3/7/2019
תופעת המסחר האלקטרוני הבינלאומי (E-commerce), דוגמת Amazon, eBay וכדומה, לרבות בשיטת ה-Dropshipping, תופסת תאוצה רבה בעולם בשנים האחרונות.
לפי שיטת ה-Dropshipping, עוסקים ישראליים (יחיד/חברה) מנצלים את הפלטפורמות אשר מעניקים להם אתרי המכירות דרך האינטרנט ומקימים חנות באחד האתרים (למשל ב-eBay) כאשר במסגרתה מציעים הם ללקוחות פוטנציאליים מכל רחבי העולם לרכוש מוצרים מסוימים. רק לאחר שהלקוח רוכש מוצר מסוים, העוסקים רוכשים את המוצר באתר אחר באינטרנט (למשל מ-Amazon), כמובן במחיר נמוך יותר, ודואגים להעבירו ללקוח. חשוב לציין כי עוסקים בתחום כאמור, מחויבים כמו כל עוסק אחר לנהל ספרים בהתאם להוראות מס הכנסה (ניהול פנקסי חשבונות), תשל"ג-1973 ולדווח על הכנסותיהם לרשויות המס. משמעות האמור הינה, כי בגין ההכנסות והרווחים המופקים מפעילותם זו, חייבים הם לשלם מס הכנסה ומע"מ בישראל. בהקשר זה חשוב להדגיש כי ישנן הקלות מס מסוימות שעל כל עוסק בתחום להכיר - תכנון מס נכון וחוקי יכול לחסוך הרבה עלויות לאותם עוסקים ואף יכול למקסם את רווחיהם מפעילות זו.
הגדרת המודל העסקי
לאופן הגדרת המודל העסקי של הפעילות חשיבות רבה לצרכי מס (הן מס הכנסה והן מע"מ), כך למשל בהתקיימות תנאים מסוימים (לרבות התנאים המפורטים במסגרת תקנה 6 לתקנות מס ערך מוסף, התשל"ו-1976), פעילות ה-Dropshipping עשויה להיחשב כפעילות תיווך שבמסגרתה העוסקים, הלכה למעשה, מתווכים בין הלקוח שמעוניין לרכוש מוצר ספציפי לבין החנות שבה נמצא המוצר תמורת דמי תיווך/עמלת תיווך. בהקשר זה יצוין, כי ככל שהפעילות תסווג כפעילות תיווך, רלוונטיות מאוד הוראות סעיף 30(א)(5) לחוק מס ערך מוסף, תשל"ו-1975 הקובעות כי הכנסות ממתן שירות לתושב חוץ חייבות במע"מ בשיעור אפס (כאשר נקבע כי לא יראו שירות כניתן לתושב חוץ כאשר נושא ההסכם הוא מתן השירות בפועל, נוסף על תושב חוץ גם לתושב ישראל בישראל). כמובן שיש לבחון כל מקרה לגופו ולהיוועץ עם אנשי המקצוע הרלוונטיים בעניין על מנת למנוע תאונות מס בעתיד ולהבטיח התנהלות חוקית ושקופה מול רשויות המס.