחר התדיינויות משפטיות.
תושב ישראל המוכר נכס שאינו בישראל כפוף למס בישראל. מכירת נכס מקרקעין שאינו בישראל על ידי תושב ישראל תחויב במס בישראל בדומה למכירתו של כל נכס אחר, ותהא כפופה למס בשיעור הקבוע עבור רווחי הון (25% לשנת 2019). הרווח אשר ממנו ייגזר המס יחושב באמצעות ההפרש בין מחיר מכירת הנכס למחיר קנייתו. ברומניה המס על מכירת נכס מקרקעין מסווג כמס "תעריפי" בשיעור קבוע של 3% והוא יחושב מהפרש מחיר המכירה ועד לסכום קבוע של 100,000 יורו, כך שעבור עסקאות בשווי הנמוך מ-100,000 יורו, המוכר כלל לא יחויב בתשלום מס ברומניה.
מיסוי מכירת נכס מקרקעין ברומניה על ידי אדם תושב ישראל
לאור התנגשות בין הוראות הדינים לגבי חבות המס בישראל וברומניה, ולצורך הימנעות מתשלום "כפל מס" נחתמה אמנה למניעת כפל מס בין רומניה ובין ישראל (להלן: "האמנה"). סעיף 13(1) לאמנה קובע שזכות המיסוי הראשונה בעסקאות להעברת מקרקעין תהא למדינה בה נמצאים המקרקעין. לעומת זאת, כיוון שהנישום תושב ישראל כפוף הוא לתשלום מס רווח הון בישראל בגין מכירת נכס מקרקעין ברומניה כאמור. אלא שהוראות הדין בישראל קובעות כי תושב ישראל זכאי בתנאים הקבועים לקזז מס ששילם ברומניה כנגד מס בו הוא חייב בישראל, כאשר בכל מקרה סכום הקיזוז אינו עולה על סכום המס הטעון תשלום בישראל.
נכס שהולאם והושב לבעליו
בנסיבות בהן נכס מקרקעין ברומניה נמכר על ידי תושב ישראל והנכס הנדון הולאם בעבר על ידי ממשלת רומניה, אך הושב לבעליו לאחר הליך משפטי מול הממשלה הרומנית, ייחשב מועד רכישת הנכס לצרכי מס ליום החזרת הקרקע מהממשלה. החוק הרומני משית את כלל העלויות הכרוכות בהליך קניית הנכס על הקונה. לעומת זאת, רשאי המוכר לקזז הוצאות מסוימות בהתאם להוראות הדין, ובהן, בנסיבות מסוימות, גם עלויות משפטיות הנוגעות לעריכת העסקה.